2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

Jolán, a szeszélyes bejárónő, avagy az Ilife V7S PRO az otthonunkban

Írta: | Kulcsszavak: ilife . V7spro

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég végre hozzám került a címben szereplő rózsaszín nőszemély. Mivel volt GBwalleten visszatérítésem, plusz tudtam Spanyolországból ingyenes szállítást intézni, így mindösszesen 183.75 dollárba (~55k Huf) fájt az új családtag érkezése. Amire mindenki kíváncsi, arra már az elején válaszolnék: Megérte? Meg.


Erről van szó pontosan: Ilife V7S PRO - száraz és vizes takarító robot

Kibontás után a párom egyből elnevezte, Jolán lett a becsületes neve. Később kiderült, hogy a névválasztás teljesen találó volt, mert a női szeszély és a férfiember számára néha érthetetlen viselkedés benne van.

Száraz takarítás

Teljesen rendben van, nagyon csendes, alvó gyerek mellett is el tudom engedni egy másik helységben, még spot-cleaning módban sem hangos. Mivel nem térképez, így a mozgása néha érthetetlen és kaotikus, de általában sikerül a teljes lakást valahogy kitakarítania (1+2 félszoba + konyha). Persze vannak néha problémái, lássuk, hogy nálunk mik voltak ezek:

Magasabb küszöb/térváltó: nálunk pont 1,5-2 cm a két küszöb és előfordult már, hogy nem sikerült átsiklania rajta. A technikája amúgy teljesen jó, ha nem tud átmenni, akkor félkörben letolat, megemeli a közelebbi kerekét és nagy gázzal átfut rajta. A gond akkor van, amikor úgy tolat/fut neki, hogy már kevés a hely és pont az ajtófélfának megy, így felül a hasa.

A sepregető Nemo bajusz: Bár félkarú, mint Nemo, elég ügyesen használja a bajszát. Sarok követésnél folyamatosan balra tart, így szépen dolgozik, ugyanakkor a kábeleket pillanatok alatt berántja és felgyűri a körkefére:

Ez itt éppen a bébiőr, aminek a lelógó zsinórját megszerezte.

Érdemes tehát bizonyos dolgokat elpakolni előle, azaz kicsit akadálymentesíteni a terepet. Nem csak a magassággal van problémája, néha a formák sem jönnek be a kisasszonynak. A nappaliban nálunk szivacs van letéve, hogy a manó landolásait csillapítsa. Az első találkozás ennek a szélével így sikerült:

Annyi a széleknek...

Majd leragasztás után azért előtört belőle a nő, csak azért sincs az jó helyen:

Szerintem a bajusz tövével karcolta össze, amikor az éleken ficánkolt

Székek és asztalok: A konyhai székek alá pont be tudja magát centizni - szó szerint - cserébe pánikrohama lesz néha és pörögve - forogva jelzi, hogy innen nincs tovább. Ha a hely kicsit tágasabb, akkor ki tud jönni a tárgyak alól, nincs probléma vele. Az asztal lábánál is általában csinál egy kerülőkört, így a lában környékén is összetakarít.

Tárgyak érzékelése: Van egy 1,5 éves gyerkőcünk, így a lakás tele van játékokkal. Alapvetően mindent kikerül, vagy lassítva közelít, de szokása megtolni egy kicsit a dolgokat. Van egy ütközője, így kárt nem tesz a dolgokban, ahogy önmagában sem, de a reklámszöveg ellenére nem áll meg minden előtt.

Vizes felmosás: Nagy csodát nem vártunk a víz + mop huzogatás kombinácó miatt. Az első alkalommal az istennek se akart vizesen törölni, nagyon keveset vett fel a mop. Lehet ez a kínai mop anyaga miatt van, kézzel átvizezve azért sikerült neki a feladat. A gyerek által ledobált kajadarabok utáni zsíros foltokat nem sikerült tökéletesen eltüntetnie a gyári leírás szerint (tiszta víz + mop). Youtube-on/Weben láttam olyat, aki a mopra vagy a tartályba tett felmosószert és azt mondja, hogy úgy jobb az eredmény. Elhiszem, de én még nem próbáltam ki, bár nagy akadályát nem látom a dolognak. A kezdeti nehézségek után viszont a portalanítási funkciót ellátja és korlátozottan a foltokat is felszedi, így ez is megfelelő.

Home sweet home, vagy mégse: Azt már írták több helyen és megerősítem, hogy Jolán fél a dokkolótól. A konyhában lakik, de szeret tisztes távolságot tartani tőle ~1,5 méter sugarú körben nem igazán akaródik neki takarítani. Ha a konyhát kell takarítani, akkor a dokkolót felteszem az asztalra és onnantól kezdve megoldott a dolog. Gondolom a dokkoló is infrával kommunikál, így valamilyen falnak hiszi és elkerüli.

Irány a dokkoló funkció: No ez az, ami elvileg azonos helységben működik, valószínűleg az előzőleg említett infra kommunikáció miatt. A dokkolás amúgy ~olyan, mint amikor a vadászgép száll le a repülőgép hordozóra: felkészülés, nagy kör, ráfordulás a célra, majd folyamatos lassulás, végül megérkezés. Másik szobából vicces dolgokat tud művelni, ha hazaküldöm. Volt olyan, hogy benyomtam a gombot az egyik szobánál, kiment a folyosóra, elindult balra, be a konyhába. Na mondom ez működik. ~ 1 perc után elhúzott a folyosón jobbra és bement a nappaliba, majd ott bogarászott valamit, végül ~ 10 perc után vissza a konyhába és bedokkolt. Jolán, megérteni nem lehet, de cuki.

Összefoglalva: a kábeleket elpakoltam/eldugtam, a konyhában a székeket felteszem takarítás előtt és így megoldja a takarítást. HA olyan a lakás, akkor akár a porszívót is helyettesítheti. A gyerkőc által ledobált közepes darabokat is simán felszedi, pl: kifli darabok, kenyér széle, ilyesmik, nyilván egy dupla sajtburger azért megakad. :) A felmosás ugyanakkor csak egy extra, aminek pormentesítő és nem csúszásmentesítő funkciója van. Nekem nagyon bejött, én nem bántam meg, elsőre nem gondoltam volna, hogy térkép nélkül ~az egész lakást végig tudja takarítani. Ha nézem ahogy takarít, akkor abban semmi rendszert nem látok, de a végeredmény a lényeg és az kellemes tisztaság.

Update: 2017.05.18:

Miért iLife?
- Mert ehhez minden kínai webshopban lehet olcsón cuccokat kapni (kefe, görgő, hepa, tartályok, ecset, stb.)
- Az iLife porszívók nagyon halkan dolgoznak. Miközben a gyerek alszik, a másik szobában simán dolgozik a gép + a folyosón.

Miért V5S Pro és V7S Pro lett a két végső modell, amiből választottam?

- Kellett a vizes takarítás
- Csak ennek a kettőnek volt upgradeelt vizes tartálya, ami egy gumis szelepet jelent, így a gépben nem ereszt, mint a sima (az alapok szimplán gravitációs elven mindig engedik a vizet).
- Csak ennek a kettőnek volt nagyobb kereke, ami kellett a küszöbök miatt
- elvileg csak a V5S Pronak van dedikált turbo üzemmódja (gyakorlatban a V7S Pro is felpörög a spot cleaningnél)

A két modell között csak a körkefe a különbség. A V7S-nek van, a V5S Pro-nak nincs viszont cserébe nagyobb a szívóereje. Elvileg a V7S akkor jó, ha van szőnyeg, gyakorlatban a kajadarabokat is kiválóan felkapja vele a gyerkőc után. A kiadási sorrend egyébként, ha jól szűrtem le, akkor Ax és Vx (száraz és vizes), majd jön belőle az S, végül az adott széria csúcsa az S Pro. Általában az utolsó kap meg minden addig fejlesztést, akár a nagyobb szériából is.

X5-öt én nem vennék már, mert az lehetett az ősmodell, a kinti honlapon már rajta sincsen, szerintem kifutó darab, viszont erre vannak talán a legnagyobb akciók. Talán még a motorja sem szénkefe nélküli.

A4(s) - A6(s) újabb modellek, ha nem kell a víz, akkor én ezek közül választanék. A6 drágább, viszont erősebb, mindkettőben már az új gumis henger van, új turbinákkal és max móddal.

Hozzászólások

(#1) tomazin


tomazin
veterán

szóval akartam írni, csak ugye mobilról első hsz-t felejtse el az ember :((

Tehát nagyon szórakoztató írás volt, nem tudom a háztartási gépek tesztjei blogba iis berakathatnád.

ami viszont nagyon izgatja a fantáziám a csöppség és a vasasszony kapcsolata. vagy ha az egyikük A helyen a másikuk B helyen?
Illetve ha jól gondolom otthon van valaki vele, ilyenkor hogyan kell elképzelni a takaíttatást vele? Kimennek az egyik szobából és berakja oda, hogy hajrá? (amiatt kérdezem, mert randoméknál azt írják akár több óra is lehet mire kitakarít)

(#2) #54067968


#54067968
törölt tag

Nekem is nagyon tetszett a teszt!
Főleg mivel gbn én is nézegettem már ezeket a jószágokat, de az volt a félelmem hogy egy jól működő az biztos nagyon drága. Szerencsére megnyugtattál a dologról!
Másik hogy köszi a kis termék bemutatót az egyéb célokra tökéletesebb iLife produktumokról, az is sokat segített. :R

(#3) Alf25


Alf25
tag

iLife-ok közül melyik típus mászik fel a szőnyegre? Mostanában tervezek venni egyet, Samsung, LG felejtős az ára miatt..

(#4) Degeczi válasza Alf25 (#3) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Samsung, LG valóban méregdrága, de ha több szobát kell bejárnia a gépnek, érdemes elgondolkozni egy Xiaomin, mert az $300 környékén már nem elérhetetlen, és az már egészen más kategória (pl. lézerrel föltérképezi a helyiségeket, és tervszerűen, gyorsan járja be azokat, nem véletlenszerűen ide-oda pattogva), mint az Ilife féle butarobotok

(#5) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

;] ;]

(#6) CactuS válasza tomazin (#1) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Kicsit későn, de hátha. A csöppség általában az őrületbe kergeti, ha olyanja van, akkor nekiáll követni, elé lép, majd megint követi. Van, hogy a tetején nyomkodja a halványan villogó power gombot, ami után még hangot is ad ki, szóval szuper játék neki. De meg lehet vele beszélni, hogy ne piszkálja, plusz van, hogy alvás közben megy a lakásban, esetleg amikor nem vagyunk otthon.

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.