Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba

Hozzászólások

(#4913) ABE


ABE
őstag

Motorola DEFY - gyakran ismételt kérdések

Mielőtt belemennénk a konkrét kérdésekbe és válaszokba: a Defy egy Android rendszerű okostelefon, ennek megfelelően kis beletanulást igényel, ha minden funkcióját ki akarod használni, és a saját ízlésednek megfelelően szeretnéd testreszabni. Ennek első lépése, hogy a használati útmutatót elolvasod, illetve a telefon beállításait, opcióit végigböngészed. Hidd el, sokkal hamarabb, és sokkal több kérdésedre kapsz választ, ha foglalkozol egy kicsit a telefonnal, és nem a fórumba rohansz egyből minden egyes apró problémával. A topikban már elég sok tapasztalat összegyűlt a több ezer hozzászólás alatt, és sok kérdésre érkezett már válasz, ezekből egy esszencia van kigyűjtve a következő sorokban. Ha valamit nem találsz benne, először használd a fórum keresőjét, ez sokszor hamarabb vezet eredményre, mintha megvárnád, míg valaki reagál. Továbbá fórumtársaidat is megtiszteled azzal, ha nem kell sokadjára is ugyanazokat a kérdéseket megválaszolniuk...

- Milyen színekben létezik a telefon?
Van tisztán fekete verzió, illetve a fehér. Ez utóbbinál a telefon közepe fehér csak, a többi része fekete.

- Hol érdemes venni a telefont?
Az árak folyamatosan változnak, ezért érdemes böngészni a netet a legjobb ajánlat után.

- Szolgáltatónál függetlenül kapom a telefont?
Volt olyan visszajelzés a fórumban, miszerint a T-Mobile-os telefon elfogadja bármely szolgáltató kártyáit, de ez még nem garancia arra, hogy te is függetlenként fogod megkapni akár ott, akár másik szolgáltatónál.

- Hogyan tudom függetleníteni a telefont?
A szolgáltatótól tudsz vásárolni függetlenítő kódot. Illegális megoldásokról nem beszélünk ezen a fórumon...

- Milyen garancia jár a telefonhoz?
Alapvetően két lehetőség van: gyári, 2 év (HU) garanciás telefon, ez a drágább. A másik lehetőség a GSM boltos (EU) garancia, ami általában 1 év teljeskörű jótállást jelent, de a garanciális javítást saját szervizben oldja meg a bolt. Érdemes figyelni arra, hogy előfordul, hogy ugyan a GSM bolt honlapján 24 hónap garancia szerepel, de ez saját, 12 hónap teljeskörű, és plusz 12 hónap szoftvergaranciát jelent. Ezeknek a feltételeknek minden esetben ajánlott utánakérdezni, a biztonság kedvéért a szolgáltatós telefonoknál is.

- Ezt, vagy egy másik telefont vegyek?
Neked kell eldöntened, hogy mi a fontos, a tesztben megtalálhatóak a fontosabb tulajdonságok. Ami kiemeli a többi telefon közül, az egyrészt a sokat hangoztatott strapafon mivolta, tehát pornak, ütésnek, karcolásnak, víznek, strapálásnak jobban ellenáll. Másrészt pedig a telefon súlyát és méreteit tekintve nagyon kellemes adottságokkal rendelkezik, nem túl nagy, nem túl kicsi, kényelmes használni és hordani.

- Mennyit bír az akku?
Használati módtól és beállításoktól függ. Nagyon durva használattal akár pár óra alatt is le lehet meríteni (sok 3D-s játék, GPS, kamerázás), de erős használattal alapvetően kibír egy napot a telefon. Ha nincs gyötörve nagyon, 2-3 napos üzemidő is elképzelhető.

- Van-e magyar nyelv a telefonon, vagy fel lehet-e tenni?
Nem érhető el magyar nyelv a telefonra, sem hivatalosan, sem házilag. Egyelőre még nem tudni biztosat, de esetleg elképzelhető, hogy a 2.2-es frissítés során bele fog kerülni a magyar nyelv támogatása. Hogy mekkora az esélye? 50-50% - Vagy lesz, vagy nem...

- Hol találok magyar nyelvű használati utasítás?
Innen letölthető

- Melyik Android verzió fut a telefonon? Milyen frissítések fognak érkezni?
Egyelőre csak a 2.1-es érhető el hivatalosan Európában, Kínában viszont már 2.2-vel árulják. A Motorola az európai piacra 2011. második negyedévére ígéri a hivatalos 2.2-t (Froyo), de a 2.3-ról (Gingerbread) nincs hír.
Ha érdekel, mi az aktuális helyzet a módosított (főzött) 2.1-es ROM-ok, vagy pl. a kínai 2.2-es ROM ügyében, itt tudsz tájékozódni: XDA fórum (angol nyelvű)

- Érdemes felszenvedni a kínai 2.2-es ROM-ot?
Habár van benne angol nyelv is, egyelőre nem ajánlom, mert még nem tökéletes. A rootolt verziónál nem működik a kamera, illetve térerő problémák adódnak, a nem rootolt verzió viszont eléggé lassú, és nem lehet kitörölni belőle a rengeteg Kína-specifikus programot.

- Mi az a MotoBlur?
Itt található róla egy angol nyelvű tájékoztató: [link] A MotoBlur alapvetően két részből áll: egyrészt jelenti a Motorola saját homescreen felületét, másrészt például olyan szolgáltatásokat, hogy a MotoBlur accounton keresztül pl. a Facebook profilt össze lehet hangolni a telefonkönyvvel.

- Mi az a hangszóró hiba?
A lényeg, hogy egy hibásan megtervezett forrasztás miatt a hangszóró (amelyik a fülednél van) elnémul, és csak headsetről vagy kihangosítva lehet hallani a másik felet. Ez a hiba az eddigi információk alapján főként a korai gyártású (októberi), főleg német piacra készült (szoftverben DE jelzésű) Defyknél fordul elő. Általában az egyik okozója a gyakori fülhallgató bedugás/kihúzás, de ettől függetlenül is előjöhet a hiba. A problémára már van megoldás, garanciában javítják, de sajnos ehhez szervizbe kell vinni a telefont.
Elképzelhető egy másik ok is a hangszóró elhalkulására, erre itt találsz tippet: Hangszóró eltömődés

- Hogyan tudom megnézni, hogy mikori gyártású a telefon, és milyen piacra készült?
Itt egy angol nyelvű leírás az értelmezéshez: [link] A lényeg, hogy az akku alatt található egy azonosító (olyasmit kell keresni, amire példát mutatnak a linken), ebből az azonosítóból az 5. és 6. jegy mutatja meg a gyártási évet és hónapot. A szoftver típusát a Setting/About phone menüpont alatt láthatod, a DE jelzésűek a német piacra készültek.

- Nyöszörög a hátlap, ez egyedi hiba?
Nem egyedi hiba, gyakorlatilag mindenki találkozik ezzel, hogy erősebb nyomásra a hátlap közepe/alja nyöszörög. Ez részben a rögzítő mechanika miatt van, részben azért, mert a hátlap és az akku között van egy hézag. Megoldás, ha az akku és hátlap közé raksz valamit, ami kitámasztja a hátlapot. Figyelj oda, hogy ezzel ne feszítsd ki a hátlapot, mert a hátlapnak vízzáró szerepe van.

- Hogyan tudom a telefont a számítógéphez csatlakoztatni?
Amikor rákötöd a gépre a telefont, megjelenik felül az értesítési sávon egy figyelmeztetés, ott ki tudod választani, hogy milyen módban szeretnéd létrehozni a kapcsolatot.

- Hogyan tudom letiltani a mobilnetet?
Amennyiben abszolút nem szeretnéd, hogy legyen mobilnet a telefonodon, a következő lehetőségeid vannak:
- Settings/Wireless&Networks/Mobile networks/Access point alatt a hozzáférési pontokat ki lehet törölni, vagy át lehet írni hibásra az adatokat.
- Setting/Data manager/Data delivery alatt vedd ki a pipát az All mobile data elől

Ha csak ideiglenesen szeretnéd tiltani a mobilnetet, a legegyszerűbb megoldás, ha felteszed a Marketről ingyenesen leszedhető DCSwitch vagy APNdroid nevű programokat, és kapcsolgatható widgetként kirakod a főképernyőre. Léteznek fizetős widgetek is, persze bővített funkcionalitással, mint pl. a SwitchPro Widget.

- Hogyan tudom beállítani, hogy csak 2G hálózatot használjon a telefon?
Setting/Wireless&Networks/Mobile networks/Select network alatt tudod megadni, hogy melyik üzemmód legyen engedélyezve.

- Hogyan tudok gyorsan váltani a 2G és 3G között?
Létezik erre külön program (widget) a Marketen, 3G kulcsszóra kell rákeresni. Sajnos 2.1-es Android alatt ez a widget csak annyit tesz, hogy bevisz a beállítások közé, tehát nem egy kattintásos a művelet. Ellenben 2.2 (Froyo) alatt ez már egy kattintással módosítható lesz, úgy fog működni, mint bármelyik kapcsoló.

- Hogy lehet widgetet/ikont kirakni a főképernyőre?
A képernyőn hosszú nyomást követően felugrik egy lista, ebből lehet választani. Az eltávolításhoz pedig hosszan kell nyomni az ikonra, és lehúzni alulra, ahol pirosra vált.

- Hogyan tudom zseblámpaként használni a telefont?
A Marketen a flashlight vagy a torch szavakra rákeresve többféle program is található.

- Van valami visszajelzés a beérkező üzenetek/elmulasztott események jelzésére?
Igen, a telefon bal felső részén van LED, ami bizonyos időközönként felvillan, ha esemény van, de ez természetesen kikapcsolható a beállítások között.

- Elég gyér a gyári kamera szoftver, mit tehetek?
A Camera 360 nevű alkalmazás letölthető a Marketről, aminek több funkciója van, de sajnos sok beállításhoz ez sem fér hozzá. Minőségi javulást nem feltétlenül hoz, és sajnos eléggé zabálja is az akksit.

- Hogyan tudok megadni saját hangokat a beállításokban?
A következő könyvtárakat kell létrehozni a memóriakártyán, és oda bemásolni a hangokat:
Csengőhang: ringtones
Értesítőhang: notifications
Ébresztőhang: alarms
Ha ezekbe a könyvtárakba helyezed a saját mp3-akat, már látni fogja a telefon is.

- Ha rácsatlakoztatom gépre a telefont, nem a beállított hangok szólnak. Miért?
A memóriakártyán lévő fájlokhoz ilyenkor csak a számítógépnek van hozzáférése, a telefonnak nincsen. Tehát ilyenkor az ott tárolt mp3-akat sem tudja lejátszani, így átmenetileg alapértelmezett hangokat használ. Lecsatlakoztatás után automatikusan visszaállítja a rendszer a korábban beállított hangokat.

- Elfelejt ébreszteni a telefon, mi lehet az oka?
Ha használsz valamilyen task killert, akkor abban ignore list-re kell tenni az ébresztő programot, különben kilövi az ébresztést is. A másik lehetőség, hogy egész egyszerűen nincs aktiválva az ébresztés.

- Akkor nem is érdemes task killert használni?
Erről megoszlanak a vélemények, van aki egyáltalán nem használ, de sokan élnek a lehetőséggel. Mértékkel érdemes használni, nem kell 5 percenként kilőni a programokat, de egy-egy beragadt folyamat kiiktatására jó lehet.

- Hogyan tudok ékezeteket használni?
A Setting/Language&keyboard/Input method alatt válaszd ki a Multi-touch beviteli módot. Ezután lehetőséged lesz az ékezetes betűk használatára, ha egy-egy magánhangzóra hosszan nyomsz. Másik megoldás pl. a Marketről az Anysoft Keyboard, ami ingyenes, és van magyar kiosztása is. Ezen kívül léteznek még más, leginkább fizetős megoldások is.

- Honnan tudok leszedni iGO-t?
A Nav N GO androidos termékei (iGO My Way és a Motonav) külön nem vásárolhatóak meg, csak úgy lehet hozzájuk jutni, ha a gyártó a telefonhoz megveszi a licenszet, mint pl. Samsung Spica vagy Moto XT720 esetén is történt. Nem hardveres korlátai vannak, hogy nem futhat minden készüléken, hanem a cég üzletpolitikájából adódik, hogy pl. Defyn nem működhet legálisan, hiszen a Motorola nem csomagolta hozzá. Ebből kifolyólag ebben a topikban az iGO beszerzésével kapcsolatos kérdések értelmüket vesztik, mivel wareznak számítanak.

- Akkor milyen navigációt tudok használni?
Ha van mobilneted, akkor a gyárilag telepített Google Maps jó lehet egyszerűbb navigációra (sajnos hangos irányítást nem tud, és netről szedi le a térképet), viszont teljes értékű, netet nem igénylő megoldás pl. a Sygic, ami 8e forint környékén beszerezhető.

- Nem ajánlja fel MotoBlur account létrehozását a telefon, mit tegyek?
Alapvetően két ROM fordul elő a Defyken: az egyik, amelyikben teljes értékű MotoBlur van, ez van általában a GSM boltos telefonokon, vagy van pl. a T-mobil által is forgalmazott készülékeken található "fél MotoBlur", ahol nincs account létrehozási lehetőség, és az ezzel járó sallang. Az előbbiek 2.21-es verziószámú, Blur_Version szoftverek, az utóbbiak a 2.34-es Moto_Version szoftverek. Ennek ellenőrzését a Setting/About phone menüpontban lehet elvégezni. A Blur-mentes verzió tapasztalatok szerint gyorsabb, és az akkut is jobban kíméli.

- A telefonkönyben megjelentek a Facebook kontaktok, de nincs szükségem rájuk, mit tegyek?
Menj a Facebook alkalmazásba, ott a settings menüben a don't sync lehetőséget válaszd, és máris eltűnnek a Facebook ismerősök a telefonkönyvből. A másik lehetőség, hogy a telefonkönyben elrejted a felesleges kontaktokat.

- Nem tetszik a MotoBlur felület, le tudom cserélni?
Igen, Marketről több ingyenes homescreen felület is letölthető (pl. ADW Launcher, LauncherPro), ezek általában jobban testreszabhatóak, és akár gyorsabbak is, mint a gyári felület.

- A Marketen csak ingyenes alkalmazásokat találok, mit tehetek?
Magyarországon egyelőre nincs fizetős Market támogatás, tehát alaphelyzetben nem lehet vásárolni, és nem is látszanak a fizetős programok. Erre született egy megoldás, mégpedig a Marketről letölthető program, a Market Enabler személyében. Ezt telepítve és elindítva a program hamis SIM kártya adatot küld a Marketen, így láthatóvá válnak a fizetős alkalmazások, és a bankkártya adatok megadása után a vásárlás is lehetséges. A Market Enabler működéséhez rootolt telefon szükséges.

- Hogyan tudom a QR kódot használni?
Kell hozzá egy kódolvasó, pl. a Barcode Scanner, ami ingyenesen letölthető a Marketről. A telefon kameráját használva értelmezi a kódot, és automatikusan a linkelt oldalra irányít.

- Zavarnak a reklámok, mit tudok tenni ellenük?
Ha rootolt telefonod van, a legegyszerűbb megoldás, ha a Marketről letöltöd az AdFree nevű programot, ez blokkolja a reklámok letöltését. Másik lehetőség, hogy amennyiben semmiféle élő hálózati kapcsolat nincsen, a reklámok nem is tudnak letöltődni a netről.

- Mi az a rootolás?
Pongyolán megfogalmazva: a rootolás segít hozzáférni az alapértelmezésben rejtett rendszerfájlokhoz és szolgáltatásokhoz, tulajdonképpen kibővülnek a lehetőségek a használat során.

- Hogyan tudom rootolni a telefont?
Innen letölthető a z4root nevű program, ezt egyszerűen a memóriakártyára kell másolni, telepíteni, majd a programot elindítva a permanent root opciót kell választani. Előtte a Setting/Applications/Developement menüben az USB debugging opciót be kell jelölni. Ha végzett, újraindul a telefon, és innentől kezdve beállítható a superuser jogosultság a programoknak (ezeket manuálisan kell engedélyezni, amikor rákérdeznek).

- És ez nem veszélyes? Vissza tudom állítani a telefont utána, hogy ne maradjon nyoma?
Nem veszélyes, hiszen te határozod meg, hogy mely program kap superuser jogosultságot. Mint látható, olyan egyszerű a telepítése, mint bármely programnak. Ha el akarod távolítani, mindössze annyi a dolog, hogy a z4root-ban kiválasztod az unroot opciót, majd letörlöd a programot.

- Szeretném kitörölni a felesleges gyári programokat, hogyan tehetem meg? Miket távolíthatok el?
A gyári alkalmazáskezelővel erre nincs lehetőség, de rootolt telefonnál pl. letölthető Marketről a Titanium Backup nevű program, amivel le lehet törölni ezeket. Próbálkozásokat követően egy nagyjából lista, hogy mit lehet büntetlenül eltávolítani: [link] Ez csak egy iránymutató lista, ROM-tól is függ, hogy konkrétan mi van a szoftverben, és igényeken/bátorságon is múlik, hogy mi kerül kigyomlálásra.
Figyelem! Mielőtt belefognál a gyomlálásba, mindenképpen készíts biztonsági másolatot a rendszerről (bővebben a ROM szekció alatt találsz leírást), és készülj fel rá, hogy egy megfontolatlan törlés miatt teljesen megzuhanhat a rendszer. Tehát csak ésszel, megfontoltan, óvatosan törölj!

- Lehet a CPU-t babrálni?
Igen, az állítási lehetőségekről Vadafene írt egy összefoglalót: CPU állítgatások

- Le tudom cserélni a telefon szoftverét?
A szoftver cseréről, recoveryről, főzött ROM-ról mindent megtalálsz itt

Ajánlott oldalak:

DEFY teszt és adatlap
Keresek egy programot, de nem találom: Androidos alkalmazások topikja
Új vagyok az Android világában, hogyan induljak el? Andro-id alapozó (segédletek)
Ha tudni szeretnéd a legfrissebb információkat: XDA-Developers DEFY fórum

Utolsó módosítás: 2011.01.06.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.