2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Acer XV240Y teszt: 144 Hz IPS olcsón és jót is?

Írta: | Kulcsszavak: acer . nitro . XV240YPbmiiprx . teszt . bemutató . gamer . gaming

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebben a tesztben az XV240YPbmiiprx modellt veszem jobban szemügyre. Összehasonlítom egy Dell U2312HM-el és egy AOC 27G2U-val.

Acer Nitro XV240YPbmiiprx

Adatok:
23,8"
IPS
144 Hz (165 Hz OC)
Freesync (G-Sync Compatible)
Forgatható, magasságot is állítható állvány
sRGB (elvileg, de gyakorlatban inkább DCI-P3)
HDMI 2.0 - 2 db
Displayport 1.2 - 1 db
3,5 Jack kimenet - 1 db
Tartozékok: HDMI kábel, Displayport kábel, tápkábel
És a legfontosabb, jelenleg ~ 65 000 Ft és ehhez 5 év garancia jár.

Ez már papíron is igen erős csomag, de lássuk, hogy vajon hogy szerepel a gyakorlatban. A teszthez összehasonlítási alap a korábban rövid időre tesztelt AOC 27G2U lesz, és az éveket futott Dell U2312HM. Ez utóbbi különösen érdekes lehet, hiszen még mindig fel-fel bukkan a kérdés, hogy ehhez hasonló Dell monitorról érdemes-e váltani 144 Hz-es gamer monitorra. Most kiderül.

Külső

A talp stabil, nem mozog a monitor gépelés közben egyáltalán. Az AOC-ból csak a 27"-os változatot teszteltem, de az remegett, mint a kocsonya még finomabb gépelés közben is. Az Acer a vékonyka kinézet ellenére közel olyan stabil, mint a Dell! Ráadás, hogy a kategóriában meglehetősen szép designt sikerült alkotni véleményem szerint. A Dellhez képest láthatóan nem egy irodai monitor, de sokkal elegánsabb az AOC-hoz piros X-es megjelenéshez képest. Érdkesség, hogy bár 0,8"-el nagyobb az Acer, mégsem foglal nagyobb helyet, mint a Dell, a vékonyabb kávának köszönhetően.

Csatlakozókkal szépen el van látva. Ráköthető például 2 játékkonzol és 1 PC, ezekhez pedig a hangot is ki tudja vinni egy jack csatlakozón kereszül (Xbox One-on 120 hz-en is megy a monitor!). A Jack csatlakozónak van egy nagyon minimális alapzaja, de egyébként jó minőségű hangot továbbít. Van egy beépített hangszóró is, ami ugyan jobb, mint az AOC teljesen hasznavehetetlen csiripelője, de azért filmet nézni ezzel sem ülnék le. USB sajnos nincs rajta, a gyártói képek is hibásak! Már írtam az Acernek ezzel kapcsolatban és le fogják cserélni a képeket hamarosan. Az AOC előnye, hogy azon van USB csatlakozó hasonló összegért. Fontos, hogy az inputokra nem lehet egyedi beállításokat alkalmazni. Egy beállítás van, ami az összes inputra érvényes lesz (fényerő, színek, stb). Ez a Dellen másképp volt, ott minden inputra külön lehetett beállítani ezeket az értékeket. Számomra az Acer megoldása egyszerűbb, mert általában mindenhol ugyanazt szeretném használni, de elképzelhető, hogy valakinek a Dell megoldása jobb. Pozitívum még, hogy Auto inputot külön lehet bekapcsolva hagyni. Így input váltás után ha elmegy jel, akkor visszavált arra az inputra, ahhonan még kap jelet (Pl konzolt kikapcsolva PC-re visszavált). Ezt a Dell nem tudta. Ott csak úgy lehetett manuálisan váltani az inputok között, hogy fixen a kijelölt inputon maradt a kijelző. Az auto inputtal a Dell pedig teljesen automatán működött, nem lehetett egyszerre két aktív input között váltani.

A jobb alsó sarokban egy kék LED jelzi a működést, ami közepesen zavaró. Szerencsére az OSD Lock funkcióval naracs szinűre lehet változtatni a színét, amivel jobban tolerálható lesz.

A gombok hátul helyezkednek el, gyorsan meg lehet szokni az elrendezést és sötétben is könnyedén meg lehet találni. Persze a Dell front gombok még mindig viszik a prímet kezelhetőségben.

Mérések

Maximum fényerő: ~400 cd/m2
Minimum fényerő: ~90 cd/m2
(PWM mentes)

A jó hír, hogy bőven elég fényes, az AOC értékére (~267 cd/m2) szépen rápakol az Acer. A rossz hír, hogy minimum fényerő is nagyon magas, sötét szobában ez bőven sok lehet. Ebben az AOC jobb, ott 29 cd/m2-ig le lehet menni, ami sokkal komfortosabb.

Glow, bevilágítás
Van glow természetesen itt is, de nagy meglepetésre a számomra etalonnak számító U2312HM-et simán megveri az Acer. Jóval kevesebb a glow mind szemből, mind fentről.

Glow szemből (Acer bal oldal, Dell jobb oldal):

Glow felülről (Acer bal oldal, Dell jobb oldal):

Amikor megrendeltem Oáziscomputerből, akkor meghagytam nekik megjegyzésben, hogy ha már a pixelgarancia miatt amúgy is átnézik, akkor lehetőleg próbáljanak kevés glow-s példányt vadászni. Nem tudom, hogy olvasták és amiatt kaptam ilyen jót, vagy egyébként is mind ilyen jó, mindenesetre ez jó teljesítmény IPS-től.

A monitor User módban bizonyult a legpontosabbnak, mindössze 3,4 dE volt az eltérés a kalibrált állapottól (6500K). Annak ellenére, hogy az Acer szerint nem kalibrált a monitor gyárilag, ez köröket ver az AOC 8-10 dE értékeire. Kalibrálva 0,9 dE-re sikerült leszorítani, ez azonban a Dell értékeitől elmarad, amit 0,0-0,3 dE környéki pontosságra is le lehet vinni (fotósoknak, videósoknak számíthat, mindenki másnak szinte teljesen mindegy 1,0 dE alatt mi van).

Kontraszt:
User módban, gyári beállításokkal: 1461:1
User módban, kalibrálva: 1388:1
Átlagos gamma: 2.24

Kalibrált beállítások:
Gamma 2.2
Profil: User
R Gain: 46
G Gain: 47
B Gain: 49
R Bias: 50
G Bias: 50
B Bias: 50
(Ezek az értékek példányonként eltérnek, csak referenciaként szerepelnek itt, de nem biztos, hogy más példányon is így lesz pontos a kép! Mindig egyedileg kell kalibrálni minden példányt!)

Kiváló kontraszt értékek egy IPS-től! A Dell csak 906:1-hez tudott kalibrálva, az AOC pedig 933:1-hez. Messze veri őket az Acer.

Gamma:

Szenzációsan jó a gamma dobozból kivéve! A sötét részek kellően világosak, a világos részek pedig szinte a 2.2 körül vannak végig. Még színprofil nélkül is teljesen jól használható. A Dell sokkal rosszabbul szerepel ebben, nagyon sötét gyárilag, ami miatt nehezen látni vele a sötét részeket játékokban. Viszonyításképp a Dell görbéje gyárilag. Ezt persze lehet kalibrálással korrigálni, de az csak Windowsra érvényes. Konzolokon nincs színprofil, ezért ott nagyon szenvedés kellően világos, de nem kimosott képet előállítani egy Dell U2312HM-el. Már csak ezért megérheti róla váltani. Az AOC hasonlóan jól teljesített ebben, a világos részei voltak csak kissé túl világosak. Összességében az Acer viszi ebben is győzelmet toronymagasan.

Gamma szemléltetés játékokban (szándékosan eltúlzott kép, ennyire nem nagy a különbség élőben!). Balra a világosabb gammás Acer, jobbra a sötétebb Dell illusztrálva:

Ezért nagyon fontos, hogy a Gamma legyen jó gyárilag. Lehet korrigálni, de az mindig valamilyen hátránnyal jár, leginkább a kép fakulásával.

Színtér:

Nos, itt kezdődnek a gondok. Ami a játékokban jól jön, az a filmeknél hátrány. A színtér jóval nagyobb, mint a gyártó oldalon feltűntetett sRGB. Konkrétan 134% sRGB és 95% DCI-P3 színteret fed le a monitor! Ez nem lenne baj, ha a Windows tudná rendesen kezelni a széles színteret, de sajnos nem. Ez azt jelenti, hogy minden kissé túlszaturált lesz alapvetően. Játékokban ez jól néz ki, mert minden kicsit élénkebb, jobban látható, de fotó és videó szerkesztéshez könnyedén zavaró lehet. Filmekbe ez úgy mutatkozik meg hogy a bőrszínek túlságosan vörösek. MadVR-ben (MPC-HC) lehet készíteni 3DLUT-ot, ami ezt korrigálja, de cserébe némi kontrasztot veszít a kijelző. Határozottan kellene egy sRGB mód a gyártó részéről, de sajnos ez a drágább monitorok kiváltsága.

Így kell elképzelni a színtér hatását filmekben (ez a valós különbség, szemmel is pontosan ugyanezt látom!):

Bal oldalon a gyári, túlszaturált 134% sRGB beállítás, jobb oldalon pedig a profillal korrigált, valósághűbb bőrszíneket megjelenítő, ~100% sRGB környékére leszorított változat (ez csak filmek alatt működik). Meg lehet szokni a gyárit is, sőt valakinek az tesztik, de videós szemmel zavaró lehet a túlszaturáltság.

Gamma + túlszaturáltság szemléltetés játékokban (szándékosan eltúlzott kép, ennyire nem nagy a különbség élőben!) Balra a túlszatulált Acer, jobbra a Dell illusztrálva. Ami filmeknél hátrány, az játékoknál nagy előnyt jelent az Acernél:

Mozgás megjelenítés (balra Acer, jobbra Dell)

Az Aceren pozitívban, a Dellen negatívban (overshoot) van némi utánhúzás, de mindkettő nagyon jól teljesít 60 Hz-en. Hivatalosan a Dell ennél többet nem tud, az Acer viszont igen. 144 Hz-en az Acer hasonlót produkált. Az AOC még strong beállításon is enyhén lassan váltott CS:GO alatt, de az Acer meglepően tiszta mozgást ad minden képfrissítésen a gyári normál beállítással. Létezik még egy extrém fokozat, de az vagy bugos, vagy nem tudom mi történik vele, de olyan brutálisan szétélesíti a képet, hogy játszthatatlan lesz tőle. Szerencse, hogy a Normal beállítás szinte tökéletes. A 165 Hz módot még nem teszteltem, mert még várok az Acertől hivatalos választ, hogy van-e bármi hátránya színmélységben vagy egyéb területen. Update: Válaszolt az Acer: "165 Hz-en a tökéletes működés nem garantált, kép minősége romolhat." Azt sajnos nem részletezték, hogy miben romolhat a képminőség.

Megjegyzés: A szöveg élessége egy kicsit jobb volt a Dellen, de erre nem jöttem még rá, hogy csak a méretkülönbség miatt van, vagy egyéb tényező is közrejátszik ebben.

144 Hz kitérő: kell-e ez nekem?

Először használok 144 Hz-es kijelzőt hosszabb ideig. Főleg CS:GO-zom, eddig hét alatt az a tapasztalatom, hogy drámaian jobb nem lettem tőle a játékokban. Két pozitívuma azonban mégis van:

1. Sokkal könnyebb ugyanazt a teljesítményt elérni, amiért korábban vért izzadtam. 144 Hz-en egyszerűen több képkocka áll rendelkezésre ahhoz, hogy észrevegyek valakit. 60 Hz-en meg kell feszülni, hogy azt az egy képkockát észrevegyem, ahol bekerül a képbe a játékos, amíg 144 Hz-en ezidő alatt 3-4 képkockát is látok, amire kényelmesebben lehet reagálni.

2. Részben ezáltál, de a legnagyobb különbség, hogy eltűntek a határok. 60 Hz-en rengetegszer érezni még közepes tudással is, hogy a monitor fog vissza bizonyos helyzetekben. 144 Hz-en ilyen nincsen. Kissé nehéz elfogadni, de itt azt érzem, ha elrontok egy szituációt, akkor az már tisztán az én hibám volt. Nincs ami mögé elbújhatnék. Ezt egyfelől nehéz elfogadni, hogy én lettem a limitáció, másfelől azonban felszabadító, hogy innentől már tényleg csak rajtam múlik. Ha jobban csinálom, jobb lesz a végeredmény, semmi sem fog vissza.

Single playerben azonban marginális különbséget érzek. Picit jobb, de 60 Hz V-Sync is teljesen jól működött. Ha nem játszanék kompetitív multiplayert, akkor könnyen lehet, hogy egy 4K 60Hz kijelzőt választottam volna inkább és gyönyörködnék a látványban.

Összegzés

Nagyon erős csomagot sikerült az Acernek letennie az asztalra. Szinte mindenben hoz legalább egy közepes, de sok helyen még átlag feletti szintet is. Abszolút meghazudolja az árát. Szép munka Acer! Az igazi ellenfelet, az AOC 24G2U-t még nem próbáltam (ha bolt tulajdonos olvas esetleg: egy teszt erejéig nagyon szívesen elfogadnék egyet!), amit egy picit olcsóbban el lehet csípni, ám kérdéses, hogy mit tud valójában.

Pro:
5 év garancia
Stabil állvány
Magas kontraszt
Erős szaturáció (játékokhoz)
Jó gamma beállítás
Jó mozgás megjelenítés
Bőséges csatlakozó kínálat
Kedvező ár
Viszonylag pontos gyári színek
HDMI és Displayport kábel a dobozban

Kontra:
Túl fényes minimum fényerő
sRGB mód hiánya (erős szaturáció fotóknál, filmeknél zavaró lehet)
USB csatlakozó hiánya
Kalibrálhatóság nem elegendő professzionális felhasználáshoz
Normál és Extrém között még elférne egy Overdrive beállítás
A bekapcsoló gomb LED lehetne kevésbé fényes

Ha végignézünk ezen a listán, akkor láthatjuk, hogy a sok pozitív mellé a negatívak szinte apróságok, alig tudtam mibe belekötni.

Játékokra összegzés:
Összességében játékra ebben az ársávban (65-70 eFt pixelgaranciával) bátran ajánlom. A Dell 2312HM-hez képest érezhető előrelépés játékban. Jobban látni vele a sötét részeket, színesebb minden, az erősebb kontraszt is megkönnyíti a dolgok észlelhetőségét. 60 Hz-ről az ugrás kompetitív játékokban pedig must-have.

Fotó, videó szerkesztésre összegzés:
Itt már nehéz dolgom van. Hiányoznak olyan dolgok, amitől ezt egy 144 Hz-es Dell U2312HM-nek lehetne nevezni. Nem kalibrálható annyira pontosan és nincs sRGB mód sem. Ha professzionális felhasználás a cél a játékok mellett, akkor magasabb kategóriában nézelődnék, ahol ezek adottak.

Hozzászólások

(#1) Chosen


Chosen
addikt

Igyekeztem mindenre kitérni, de persze jöhetnek a kérdések!

(#2) Petya1981


Petya1981
tag

Köszi a tesztet :R

SZERETEM A NYUSZIFÜLET

(#3) Merciless


Merciless
csendes tag

"Ha professzionális felhasználás a cél a játékok mellett, akkor magasabb kategóriában nézelődnék, ahol ezek adottak."

Erre kivancsi lennek hogy tobb penzert ez melyik monitor ami 144Hz-et tud, 24' fullHD, de pontos(abb)ak a szinei! AOC 24G2U-m van es hasonlo parameterekkel (fullHD fontos mert a gepem regi es csak emiatt meg nem upgrade-elnek) szeretnek valami jobbat, elsosorban mert sotet jatekokhoz/filmekhez ez teljesen alkalmatlan. A teszt alapjan ez az Acer elorelepes lenne ebben a tekintetben, de mivel hobbiszinten fotoszerkesztessel is foglalkozom ezert hajlando lennek tobb penzt is kiadni valami jobbert, de nem sikerult ratalalnom ezidaig a monitorra ami megfelel ezeknek a kriteriumoknak.

(#4) Chosen válasza Merciless (#3) üzenetére


Chosen
addikt

Ez nehéz kérdés, egyértelmű válasz nincs rá sajnos. Sok drágább modell már tud sRGB módot, de ott nem lehet mondjuk kalibrálni... Így majdnem értelmét veszti az egész. A szűk keresztmetszet talán nem is a színtér, vagy a kalibrálhatóság lesz, hanem a méret. A 27" kezd a standard lenni magasabb árkategóriában, így ha lesz is 24", az valószínűleg túlárazott lesz a többihez képest.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.