2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Búcsú a téltől

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Három év képanyagát néztem át, hogy össze tudjak szedni pár képet a bejegyzéshez, vagyis mindenki nyugodjon meg, a tél egyre erőtlenebb évszak, és ahogy gyengül úgy erősödik a nyár. Pár nap és ismét élvezhetjük a 40 Celsius fokos napi maximumot. Nem véletlen, hogy a jelenlegi klímaváltozást nevezzük globális felmelegedésnek is. A növekvő hőmérsékletnek komoly következményei vannak. Helló, Mad Max! Érdekes megélni, ahogy a sokféle jövő forgatókönyv közül az egyik éppen megvalósul. Létrehoztunk egy disztópiát. Minden felívelő szakasz után jön a hullámvölgy.

A Fehér-Körösön lévő duzzasztó látható a januári képen. Nem volt hótakaró a tájon. A fagyos éjszakán fagyott meg a víz. Döbbenetes, hogy milyen kevés havas képet találtam a mappáimban és milyen rövid ideig tartanak a hótakarós időszakok, hogy mennyire erős a téli napfény. Emlékszem a közelmúltból egy január harmincadikai túrára, amikor ledobtam a dzsekit és levettem a kardigánt, majd vissza a könnyű dzsekit (eleve nem a téli kabát volt rajtam, hanem a tavaszi-őszi dzsekim, ami alá elég felvennem az ing fölé a kardigánt, hogy ne fázzak) és betéve a hátizsákba a kardigánt, sétáltam tovább. Miközben vakított a napfény és döbbenten néztem a hatalmas tócsákat, a sarat, ami aztán megállított és visszafordított, mert nem tudtam átkelni a dagonyán. Nem volt átfagyva a föld!

A víz, a 21. század legértékesebb anyaga. A fosszilis energiaforrásoknál értékesebb, mert szomjan halni kegyetlen módja a földi élet elhagyásának. Eleve nincs nélküle élelmiszer termelés és más ipari tevékenységekhez szintén nélkülözhetetlen. Idén különösen elképesztő mértékű a vízhiány. Átéltem már pár aszályos évet, de ennyire rosszat még nem! Természetjáróként figyelemmel követem az időjárást, és biztosan tudom, hogy 2022 rekord száraz év! Tehát jobban aggódok a víz miatt.

Az erdei ökoszisztéma a kedvencem, mert itt él a legtöbb gombafaj és a legtöbb fotómmal pont ezt a tűnő csodát örökítettem meg. A gáz krízis miatt most nyáron egyre többen csapnak a homlokukra, hogy télen mivel fognak fűteni. (Eddig is szörnyű mértékű volt a szemétégetés, de 2022-23 tele iszonyatos lesz.) Ezért meglódult a kereslet a tűzifa iránt. Szörnyű látnom, ahogy a tüzelőnek ültetett csertölgyeseket letermelik és viszik a feldarabolt törzseket... Eleve nagyon kicsi Békés megye erdőborítottsága és még ebből a kevésből vesznek el. Hiszen ezért lettek a fák telepítve az egykori keményfás ligeterdő foltok helyén. Tragédia embernek és természetnek egyaránt.

Gombász vagyok és idén és tavaly nem láthattam gyakori fajokat, mert 2021 420 mm éves csapadékösszeggel zárt, és egyszerűen nyáron nem volt eső, ezért a nyári fajok nem tudtak teremni. A késő őszi csapadék sem volt elégséges, elmaradt a gombabumm és a tél száraz volt. Őrület. A hibáink összeadódtak és fizetnünk kell értük. Nemcsak a tél változik meg, hanem a világunk és az életünk. Felkészültél rá?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.