2020. június 7., vasárnap

Gyorskeresés

A drót (The Wire) - sorozatajánló

Írta: | Kulcsszavak: the wire . a drót . sorozat

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Koszos, szegény, főleg feketék lakta város Baltimore. Hétköznapi szinten a drogkereskedelem és a vele járó erőszak, magasabb szinten pedig az ezzel összefonódó korrupció keseríti meg az emberek életét.

A maffiavezérek helyett drogfutár gyerekekre és túlórára vadászó rendőrök még a 21. század elején is hangosan kattogó írógépeken készítik jelentéseiket. Vezetőik legfőbb gondja, hogy a statisztikák megzsugázásával szerezzenek politikai pontokat a városvezetésnél.

A képmutatás, a dogmává szilárdult közösségi jelszavak és a valós problémák megnevezésétől való félelem hálójába gabalyodva próbálja néhány elhivatott rendőr végezni munkáját.

Az utcakölyköknek sincs választása. A nyomor, a bűnözői normák és a társadalmi vezetők üres ígéretei és látszatintézkedései között nőnek fel. Nincs kétség afelől, hogy rossz úton járnak, de számukra ez az egy út adatott meg. A Drót kényszerpályán mozgó sorsok története és egy züllött, de élő, lélegző, sokszínű városé. Az öt évados sorozat a Baltimore-t behálózó kapcsolatok törvényen innen és azon túl eső szövevényeit is bemutatja. Nem ítélkezik, csak elmeséli történetét.

Szereplőinknek és eseményeinek a bemutatása a legéletszerűbb és valóságosságában leglebilincselőbb mind közül, mit valaha filmre vettek. Alkotóit, David Simons elismert bűnügyi újságírót és Ed Burns nyugalmazott rendőrtisztet (a két Emmy és 4 további neves díjon túl) hatalmas köszönet illeti a sorozat létrehozásáért, melynek történetét az élet írta.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.