Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#17269) Vladi válasza D1Rect (#17254) üzenetére


Vladi
nagyúr

Kb erre. :D

Az, hogy nem tud fele mit kezdeni az orvostudomány nem igaz. Nagyon sok szempontból kutatják a kérdést.

"Fordított esete annak amikor a betegnek van valami tünete(pl. fáj valami) de semmi fiziológiai elváltozás nem figyelhető meg."

Ezt szomatoform zavarnak hívják. (Vigyázat! Nem pszichoszomatikus, az egy kicsit más.)
ma már az orvostudományban ténykénet kezelik a test és lélek ilyen kölcsönös egymásra hatását.
Igazából nem is meglepő, tekintve, hogy az emberi szervezet magát gyógyítja. Hát hadd gyógyítsa. Csak a megfelelő hátteret kell hozzá biztosítani, hogy ez a folyamat működjön felerősödjön.
Ehhez tartozik például a folyamat, amit placebó hatásnak hívnak.

(#17259) llll:

Erre gondolok én is. Mondjuk nem mondanám, hogy akadályozzák a gyógyszerek, ha megfelelelően adagolják.

"és hogy akkor miért kell ehhez a placebó?"

Azért, amit fentebb írtam. Így nevezik. Mivel létezik az ilyesmi, csak használni kell. Most mindegy, hogy placebónak hívják, vagy másnak. Ez az egyik tényezője az öngyógyításnak.

(#17262) llll:

Vannak tudományosan jól leírt, kutatott gyógyulási folyamatok. Ide tartozik a placebó hatás is. most vonatkoztass el attól, hogy ez a neve. Igen, primitív népeknél is működik, kvázi ez a folyamat természetes az emberiség körében. Egyébként a természeti népek sámáni gyógyítói is felismerték a folymatot és tudatosan használták. Persze más volt a felismerés útja, mint amit ma alkalmazunk és más volt a terminológia de lényegében ugyan erről van szó.

De kívülről jövő segítség is kell, hogy felerősítsék a belső folyamatot. Ez mindig is így volt, az emberiség így működik. Most mindegy, hogy professzor, vagy sámán csinálja.

De egyébként van még egy másik fontos dolog a cikkben, méghozzá az életmód befolyásolása a vallási közösségben.
Írja is, hogy egészségesebben élnek a vallási közösség fiataljai. Nem dorogznak annyit stb. Plusz a közösségnek van lelki egészéget fenntartó hatása is.

Még ami erről eszembe jutott, hogy lényegében a mostani orvoslásban egy paradigma váltás van folyamatban:

Először kezeltek tüneteket. Csillapították a szenvedést. Utána felismerték, hogy a kiváltó okot kell kezelni, akkor az hatékonyabb. de a mai gondolkodás arra felé halad, hogy a szervezetet - test és lélek kombinációjában - egy öngyógyító, folyamatban működő rendszernek tekintsék. (bocs a béna fogalmazásért :B ) Tehát az egészség, és a gyógyulás is nem más, mint az egyensúlyi folymat helyreállítása. Tehát az ember jól tud működni, csak arra a szintre kell visszasegíteni. Na honnan ismerős ez a szemlélet. :P Ezért jön felfelé a természetgyógyászat, meg az egészséges életmód.

Tehát a vallásosság, a hit és az egyházi közösség elősegíti ezt a folyamatot. Kvázi annak igen is fontos szerepe van a modern világban, ez az egész lényegében alátámasztja a létjogosultságát. :K

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.