Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del #63809 üzenetére
Orange Tiny Terror szerintem egyáltalán nem egy rossz kis lunchbox, kell elé egy tyúbszkrímer vagy od808 pedál és megvagy.
Bár eladtam és most egy Joyo Zombie porosodik a hangkártya mellett.. -
trexgumi
csendes tag
Van errefelé aki ért kicsit a imformatikához?
Az a bajom,hogy adva van egy multi, és valamiért nem látja a pc. Se a Mac, sem a win. Nem tudom hangkártyaként beüzemelni. De a feltelepített szerkesztöjével meg kommunikál . -
Moleman
addikt
válasz
Smiley #62721 üzenetére
Alis megoldást még nem próbáltam, ez tűnik a legolcsóbbnak.
A konvencionális cuccok közül a Behringer FCB1010 az aránylag olcsó megoldás. Igaz, ahhoz kell egy midi képes hangkártya vagy valami usb-midi átalakító. -
X2N
őstag
válasz
Blindmouse_ #61987 üzenetére
Erősítő effekt loopjába dugva is jól szól, kíváncsi voltam hangkártyaként h működik, meg milyen felvenni vele. Ha fel akartam volna venni a teljes számot akkor nyilván kigyakoroltam volna előtte, még gyorsabb tempóban is, de nem ez volt a cél. Az baj hogy miközben veszem fel a sávot nincs dedikált potméter amivel lehet állítani külön a gitár hangerejét a track-hez képest, a monitorott hang a sávról meg késik. Hol kell ezt beállítani?
-
KerryVTR
tag
válasz
trexgumi #61673 üzenetére
Én Yamaha HS8-asokat használok kb. 10 éve. Mással nincs tapasztalatom.
Ezen szoktam sokat zenét is hallgatni ezeken. Főleg amikor be tudok ülni nyugodtan közéjük és nem járkálok a lakásban.
Bekötve úgy van, hogy gitár -> Axe Fx -> külső hangkártya (Focusrite) -> DAW -> Yamahák.
De lehet úgy is simán, hogy gitár -> külső hangkártya (Focusrite) -> DAW (VST) -> Yamahák.
Ki hogy használja...Én úgy veszem észre, hogy valósághűbb talán a hangképe, és ezért is használják referenciának stúdióban is, hiszen egy zenét nagyon sokféle rendszeren fogják mások hallgatni. Ha ilyenen van keverve a stúdióban, akkor kevesebb az esélye annak, hogy túvezérelt lesz a felvétel, vagy sok lesz a magas, mély...eseleg kevés.
Arányosabb lesz a zene, ha stúdió hangfalon van keverve, és arányosabban is fog szólni egy "bármilyen" másik rendszeren. Persze nyilván ez ízlés kérdése is, kinek mi a fontos a zenében, meg milyen minőségű cuccon van hallgatva később a zene, stb... -
KerryVTR
tag
válasz
trexgumi #61561 üzenetére
Szia!
Nem tudom konkrétan melyikre gondolsz, és melyik szerkesztő programra.
Nekem Axe FX II van. Annak saját hangkártyája ,és saját szoftvere (Axe Edit) van, amibe az effekt láncot szerkeszted. DAW-ba ez a szekesztett hang kerül át, ahol eleve hangkártyaként működik a Fractal. -
bigrob
őstag
Akkoriban nagyon jó áron mentek és jókat mondtak róluk, 1000 usd-t nem tudom 2024-ben ki ad érte reverben és szarrá vannak cseszve meg kopva...
Bacy:
Szerintem nem nagy misztikum egy láda sem, neten tengernyi hanganyag, kiválasztod milyen hangszóró, nyitott vagy zárt és kész.
90%-ig be tudod lőni hogy mire van szükséged és le tudod szűkíteni max 3db-ra, ha nincs della 3-at venni megveszed egymás után és kész.
Hány féle gitárra meg hol érdekel engem hogy szól egy usa strat amikor tudom hogy a hátam közepére nem kívánom (nekem ez a kriptonitom mint soft resetnek a tele) és van itthon gitárom amin fogom használni is, ergo lényegében a saját cuccomon kipróbálom nyugiban, úgy hogy nem néznek hülyének, nem húzza a száját az eladó hogy épp recskázna a budin ha én nem lennék ott.
Soft reset is eleinte úgy emlékszem ment boltokba próbálgatni és rájött, hogy nincs olyan gitár ami érdekelné, se raktár készlet hogy többet is ki tudjon próbálni és általában drágább is minden mintha online venné a 14 napos elállással. (Thomannon meg még több)És akkor kezdődhet ismét a vita, minek fej meg láda ha van hangkártya és plugin meg multik...
-
arnyekxxx
veterán
Cube baby-t 12ezerért freeshiping osztják az alin.
Akkus minimulti, 3 preset+1 live mód, ampsimek cleantől a highgainig, 8 IR slot ezek cserélhetők sajátra, pár minimál alapeffekt (modok, delayek), egyszerű hangológép, zenét fogad BT-ról, gépre kötve usb hangkártya, akkora amint 2 cigisdoboz.
-
Nunder
őstag
Itt leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a gyári presetek vállalhatóak-e otthoni/kis társaságban való bohóckodásra, anélkül, hogy egy multi+hangfal+hangkártya+laptop kombót kellene cipelni. Direkt nem írtam a Quad Cortex-et vagy a nagyobb modellezőket, mert nem az a kategória.
Ha összességében elfogadhatóan szól, és aránylag jók a modelljei, akkor nem egy rossz vétel. De ha 50W és egy kásás/dobozos vacak, akkor meg mi értelme? Ezért is kellene egy kis infó.
Ctrl+Alt~Del, consono, Alexios: köszi srácok.
-
FockeWulf
tag
válasz
lacibattya #58023 üzenetére
Szívesen segítek olyan dalnál amit esetleg én is úgy-ahogy eltudok játszogatni, ha van ilyen jellegű kérdésed írj bátran, ha tudok segítek. De szerintem itt a fórumon messze nem én vagyok arra a legalkalmasabb ember, hogy oktató anyagokat készítsek. Eleve felszerelésem sincs hozzá, néha így "krumplival és kaputelefonnal" készítek gitározós videót, de ezek, azon kívül hogy megmutatom pár ismerősnek, vagy esetleg belinkelem ide fórumra, meg persze sokat lehet tanulni is magamat visszanézve h hol szól sz@rul...ezenkívül másra nemigazán jók, mert csapnivaló a hangminősége. Kéne rendes mikrofon vagy hangkártya...stb. A másik meg hogy a tudásom is igencsak foghíjas, mind technikailag mind elméletileg. Vak vezetne világtalant.
-
cucka
addikt
Mi a különbség a hangkártyák között
Kimenetek és bemenetek száma, hangminőség, márkanév, hozzáadott szoftverek, stb.Nem elég egy nagyon olcsó, pár ezer forintos, ha úgy is a számítógépen lévő programon állítom össze a hangzást
Otthoni gyakorláshoz elég, bár pár ezer forintért szerintem nem lehet külső hangkártyát kapni ilyen célra.Egy hangkártya önmagában is meg tud szólalni egy fejhallgatón
Nem.
Egy csomó multieffekt tud audio interfészként is működni, ha ez kell neked, akkor ilyenek között nézelődj. -
Mi a különbség a hangkártyák között, miért van ekkora ár különbség?
Ezer oka van, pld. milyen chip van a kártyán, milyen ki- és bemenetek vannak rajta, milyen a jel/zaj arány... Ha van számítógéped, akkor valószínűleg van benne integrált hangkártya (jellemzően Realtek chip). Ha gitározásnál akkarod használni, akkor talán az a legfontosabb, hogy van-e hozzá ASIO driver, vagy az ASIO4ALL támogatja-e az adott kártyát (illetve a rajta lévő chipet).
Egy hangkártya önmagában is meg tud szólalni egy fejhallgatón vagy mindenképp kell neki a számítógép?
Mire gondolsz, hogy egy USB külső hangkártya számítógépre csatlakozás nélkül működik-e? Nem jellemző. -
dl650
tag
Sziasztok! Pár hete kértem tanácsot tőletek 54 éves kezdőként. Most ismét van egy kérdésem. Mi a különbség a hangkártyák között, miért van ekkora ár különbség? Nem elég egy nagyon olcsó, pár ezer forintos, ha úgy is a számítógépen lévő programon állítom össze a hangzást? Egy hangkártya önmagában is meg tud szólalni egy fejhallgatón vagy mindenképp kell neki a számítógép?
-
Ba cy lus
addikt
Nem tudok hozzászólni, mert egy minőségi szint felett szóba sem jöhetnek az alaplapi integrált megoldások, csomagolják azt bármilyen marketingbe. Ha már PC a lejátszó, akkor digitális kimenet (koax lehetőleg, bár manapság előszeretettel spórolják le, illetve most már inkább usb-s DAC-okat szokás használni), vagy valami jobb külső hangkártya, itt kezdődik. Én a PC-t is kihagyom, inkább céleszközt (hálózati lejátszót) használok.
-
consono
nagyúr
válasz
benvolio #56177 üzenetére
Igen, kivált egy multit is, de természetesen kötöttségekkel:
- limitált az effektek száma, de mindből van sok
- nem változtatható az effektek sorrendje (zajzár, kompresszor,od/dist/fuzz, erősítő, modulációs effektek, delay, reverb)Kimenet csak a fülhallgató van rajta (meg az USB, mert működik hangkártyaként is).
-
setup
tag
Szerintem nem az a lényege az aktív béznek, hogy premap van benne, hanem a preamp helye a sorban. A preamp mindenhol ugyanazt tudja.
"Azt viszont, hogy "magas felbontású hang" azt nem tudom értelmezni."Értem hol a baj.Röviden a gagyi preamp csak ront, mindegy hol van, elqrja a szándot és vége.
Hogy a nem gagyi az a "jó" helyett a „hi-res” lett a konyhanyelvben, az a D/A konverzióból jön, és itt értetlenkedsz rajta végül is joggal. Lényegében egy prémium minőségű preamp által letett vonalszintről beszélünk, de igazából mindegy minek hívjuk. Hasonló, mint egy magas felbontású DAC analóg kimenete már a műveleti erősítők után és a filléres szar hangkártya analóg kimenete közötti különbség.Lehetne úgy, hogy minden külső cuccban benne lenne az az elektronika is, ami lényegében a prémium minőségű preamp, ami a hangszedő(k) jeléből letesz egy vonal szintet király minőségben, de nem így van. Nincs benne, mert minek vedd meg százszor mindenben újra, ha a gitárba beépítve csak egyszer kell megvenni?
Egyszerűen a külső cucc készítői sokszor azt feltételezik, hogy aktív bézt kötsz rá. Attól „kell” az aktív béz, hogy olyan külső cuccot használsz bármit, amiben nem vetetik meg veled újra a jó preampot, de a szándhoz meg kell.
Tiszta sor, hogy más jön ki egy külső cuccból, ha megkapja a magas minőségű jelet a bemenetére a prémium preamptól és megint más, ha egy passzív béz jelét kapja, amivel csak kezd valamit, de már pénz nélkül.
Ha egy pénz nélkül épített aktív elektronikát kap egy olcsó béztől az sem segít. Marad a két eset: Egyik esetben megvetted a jó preampot, a másik esetben nem vetted meg, csak kiváltottad olcsóval.
Pénz nélkül meg nem lesz kúlság, ha te ugyanolyan szándot akarsz, mint a drága, mert amikor meghallottad a drágát az megtetszett.
Aztán olcsón lesz helyette valami olyasmi, csak szarabb. Lehet persze az alkotói szabadságra hivatkozva nyomni az agresszív kismalacot, hogy ez nem szarabb kis k.csög, mert én eleve ilyet akartam és kussolj, csak minek?
Úgy is mindenki vágni fogja mi kéne, ha vóna :)
Persze le lehet tenni a preampot a földre is és megint jó lesz a passzív béz is, csak kényelmetlenebb a földön kezelni, mint a gitáron. -
X2N
őstag
válasz
benedekco #55934 üzenetére
Ez lett volna a másik dolog amit akartam kérdezni, hogy nálad egyszerre működik a headrush, a hangkártya, a pc, a stúdió monitor. Nincs zaj, földhurok probléma? Mert ezek mind hálózati feszültségről mennek. Zoom hangkártya egyébként tök jó mert S/PDIF-en keresztül is lehet digitálisan felvenni vele felesleges AD konverzió nélkül(Ha van olyan eszközöd ami ezt támogatja, de ahogy elnézem a Headruh-on pont nincs digitális kimenet S/PDIF, kár érte), ha kellene nekem felvételre egy audio interface a Vetta II-hez akkor ilyet vennék(Vetta II-nél van S/PDIF Out 20+ éves cucc
). Nézegettem tegnap ezeket a 8", 10"-es stúdió monitorokat, hát már itt is minden D osztályú erősítőkkel van megoldva és a belépő szintű cuccok se feltétlenül jók, amit mutattam 10"-es stúdió monitor 160eFt-ért konkrétan zajos volt az első youtube videóban amit megnéztem...
Én eltudom képzelni hogy a jövőben lesznek majd olyan multieffektek beépített audio interface-el, amiben lesz egy alap beépített DAW-és ki tudod kötni stúdió monitorra és magában használni mindenféle pc nélkül könnyedén érintőképernyővel...persze ezt már most is megtudod csinálni csak egy alap keverő kell amibe bekötöd a headrusht meg valamit ami a backing track-et megszólaltatja laptop/tablet/mobil-ról és akkor kevesebb eszköz van a földhurokban.Nálam meg pont az ellentéte volt a szempont amikor újra elkezdtem gitározni, hogy nem akarok pc-t látni a gitár "rendszerben" és digitális cucc maximum az effekteknek lesz.
-
Na most hallgatom. A szóló az elején teljesen jellegtelen és érzéstelen számomra. Az is jogos Fockewulf részéről, hogy a gitárok, bassz meg a dob minden mást elnyom.
Ez számomra egy techdemo mint a 3dmark. Nem a zene élvezetére hanem a technikai tudás élvezetére készült.re: X2N
Elbaszott a setup-om tudom. Az a fő gond, minden a PC körül mozog. A zene, film az egy hi-fi szerű berendezésről jön (Rotel erősítő, valami pici otthoni 5"-os hangszórókkal és pici tweeterekkel operáló dobozzal). A pc-s játék, vagy mikor gyorsan kell hang valamiért, backing track meg vele való gitározás meg a monitorokról jön. Közben ott az alaplapi hangkártya amiről a Rocksmith megy néha, mert a szar program nem képes latency nélkül más eszközről üzemelni, azt is ki kell keverni valahova, perpill a stúdiókon van, mert két bemenete van neki, de mehetne igazából akár az erősítőre is, ez talán nem is lenne annyira hülyeség, annyi, hogy akkor az erősítőn átpattintom a forrás kapcsolót.
Az orange nem szól jól, pici a hangszóró. De jobb mint a stúdiók apró hangszórója. A stúdiók sem szólnak jól, de perpill nagyobb doboz nem férne az asztalra. Kivéve ha vennék szép állványokat is.
Szóval ez egy nagyon nagy project hogy rendbe hozzam.
Amúgy azt tudnám még elképzelni, hogy két keverővel oldom meg a dolgot valahogy.
Köszönöm a felajánlást az SLO meghallgatásához. Külföldi lakosként nem tudok élni a lehetőséggel, de fejben tartom. Illetve egyelőre egy ilyen beszerzése is ki van zárva, szerintem az elkövetkezendő 10 évben biztosan. -
válasz
benedekco #55925 üzenetére
Az a bajom, hogy egy olyan mixer van amin van:
Két sztereó bemenet, meg egy mono, azaz 5 csatorna (S alaplapi hangkártya Rocksmith-re / S Audio interface / M Headrush)
Két sztereó kimenet, meg két mono azaz 6 csatorna (S hifi / S monitorok / M Orange / M Audio interface).
Ezt úgy, hogy a Headrushból jövő hangot össze tudjam kötni az audio interface-el úgy, hogy oda csak az menjen más ne, de mehessen máshova is.
Szerintem ez egy kivitelezhetetlen dolog kb.
re: #55926 kutyek
Húdeszaruljátszik! Yamahán csak a tanulók játszanak. Pffff.Viccet félre téve, jó vastagnak tűnik az a gityó. Ez vajon csak egy sima Revstar?
-
trexgumi
csendes tag
válasz
Moleman #54349 üzenetére
Odáig el sem jutottam . Nem működik hangkártyaként sem. világít az a led amelyiknek a kapcsolóját lenyomom,de más semmi. nem jön ki hang.Van rajta vonal kimenet,fejhallgató,és midi be-ki.
Eddig a vonalon ,és a fülesen próbálkoztam. Azokat dugtam az erősítő bemenetére.Midi kábelem nincs hozzá, persze veszek a jövő héten,hátha az megoldja. -
Moleman
addikt
válasz
trexgumi #54341 üzenetére
Mire gondolsz, hogy nem alkalmazza? Működik hangkártyaként, de ha nyomkodod a gombokat, akkor nem csinál semmit?
Én egy FCB1010-et használtam Amplitube-bal, szépen egyesével be kellett állítani, hogy melyik midi csatorna mit vezéreljen, onnantól jól működött. Szerintem ez a Stomp is csak egy midi pedál gyakorlatilag, ennek is meg kell mondani, hogy mit akarsz vezérelni vele.
Jobb klikk, amit vezérelni akarsz, learn, aztán megnyomod a Stompon, amelyik kapcsolót szeretnéd neki. -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del #54042 üzenetére
Érdemes onnan elindulni ahol kezdődött, kb a késő 1920-as évektől, elkészültek az első kis teljesítményű elektroncsöves erősítők zenekari használatra(akusztikus gitár/hawaii gitár), jellemzően ezek 10W alatti A osztályú erősítők voltak egyszerű tiszta hanggal, aztán 1949-ben Leo Fender készített egy 50W-os erősítőt sokkal nagyobb hangszórókkal, emiatt a zenészek nagyobb hangerőn kezdtek el játszani ahol már elkezdett a hangszóró is torzítani, ez a a sound része lett. Ezeket az erősítőket egészen addig fejlesztették amíg eljutottak a 4x10-es kombóig. Akkoriban jóformán csak a Fender gyártott ilyen erősítőket, közben Angliában 1962-ben Jim Marshall látva az elképesztő keresletet a zenészek körében a Fender erősítők iránt egy mérnökkel Ken Bran-el összerakták a JTM-45-öst, az akkor ottani elérhető elektroncsövekből, az erősítő 45W RMS teljesítményt adott le, a kapcsolás a Fender Bassman erősítőn alapult(nem másolat!!!!), mivel akkoriban a hangszórók jellemzően 25-30W teljesítményt voltak képesek elviselni, és a legenda szerint egy kombóban kipróbálva az erősítőt a hangszórót képes volt tönkretenni az erősítő ezért ők is 4db hangszóróm(12") mellett döntöttek, és fej-láda szettben kezdték el árulni(ennek a kialakításnak a hordozhatóságon kívül még az az előnye hogy az előfokcsövek hajlamosak voltak mikrofóniásak lenni, ezért nem célszerű beépíteni egy kombóba közvetlen a hangszóró mellé
, szóval a fejet el lehetett szeparálni a ládától, ezt megakadályozva, persze a jó gitáros mit csinál? fogja és felteszi a fejet láda tetejére...
Aztán persze készítettek a következő pár évben még nagyobb teljesítményűeket mert volt rá igény, 50W, 100W, a többi már történelem. Egyébként egy ilyen 100W-os marshall fej jellemzőn ilyen 140-150W teljesítményt ad le RMS-ben szóval elég nagy teljesítmény, és ennél többet elektroncsöves erősítőből már nemigazán lehet gazdaságosan készíteni. Ma már persze vannak olyan brutál végtetraódák mint a KT150, abból 2db-lead 150W-ot, szóval 4-6-db-al már basszus erősítőt is lehetne csinálni, igaz lenne vagy 50kg. Akkoriban még nem voltak kifejezetten koncert hangosításra eszközök, végerősítők, PA hangfalak, ezért a zenekaroknak kellettek ezek a "nagy" teljesítményű gitárerősítők.PA-Power amp, végfok, teljesítményerősítő, ahogy tetszik, ezek nagy teljesítményű(ki gondolta volna)(Ma már D osztályú, régebben AB) félvezetős végfokok, vonal szintű jel bemenettel, amit keverőpultról szoktak meghajtani, előfokot nem tartalmaz mert nincs rá szükség mivel a jel sokkal erősebb mint egy gitárnál ahol jellemzően csak 400mV-okról beszélhetünk és ha 5m-nél hosszabb kábelen akarjuk átvinni a kapacitások miatt már a magasfrekvencia vágva lesz és a jel is gyengül. Elhelyezése rendszerint a hangalak közelében lesz mert a hangfal kábeleknek elég nagy teljesítmény-t kell átvinniük, ezért nem fognak 50-60m-es hangfalkábeleket készíteni(ha megnézed a gitárláda hangfal kábeleket megérted miért...)
Stúdió monitor-na ez viszont már stúdiós cucc, arra való hogy az éppen keverendő anyagon minden hibát kitudj hallgatni. Ezt azt jelenti hogy a frekvencia menete elég lineáris lesz mind az erősítőnek, mind a hangszórónak, az erősítők és hangszórók eléggé színezik alapesetben a hangot, lást Hifi elterjedése a 70-es években V karakterisztika boomboxok stb. Ezen zenét hallgatni nem lesz kellemes(és nem is erre van) hosszabb távon, mert az emberi fül kedveli ha színezett a hangot, azt találja kellemesnek, ahogy a páros felharmonikus torzítást elektroncsöves erősítőknél. Ezekben a hangdobozokban jellemzőn 2 hangszóró lesz egy magas és egy a közép(a nagyon hi-end-ben talán 3 is a milliós cuccoknál) mert a keresztváltót nagy kihívás megcsinálni egy 3 utas hangfalrendszernél, ezért inkább a bevált 2 utas-t választják. A stúdió monitorokban van eleve beépítve erősítő, az egész rendszer egybe van tervezve, így csak vonalszintű jel kell a meghajtásához, csak bedugod a pc hangkártya, line out-ba. Ezekkel a stúdió monitor hangfalakkal egyébként szerintem csak az a baj hogy a szoba akusztika is beleszól a hangba, otthon nem tudsz stúdió szobát csinálni, hacsak rá nem szánsz 1-2 millió forintot, és falazod be az ablakokot a lehalgató szobában...stúdiók szoktak képet feltenni hogy nekik sikerült jó akusztikát csinálni úgy hogy van ablak is...nagy kihívás. De otthonra alapvetően elég lehet egy stúdió fejhallgató is csak azzal mg hosszabb távon nem lehet dolgozni(45perc max) mert nagyon fárasztja a fület.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del #53773 üzenetére
Nekem van egy focusrite hangkártya amibe bedugom a gitárkábelt, elindítom a mentett reaper projektet és pengethetek is.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del #53686 üzenetére
Mivel használtad mert a beyer-nek kell erősítő, akármi nem hajtja meg, mivel 80 ohm, minimum egy Realtek ALC1220 kell hozzá...viszont ha van ami meghajtsa akkor jobb megvenni a 250 ohm-ost. Azt meglehet próbálni hogy a pc-nél az alaplapi headert használod sokszor annak a kimenete jobb fejhallgató meghajtásra, nekem anno az X370 taichi-nál az alaplapi headerre voltak bekötve a hangkártya műveleti erősítői, sok újabb lapnál az alaplapi header kimeneten nincs kondenzátor szóval hangminőségre is jobb(Igorsa lab-on olvastam). Amúgy egy jobb hangkártya még egy hagyományos könnyen meghajtható fehallgatónál sem hátrány.
-
Moleman
addikt
válasz
Ba cy lus #52248 üzenetére
Nincs nagyon komoly hangszóróm, zenét meg youtube-ot hallgatni teljesen jó a fadobozos Genius, de eszembe nem jutna az Amplitube-ot ráküldeni, ezért is játszom fejhallgatóval.
Viszont az Amplitube brutálisan jól tud szólni, ha mindenestől (hangfalszimulációstól) egy gitárerősítő bemenetére kötöd. Csak elég erős hangszóró kell hozzá, a Frontman 25 10" hangszórója csak recsegni tudott tőle, a 12"-osak bírják.
Egy időben gondolkodtam is azon, hogy meg kéne próbálni élőben is Amplitube-ot használni, laptop, hangkártya, + egy midi lábkapcsoló, amivel lehet preseteket váltani, preseteken belül a virtuális kispedálokat meg az erősítő csatornáit kapcsolgatni. Itthon teljesen jól működik, kérdés, hogy mennyire megbízható. Bár a fizikai kispedálok sem végtelenül megbízhatók, egyszer az egyik kínai pedálom elkezdett sípolni egy próbán, negyed óra volt, mire megtaláltuk, honnan jön a sípolás.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
lacibattya #52188 üzenetére
Nem a kata volt a kidobott pénz.
Egy 12ezres behringer hangkártya meg a mindenkinek meglevő számítógépe akár egy ingyenes ampszimmel is körberöhögi a Katanát. És a Laney-d is jól szólt volna ha elé teszel egy multieffektet (a Katana egy multi egybeépítve egy végfokkal meg hangszóróval) -
-
arnyekxxx
veterán
válasz
btraven #52081 üzenetére
a többiek leirták ami kell, és azt a kört javaslom, hogy próbáld ki az alaplapi karival (nyilván kell hozzá egy 6,3-3,5 jack átalakító vagy olyan gitárkábelt forrasztani aminek az egyik végén kisjack van) aztán ha szól és nem érzed úgy, hogy szar amit hallasz akkor jó, ha szarul szól, akkor meg jöhet az usb interfész. a GS-en alegolcsóbb most egy huszasért egy behringer umc204HD ami egyértelműen jobb mint bármilyen alaplapi cucc, vagy a fentebb említett rocksmith kábel lehet még költséghatékonyan alternatíva, de azon a szinten amikor még az a kérdés, hogy kell-e pengetőt venni a gitárhoz, nem biztos, hogy számít.
szerk. azt tudni kell, hogy winen az ASIO (ez a normális hangkártyadriver) elég szigorú és szereti egyeduralkodóvá tenni azt a programot ami épp használja, igy ha szól a gitár valami erősítőszimulátoron akkor más programnak nem lesz hangja, így az, hogy egy YT videoval vagy akár csak egy mp3-al együtt játsz az nem annyira triviális dolog. hardcore kerülőút egy DAW (szerkesztő/felvevő program) használata amiben egyik sávon beteszed a zenét és úgy tudsz vele együtt játszani, vagy olyan szimulátort használsz aminek van beépített audiólejátszó funkciója (pl a Guitar Rig, van ingyenes változata) vagy használod pl az Element-et ami egy free program és bele lehet pakolni bármilyen plug-int és emellett van audioplayer modulja is
-
DrDoktor
senior tag
válasz
btraven #52081 üzenetére
Pengető egy 6 os csomag minimum.Kezdőként első nap a felét elhagyod
Jack-Jack(hangszer/gitárkábel)
PC alaplapi hangkártya csak nagyon utolsó esetben GS fanaticon nézz rá külső usbs hangkártyára.Átalakító valóbanPc re kell még egy DAW(Zene szerkesztő progi)
Pluginok(Amivel a gitár hangja gitár lesz(Értem ez alatt erősítő ládaszimuláció.) mert naturba bedugva alaplapi hangkártyába azért hallhatsz érdekeseket)
ASIO4all univerzális vezérlő szoftver.Hangoló persze én a fender tunert használom van manuális és előre hagolások is benne.
Drop D stb.Pc re is rengetek hangoló progi(plugin)van gitáros pluginokban alap tartozék.
-
DrDoktor
senior tag
válasz
consono #52086 üzenetére
10 évvel ezelőtt használtam alaplapi (olcsó lap)hangkártyáját asio4all -al
A latency nem volt gond alap dolgokra még a hnag sem.Bár iszonyat zajos volt.
Mindenképpen ajánlott amúgy egy belépő szintű behgringer hangkártya a gitár illesztés miatt sok problémától kíméled meg magad.(GS fanatic jó keresési pont)
De amúgy ha más nincs megy a A4all is -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del #51941 üzenetére
Nekem helyem nincs, ez a kis vakarcs meg pont felférne a polcra
Vagy az asztalomra a monitor alá. És mivel hangkártya is, duplán jól jönne. Vagy a szintetizátort is tudnám vele effektezni meg kihangosítani, most vagy a gitár vagy a szinti van.
-
consono
nagyúr
-
arnyekxxx
veterán
válasz
benedekco #51629 üzenetére
pedig jópárszor volt róla szó
tényleg nincs jack aux, rosszul emlékeztem, de BT-on lehet rá zenét küldeni meg usb hangkártya is szoval usb-n is megy rá zene
egyébként én pont úgy használtam a behringert ahogy írod, az ment a multi után fejládának és onnan ment a PA-ba a jel, meg most ugyígy használom a cubebabyt a behringer meg ott van backupnak
-
marcusa
addikt
Srácok segítsen aki tud megoldást!
Úgy döntöttem hogy lecserélem a Headrush pedalboard-omat, kb másfél évig volt meg, de mindig azt éreztem hogy nem minőségiek az overdrive-ok benne, hiába próbáltam millió IR-t és vettem hozzá külső pedálokat, egyszerűen nem.... Nagyon megtetszett yt videók alapján az Universal Audio Dream 65 pedál ami egy csöves fender erősítőt modellez, és most hogy megvan, úgy érzem tényleg nem volt túlzó a hype...Egy olyan problémám van viszont vele, hogy nincs rajta fejhallgató kimenet.
A terv az, hogy ha beszereztem minden pedált ami kiváltja számomra a HR-t, akkor a pedálok megfelelő sorrendben mennek a Dream-be, és az pedig itthon az FRFR hangszóróba.
Milyen megoldás létezik arra, hogy fejhallgatóval is tudjak gitározni? Esetleg egy külső hangkártya amibe bekötöm a Dream kimenetét és azt akkor nem kötöm be semmibe, csak a phones kimenetét használom? Vagy van erre valamilyen cél eszköz? A lényeg az lenne, hogy ne vagy ne nagyon nyúljon bele a hangzásba, és ha lehet ne kerüljön egy vagyonba...
Sajnos az aktív hangszórón nem látok semmilyen lehetőséget erre...:Köszi!
-
arnyekxxx
veterán
válasz
lacibattya #50931 üzenetére
tipp: ha rádugod akkor az ampero átveszi a hangkártya szerepét és az ő kimenetein szól minden amig nem kapcsolod vissza a hangerőikonra kattintva.
-
Alexios
veterán
Ha rádugod a hangszórót a külső hangkártyára, akkor jobban fog tudni szólni, nem hiszem hogy az lehetséges hogy a külső hangkártya DAC-ról menjen ki az analóg jel a laptop belső hangszórójára(de javítson ki valaki ha tévednék). Ha lehetséges is lenne, nem valószínű hogy a laptop hangszóróján hallanád a különbséget zenelejátszás közben.
Ha a hangkártyára dugod a hangszóródat, fejhallgatódat akkor persze már más a helyzet, akkor az fogja konvertálni digitálisról analógra a hangot, kezelni fog tudni akár magasabb impedanciájú fejhallgatót, ilyesmi. -
moma
őstag
válasz
Alexios #50692 üzenetére
az nem lehet, hogy ilyenkor ne használja a laptop belső hangkátyáját egyáltalán. azaz a külső hangkártya vezérel mindent, arról megy a hang a hangszóróra?
valami értelme van a jobb hangkártyáknak, mert régen is vettek az emberek a gépbe jobbat és attól valahogy jobban szólt. de igazából nem értem, hogy megy ez
-
Alexios
veterán
Digitális jeleknél nem fog jobban szólni pusztán azért mert járt valahol máshol, hiszen ez a digitális lényege, attól ugyanúgy egyesek és nullák sorozata marad. Ahol számít a dolog már az az amikor átalakítod a digitális jeledet analógra, de ha ezt visszaküldöd a belső hangkártyára akkor úgyis az végzi el a dolgot, és most akkor arról nem beszéltünk, hogy egy laptop hangszórónál valószínűleg a világ legjobb DA konvertere is bent lehet, attól az még laptop hangszóró marad
Bluetoothnál amúgy ugyanez a helyzet, ott nyilván digitális jelet fog átküldeni, aztán a hangszóróban van egy DAC ami átalakítja majd analógra, nincs ahogy közbeszóljon egy hangkártya a képbe. -
moma
őstag
válasz
Alexios #50684 üzenetére
Mert ha a külső hangkártya van használva, akkor elvileg jó minőségűbb a hang, mert esélyesen jobb, mint a laptopban levő. És cserébe lehetne használni a laptopot pl bluetoothra.
Goose-T : köszi. kb értem. szóval, akkor lehet megcsinálni, ha valami olyan szoftvert használ az ember, ami tudja.
Igazából csak azért próbálom megérteni ezeket, mert még abban vagyok, hogy úgy általában hogy kéne összetenni a hangcuccot a szobában, amikor zenét hallgatok, meg gitározok. -
moma
őstag
válasz
Goose-T #50661 üzenetére
így néz ki a hangerőszabályozó:
Tegyük fel, hogy legyen csak youtube zenehallgatás. A kérdés az lenne, hogyha a speakert választom, akkor tuti nem megy ki a jel a külső hangkártyára és onnan a laptop hangszórójára(vagy másra ahova a laptop kapcsolódik), szóval honnan lehet ezt tudni?
Mintha lenne ilyen lehetőség, nem tudom te erre gondolsz e, hogy lehet más eszközön. Egyáltalán nem is vagyok biztos benne, hogy ekkor hány eszköz van, mert elvileg csak a külső hangkártya és az ér el más speakereket a laptopon át nem?
Annyira gáz, hogyha egy ideig nem fogalalkozok ezzel mindent elfelejtek, mert mintha rémlene, hogy egyszer már korábban ezeket értettem -
arnyekxxx
veterán
válasz
DrDoktor #50658 üzenetére
driver kérdése, asio4all-al be lehet állítani több hangkártyát is (cserébe az adott kártyák saját drivert igénylő extra szolgáltatásai nem fognak menni) és ez csak az adott szoftveren belül megy, mittomén a cubase egyszerre vesz fel az alaplapi meg két külső kártyáról és pl az alaplapiról megy két nagy hangfal, az egyik hangkártya a controlroomot küldi ki a harmadikra meg egy mono láda van rádugva ellenőrzéshez.
-
moma
őstag
válasz
Goose-T #50552 üzenetére
NeoPampalini nek is. Igazából a kiinduló pont az, hogy most végre van egy hely ahol maradok hosszabban és akkor akartam venni valami jobb hangfalat zenelejátszásra. És ez volt a pont ahol bejött a Edifier S2000MK III 2.0, amiről baromi jó reviewk vannak és árban is ok nekem. Egy hátrányát amit kivettem, hogy nincs rajta mélyláda kimenet, szóval ha később lenne ilyen igényem, akkor ezt nem tudnám, vagy csak valahogy macerásan. Szóval mindenképp az a cél, hogy végre életemben először jobb minőségben zenét hallgatni.
És csak itt jutott eszembe, hogy hopp akkor már a gitárt is bekéne kombózni eseteg, meg a külső hangkártya. És hogy akkor nem kéne most sok pénzt elköltenem úgy, hogy ezeket nem tudom bekapcsolni a játékba.
amúgy a studió monitorral az nem gond, hogy zenehallgatásra nem annyira tetszetős a hangja? ahogy olvastam erről az jött le, hogy az pont, hogy kiemeli a hibákat a keverésben.
Egyébként szerintem én toltam már a gitárt bluetoothon, pont így hogy a laptop arról ment a hangfalra és asszem nem volt gond. de nem emlékszem tutira mert általában fejhallgatólór tolom a behringerből. De emlékszem volt amikor itt volt valaki és akkor csak bluetoothal lehetett. csak most nem annyira gitároztam mert külföldön dolgoztam. De lehet kipróbálom most hétvégén ezt a bluetootht.
Amúgy ha most jól emlékszem, ha rávan dugva usbvel a külső hangkártya a laptopra akkor végülis minig azt használja zenehallgatásra tehát ennyivel jobb a minőség. És akkor eldönthetem, hogy a hangfalat vagy bluetoothal laptop, vagy pedig kábellel a hangkártyába.
Most így gondolkodva szerintem az a kérdés, hogy studio monitor vagy ilyen hifi jellegű hangfal és hogy mennyire fontos, hogy legyen mélyláda kimenet a jövőre.
-
NeoPampalini
senior tag
Nálam ez úgy néz ki, hogy a külső hangkártya fejhallgató kimenetére van rákötve egy ősrégi, vagy 15 éves Logitech 2.1 cucc*, oszt jónapot.
Ezen szól minden a filmnézéstől kezdve a zenélésig.
(* két szatelit hangszóró 2x40W + mélynyomó 100W, persze hogy ebből mi a reális, fene tudja, de van hangereje bőven)A bluetooth szerintem nehezítő tényező lesz egy gyors keresés alapján, legalábbis bluetooth képességet csak ilyen "tévéhez való" soundbar + mélynyomó kombóknál, meg picike (10-15 W) 2.1-eseknél láttam. Már ha jól értem, és a hangfalra szeretnél direktben BT eszközzel, pl. telefonnal csatlakozni.
-
moma
őstag
Sziasztok, a hi-fi-ből lettem ide tanácsolva, hátha itt lesz ötletetek
Adott egy 25m2-es szoba nagy belmagassággal. Van egy Behringer U-PHORIA UMC404HD audiointerfacem, amivel elektromos gitárt kötök össze laptoppal.
Milyen hangfalat kellene vennem, hogy ezzel is összetudjam kötni, meg laptopról is hallgathassak zenét bluetoothal? Először amíg ez az audio interface dolog nem jutott eszembe, hogy ilyenem is van, addig tetszett, amit Edifier S2000MK III 2.0 aktív hangfalpár, amit ajánlott valaki. De ahogy olvastam utána csak zavar lett a fejemben. Mert olyat is olvastam, hogy jobb lenne, ha lenne mélyláda kimenete, ha szeretnék később szép mélyeket vehessek hozzá majd egyet. Meg eleve nem értem ezt az aktív hangfal vs audiointerface dolgot. Most ez így jó lenne, csak esetleg egy másik típus mélyláda kimenettel, vagy inkább erősítő kellene és passzív hangfalak. Meg az, hogy van egy hangkártya a Behringerben azt érdemes zenehallgatáshoz is használni valahogy? (azt már ide sem veszem, hogyha szerkesztgetek zenét akkor jó lenne e inkább studio monitor, mert az én szintemen az nem lényeg szerintem)
Ha bármilyen támpontotok van, hogy ne csináljak hülyeséget, nagyon hálás vagyok -
H&B
újonc
Üdv. Újrakezdőként regisztráltam, érdemben nem volt 7-10 éve gitár a kezemben. Nulláról indítok kb, kérnék egy kis útbaigazítást. Alapgyakorlatokat, akkordokat megtalàlom, megoldom. Elektromos gitár van kéznél + fender frontman 25 + line6 külső hangkártya(legálisan szoftverrel, POD megy) + digitech rp55+ akg k52 füles. Sok az oktatóvideó yutubon, mondjatok kérlek 1-2 Magyar csatornát ami alapján érdemes elindulni, mert nem tanultam angolt, csak németet. Gitáros appok végképp kiestek, visszaolvasva volt pl. a yousician, van ezek között ami megéri?
-
Berreh
tag
válasz
marcusa #49287 üzenetére
Nekem is ilyen van ... mármint Marshall és a nyakpálca állító kulcsom is hasonló
Szép gitárok
Más. Egy ismerősöm lánya gitározni szeretne (sajnos a sport kategória mozgatta meg a fantáziáját). Gitár ilyen műfajra gondolom Stratocaster vagy Ibanez RG. Van olyan multieffekt, ami meg tud hajtani passzív hangfalat, vagy külső hangkártya/keverő vagy kombó a megoldás?
Köszönöm a tanácsokat előre is -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nos, amit ígértem.
Visszatérve az összeköttetésre. Katana volt kábellel gépre kötve, a legutolsó számnak az utolsó harmadát már több mint fél órája próbáltam hibátlanra eljátszani, és nem ment. Volt egy váltás, ahol láthatóan sokkal hamarabb kellett pengetnem, mint ahogy a labdácska a hangra ugrott. Már csak ez az egy szám hiányzott a sárga csillagokhoz, annak is az első két harmada már kész volt. Szoptam az utolsóval.
Mígnem gondoltam egyet, és elővettem kroki hangkártyáját, rákötöttem, és láss csodát, azzal rögtön sikerült a váltás elsőre, és maga a teljes lejátszandó rész is meglett harmadik próbára.
Szóval eddig nekem tapasztalatom az, hogy telefon és laptop saját hangszóró kuka, hatalmas a delay, Katan összekötve kábellel egész jó, de nem hibátlan, és hangkártya úgy tűnik, hogy a legpontosabb.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
jmarcell #47918 üzenetére
"A kolléga említette, hogy ő jó erősítőn akar hallani C-dúrt"
Én ilyet nem mondtam.
"A többivel nincs tapasztalatom (hangkártya, ilyen plugin, olyan izé). De azt tudom, hogy nem számítógépen szeretném hallani azt, amit játszom. Hanem bedugni az erősítőbe a gitárt, bekapcsolni, és szóljon."
Ebben se az nincs benne, hogy jó erősítőn akarom hallani, se az, hogy a C-dúrt. Még csak az sincs, hogy azt gondolom, hogy az MGFX jó erősítő lenne.
Ezeket már mind te képzelted csupán hozzá, hogy miért, azt csak te tudod, engem bevallom nem érdekel. Csak ne írogass már baromságot légyszi, olyan szavakat meg pláne ne adj a számba, amiket nem mondtam. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #47913 üzenetére
Teljesen jó az a Behringer hangkártya egyelőre mindenhez ami neked kell, garage bandet nem annyira ismerem, de valahogy ott is meg lehet oldani, hogy az effektek élőben szóljanak. Szóval nem kell a gitár nyers hangját felvenned és utólag effektezni, simán lehet olyat hogy kiválasztod az effekteket(erősítő, stb) élőben, és ugyanúgy szól a gitár a számítógép hangszóróján át mint egy erősítőből.
Vagyis ugyanolyan nem lesz, azért egy 12" hangszóró nem ugyanúgy fog szólni mint egy számítógép hangszóró
De elektromos gitár hangja lesz
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
bigrob #47879 üzenetére
Sosem állítottam az ellenkezőjét.
Kroki fórumtárstól kapott Behringer interfészem úgy működik, hogy rákötöm a Mac-re, játszom, amit akarok, de az cincogás, felveszem gépre, utólag meg úgy effektezem, ahogy szeretném.
Csak ebben az esetben nem érzem, hogy gitároznék, nem hallom az elektromos gitár hangját.
A többivel nincs tapasztalatom (hangkártya, ilyen plugin, olyan izé). De azt tudom, hogy nem számítógépen szeretném hallani azt, amit játszom. Hanem bedugni az erősítőbe a gitárt, bekapcsolni, és szóljon.
-
NeoPampalini
senior tag
Én általában lusta vagyok plugin-ezni, ha csak pötyögni akarok egyet, ilyenkor jön a gitár -> multieffekt -> hangkártya megoldás.
Lassan amúgy nálam is csereérett, de legalábbis javítandó lesz a hangfal cucc, egy millió éves Logitech Z2300, az egyik szatelit néha recseg, meg az erősítő búg (nem maga a hangszóró, hanem az elektronika). Lehet, hogy csak meg kellene kínálni egy kis meleg takonnyal, aztán csendben lesz.
-
Ragnar_
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #47876 üzenetére
A hangkártya+pluginnál kvázi ugyanazt hallod, mint egy erősítőnél, csak a gitárt nem tudod nekitámasztani. Nyilván más erősítőn játszani, de nagyon sokan használnak hangkártya+plugin megoldást.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #47867 üzenetére
Mondtam én hogy kell neked egy rendes hangkártya + valamilyen plugin.
-
Moleman
addikt
válasz
lacibattya #47494 üzenetére
Sok mindentől függ.
Nekem 10 évig egy 10" 25 wattos Fender kombó volt az egyetlen, kisebb klubkoncertre is elég volt, tökjól szól a mai napig, de mikor a hangkártya kimenetét kötöttem rá, nem bírt vele, torzított halkan is.
Azóta volt 4 másik 12" erősítőm, egy tranzisztoros, egy előfokcsöves, két fullcsöves, mind bírta a hangkártyát is. Viszont nem tudom, hogy ez elsősorban az erősítőn, a hangszóró méretén, vagy a hangszóró típusán múlt.A 12" is tud halk lenni, ha jól van megcsinálva, a mostani erősítőim (tranyós 2×12 és csöves 1×12) még éjjeli hangerőn is nagyon jól szólnak.
Kérdés, hogy milyen irányba szeretnél előrelépést, mi nem tetszik a Laney-ben?
A Katana amúgy jó választás, mert kb minden hangzást tud egész jól, jók a beépített effektek, én is szemeztem vele egy időben, de nincs szükségem még egy erősítőre, a meglévőket is alig használom.
Ha már hangszóró, épp vettem egy Seventy 80-t a Laney Cubhoz, hátha egyszer kedvem lesz kicserélni a gyári HH-1265-öt. -
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker #47463 üzenetére
20-ért nagyonjó lesz az, a 2i2/UR22 kategóriája használtan is 30 fölött kezdődik.
Nekem csak egy ilyesmi sima hangfalpáram van, gitározásra nem nagy élmény.
Ha van erősítőd, próbáld meg annak a tiszta csatornájába dugni a hangkártya kimenetét, nyugodtan mindenestől, hangfalszimulációval együtt. Sok erősítővel próbáltam már, mindegyiken jól szólt.
Komolyabb monitort még nem próbáltam, hangkártyával amúgy is legtöbbször fejhallgatóval játszom. -
RoliHero
tag
válasz
RoliHero #47371 üzenetére
Illetve még abban szeretnék segítséget kérni, hogy ha veszek egy Behringer UMC202HD hangkártyát amibe a pc hangfalat (2.1) szeretném csatlakoztatni akkor hogyan oldjam meg hogy szóljon a mély is? Mivel csak a jobb és a bal oldali hangfal csatlakoztatható külön külön.
Ez meg a hangfalam:
A felső left, right kábel egyesül és 1 jack lesz belőle:
A mély meg külön megy bele, szóval csak akkor mükszik ha ezt az egyet csatlakoztatnám.
De ha jól sejtem nem lehet megoldani
-
arnyekxxx
veterán
válasz
benedekco #46840 üzenetére
Azaz ha a youtube hangos és nem hallom mellette a gitárt, akkor eltekerem a potit és leveszi a hangkártya hangját, ha túl hangos a gitár és nem hallom a youtube-ot akkor tekerem másik irányba, levesz a gitárból és hallom a youtube-ot
Ránézésre ugyanezt a win/YT hangerőállítója is megoldaná ha nem is ennyire elegánsan
-
válasz
Alexios #46839 üzenetére
Hót egyszerű, csak hülyén magyaráztam el
teljesen félreérthető volt amit mondtam.
Van egy gitár, belemegy a Headrush pedálba. Onnan kigyün a komplett modellezett effektelt hang, bele a hangkártyába (Zoom U44), ahonnan tovább megy rögtön a monitorra (hangláda) és a fülesre, a hangkártya nem szól bele a hangba, nem csinál vele semmit, csak átereszt.
A hangkártya közben üzemel mint hagyományos hangkártya, a PC hang megy ugyanarra a hangszóróra meg fülesre mint a gitár. Tudsz youtube-olni, zenét hallgatni amit akarsz közben meg ott a gitár hangod is. Azaz tanulós videók mellett van gitár, vagy backing track mellett is van gitár, nem VST-vel oldom meg a hangzást hanem a pedállal ennyi, nekem ez így kényelmes.
Ha fel akarok venni magamnak valamit csak azért, hogy ne felejtsem el, vagy megmutassam valakinek a gitár témát, (nem nótákat írok, semmi komolykodás) akkor beröffentek egy Audacity-t és felveszem a hangkártyára bejövő hangot.
A monitor balance arra jó, hogy beállítsd a két hangforrás között a balance-t. Azaz ha a youtube hangos és nem hallom mellette a gitárt, akkor eltekerem a potit és leveszi a hangkártya hangját, ha túl hangos a gitár és nem hallom a youtube-ot akkor tekerem másik irányba, levesz a gitárból és hallom a youtube-ot. Ha VST-zni szeretnék akkor persze ez nem jó megoldás, de kábeldugdosás nélkül, egyszerűen csak átlövöm egy üres presetre a headrush-t és egy tiszta gitár hang jut a hangkártyába, ilyenkor a balance-t teljesen feltekerem, hogy csak a PC-t halljam és a gitár nyers hangját ne.
Remélem így érthetőbb.Amúgy van aki arra használja, hogy ne legyen egy csepp lag se, semmi. Manapság azért annyira minimális a lag, hogy nem számít, de 10-15 éve azért még számíthatott ez, bizonyos effekteknél felment magasra a latency és akkor jól jött, hogy van monitor balance, belőtted az effektet, majd úgy játszottad fel a témát, hogy csak a nyers gitárt hallottad és nem volt gond, hogy a VST-s hang csúszott mint állat.
-
consono
nagyúr
válasz
Smiley #46356 üzenetére
Tényleg jó a Logic (a space designert pl. imádtam benne), de én inkább az Ableton Live-ot vettem meg, meg a Mainstage-et
Aztán azt sem használom már 1-2 éve, inkább az iPad-en AUM-ban veszek fel, amit felveszek: bemenet kiválaszt, record és kész. Na jó, effekteket azért én is használok. Mondjuk én csak magamnak zenélgetek, egyre kevésbé gitárral...
Tényleg, van valakinek személyes tapasztalata iPad vs. hangkártya témában? A Muslady so-so, elmegy, de kellene valami rendes már.
-
malibu
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Mi a legegyszerűbb módja, hogy tableten (galaxy tab s6) tudjam használni az elektromos gitárt valamilyen szoftverrel mindenféle pedál nélkül. Most rig-et és a TH3-at használom számítógépen egy focusrite 3. generációs külső hangkártyával. Elég egy irigi, vagy valamilyen külső gitár bemenetes hangkártya és valami szoftver tabletre? Ha igen, akkor milyen hangkártyát ajánlotok (vagy esetleg jó a focusrite-om is?) és milyen programot ami lehetőleg ingyenes és sokat tud
Szóló, ritmus, pedálok, stb...
Még egy dologban szeretnék tanácsot kérni. Most FL stúdiót, TH3-at használok, ha több sávban szeretnék zenét írni, de gondolom vannak egyszerűbb, kevésbé gépigényes programok erre. Lényeg, hogy zongorát midin és gitárt tudjak benne több sávban rögzíteni, keverni, és mindenféle vst plugint lehessen használni vele. Ez a kérdés persze sima PC-re vonatkozik.
Köszi!!!
-
Moleman
addikt
válasz
warezxts #45894 üzenetére
Ha csak gyors és olcsó otthoni megoldás kell, bedughatod simán a PC hangkártya (vagy akár az erősítő) bemenetére, kárt nem tudsz okozni vele. Vannak ingyenes/olcsó erősítőmodellező programok is, bár a hangkártya képességétől függően előfordulhat, hogy élvezhetetlenül sokat csúszik majd a kimenő hang. De ha csak direktben a bemenő hangot akarod megszólaltatni, az nem lesz túl kellemes.
Minden gitárnál ugyanaz a probléma, a megszokott line in jelnél nagyobb az impedanciájuk, ezért sötéten szólnak, ha simán csak bedugod egy hifi erősítőbe vagy egy mezei PC hangkártyába. Az elektroakusztikusok általában aktívak (van bennük egy előerősítő), ezért nagyobb a jelük, de a probléma ettől még nem szűnik meg.
Az USB-gitárkábel lehet jó is és rossz is, attól függően, hogy milyen driver van mögötte és meg van-e oldva az impedanciaillesztés. Egyszer vettem egy ilyen "guitar link"-et, az éppen szörnyű volt, úgyhogy én már nem is mernék ilyennel próbálkozni.
Amíg nem lett jobb külső hangkártyám, 6-8 éven keresztül én is simán csak a hangkártya bemenetére dugtam a gitárt, hobbiszinten túl lehet élni vele, csak eléggé tompán szól a modellezőprogramon keresztül is.
Amúgy 20-30 ezer ft környékén lehet kapni olyan külső hangkártyát, amivel az impedanciaillesztés és a késés problémája is megoldódik, ha hajlandó vagy annyit szánni rá.
Vagy B terv lehet egy gitár multieffekt, ami elvégzi az erősítőmodellezést is, és van vonalszintű kimenete, ami már tetszeni fog a hangkártyának vagy a hifi erősítőnek is. A régebbi modelleket néha egészen olcsón, 10-20 ezerért meg lehet kapni.
A jobbakon USB csatlakozó is van, így külső hangkártyaként is tudnak működni, de szerintem azok már jóval drágábbak 20-30 ezernél is. -
Na végül csak sikerült rálicitálni valakire. Lett egy Headrush Gigboard-om £300+£20 postával fog jönni.
Nagyon izgalmas. Ha beválik akkor marad a hangkártya is. Csak át kell nyálaznom a leírást alaposan.
A Zoom G3 meg megy. -
ham_
tag
válasz
NeoPampalini #45620 üzenetére
Win7/10 alatt is szól egyszerre minden, hangkártya/interface kérdése
-
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf #45616 üzenetére
Egy külső hangkártyával ma már nem fordulhat elő se késés, se fagyás, még alacsony költségvetésből sem. Összedugod, elindítod, szól. Üzeni a 10 éves régi laptopom.
Az alaplapi hangkártya tényleg a mazochisták eszköze, nekem az is megvolt az említett laptopon, amíg nem volt pénzem külsőre. Na az tényleg késett.
-
Moleman
addikt
Pedig a HotRodról azt tartják, hogy jó pedálalap, lehet, hogy csak a multit nem szerette.
Amúgy a 12"-t én is nagyon szeretem, néha össze szoktam dugni a hangkártya kimenetét a tiszta erősítővel, kicsit nyilván tovább színezi a végeredményt, de nagyon jól szól. Próbáltam úgy is, hogy az FX returnbe dugtam cabsim nélkül, de úgy egy vödör darázs lett.
Az erősítő ebben az esetben szinte mindegy is, az a lényeg, amit mondasz, hogy legyen 12", legyen tere. Az első nagy kombóm egy ütött-kopott 80 wattos Marshall volt, a tiszta csatornája fulltranyós, de az is fantasztikusan szólt a hangkártyával.
A 10" 25 wattos kis Fender viszont már kevés volt ehhez, hálószobai hangerő fölött nagyon hamar betorzult, pedig magában jól bírja.
-
beteg
őstag
válasz
Goose-T #45075 üzenetére
Közben én is a Clarett 2Pre USB-re jutottam, de..
valami nagyon el volt baxva az alzánál, mert a belső keresőjükkel nem mutatta a Sono-t, de valahogy mégis eljutottam hozzá és 78.490.- ért árulták 106.900.- helyett!
Gyorsan meg is rendeltem, szerdán megkapom. Ennyit megér, hogy ki tudjam próbálni. Nagyon vigyázok rá, óvatosan csomagolom ki és ha nem tetszik, vissza viszem. Ők nagyon normálisan, gyorsan visszautalják a pénzt.
Majd megírom, milyen!ja! Amúgy most van egy Line6 Spider V 60 kombóm is, amiben van ASIO hangkártya. Abletonnal próbáltam felvenni. Foss. Waveform 11-el már mondjuk közepes. Bár lehet, sőt biztos, hogy én vagyok a láma, ha még csavargatnám jobb lenne, de nagyon messze van...
Moleman : Köszi!!
-
beteg
őstag
Hangkártyát vennék, mert szeretném rögzíteni a gitárt. Nézegetem, hogy a nem milliós nagyságrendben mi lehet a legjobb választás és most látom, hogy létezik kifejezetten gitárosoknak hangkártya!!?
És 12AX7 csöves!Nektek van esetleg ezzel tapasztalatotok? Vagy olvastatok már róla? Milyen minőség lehet? Lehet egyáltalán létjogosultsága egy csöves hangkártyának??
A másik, hogy szerintetek létezhet, hogy így, hogy van benne cső, vissza adja valamennyire a jó csöves erősítők melegségét? Azt már megtapasztaltam, hogy menyire élettelenek a tranzisztoros motyók és milyen tud lenni egy jó csöves. Gondolom nem véletlen 250e egy csöves kombó, ez meg „csak” 107. Illetve ha a hangkarira két stúdió monitort kötök, ott nem vész el a feeling? Nem lesz azon a végeredmény ugyan úgy száraz, "valósághű"?
Vagyis ha jó minőségben szeretném rögzíteni a gitárt, akkor az a legjobb, ha király fejem van ládával és azt bemikrofonzom szakszerűen, drága mikrofonokkal? Erre már nem futná. Mi lehet az arany középút?
thx
-
andor80
senior tag
válasz
capulet75 #44816 üzenetére
Tesó a zen go az elérhető egyik legfaszább interface(hangkártya) abszolute overkill über fasza cucc jó lesz az grat hozzá!
A plugin pack amit linkeltél meg produceri munkára fasza nem igazán gitárspecifikus így egy itt nézelődj inkább és yt teszteteken melyik kell a stílusodhoz ha jogtiszta kell:
[link]Szerk lejebb görgettem pluginlistádban látom van valami gitár cucc is hozzá(abban vannak pedálok)próbáld ki hátha fasza nem ismerem.
-
andor80
senior tag
válasz
capulet75 #44814 üzenetére
Ha van hangfalad és PC akkor hangkártya
Behringer 204HD a minimum
Azután meg teli a net ingyenes gitár erősítő szimulációkkal és hangfal simekkel is
Hacsak fejhallgatós gyakorlás Mooer ge 200 használtan
Vagy valami kombó!Ui gitár jó döntés volt ár /érték arányban tök oké.
Sőt ha feljebb lépsz könnyen bővíthető jobb hangszedőkkel .(Egy nazgul/sentent szett pl gyilkos bele.) -
andor80
senior tag
Hali hangtechnikai kérdés:
Így néz ki a lánc:
Gitár-Erősítő(PRS MT 15)-Hanfalkimenete az erősítőnek-Loadbox(Two Notes Torpedo Capator 8ohm)- Ennek a balanced TRS line outja-hangkártya (Roland Octa Captures)A kérdésem pedig a hangkártyán érdemes a HI Z bemenetre váltanom vagy maradjon a sima LINE?
Köszi ! -
espista
senior tag
válasz
gaborbol #44485 üzenetére
Én akusztikus gitárhoz is a Line6 POD Go-t használom egy Taylor IR-rel. Nagyságrendekkel jobb hangja van, mint egy piezós akusztikusnak. DAW-ból, pedig a Cakewalk. Tudja amit kell és ingyenes. Mivel multieffekten van USB, így hangkártya sem kell. Audiotechnika ATH-M30X füles és PreSonus Eris 3.5 aktív hangfal. Low budget mindegyik, de itthonra játszadozni nekem elég.
-
andor80
senior tag
válasz
MATEO6600 #43949 üzenetére
Panelba minek csöves?
Hangkártya plugin és ha annyira kell a cső hang elékötsz egy csöves preampot a láncba
Pl [link] Otthoni használat melett a cső kb 5 évig tuti okés ha elfogy 2 csavar be az új.
Csak prüntyögni szeretrnél hobbi szerüen vagy felvenni dalokat írni kiadni ? -
NeoPampalini
senior tag
válasz
Berreh #43829 üzenetére
Most kipróbáltam, működik, jópofa.
Állítólag az indítási sorrend is számít, én így tettem: rendszer (Jack, bár nálam állandóan megy), Rakarrack, Audacity
Jack managernek Catia/Cadence van, ebben annyit kellett csinálnom, hogy a hangkártya 2. bemenetét rákötöttem a Rakarrack-ra (az alkalmazásban a listában bármit csináltam, nem állította át)
Audacity-ben Jack Audio mellett a Rakarrack lett beállítva forrásnak, bingo. Meg is volt fél perc alatt az egész.
-
consono
nagyúr
válasz
NeoPampalini #43825 üzenetére
Ráadásul jól oda kell figyelni, mert egy csomó régebbi, olcsóbb multin csak firmware update-re meg patch managementre jó az USB, de hangkártyaként nem üzemel...
ham_ : akkor azóta változtattak, vagy eszköz függő, az UM2-höz még azt adták, most is az van fent a letöltési oldalukon.
-
Berreh
tag
Szia! Azt én írtam
Amikor 3 éve egy éven át keresgéltem a második, igazi és utolsó (na persze
) gitáromat, rengeteg kezdőknek, 200, 300, 500 dollárig összehasonlító oldalt böngésztem végig, és akkor szinte az összesen szerepelt, mint kezdőknek ajánlott gitár. Akkor egy Ibanez GRG140-esem volt, amit nem forgalmaztak világszerte, így nem minden (sőt csak elvétve) listába került be. De az is nagyon jó, vagy az azóta megjelent GRX40-es is.
De úgy szoktuk kezdeni, hogy milyen zenét szeretsz, mert a tapasztalat azt mondatja, Te is hasonló hangzást szeretnél kicsalni a gitárodból. Aztán ahhoz tudunk ajánlani hangszert. Általános, ha van rá alkalmad, menj el boltba kipróbálni, melyik kényelmes, az Ibanezek nyaka vékony, de lehet, hogy egy Yamaha, Squier nyaka pont belesimul a tenyeredbe. Szépen elmondjuk majd, mire kell figyelj, ha használt hangszert vennél. Ha be is jön a hobbi, előbb-utóbb másik gitárt is kipróbálnál, vennél, ha eladnád, kisebb veszteséggel tudod tovább adni. Szerintem az összes kismultin van füllhallgató kimenet, de olyat keress, ami külső hangkártyaként is működik. -
espista
senior tag
válasz
consono #42708 üzenetére
Nekem olyan multim van (Mooer GE200), amin van fejhallgató kimenet is. Ha akarom, akkor onnan szól, ha akarom, akkor a lemodellezett hangot kiküldöm az aktív hangfalamra. Próbára és koncertre is már csak azt viszem. Megy bele a keverőbe és már kész is. Cserébe mindig ugyanúgy szól. Nekem ez a leg egyszerűbb és leg sokoldalúbb. Bónusz, hogy van rajta USB kimenet is, úgyhogy hangkártyaként is működik. DAW-hoz is tökéletes. Én ezzel az egy eszközzel lefedtem minden lehetséges helyzetet.
-
consono
nagyúr
válasz
Eastman #42709 üzenetére
Ebben is van (volt) igazság, csak ebből már kinőttem. Ja, nem
Most is pont azon töröm a fejemet, hogy van a fiókban egy Raspberry Pi, meg egy USB-s hangkártya, kellene belőlük pár potival, kapcsolóval, meg puredata-val, vagy pyo-val univerzális multieffektet csinálni
Berreh: persze, mecarásabb, de tényleg almát hasonlítunk körtéhezMindegyiknek megvan a maga helye, ki ezt szereti jobban, ki azt. Nekem mostanában alig van időm zenélni, én szeretem, hogy csak felkapom a gitárt, bedugom a fülest és szól.
-
Berreh
tag
válasz
#98320896 #42693 üzenetére
Én lebeszélnélek a fülhallgató erősítőről, kicsivel több, de egy olcsó multieffekt (pl Zoom G1 valamilyen) sokkal jobb befektetés, vagy egy effektezhető hangkártya. Volt (meg van is) kis fejhallgató erősítőm, nem áll kézre annyira a kis hangerős, gain és tone szabályzók tekergetése, míg a multin helyből van 50-100 beállított hangzás, amit tetszés szerint módosíthatsz, menthetsz.
-
válasz
andor80 #42594 üzenetére
Laptopra nem költök egy forintot sem, van egy asztalim, azt viszont nem hurcolászom
A Mooer GE250 azért lenne jó, mert mehet PA-ra is, ládára is, gépre is. Sok lehetőség van, a 200 az csak egy kimenet azt csá. Vagy ide vagy oda kötöd. Lehet az is jó, de így maradna több opcióm.
Nekem perpill valami fostalga ócsó monitor párom van, ezt esetleg lecserélném valami komolyabbra, az Zoom-al effektelt hangot az usb-s hangkártya monitor-ról nyomja át a studiókra. Eközben mehet a PC-n akármilyen backing track ha ahhoz van kedvem, vagy akár így rögtön fel is vehetem a jelet, nem kell a nyers hanggal marháskodni (nem kell, mert nem szándékozom keverészgetni, meg albumot kiadni).
Ezen felül én is egy ilyen széles sávú kombóra gondoltam ha kell a nagy hangerő, de perpill nem kell szerintem.
Perpill a Zoom teljesen elviselhető a tiszta csatornán, de mikor metál vagy dist van, ott már nem a legteltebb a hangzás, egy kis crunch is még oké tud lenni, de a PRS-hez nem sikerült elfogadható crunch hangzást belőni, csak a Fender Strat-hoz.
Cambridge a jelenlegi tartózkodási hely és ez még egy vírusmentes időszakban is messze van Pesttől, de nagyon köszönöm a felajánlást, élnék vele ha nem itt lennék.
Most a Zoom XLR kimenetem megy a jel a hangkártyámra, a hagyományos kimenete meg a kombón van. És ez így egész jó beállítás, leszámítva hogy a torzított dolgok nagyon pocsékak a ládán. Ez a probléma nem annyira áll fenn, ha magát a ládát használom torzított hangra, de azért az sem az igazi. illetve akkor nincs meg a pedállal való játék esete.
Mondjuk szerintem hangban nem lehet túl nagy különbség a 250 és a 200 között, inkább csak több funkcióval van ellátva, csatlakozók meg ilyenek esetleg építési minőség. Ma egy 100ast láttam a helyi zaciban. Szeretek bejárni oda, onnan volt a Tele is!
De akkor tulajdonképpen azt mondjátok, hogy a Mooer pariban lehet egy TH-U-val, max limitáltabb eszköztára van?
-
kemotox
addikt
válasz
espista #41963 üzenetére
Azért nem kell ennyire részrehajlani, az a hangkártya-számítógép-program-fülhallgató valójában csak hangkártya. Szgép valszeg van otthon mindenkinek, progiból van sok ingyenes, vagy ott a csúnya változat, fülhallgató meg ugyanúgy kell a multihoz is szóval nehogymár negatívumként legyen felsorolva, HE.
-
arnyekxxx
veterán
Komolyan nem értem miért akartok mindenkivel azonnal 10+ezreket költetni egy kis házihobbifülhallgatós zajongás kedvéért a húszezres gitárjával. Max fél óra kipróbálni mit tud a cucca alaplapi kártyával 0 költséggel. Ha nem megy vagy nagyon nem tetszik neki az eredmény még mindig el lehet kezdeni költeni a lóvét.
@(#41949) Shin Chen
szóval szerintem - ha van pc-d és van az alaplapján hangkártya:telepítsd ezt: http://www.asio4all.org
ha nem akarsz lopni akkor tedd fel pl ezt:
https://www.audiomediaresearch.com/revalver-4#Rev-Download az ingyenes alapverzióban is van egy halom pedál/erősítő/hangfal
ha nem okoz lelkiismereti kérdést a torrent akkor tedd fel a TH-U -tmindkettő megy önállóan, nem kell nekik daw
telepíted, settingsben átállítod, hogy a win driver helyett az asio4all-t használja, asio4all settingsben beállítod, hogy bemenet a line-in vagy mic-in kimenet meg ahol hallani akarod
ha szól örülsz ha nem akkor még lehet matatni kicsit a beállításokkal. Ha nagyon nem akar összejönni kis konkrét segítségkérés után se, akkor kell elkezdeni a pénztárcát nyitogatni. Multiból csak olyat vegyél amiben van hangfalszimuláció, anélkül fülesben tré lesz.
-
espista
senior tag
Minden attól függ, hogy mire kell. Fülesre bármi jó, aminek van ilyen kimenete. Lehet az multi, vagy akár erősítő is. "Csak" gitározni felesleges egy hangkártya-számítógép-program-fülhallgató/hangfal összeállítás. Szerintem.
-
SidCorky
őstag
Pár oldalt visszaolvasgattam a napokban, észrevettem, hogy nagyon nem szeretitek ezt az interfész dolgot, mi ennek az oka?
Pár hete vettem egy Audient iD4-et, elsősorban XLR mikrofonhoz, ez a felállás tökéletesen működik (ráadásul a fejhallgató kimenet is sokkal jobb, mint egy alaplapi cucc), de szempont volt a hangszerbemenet is, ami van is rajta. Először Focusrite Scarletteket nézegettem, abból is a Solo 3. generációját, de szerencsére hiánycikk volt, így erre esett a választás, aminek jobban is örülök, mert tényleg nagyon baró külső hangkártyaként is.
Lehet olyan gond, amiért ez a cucc nem működne jól gitárral és PC-vel?
Októberben tervezek egyébként venni egy első tanulós gitárt (ne aggódjatok, fogok jönni ide is előtte
), azt is rákötném majd erre. Nyilván az interfész az elsődleges funkciója a cuccnak, de van rajta direkt monitorozás is, amivel késés nélkül hallom a gitárt (vagyis jelen esetben még csak a mikrofont), akár PC nélkül is.
Vagy csak az interfész drivere szokott lenni a gond, ha az most megy, akkor később gitárral sem lesz probléma?
-
válasz
benedekco #41842 üzenetére
TH-U felment. Egyelőre jobban kezeli a hangkártya beállításokat. Jobb a kezelőfelülete ezerszer mint a BIAS-é. A looperen viszont nincs időlimit, szóval nem működik úgy mint egy hagyományos looper. Szóval nem az csak egy sima felvevő számomra. Ezt sajnálom.
Hangok terén jól szólt az a pár beállítás amiket kirpbóáltam, majd jövőhéten szarakodom vele többet, összehasonlítom jobban a BIAS-al meg a kicsi Zoom G3-ammal. -
NeoPampalini
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox tulajok OFF topicja
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Robogó, kismotor
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Honor 400 Lite,új 0 perces, 2év garival
- XPS 15 9500 15.6" 4K+ IPS érintő i7-10750H GTX 1650Ti 16GB DDR4 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Logitech g920 váltóval
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest