Hirdetés

2024. május 31., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba

Hozzászólások

(#3153) RoyalFlush


RoyalFlush
őstag

A szimulátor program 2001-ben készült el. A játékkal egy pálya- és mozdonyszerkesztő is együtt járt. Ennek köszönhetően a hazai lelkes játékosok komoly fejlesztői munkát hajtottak végre. Ízelítőül néhány magyar vonatkozású kép:

(forrás: www.virtualisvasut.hu)

valamint videó a játékból:

A Microsoft Train Simulator kipróbálása és megismerése kötelező mindenkinek, aki vasúti programmal szeretne játszani számítógépén.

Kiadó: Ubi Soft/Microsoft

Rendszerkövetelmény:

Processzor: Pentium II - 266 MHz
RAM: 64 MB
Merevlemez: 500 Mbyte (a teljes telepítéshez 1,5 Gbyte szükséges)
Operációs rendszer: Microsoft Windows 95/98/Me/2000/XP
CD-ROM: 4x
8 Mbyte-os videokártya

***

Hogyan kezdjünk neki avagy gyorstalpaló a Train Simulator alapok elsajátításához.

Először lássuk mi is kell hozzá. A sorrend nem mindenhol fontos, de ha így telepítjük akkor biztos nem lesz galiba:

1.: Msts alapjáték. Full telepítés esetén 1,7 GB helyet foglal. Az alappályák ma már nem túl látványosak, de újabb pályáknál előfordul hogy ebből másol át objektumokat így ajánlott hogy fentlegyenek.

2.: Hivatalos update (Train update és Tools update. Letöltés pl. innen. Telepítéskor a TS könyvtárát kell megadni.

3.: MSTS Bin patch. Nem hivatalos frissítés a játékhoz. Mindenképpen ajánlott telepíteni, mert rengeteg hibát javít és még annál is több okosságot tesz hozzá az alapjátékhoz. Nem mellesleg az új járművek zöme nem is indul el nélküle. Letöltés. A lap alján van két verzió. Egy legutolsó működő (work release) és egy régebbi de biztos stabil (stable release) verzió. Fontos, hogy ez a hivatalos update után megy csak fel! Anélkül hibát fog jelezni. A Bin patch létrehoz egy uninstaller fájlt a játék könyvtárába. Erre akkor lesz szükség, ha jön az újabb verzió. Ilyenkor előbb le kell szedni a régit és ezután mehet fel az újabb.

4.: Xtracks sínbővítmény csomag. Az alap sínkészlet kevésnek bizonyult az idők folyamán, ezért készült hozzá bővítés. A csomag még ma is bővül, bár egyre lassabb ütemben. A magyar pályák zöme használja ezt a csomagot, tehát fel kell rakni. (Csak az alappályákhoz nem kell.) Legutolsó verziója a 3.20-as, mely visszafelé kompatibilis. Tehát ha egy régebbi pályánál a readme fájlban más verzió van írva, nyugodtan használjátok a legújabbat! 3 verzója van. Önkicsomagolós, tömörített és pályaépítőknek készített verzió. Az első telepítése a legegyszerűbb, kezdőknek azt ajánlom. Letöltés. Hivatalos oldal angol nyelven.

5.: Newroads útbővítmény csomag. Ugyanaz mint az előző csak közutakkal. Jelenleg a 4.0-ás verzió a legújabb. Ezt a csomagot kevesebb pálya használja mint az előzőt. Letöltés
Itt jegyeznék meg egy fontos dolgot. A két bővítmény csomagban található egy-egy tsection.dat file amelynek van egy verziószáma (a fájlt megnyitva a fejlécben látható ez a szám valamint a hivatalos letöltő oldalon is ki van emelve) és ez szorosan kapcsolódik egy adott verziószámú csomaghoz. Ahogy a csomag száma, úgy a tsection.dat verziószáma is emelkedik .Ezek amolyan lista fájlok, amik felsorolják a csomagokban lévő objektumokat. Egy ilyen tsection.dat fájl tartalmazza mindkét csomag elemeit, ezért a telepítésnél fontos hogy amelyiknek kisebb verziójú tsection.dat fájlt tartalmaz, azt telepítsétek először, majd a magasabb verziójú csomagot utána. Elsőre lehet hogy ez kicsit bonyolult de ennyire nem vészes a dolog. A jelenlegi Xtracks 3.20 és Newroads 4.0 csomagok tsection.dat fájlja megegyezik. Telepítésük sorrendje tetszőleges.

Az alap ennyi lenne. Ezután jönnek a járművek és a pályák. Ezek telepítésénél kövessétek az adott kiegészítőben található leírást!

A pályák helye a ...Train Simulator/Routes könyvtár alkönyvtáraiban van. A járműveké a ...Train Simulator/Trains/Trainset mappában szintén alkönyvtárakban, míg a járművekhez tartozó szerelvényfájlok (consist) helye a ...Train Simulator/Trains/Consist könyvtárban. Mi az a consist és hogyan készítjük el?

Kiegészítette: Jadro

***

Végezetül néhány hazai MSTS site (a teljesség igénye nélkül):

Zsivány MSTS oldala, Hungarian TrainSim Center, Virtual Modelling Works

[ Szerkesztve ]

“Mankind invented the atomic bomb, but no mouse would ever construct a mousetrap.” Albert Einstein

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Próba
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.