2024. március 4., hétfő

Gyorskeresés

Téli forró alkoholos italok: Vörösboros forró csoki; Smoking bishop; Mama Juana

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Csokoládéhoz bort párosítani éppen annyira nem újdonság, mint bizonyos borokban fölfedezni csokoládés ízjegyeket. A kakaó földes mélységének és egyes vörösborok fűszeres, bársonyos teltségének szövetsége az égben köttetett, mégsem jut feltétlenül eszünkbe egy italban hozni őket meghitt közelségbe egymással – pedig igencsak érdemes.

Elkészítés:
Olvasszunk fel egy tábla (100g) legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét 5 dl zsíros tejben. (Erre a legjobb módszer, ha a tejet – akár egy rúd fahéjjal – fölforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és addig kevergetjük habverővel, amíg a csoki teljesen föloldódik.) Adhatunk hozzá egy pici cukrot is, de igazából nem szükséges, ha bírjuk az enyhe édesség és a fűszeres-kesernyés ízek felnőttes kontrasztját. Amikor a csokoládé föloldódott, adjunk a keverékhez 2,5 dl közepes testű, fűszeres-gyümölcsös vörösbort, és tulajdonképpen készen is vagyunk; tovább melegíteni nem kell.

Biztos választás a merlot, de ha esetleg még fűszeresebbre hangolnánk az italt, akkor használjunk chilis csokoládét (vagy dobjunk a tejbe a fahéj mellé egy csipet chilipelyhet), és használjunk újvilági stílusú, dzsemesen gyümölcsös shirazt. A szervírozáshoz használt bögrékbe egy-egy szál rozmaringot állítva pedig még egy plusz villanásnyi télies fűszerességet adhatunk az íz-és illatélményhez.
megj.: kadarka, portugieser és jó lehet ;)

A smoking bishop elkészítése:

A hagyományoknak megfelelően nagyobb mennyiségben érdemes készíteni. Öntsünk össze egy lábasba egy palack (azaz 7,5 dl) gyümölcsös karakterű, nem túl tanninos vörösbort és ugyanennyi portóit. Adjunk hozzá 5 db karikákra vágott narancsot, 1 lime-ot és 2 citromot, valamint 10 szem szegfűszeget, majd kezdjük el melegíteni. Amíg melegszik, szórjunk bele ¼ teáskanál őrölt szegfűborsot, ugyanennyi szerecsendiót és fahéjat, illetve aprítsunk bele egy hüvelykujjnyi gyömbért. 15 dkg barna nádcukor és pár fahéjrúd kerüljön még bele, mielőtt elzárnánk alatta a lángot. (Maximum 75 ℃-ig melegítsük, hogy az alkohol ne párologjon el.)

A Mama Juana elkészítése:

A Mama Juana – és így maga Dominika – ízvilágát mi is megidézhetjük, ha egyenlő arányban öntünk össze vörösbort és almacidert, majd egy kevés rummal mélyítjük az ízeket. (Az arányok: 3,6 dl bor és cider + 1,6 dl rum.) Ezt a keveréket kezdjük el melegíteni 2 evőkanál mézzel és ½ teáskanál fahéjjal. Ez után mehet bele ½ teáskanál szegfűszeg (legjobb, ha mozsárban, frissen törjük, de használhatunk őröltet is), 1 csillagánizs, 2 evőkanál szárított kamillavirágzat és ugyanennyi szárított macskagyökér. (Utóbbi talán extravagánsnak hangzik, de gyógynövényboltokban ugyanolyan könnyen beszerezhető, mint a kamilla.) Ezeket melegítjük együtt, 75 ℃-nál nem tovább. Igyekezzünk 10-15 percig ezen a hőmérsékleten tartani, hogy beleoldódhassanak az italba a gyógynövényes, fűszeres ízek, majd töltsük poharakba – természetesen szűrve.

A recept és a szöveg innen.

Hozzászólások

(#1) RawrrSoul


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog

A forró csokis boros témának hétvége lesz az ideje, hogy kipróbáljam... :DDD

[ Szerkesztve ]

n o p e !

(#2) Donki Hóte


Donki Hóte
veterán

Azta, nem is tudtam, hogy sok-sok éve szmókin bisoppot főzök, prosztó forraltbornak hívtam eddig :D

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#3) Donki Hóte válasza RawrrSoul (#1) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nagyon kiváncsi vagyok az eredményre, majd írd meg. Félek, hogy a bor savtartalma a meleg tejből gyorsan túrót csinál :U

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#4) totron válasza Donki Hóte (#3) üzenetére


totron
őstag

A bóti tejet nem fenyegeti ez a veszély szerintem.

(#5) Donki Hóte válasza totron (#4) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Ezért várom a kolléga tesztjét, lehet, hogy kibírja a tej a vörösboros beöntést :)

(Én nem tudom kipróbálni, nincs itthon tej :C )

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.