2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Human Audio DAC-ok

Írta: | Kulcsszavak: human audio . muto . muto-x . dac

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Human Audio jóvoltából két készüléküket hallgathattam meg. A Muto, és a Muto-X DAC-ukat. A magyar vállalkozást régebbről ismertem már, a Tabla USB-SPDIF átalakítójukat lassan két éve használom boldogan. A két készülék kívül is, belül is sok szempontból hasonló. Legfontosabb differencia, hogy a Muto-X kapott két analóg kicsatoló trafót, valamint szimmetrikus a kijárata.
Mindkét készülék LiFePO4 akkumulátorokkal működik. Az akkuk töltése automatizált, semmi teendő nincs velük. A két készülék külsőre is nagyon hasonló. Mindkettőjüknek 2-2db S/PDIF bejárata van, egyik BNC, másik RCA aljzat. Kimenetük egy pár RCA analóg kijárat. A készülékeket Tabla USB->S/PDIF átalakítóra kötöttem, és alapvetően iOS alatt M2tech Young driverrel használtam.

Milyen a nagyobbik testvér, a MUTO-X hangja: feltűnő a nyugodtsága, bizalmat gerjeszt, hogy érdemes rá figyelni, nem fog bántani. Digitális forrás létére kifejezetten analógos. Fogódzkodókat keresek, és többedik próbálkozásra is zenehallgatás lesz belőle. Egyszerűen folyik belőle a zene. Ez jó buli lesz!
Kicsit összemelegedtünk, és fel-fel tűnik, hogy nem mindig mondja el a teljes igazat. Az egész készülék hangja kissé színes, minden tartományban felfedezhető, hogy inkább szórakoztat, mint a valóságot utánozza. Változatos a magas tartománya, rengeteg fajta cint ismer, de vannak kedvenc márkái. Énekesnők között is válogat, Adeletől vannak számok, amiket többször is újra hallgattam, mert más volt, mint amit megszoktam, mintha inkább a testvére énekelne. Trombitákban is válogat. Néha tisztességesen bereccsen, néha meg csak úgy szól. Mélytartománya erős, feszes.
Előadása olyan, mintha a koncerten a 3. sorban ülnénk. Nem mászik az arcomba az énekes, szólók kötelességtudóak, zenészek szépen egymás mellett ülnek. Kontúrosan, kötelességtudóan, katonásan. Nem direkt nekem zenélnek, nem akarnak színpadra hívni, nem nyomulnak, pillanatra sem fészkelődök. Ha én akarok figyelni a zenére, viszont megmutatja a részleteket, a termet, amire csak kíváncsi vagyok. Harmadik sorból egyébként is jobban el lehet mélyülni az előadásban, mint a csápolók között.
Aztán egy számára kedvesebb énekes következik, Particia Barber. Ő bezzeg nekünk énekel a jazzklubban, hát emelem a hangerőt, és nagyon tetszik.
Színpada inkább mély,mint széles. Nem folynak össze a különböző hangszerek, jó a szeparáció.

Fejhallgatós láncon, Mytek 192 mellett: kellően mélyre megy, mélyében van energia, de egyébként egy fokkal „szürkébb”, mint az amúgy színes, és színezett Mytek. Ehhez a „stúdiós” dachoz képest élethűbb. Mélye határozottan jobb], mint a Myteké. Bőgő húrja húrnak hallatszódik. A női ének tartományban itt is felfedezhető, hogy egy picit színez, de fel se tűnne, ha nem keresném a hibát. Lecsengéseket, teremakusztikát jól visszaadja, mikrodinamika szép, sőt érzelmeket is visszaad. Jól megkülönböztethető a szintetizátor a zongorától.

Muto: Muto-Xhez képest: keményebb, és nem annyira hosszan hallgatható. Kevéssé lágy, analógos, mint a Muto-X. Mutatósabb a Muto-X-nél, de a mély tartomány kevéssé energikus. Cserébe kevéssé színez. Nem annyira megbocsájtó a gyengébb felvételekkel, képes szúrós is lenni. Muto-X esetén hamarabb fészkelődök. Tere szélesebb. Felbontása a Muto-X-hez hasonlóan jó. Nehezebben megy a beleélés, kevéssé természetes a hangok íve.
Aki a hajtós, dögös, direktebb, és szinezetlenebb hangot keresi, neki a Muto, aki az elmélyültebb, beleélős, nyugodtabb, hosszabban hallgatható hangot keresi, nekik a Muto-X nagyon ajánlott. A felrótt furcsaságok, hogy kissé átalakítja a zenét, együttélés során nekem nem okoznának gondot, nem is biztos, hogy feltűnnének olyan embernek, aki nem keresi a hibát.

Saját láncomban, egyéb dacokhoz képest:
MUTO-X a TEAC UD-501 dachoz viszonyítva: hasonló hangszín, de komolyabb a felbontása közép és magas tartományban, és műfaj függetlenebb, míg TEAC-en szinte csak a rockot élveztem igazán, ezen végighallgattam az elindított zenéket, nem kezdtem el váltogatni.
MUTO-X a Mytek 192-höz hasonlítva: analógosabb, és jobb a mélytartománya. Valamint könnyebb vele elmélyedni a zenében. Mytek viszont jobb ritmusú, levegősebb, és dinamikusabb.
MUTO Mytek192höz képest (DSDn, megfelelő szoftverekkel, Firewiren) keményebb, és a felbontása is kisebb.

MUTO TEAC UD-501-hez képest: agresszívebb, keményebb, nüanszok jobban kijönnek, viszont fárasztóbb, és nincs olyan jó mélye.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.