2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Audio GD Reference 5.2 - Mytek Stereo 192 - Antelop Gold (Voltikus)

Írta: | Kulcsszavak: audio-gd . mytek 192 . dac . antelope

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Fejes láncom élére új dacot szerettem volna venni. Időm nem volt még egy dacot építeni, meg nem árt, ha van otthon egy referencia dac. Ezért a meghatározott pénzkereten belül meghallgattam 3 bolti dacot. Elég különbözőek így 3an (diy dacom ugye nem piaci szereplő, őt kihagyom). Teljesen más felfogásban készültek, más mérnökök, chipek, más árak, ennek megfelelően hangjuk is teljesen más. Mindegyiknek megvan a maga előnye, akármelyiket meg tudom érteni, miért pont őt választják. Ez saját vélemény, kéretik nem válaszolni rá.

AudioGDre azért voltam kíváncsi, mert a legjobb digitális hangot egy olyan CDből hallottam, ami ugyanarra a chipre épül, mint a kínai. Nyomokban emlékeztet rá. USBje ennek Tenor volt. Hát, ezt gyorsan kipipáltam. Kínaiak viszont elég korrektek, olcsón lehet modernebb alkatrészekkel helyettesíteni. Van hozzá más reciver (WM helyett dir9001), más USB(32bit 384kHz), más óra, fillérekért. Ennek így most meleg hangja volt, kellemes énektartománnyal rendelkezett. Mélye elkent, kevéssé kottázható, és némileg a közepe is koszos. Magasa is inkább visszahúzódó. Ennek ellenére, azt gondolom, hogy áráért a hangja rendben van. Kedves, hosszan hallgatható hangja van, tere ennyiért szuper. Középtartománya, és tere az erőssége, de nem egy hifizős, villantós, lehengerlő valami. Énekeket szívesen hallgatnék rajta, ez fekszik leginkább neki.

Mytek Stereo 192: 3 hetesen, melegen... Hát egyik nap szeretem, másik nap nem. Kifejezetten hárklis a digitális kiszolgálásra. Amiben sztem kiemelkedő, az a levegős, szellős tiszta hang, ha jól ki van szolgálva, akkor ritmusos, zenei. Ha nem,akkor vékony, hifizős, ideges, fémes, és nagyon sok a mélye, ami ráadásul nem is jó. Egyetlen dacnak nem őt venném, számomra inkább érdekes, szines. Ellenben a fejesláncomba szerintem nagyon illik.
Amiben rendszeresen meglep, az a felbontása, és a magas tartománya. Utóbbiban nagyon erős, rengeteg trükköt tud. Mélye tabláról tud feszes,pontos lenni, de alap cuccokkal mosott, és nem illik a zenébe. Amikor szeretem hallgatni, akkor a pörgését, a figyelemfelkeltő stílusát szeretem. Ugyanakkor 1-2 albumnál többet nem szeretek egyhuzamban vele tölteni.Próbáltam FWn, saját USBjén, tablával, nekem tablával sikerül legtovább hallgatom együltömre. Közben 3-4napja szinte folyamatosan megy egy olyan szoftveres beállítással a sajátom, amivel teljesen kerek, és már nem panaszkodom. ***

Saját USBje használható, nem rettentetes, firewiren viszont jobb. Nem merem leírni, hogy a Mytek beépített FW + ezer forintos kábelhez képest a Tabla+ komoly USB kábel felárát, százalékosan nem javul tőle annyit, viszont ugye aki hárklis a digitális hangra, az meg kénytelen bevásárolni.
Hangfalas láncomban nem hallgattam sokat, egyszerűen nem szerettem, Staxon viszont jó. Akik nálam jártak, ilyen mondatokat mondtak: lapos,döglött, de jó, h vége a számnak. meg olyat, h hú,micsoda levegősség, traszparencia, de mindenki úgy játszik,mintha kötelező lenne.

Antelop gold Hát kemény dió. Nekem úgy tűnik, sokkal jobb a plusznál. Körülbelül 2 hetet futott készülék volt. Első perctől jóval dinamikusabb, dögösebb, mint a Mytek. Kiváló tere van, teknikailag kimunkált. Mélyén kívül mindene igen jó, közepe viszont még annál is jobb. Egységes hangja van, stílusfüggetlenül, nem szinez, őszinte, kimért. Mélye saját USBjéről kent, tere kimért, visszahúzódó. Tablával el kezd élni. Ritmusa alapban is jó, tablával meg jár a láb, tekeredik fel a hangerő. Mégmégmég! Megtelik élettel, zenével. Hoztak egy hozzá való drága tápkábelt, azzal már hűűű volt, piszkosul illett hozzá az a kábel, élettel telibb, simább lett. USB kábelből is kiválasztottuk a jelenlegi legjobb kábelemet, és ekkor kb kezet foghattunk, hogy de királyok vagyunk.

Miért nem vettem Antelop pluszt? Belefért volna az elképzelt pénzlimitbe, ha a gold nem is. Mivel hamar eldőlt, még egy hónappal ezelőtt, h még az Antelopot sem szeretném saját USBjéről hallgatni, ezért bele kellett számolnom a tabla árát. És a plusz használtan, tablával már átlépte volna azt a célösszeget. Myteket meg ahonnan én vettem, olyan árat mondtak, hogy tablával együtt számolva is belefért.

***: A 2. demokészüléknek vagy járatás miatt, vagy fene tudja miért, eleve némileg puhább picit a hangja, szoftver meg nagyon sokat puhított rajta, viszont néha úgy érzem, hogy mintha a felbontásból kicsit vesztettem volna. Ha ABzem a beállításokat, ugyanakkor nem hallok semmi információ-veszteséget.

Néhány hét múlva szeretnék írni még egy bejegyzést a Mytekről. Addigra kikristályosodik, milyen szoftverekkel, beállításokkal, kábelekkel tudja a legjavát hozni. Kütyüzősebb dac,mint előzőek, mostanában úgy érzem megéri szöszölni vele.

Tanulságos volt ez a néhány hét. Ezeknél a készülékeknél meg lehet fordítani a sorrendet, hogy hidegen, rossz beállításokkal, rossz szoftverekkel mennek. Ízlésre is szabhatóak. Tápkábelekre Antelop, és a DIY dac rettentő igényes. Szóval, ha majd kipróbáltok ilyesmi kategóriás dacokat, vigyázzatok, hogy üzemmelegek legyenek, olyan beállításokkal használjátok a programokat, amivel a jelenlegi dacaitokat használjátok, és legyen bőven tápkábel...

--------------

Folyt köv, 3 hónap Mytekkel. Találtam olyan szoftveres beállítást, amivel már nem hiányzik aTabla. kulcsszavak: dsd, firewire, egyébként ugyanolyan szögletes. Újabb tapasztalat: win8 sokkal stabilabb a Mytekkel,mint a win7. Win7en rendszeresen megszakad a firewire összeköttetés, Film nézése közben vagy a dac, vagy a gép újraindítása kell. Win8on átlag napi 1 fagyás van, win7en 1-2 óránként... Ami érdekes, hogy ASIOn továbbra is van átvitel, de film már nem kerek... Nem tökéletes a win7 és a firewire driver kapcsolata. Erre az USB megoldás, filmnél úgyis leköt a kép, nem zavar a digitális hang.

Másik dolog. Úgy tűnik Mytekéknél nem csak a firmware határozza meg a hangot, hanem hogy melyik napon gyártották... Újra átcuccoltam a hangfalas lánc elejére, és sokkal jobb hang fogadott, mint 3 hónappal ezelőtt egy másik készülékkel. Dinamikában, ugyanakkor simaságban, sokkal jobb ez a példány,mint az előző volt.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.