Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-09-20 15:28:38

LOGOUT.hu

"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#95893) KROK640 válasza cof (#95863) üzenetére


KROK640
veterán

A " semmire nem való 486-os gép"nek pl pont tudom miért van jó ára :
Úgy 3-3,5 éve nyáron csörgött a teló, egy haverom volt, hogy tudok-e szerezni egy működő 386-ost, a föld alól is? Mint kiderül leginkább csak az a jó vagy valami hasonló, új gép, de még csak 10 éves se jöhet szóba! Csak megkérdeztem már miért : Műanyag gyárban ugyanis lehalt a gyártó gép vezérlő számítógép. A számítógép gép (CNC szerű gép csak műanyaggal) spéci porton (asszem LTP, de eskü nem emlékszem már) kommunikál a géppel, és egy csakis DOS alatt futó 30 éve megírt (szó szerint valami 1992-es) szoftver vezérli az egészet. A szoftvert gyakorlatilag milliókba, és hetekbe/hónapokba kerülne újraírni (ez komoly kiesés is a termelésben, újabb sok millió), a gépet is módosítani kéne, meg ugye akkor új számítógépet venni ami drágább. így megéri akár őrült áron is (mondjuk 50-100 ezerért) megvenni egy működő 386/486-ost (ami messze nem ér ennyit) mert még mindig sokkal olcsóbban és gyorsabban kijönnek, mint a másik lehetőséggel.

De egyébként mikor kint dolgoztam Ausztriában is : munkaállomások 16GB RAMos 2×4TB HDD-s gépek voltak (HP Thin clienttel), de pl a szalag vezérlő gépen Windows 3.1 ment konkrétan! És azon futott a vezérlő szoftver is. Nem tudom milyen gép volt pontosan, de valami 386-486 szintű cucc volt az alaplapja alapján meg az EDO RAM előtti (SIMM?) memória ment bele. Szóval nagyon nem mai gép volt, mindezt 2020-ban! (De a raktáros szoftver is konkrétan DOSos volt, legalábbis kinézete alapján).

De az elmúlt 2-3 év során máshol is - jellemzően ipari környezetben - láttam hasonlóan régi gépeket. Valahol meg is értem, hogy nem költenek erre, mert fölösleges, haa jelenlegi rendszer jól fut és bevált, akkor kontraproduktív új hardvereket enni. szoftvereket venni/licenszelni és vezérlő programokat milliókért újraírni.

A 3310-nek és társainak meg szimplán kult értéke van. Nokia 5510-ből meg az enyémnél rosszabb állapotúak, minden nélkül mennek 7 ezerért...

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.