Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cucka

addikt

válasz X2N #68100 üzenetére

Milyennel? Hogy nem elég hosszú a húr, és a nyeregbe a vékony része esik? Basszusgitárnál jellemző probléma, 30" és 35" feletti menzúránál. (Mert a hangolókulcs és a nyereg közötti távolság is számít)

Vagy általában 80-as húrral? Igen, a basszusgitáron az A húr jellemzően ilyen vastag.

• Ctrl+Alt~Del

őstag

válasz Redchucky #67554 üzenetére

Kóklerre ne bízd ezt, jól teszed, ha hangszerészhez viszed. Ez túlságosam kiáll, ne fekszik fel rendesen a nyereg résébe. Intonációs és elhangolódásos problémáid lehetnek, vagy húrcsöri.

• benedekco

addikt

válasz Goose-T #65722 üzenetére

Zajlik az élet te feléd. Rezonátoros érdekes cucc lehetett, sosem fogtam még olyat.

Húr vastagságról ennyit. Meg ennyit. És utoljára még ennyit.
    Az tök oké, hogy rossz húrok voltak rajta rosszul beállítva, csak a félreértés elkerülése érdekében linkeltem ezeket az anyagokat, mert ahogy kifejezted magad, könnyen azt hiheti az ember, hogy a vékony húrok rosszak, pedig ez így van. A baj nem ott van, hogy vékony a húr hanem hogy pl a nyereg más húrra van belőve.

• Ctrl+Alt~Del

őstag

Schecter superstrat megy vissza Thomannhoz gariba. Egyes húr állandóan off vagy egy fél hanggal a floydon nyújtások után. Elvittem Kovács Zolihoz, mondta, hogy a nyereg nem fekszik fel rendesen, nem párhuzamos a testtel, hanem felfelé áll. Szerinte a csavar menet gatya, ezért nem fogja be rendesen a húrvéget, ezért lesz off.

Azt mondta, hogy nincs ilyen alkatrésze, és szerezni se tud igazából. Ha otthagyom nála, akkor meg attól tart, hogy amikor ráhúzza a húrt, akkor fog elszakadni.

Ekkor mondtam neki, hogy garanciális még. Felpattant a székből, kezembe nyomta: azonnal küldd vissza! :D

Lefotóztam, elküldtem Thomannak, már küldték is az ingyenes feladóvevényt. Októberben lesz 3 éves.

• kutyek

senior tag

válasz Goose-T #60125 üzenetére

Az én 2021-es gyártású (Made in Indonesia) LTD-men is Floyd 1000 volt, szerintem szemétre való vacak (az a konkrét példány legalábbis), részint az extrém magas nyereg miatt is (ugyanaz a nyereg, amivel a Special-t is szerelik). Gotoh-ra cserélve kb. megtáltosodott a hangszer, a 42mm-es sárgaréz blokk miatt szebben is zeng - és berreg is a trem, bár nem extrém mértékben, mivel a Gotoh más konstrukció. A tremolót leszámítva amúgy rendben volt az indonéz gyártási minőség.

• m3tr0

őstag

Én tegnap leadtam a Lösz Pólt a hangszerésznek,így elővettem a kis Ibanezt. :D
    (Megállapította,hogy magasan vannak a húrok,meg a nyereg is,ami azért jó,mert én is annak éreztem,de mondom én nem értek hozzá de akkor ezek szerint legalább már érzem,hogy hol kéne lenniük a húroknak.)

Hiába van sokkal jobban beállítva mint az Epihone,még mindig nem tudok szépen játszani ezen sem. :DDD
    Ez a nyomorult némítás nekem nagyon nem akar összejönni,pedig el kéne már jutni oda,hogy csak az szóljon aminek szólnia kell.

Bájdövéj, a Spark nagyon jó cucc, a strattal is lehet simán zúzós hangot hallatni, élvezem. :D

• Bobrooney

senior tag

válasz doc #58869 üzenetére

Meg olyan gitáron is ami meg van csinálva normálisan. Nekem magas volt a nyereg ami miatt pluszban szenvedtem vele.

• rustysaw

csendes tag

Ha alacsony a felső nyereg, akkor ki, mit tesz alá? (nyilván egy új, megfelelő magasságú nyereg a legjobb megoldás)
    Lecseréltem a gyári hangolókulcsokat Kluson-ra, nos a készletben kapott csavarok között (ami az egyes kulcsokat rögzíti elfordulás ellen a fej hátulján) volt egy anyaghibás. Amikor csavartam be, már majdnem a helyén volt, amikor a csavar feje levált :W . Minden erőltetés nélkül. Pont annyi maradt kinn a csavarból, hogy nem lehetett megfogni semmivel, hogy kicsavarjam, így maradt a kifúrás. Ilyen pici csavarnál a "beletört csavarkihajtó" sem volt opció, legfeljebb szakműhelyben lehet ilyen.
    Szóval elvileg minőségi(bb) kulcskészlet, vadiúj csavarokkal.....

• Csupati69

kezdő

válasz doc #57799 üzenetére

Ha az első bundra azt érted, hogy a fejtől számítva első bund, akkor oda talán aláfér egy papírlap....A legutolsó bundnál viszont 7 mm. ezt én soknak találom. Akkor magas a nyereg ?

• doc

nagyúr

válasz Csupati69 #57798 üzenetére

mennyire magas a hur a legelso bundnal? Ha tul magas a nyereg, az tud ilyet okozni.
    Elektromosnal mas a hid, ott lehet intonaciot allitani viszonylag konnyen (persze attol meg a felsonyereg ott is lehet tul magas)

• X2N

őstag

válasz Ctrl+Alt~Del #57744 üzenetére

Megnéztem én is most már azt a PRS-es podcastet, Paul szerint jobban számít a nyereg meg a húrláb mint a fa úgyhogy innentől a tonewood téma zárható is. ;] A "régi" 1959 Plexit amiről pedig volt szó annyira azért nem kell sztárolni, akkoriban is volt gányolás. Ma is lehet olyan minőségű transzformátorokat venni, sőt még jobbat is. Beszéltek erről hogy a régi trafók jobbak voltak, aztán jött a Dagnall, és most 1-2 év már made in vietnam trafók vannak a JCM 800-ban is, ennyit erről. Aki kicsit is utánanéz jobban neten minden elérhető. Beszéltek erről a fa kopogtatásról meg hogy mennyi ideig rezeg, hát kíváncsi lennék hogy csak a lakk mennyit ront ezeken az akusztikai tulajdonságokon, szerintem nem keveset. A súly sem feltétlenül pozitívum.

• kutyek

senior tag

Tegnap én is visszakaptam a gitárt Kocsis Tomitól (gitargarazs.hu) - nagyon szép, precíz munkát végzett. Végre nem magas a nyereg (alig magasabb, mint az első bund, ahogy annak lennie kell); Gotoh esetében az R3 szélességű nyereg fixen 400mm rádiuszú, a fogólapom 350, de számomra nem észlelhető az eltérés (ebben az esetben, ha a két E húr a referencia, akkor az A és H <0.02 mm-rel, a D és G <0.04 mm-rel van alacsonyabban, mint ahogyan a 350-es nyereggel lenne).
    A Gotoh 1996 a Floyd 1000-hez képest:
    - tartja a hangolást :)
    - aki sokat tompít a hídon tenyéréllel támasztva, annak kényelmesebb lehet (nekem az), mert jóval simább, áramvonalasabb a babák kialakítása, minden él le van kerekítve, a felső lapjuk ívelt. Emellett laposabb profilú az egész, a babák teteje közelebb van a baseplate-hez, mint a Floyd esetében. Azonos baseplate pozíció mellett picit alacsonyabb a húrmagasság is, illetve azonos húrmagasság mellett a babákra fektetett kéz közelebb van a gitár testéhez. Az intonációs tartomány is jóval hosszabb egy adott csavar mellett.
    - a baseplate hátsó része (ahol a húrszorító csavarok átmennek) is alacsonyabb profilú, kisebb szöget zár be a gitár testével, és a finomhangoló sor is hátrébb esik így, illetve a finomhangolók síkja is enyhén hátrafelé dől. A Floyd-on támasztva mindig hozzáért a kézfej-tenyérél találkozása a finomhangolókhoz, itt nem.
    - a perselyek furata szélesebb, és 20 helyett 30 mm mély, de az igazi különbséget szerintem a beépített ellencsavarok jelentik. Ezeket meghúzva a tőcsavarok atomstabilan állnak, zéró mozgásuk van.
    - az egész szerkezet stabilabb, kidolgozottabb, minőségibb érzetre is. A rugók is minőségibbek, és alapból 47-es sárgaréz tőkét adnak.

Összeségében sokkal jobb lett a gitár, nyilván a bund síkolás-csiszolás is kellett ehhez. Nagyon jó most játszani, tartja a hangolást, illetve eleve be lehet hangolni tisztán (mármint ekvitemperált "tisztán" ;) ) a megfelelő magasságú nyereggel, és az open akkordok is szépen szólnak. Ajánlom mindenkinek, aki ilyesmihez keres hangszerészt, és még egyszer köszönöm @Ctrl+Alt~Del-nek az ajánlást!

• kutyek

senior tag

válasz X2N #57593 üzenetére

Nem. Ezen a fretless segít. Meg valamelyest a kompenzált nyereg, de az is úgy javítja az open chord-okat, hogy cserébe máshol lesz picit pontatlanabb.

@cucka: én kacérkodtam ezzel (true temperament frets), de ez sem oldja meg a problémát, csak "eltolja" más fekvésekbe / hangnemekbe. A fretless-en még gondolkodom, cselló után lehet, hogy meg tudnám ugrani.

• kutyek

senior tag

válasz Goose-T #57552 üzenetére

"Amúgy neked azért kell Schallerből R3-mas, mert az gondolom az OFR számozást használja, nem az FR1000/Specialt."

Alapvetően jól mondod, de a számozás a special/1000 esetében is ugyanaz, mint az OFR-nél. A számok a szélességre utalnak (nut width / string spacing). Schallerből is R3 kell neki, mert 43mm széles a nyereg. Ez OFR / 1000 esetében is R3. Csak ugye 1000 esetében fixen 12" a rádiusz, nincs választék. R2 azért nem lenne jó, mert túl keskeny. Egyébként Schaller ~ OFR.

• Moleman

addikt

válasz benedekco #57450 üzenetére

Nekem ilyen LSR nyereg van az épített stratomon, eddig egyszer eltépte a vékony E húrt egy nagyobb nyújtáskor, de ezt leszámítva nem volt vele probléma, működik.
    Húrleszorító vagy staggered kulcsok mindenképp kellenek hozzá, legalábbis nálam túl lazán feküdtek fel rá a húrok.

Összességében nekem csalódás volt, 14 éven át vágytam egy ilyen nyeregre (köszi Fender katalógus :D), aztán a katarzis elmaradt.

#57453 fattyu
    Nagyon erősítőfüggő is, hogy mi mivel szól jól, pl a fenderes hangú Koxomban Seventy80 volt eredetileg, de sokkal jobban szólt V30-cal. A Laney CUB12 viszont nekem nem tetszik a V30-cal, annak pont a Seventy80 áll jól, ki is cseréltem rá a gyári HH1265-öt.

• kutyek

senior tag

válasz X2N #57415 üzenetére

Pont 2 éve vettem, szóval sanszos, hogy 2021-es gyártás. Made in Indonesia, nem tökéletes, a nyereg túl magas volt, és a Floyd 1000 is gyatra, nem voltam vele megelégedve. Állítólag 2020 körül kezdett romlani a minőségük - nem tudom, mindenesetre a Gotoh remélem, hogy jobb lesz.

A pickup SH-6, a vol poti push-pull (coil split), így van egy picit twang-osabb hangzás is. A kapcsoló egy EMG PA-2 active boost (opamp), így aktív-passzív a hangszer. Best of both worlds :) ~3 dB-re állítottam a boost-ot, így a single-coil (coil split) hangerejét is egy mozdulattal a humbucker szintjére tudom hozni. De amúgy ~12 dB a max boost, és ehhez is van 18V mod, azzal pedig 24 dB, az már durva...

Amúgy nem annyira csípem a metált, inkább hard/prog rock, jazz stb, de nekem ez tetszik, ilyet akartam...

• kutyek

senior tag

válasz X2N #57411 üzenetére

Csak egy régi képem van (most hangszerésznél van, új nyereg és Floyd 1000 helyett Gotoh 1996)...

Tényleg gyönyörű amúgy az a szürke transzparens festés + a binding!

• X2N

őstag

válasz kutyek #57408 üzenetére

Köszönöm, 2007-es évjárat, 1000-es floyd, nyereg is tök jó, húrok is alacsonyan vannak. A potmétert majd úgyis megszokom, így kisujjal lehet állítani. Az EMG-ket meg majd jól letesztelem, ilyenem sose volt, 24V-os moddal biztos jól szól, majd kipróbálom. Eddigi legkomolyabb gitárom, olyan is. A mostaniak sokkal puritánabbul néznek ki, és már 600eFt fölött van az ára. :Y

• kutyek

senior tag

válasz X2N #57406 üzenetére

Grat! Milyen évjárat? A Floyd 1000-es széria? Nyereg nem túl magas? Vol poti nincs útban? Az enyémen közelebb van a tőcsavarok vonalához, de kicsivel még hátrébb lenne ideális szerintem...

• arnyekxxx

veterán

válasz X2N #57184 üzenetére

100ig se kell hozzá elmenni, Gotoh hardver, Graphtech nyereg, acél bund 85e

gitárcentrumnál freeshippinggel nem B-stock 95e és állítólag beállítva küldik

• kutyek

senior tag

válasz Ctrl+Alt~Del #56906 üzenetére

Együtt érzek veled, hasonló cipőben járok. Pár hete írtam hasonló problémákról (magas nyereg, instabil trem), csak én már múlt kedden elvittem a gitárt Kovács Tomihoz (épp a te javaslatodra, kösz még 1x!).

Sajnos szerintem ez a problémakör ennek a 1000+/- USD/EUR kategóriának általános nyűgje. Ahogy írtad, ez az alsó középkategória, itt már dukál a jobb (de sajnos nem feltétlenül igazán jó) hardver, pl. "echte" Floyd, de cserébe még mindig rendes beállítás / QC nélküli tömeggyártás megy. Sajnos itt tipikusan az 1000 series Floyd megy, ami a gyár szerint pont olyan, mint az igazi (ami német gyártmány, Schaller az OEM) - hát, nem tudom... Az a baj, hogy sok paraméter konfekció, nem lehet beállítani. Pl. csak két féle nyereg van, az R2 (41.3 mm, 6mm magas) 10"-es, az R3 (43mm, 7mm magas) pedig 12"-es rádiusz. Nincs választék: szélesebb nyakhoz mindenképp a laposabb / magasabb nyerget kapod, vagy pedig (mint a tieden) lesz fél-fél mm hely a nyereg két szélén, ahol a nyak / fogólap szélesebb picit. Ráadásul ugye tömeggyártásnál inkább magas legyen a nyereg, nehogy már beleérjenek a húrok a bundokba. Hogy hamis, játszhatatlan, az nem nem látszik webshop képeken. Másrészt a vékonyabb fogólap a gyártónak belefér, még "spórol" is a faanyagon, cserébe a nyereg tutti qrva magas lesz. Reszelgetni pedig senki nem fog 1000 dodóért, viszont anélkül nem kezelhető a probléma. Amikor vettem az enyémet (LTD M1-Custom 87 - egy klasszik "reissue", ugyanez a Floyd 1000 tremoló), kértem a shoptól alapbeállítást. Amit csavarhúzóval, imbusszal be lehet állítani, azt nagyon szépen, pontosan meg is csinálták (7k HUF felár), de nyilván nem nyúltak reszelőhöz, maróhoz.
    Ugyanígy fix a tremolo híd görbülete: 12". Ha laposabb a fogólap, így jártál. Az "igazi" Floyd legalább gyárilag alátétes babákkal rendelkezik, lehet választani a 10" és 12" rádiusz között, bár ez is elég anakronisztikus szerintem, 14-16" modern rádiuszszal így sem lesz teljesen pontos. Végül az én tapasztalatom az, hogy még jó beállítással is elmászik a hangolás, pedig én nem is használok tremolókart, csak nyújtok, néha tenyéréllel finoman rámozgatok a hídra. Tőcsavarok nem passzentosak, lötyögnek, finomhangolók eleinte szorulnak, aztán lötyögnek, kicsit kaki az egész.

Én eladtam az enyémet, Tomi most passzint a helyére egy Gotoh 1996-ot - még nincs kész, de már a dobozból kivéve is megcsap a magasabb minőség. Jobb anyag (alapból sárgaréz tőke), jobb kidolgozás (made in Japan vs. Korea), masszívabb tőcsavarok (az átmérő is nagyobb, és a perselyek 30mm mélyek, a Floyd csak 20), ráadásul beépített rögzítő ellencsavarokkal. Ha egyszer beállítod, "lockolhatók" a tőcsavarok, atomstabil. Finomhangolók is sokkal precízebb megmunkálásúak (szintén sárgaréz), babák úgyszintén. A nyereg alapból jóval alacsonyabb, és 3 réz alátét lapkával adják, amivel be lehet állítani reszelgetés nélkül a megfelelő magasságot. A híd 14" rádiusz.

Szerintem a Floyd 1000 series nem egy igazán jó cucc, de ebben a kategóriában már kell a Floyd felirat - sajnos az olcsóbb Gotoh jobb, és a különbözetből rászánhatnák összerakáskor azt a plusz 5 percet, hogy megfelelő magasra állítsák be a nyerget. Ez van...

/rant

• Ctrl+Alt~Del

őstag

Köszi, igyekszem valahogy összeszedni a 3. XP-t. ;]

Amúgy érdekes történet ez a gitár. Úgy vettem ki a dobozból, hogy a tremoló nem volt beállítva, a legkisebb nyújtásra elmászott az összes húr. Vagy háromszor újrahangoltam, nyújtás, kuka. Aztán kinyitottam a hátulját, és húztam a karmokon, utána jó lett, tartotta a hangolást.

A felső nyereg magas, abból el kell venni, mert az első két bund ritka szarul játszható úgy. El is vittem Kovács Tomihoz tegnap.

Mondom neki, hogy szerintem mi a gond vele, kézbe veszi, nézi, azt mondja, ha még csak ennyi lenne a gondja.

- bundok nincsenek síkban
    - a tremoló nincs beállítva jól, a babák nem követik a fogólap rádiuszát
    - állítani kell a nyak dőlésszögén (nem a hajlatán)
    - a felső nyerget helyre kell tenni

Mondom neki, hogy azért ez kurva bosszantó, hogy így jön ki egy a gyárból egy Fender-gitár, mert azért nem két fillér volt. Kiröhögött. Azt mondta, szívesen meghallgat, hogy kiventilláljam az érzéseimet, de majd ha veszek 2 millióért egy gitárt, az be lesz rendesen állítva.

(Írtam a Thomannak még előtte, hogy azért ez kurva bosszantó, és jelezzék már vissza a Fendernek, rögtön válaszoltak, full normálisak voltak, azonnal felajánlották a cserét, küldték is hozzá az ingyenes feladóvevényt. Kérdeztem Kovács Tomit, szerinte van e értelme visszaküldeni, mi garancia, hogy a csere az jó lesz. Azt mondta: semmi értelme, pontosan ugyanilyen lesz az is.)

Azt mondta, ez egy alsó középkategóriás gitár, ennyire futja nekik ebben a kategóriában. Kérdezem, hogy a QC-n ezek a dolgok nem tűnnek fel? Hogy a tremolóval konkrétan egyet nem lehet nyújtani, mert minden húr totál elhangolódik? Azt mondja: "Leszarják, nem érdekli őket. Így is megveszik a gitárokat."

Aztán a végén hozzátette, hogy 40 ezer + a húr, 4 hét múlva találkozunk.

• kutyek

senior tag

válasz cucka #56592 üzenetére

Köszönöm szépen a válaszokat. A nyereg magasság annyiban játszott közre, hogy túl magas volt, ráadásul kisebb rádiusz, mint ami kellene. Emiatt egyrészt sokkal erősebben kellett lefogni az 1. bundot, tényleg túl nagy erő kellett, részben emiatt is kopott jobban szerintem, rá kellett, hogy álljak egy kemény szoritásra. Másrészt ugye az első 1-2 bund kompenzált nyereg nélkül eleve kicsit magas tud lenni, főleg a vékony húrokon, de nálam a G# a G húron 11 centtel(!) volt túl magas. Természetesen tökéletes intonáció mellett.
    A nyeregnek legalább egy teljes milliméterrel kellene alacsonyabban lennie, hál istennek a új nyereggel ez jó lesz.
    Amúgy a G, H húrok első 2 bundján már játék közben is érzem a kopást, de együtt tudok (még) élni vele. Való igaz, hogy még csak 2 éves lévén a többi bund kb. újszerű állapotban van...

• cucka

addikt

válasz kutyek #56589 üzenetére

A nyereg magassága nem függ össze a bundok kopásával.
    Ezek a bundok a képen még szinte újak, még jópár évnyi játék van bennük. Én tuti nem cseréltetném addig, amíg nem muszáj, egy bundcsere elég drága művelet.

• kutyek

senior tag

válasz FockeWulf #56587 üzenetére

Köszönöm szépen! Igazság szerint remélem, hogy a kopás mértéke is csökkenni fog mostantól, mivel az új nyereg alacsonyabb lesz - így valóban ráérhet még a csere.

@Ctrl+Alt~Del: mi a hely neve? vagy tudnál adni kontaktot? Köszönöm!

• kutyek

senior tag

Bocsánat, még nem olvastam vissza (lehet, hogy majd reagálok a fentiekre is), de kisiklatnám a kurrens threadet.

Most nem vásárlási tanácsért jöttem (kb. már eldöntöttem, hogy lecserélem a Floyd 1000 hidat), de kis megerősítés nem árt :)
    Akinek bármilyen locking tremolója van, és le tudná csekkolni ezt, az segítene: a hosszú vékony húrrögzítő csavarok valamelyikét (pl. G, H húron) lenyomva a lemezrugó ellenében (ezzel tehermentesítve az adott finomhangolót), mennyire lötyög a finomhangoló?

Illetve ha valaki szedte már le a hidat, mennyi lötyögés / lazaság normális a két tőcsavar (ami a fába süllyesztett perselyben áll) esetében?

Alig használok tremolót, a kar bent sincs, de intenzív hajlítások után a húrok, elsősorban a G és a H folyton elmásznak. Régi, új húrral egyaránt. Hangolás / intonáció / híd setup stb. mind rendben van. Nyereg / babák jól (de nem túl) meghúzva, az élek mintha újak lennének, tőcsavarok "hornya" makulátlan, szóval az alap dolgok rendben vannak. Azt vettem észre, hogy a tehermentesített finomhangoló csavarok elég durván lötyögnek. Az egyik tőcsavar is szerintem túl lazán kotyog a perselyben...

• kutyek

senior tag

válasz Land #56445 üzenetére

Hogy maga a cucc jó-e, azt nem tudom, de mivel ez alapvetően egy kápó, hangolni csak akkor praktikus, ha a headstock (a gitárt "feje", ahol a hangolókulcsok laknak) is alkalmas rá, hogy stabilan rá lehessen fogatni valahol, anélkül, hogy a húrok nyereg feletti részét nyomná. Szerintem hangolni vannak jobb opciók is...

EDIT: ahogy @Moleman mondja, appok között is vannak jók. Én a Pro Guitar Tuner-t tudom ajánlani.

• cucka

addikt

válasz Bobrooney #56204 üzenetére

Húrcserét, intonációt, nyak beállítást megcsinálnak helyben az tuti.

Ezeket bármilyen kezdő meg tudja otthon csinálni magának egy 10 perces youtube tutorial után. Sőt, szerintem meg is kell tanulni. Ezért kár pénzt fizetni egy "hangszerésznek".

Ezért is írtam kifejezetten, hogy teljes beállítás, bund síkolással, meg a nyereg helyes magasságra vágásával.
    Egy olcsó gitárnál ez a két dolog, amin szinte biztosan spórolnak a gyártás során, mert ezekkel pöcsölni kell, és nincs rá idejük.

Amin még spórolni szoktak, az a csiszolás-polírozás és a fényezés, de ezek csak esztétikai dolgok, meg arra rájöttek mindenhol, hogy az emberek a szemükkel vesznek gitárt, ezért az olcsó hangszerek is tök szépek tudnak lenni.

• Ctrl+Alt~Del

őstag

válasz AndyN84 #56184 üzenetére

Kezdőként nem fogod tudni, mit hogy kell beállítani, és még akkor is, ha megtanulod, lesznek dolgok, amiket vélhetően otthon nem fogsz tudni megcsinálni, meg nem is akarod majd. Ilyen a bundok polírozása, vagy mondjuk a nyereg reszelés, amihez nem árt egy jó hangszerész.

De annak mindenképp érdemes utána olvasnod, hogy hogyan kell nyakat állítani és miért, hogy tudsz húrmagasságot állítani, intonációt, mert később ezek miatt garantáltan nem fogod szakemberhez vinni a gitárt, megcsinálod magadnak.

• fattyu

veterán

válasz cucka #55501 üzenetére

pontosan.
    menzúra az nyereg és 12. bund közötti távolság x2.

ennyi

• cucka

addikt

válasz chaosmonger #55500 üzenetére

Pontosan definiálva van. A nyereg szélétől a 12. bund tetejéig méred, az a menzúra fele, így méred.

És ha veszel egy hidat a gitárra, akkor annál meg fogják adni, hogy a nyeregtől számítva hova kell fúrd a lyukakat. Mert ugye a babák mozgathatóak.

Ha rossz helyen van a híd, azt úgy tudod megmérni, hogy nem tudod behangolni a gitárt.

Az, hogy különféle gitároknak különféle menzúrája van, nem azt jelenti, hogy ez valamilyen nem mérhető, rejtélyes dolog.
    A gitároknál a nyerget meg a híd furatait cnc-vel marják, szóval de, ki van mérve mikrométerre, hogy pontosan hol kell legyen rajta minden.

• cucka

addikt

válasz Ctrl+Alt~Del #55468 üzenetére

Az túl kevés, még akkor is, ha szarul méred. (Ugye a rezgő húr hossza számít, nem tudom, miért méred bele a bund szélességét is.)

Itt 314 mm-t kéne lássál a nyereg és a bund közepe között, ez a menzúrád fele.

Nem hamis az a gitár? Úgy értem miután behangolod az üres húrt és megcsinálod az intonációt, akkor az elmondásod alapján minden más fekvésben hamis kéne legyen.

Mert az nem valószínű, hogy a Solar-nál a legolcsóbb gitárjukra kitaláltak volna valamilyen egyedi menzúrát, amit sehol máshol senki se használ. (Ami ugye költség, mert az összes meglévő szerszám és sablon helyett lehet újat csinálni.)

• Ctrl+Alt~Del

őstag

válasz cucka #55467 üzenetére

Az 30,2 cm a hatos húron (a nyereg aljától) a 12 bund végéig (bundot is beleértve).

Nekem amúgy kevésnek tűnik a híd és a bridg pickup közti hely, pont az, ami a palm mute-hoz kell.

• Ctrl+Alt~Del

őstag

Nem a méret a lényeg, de...

Ennek a fogólapja 46 cm (felső nyereg aljától mérve).

Ennek meg 44,5 cm.

Namármost. Ha mindkettő 22 bundos, akkor teljesen világos, hogy a Solaron a bundok közti távolság kisebb kell, hogy legyen - pont ezt érzékelem az ujjaimmal is, meg szemmértékkel is.

:F

• FockeWulf

tag

válasz Moleman #55147 üzenetére

Az a baj akusztikuson a nyakpálca tekergetésével hogy akkor elmászik az oktáv. Az nyereg aljából célszerű reszelni.

• X2N

őstag

Ilyen gitárjaim voltak eddig:
    Ibanez RG170DX indonéz fekete, pontberakásos fogólap, 22bund már nem tudom mikori de kb 2003-2004 első gitár

Epiphone SG Special II olcsó sg-nem tetszett a fogólap, fejnehéz, csavarozott nyak :((

Ibanez SAS36FM első komolyabb gitárom, sajnos a hangszedők ugyanolyan rosszak mint a 170DX-en.

Ibanez rg370 DX ki kellett próbálni a floydot, konklózió olcsó floydos gitárt nem veszünk...hangszedők tipikus ibanez, nem jó.

Vintage V100 AFD korea állat gitár volt viszont a bundok nem voltak szépen megcsinálva, egy újrabundozás ráfért volna. Jó hangszedők.

Eladtam a gitárokat, volt pár év kihagyás.

Vintage V100 2011 korea
    Ez jött velem szembe használtpiacon elsőre ~2éve, kulcsok cserélve gotoh-ra, görgős schaller húrláb az előző tulaj által, egy ideig rühelltem mert a G húr állandóan hangolódott, kis reszelgetés és állítgatás után most már tartja a hangolást, most top wrap-al van beállítva tényleg érezhetően jobb nyújtani. Még a régi koreai szériás darab, long tenor nyakillesztéssel, Dög nehéz, hozza a LP hangot, jó hangszedők, elnézve a mostani kínálatot LP-gitárokból és hogy már nem lehet rózsafa fogólapos gitárokat már venni, marad.

Ibanez RG550 Japán Desert Yellow
    Pont az Ukrán háború előtt vettem, elég jó áron, ilyen áron nem lehet japánban készült gitárt kapni original Edge-el, úgyhogy megvettem. A gitár hibátlan volt, bundok hibátlanok, gyárilag behangolva érkezett 1 év alatt ha 2x kellett hangolni. Tremoló hibátlan. A hangszedő viszont csalódás. a nyak elég vékony, gyakorlatilag 0 rádiusz.

Harley Benton DC-Custom Line fehér Indonéz 2023
    Ő lenne a legújabb áldozat, de hogy miért...használtam felváltva az RG550-est és a V100-at egy évig, úgy vettem észre nekem jobban fekszik a rövidebb menzúra és a keskenyebb nyak, és ha van a fogólapnak egy kis rádiusza,(kicsi a kezem, nincsenek hosszú ujaim) a LP-nél az a baj hogy nehéz, és nincsenek az oldalán bevágások, bevág a gyomrodba és még farrnehéz is, kényelmetlen hosszútávon gitározni ülve feltett lábbal :D . Elkezdtem nézegetni gitárokat, megint.
    Ezek voltak a szempontok:
    -ragasztott nyak
    -normális hangszedő
    -egyszerű kezelhetőség(hangerő+tone)
    -24 bund mivel amúgy is a LP mellé kell
    -grafit nyereg
    -normális kulcsok
    -ne piros/fekete, legyen fehér ha lehet, Buckethead rulz.
    Mi lehet jó LP alternatíva, és egyből SG jött szembe, megnéztem a kínálatot de egyből rosszul lettem milyen árakon vannak most az új Epiphone-ok, meg a használt Vintage VS6. 180e alatt nincs normális...
    Thomann-on láttam ezeket a gitárokat, elképesztő hogy hány féle változatot gyártanak, nem is értem hogy csinálják. Kicsit féltem mert tudtam hogy ezt ki kell fogni, de úgy voltam vele hogy ha rossz akkor úgyis visszaküldöm, régebben 10éve ezek nagyon lesajnált gitárok voltak. Megjött a gitár, 101eFt-ért, bontom ki a dobozból:
    -húrok feketék(valami fekete por volt rajta, pár óra játék meg kézmosás után áttapadt a kezemre.

-nyak hibátlan
    -bundok hibátlanok, kb 90%-ban olyan jó mint egy Japán RG-nél.
    -fogólapja roasted jatoba(ilyenem még sosem volt, nem egy rózsafa de nagyon hasonlít, ez elvileg világosabb lenne de a pörkölés miatt ilyen sötétebb lett, elvileg így kiszárítják a fogólapot teljesen)
    -fogólapon a pozíció berakások fényesebbek voltak a Vintage LP-nél, nem tudom miért, majd húrcserénél letakarítom a fogólapot, és kap citromolajat az lehet visszahozza a fényét.
    -van súlya, nem fejnehéz mint minden sg, majdnem LP súly, a test 4.5cm :Y (Gibson 3.5cm)
    -festés majdnem hibátlan, alsó szarvnál van egy nagyon pici hiba és egy hónap után észrevettem a nyak hátoldalán egy nagyon pici festék hibát ami ujjal alig érezhető
    -hangszedők jók
    -hevedertartó a felső szarvba lett befúrva ami pozitívum mert így kevésbe lesz fejnehéz mintha a nyakhoz lett volna befúrva.
    -hangszedők felezhetők(push pull poti)
    A nyak hátul a nyeregnél erősítve van, + anyag (nagy pozitívum a fejnél gyakran törő LP-SG-nél)
    -Hangolást kiválóan tartja....talán a jó kulcsok + keskenyebb fej +laposabb húrszög illetve grafit nyereg hármasból eredően
    -súlya miatt kiegyensúlyozott álva, ülve, oldala le van kerekítve.
    24 bund miatt a nyaki hangszedő viszont máshogy fog szólni, ezt tudomásul kell venni, nem lesz annyira öblös a hangja mint a hagyományos 22bundos 2 hangszedős elrendezésnél, nem mondanám hogy ez feltétlen hátrány lenne...
    -húrláb viszont rosszul lett megcsinálva, :Y nem a peremes hardvert rakták bele hanem a perem nélkülit ami tremolós gitárba való, becsúszott a testbe 4mm mélyen. Leveleztem THoman-al ők azt mondták küldjem vissza, a javítés költségét is álták volna, végül elvittem hangszerészhez aki 5 perc alatt megcsinálta ingyen, innen is köszönet neki. kivágott 2db fadarabot amire felfekszik a hardver és már nem nyomódik bele a testbe.
    Szóval ettől eltekintve van egy gityóm 100eFt-ért, ami meghazudtol sokszor ennnyibe kerülő gitárokat, normális hangszedőkkel, grafit nyereggel, ragasztott nyakkal, akár acél bundokkal(a kék változat 22 bundos és acél bundokkal szerelt még olcsóbb is 20eFt-al). Innentől kezdve el lehet gondolkozni hogy miért van a Gibson évek óta lejtmenetben...

• Ba cy lus

addikt

válasz Ba cy lus #53263 üzenetére

Húrcsere után is rossz, a felső nyereg mélyedésével van bibi. Jövő héten el kell vinnem, nincs mese. Mondjuk ilyet sem tapasztaltam még, úgy tűnik, utóbbi időben a gyártási pontatlanságok kipécéztek maguknak. :U

• Ba cy lus

addikt

válasz benedekco #53241 üzenetére

a nyereg nincs jól kiképezve és megfogja a rezonanciát

Ez lesz az. :K Kiveszem a felső nyeregből, leteszem mellé (vagyis nem mélyedésbe), rendbe jön.

Ilyen barkácsolós témában sajnos abszolút amatőr vagyok, de azért megkérdezem: hogy kell kiképezni a nyerget? Ráadásul ez csak kilences húr, bár jelenleg nem tervezek vastagabbat beletenni.

• benedekco

addikt

válasz Ba cy lus #53239 üzenetére

elöregedett húr
    nem tökéletesen fekszik a babán, vagy a babán van valaki felületi kosz arra lett felhúzva a húr
    rosszúl van beállítva a pickup és túl közel vagy túl távol van a húrtól, ha közel akkor a mágnes meg tudja fogni, ha túl távol akkor csak halkabb
    a nyereg nincs jól kiképezve és megfogja a rezonanciát

Ilyenek lehetnek

re: üveghang
    Van még ilyen is. :P ;]

• Ba cy lus

addikt

válasz Ba cy lus #53162 üzenetére

Nem jó ez a Floyd Rose felső nyereg. Ez el lett szabva. A leszorító anya a vastagabb húroknál simán a helyére megy, de a harmadikat, ami a két legvékonyabb húrt szorítja le, úgy kell beleküzdeni. (Nem a leszorító anya rossz, mert ha cserélgetem, akkor is ugyanott van a probléma.) Már eljutottam addig, hogy kb. a helyén van, majd a becsavarásnál leszorítom, de megint épphogy csavartam rajta, már szakadt is a vékony E húr. Holnap elviszem a hangszerészhez, hogy kezdjen vele valamit.

A híres német precizitás, ugye. :W

• benedekco

addikt

válasz cucka #53027 üzenetére

Goos-T elmondta a tutit. Sajnos squier-eken a lebegő nem szokta jól tartani a hangolást. Ha cserélsz pár alkatrészt akkor oké tud lenni. Pl hangoló kulcsok meg nyereg, vagy híd csere is javít a dolgokon.

• BloodyEddie

őstag

Budapesten tudtok ajánlani olyan szervizt, akire egy Squier Jazzmaster teljes átalakítását rá lehetne bízni?

Nagyon szeretem a hangszert, és szeretném teljesen magamra szabni, új hangszedők, nyakon kicsit formálni (vékonyítani), nyereg csere, stb. Én nem találtam rajta semmi olyan hibát, ami miatt jobban megérné teljesen újat venni, de örülnék azért ha egy hozzáértő is megnézné, és ha lehet, akkor vállalja is az átalakításokat.

• lacibattya

csendes tag

válasz consono #52744 üzenetére

Gyanús hogy van egy kis földelés probléma nagy torzításnál serceg ha meg érintem csend.De a hangja szuper!Majd orvoslom,esetleg felső nyereg csere lesz ősszel ha már ráérek.Ja és élőben szebb!A kép nem adja vissza.

• Goose-T

veterán

Nagy unalmamban két gityómra is tettem ma Graphtech felsőnyerget. Simára csiszoltam a nyereg nyakkal érintkező felületeit, aztán ráragasztottam. A régi Harley Benton CST-24-emet annak idején megdobta, de ezeket is, pedig ezeken már gyárilag grafitnyergek voltak.

Más: tényleg nincs a piacon a Seymour Duncan STHR-1N-en kívül másik tele nyaki hot rails pickup? Tennék a Samickbe egyet, de az istennek nem találok, még AliExpressen sem. Nézegettem mindenféle egzotikus pickupkészítő manufaktúrákat, de sehol sincs. Egyedül Az Artec gyártott valamikor ilyet, de már nem lehet kapni. A keresgélés során akadtam rá a Q Pickups nevű cégre, elég jó cuccaik vannak.

• kutyek

senior tag

válasz Goose-T #51419 üzenetére

OFF-ba teszem, mert hosszú...
    Ezzel a hozzászólással ~100%-ban egyetértek. Néhány kiegészítést tennék:

"A gitártest pedig az anyagától függően elnyelhet vagy felerősíthet bizonyos frekvenciákat, amit aztán "visszatáplál" a húrba."

Pontosan ez a dolog kulcsa, vagyis az, hogy a húrok + minden más egy egységes (két csatolt alrendszerből álló) rezgő mechanikai rendszerként viselkedik. Ezzel kapcsolatban a technikai állítások a következők:

1. A test (üreg) -> húrok visszacsatolási hatás hagyományos, üreges testű húros hangszerek esetében lényegesen befolyásolja a hangzást, mivel ekkor ez az effektus több nagyságrenddel nagyobb, mint tömör testűek esetében. Más kérdés, hogy a fa mechanikai jellemzői ekkor sem a rezgő üreg -> húrok visszacsatolási hatás miatt (mivel tipikusan van laterális merevítés, amit nem véletlenül hívnak magyarul a hangszer lelkének), hanem a fedlap rezgő membránként történő működése miatt fontosak. (Bár logikusnak tűnik, a lesugárzott hang nem a "lyukból jön", hanem szinte teljes egészében a fedlap - ill. néha még a hátlap is - rezgése adja át a környezetnek).

2. Tömör testű esetben ez eleve egy viszonylag kis hatás. Csak úgy tudna (üreg hiányában) lényegesen nagyobb lenni, ha rendszer merevsége annyira csökkenne, ami kb. használhatatlanná tenné azt (nem tartaná a hangolást).

3. A viszonylag kis hatás (ahogy írod is), alapvetően két komponensből tevődik össze:
    - egyrészt "gitártest pedig az anyagától függően elnyelhet vagy felerősíthet bizonyos frekvenciákat", vagyis a test anyaga, illetve annak mechanikai jellemzői határozzák meg, hogy a tömör test (+nyak) hogyan rezeg;
    - másrészt "amit aztán "visszatáplál" a húrba", ennek a folyamatnak az egyetlen lényeges eleme egy (szintén frekvenciafüggő) effektív visszacsatolási tényező. Ez utóbbit valóban számos dolog befolyásolja, pl. a nyereg (nut), híd (bridge/saddle), tőcsavarok, illetve az itt alkalmazott mechanikai kötések fizikai jellemzői stb. Ebben a tényezőben a gitártest mechanikai paraméterei csak közvetve, a kötések (csavar, ragasztás stb.) effektív merevsége mentén jelennek meg.

4. Az előzőek alapján a gitártest (+nyak) mechanikai jellemzői közül a hangzás szempontjából csak néhány fontos:
    - 2 extenzív paraméter: menzúra és rezgő tömeg,
    - pár intenzív paraméter: sűrűség, rugalmasságtani tényezők, diszperzió. Egyszerű esetben (homogén, izotrop anyag, kis diszperzió) ez gyakorlatilag a sűrűség és a Young-modulus, azaz két szám.

Ennek fényében nyilván ostobaság azt állítani, hogy:
    "A tömör testű gitár hangzásában semmit sem számít a test (fa) anyaga."

A helyes állítás:
    "Ha két gitár testének anyaga különböző, de a sűrűség, ill. merevség (rugalmasságtani tényezők) kb. azonos, és minden egyéb (menzúra, tömeg, szerelékek, húrok, pickupok, mechanikai kötések) azonos, akkor a hangzás is gyakorlatilag azonos lesz. Magyarán, nem a test konkrét anyaga számít, hanem annak néhány fizikai jellemzője, és ezek is tipikusan jóval kisebb mértékben, mint a többi paraméter."

Bocs a hosszúért.

• doc

nagyúr

Megjott a "kebab gitar" :DDD
    Majd delutan szanok ra idot rendesen beallitgatni, de azert gyorsan behangoltam (meg elotte egy hajszalnyit tekertem a nyakon), atnezegettem, gyors elso benyomasok:

- A minoseg/anyaghasznalat altalanossagban lenyugozo az arahoz kepest. Ha a ketszer ennyiert vett Squier-em csak feleennyire igenyes lett volna, sosem adom el.
    - A hangolokulcsok eleg gyatrak, az egyik eleg szoros, a masik nagyon konnyen tekerheto, olcso darabok, de vegul is mukodnek, a gyari hurokkal is egesz jol tartottak a hangolast a par perces probalgatas alatt.
    - A bundok nagyon kicsik az Extra Jumbos Schecterhez kepest, kicsit fura, de legalabb most mar ilyen is van a kezem alatt :D Hogy mennyire lesz tartos az majd kiderul. A szeluk nem vag, nem log ki, szepen ulnek a helyukon.
    - A pickupok tenyleg a 'mikrofonos' fajtak, bar annyira nem hallatszik be minden mint a Squier-nel (annal legalabb annyi hallatszott a zorgo tremolo-rugokbol meg a heveder surlodasabol mint a hurokbol). A hangjuk amugy pont azt a tiszta magasat hozza (a nyaki foleg a jo kis meleg hangzassal) amit annyira hianyolok a Shecterbol. De ha valahol latok valami olcsositott hasznalt Telecaster-szettet, akkor ez idovel cseres lesz.
    - Mukodik a hangero poti! Mukodik a hangero poti! Mukodik a hangero poti! Mukodik a hangero poti! Dobbenet. A majdnem 300ezres Schecter ezt a feladatot nem tudta megoldani, ott 2 es 10 allas kozott gyakorlatilag nem valtozik a hangero, a volume poti ott lenyegeben csak nemito gombkent hasznalhato. Ezen a filleres kacaton meg VAN HANGEROSZABALYZAS bakker! Ahogy tekerem lefele, fokozatosan halkul. Elkepeszto hol tart a tudomany :D
    - A potik amugy is nagyon jo erzetuek, nem lotyognek, pont annyi ellenallasuk van hogy jo masszis erzetuk van, es meg jol is neznek ki.
    - A nyak illesztese tupontos, a 100+ ezres kategoriaban nezegetve ennel sokkal csunyabbakat lattam a boltban.
    - A bridge es a potik alatti lemez baromi vastag, massziv, igenyes darabnak tunik.
    - A nut (nyereg? :F) tipikus gagyi muanyag, de igazabol mukodik, majd jol meggrafitozom, de legalabb teljesen jol sikban van a nyakkal.
    - A bridge hatuljan a babak csavarjai alatt van 6 lyuk, ez azert van hogy ha nem tetszik a testen atmeno hurozas, akkor ide be tudom fuzni a hurokat? :F
    - Hibabol annyit talaltam gyors atnezes utan, hogy a nyak tove korul van ket apro kis folt/benyomodas, jelentosege semmi :)

Eddig maximalisan pozitiv a velemenyem rola, ennyi penzert tuti vetel, a pickup- es esetleg kulcscsere azert jot fog neki tenni.

Ha meg arra adom a fejem, szerintem viszonylag keves szivfajdalommal allok neki festegetni meg egyebeket mokazni vele, sajna csak a fekete volt ilyen pofatlanul olcso, a feher mar majdnem annyiba kerult volna mint a legolcsobb Squier.

[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]

• cucka

addikt

válasz Ctrl+Alt~Del #50786 üzenetére

A vásárlás mellé az jár, hogy mielőtt megkapnád a gitárt, kiveszik a dobozból és ellenőrzik, hogy játszató állapotban van-e.
    A teljes beállítás bundsíkolással, polírozással, meg nyereg reszeléssel az nem szokott járni ingyen, mert az sok munka, és azt valakinek ki kell fizetni.

• kutyek

senior tag

válasz Ctrl+Alt~Del #49961 üzenetére

Köszi. Nálam viszonylag egységes, a vékony E-húr szemre picit alacsonyabban van, mint a vastag, de a negyed milliméteres osztások alapján azonosak az értékek:
    - nyereg: 0.75
    - 1. okt.: 1.5
    - 2. okt.: 1.75

Ennél lejjebb nem tudtam vinni anélkül, hogy az alsó húrok (főleg E és A, D már kevésbé) ne csörögjenek, illetve még jobban kellene lazítani a nyakon, ami már túl sok lenne. Eredetileg nekem a 7-8. bund környékén csörgött csúnyán az A húr, de itteni tanácsra picit átkalapáltam a bundokat (enyhén látszott, hogy a 8. bund nincs teljesen a helyén), el is múlt.

Fura, hogy a 2. oktávnál nálad ekkora (2x) különbség van a két E-húr magassága között...

• setup

tag

válasz cucka #49414 üzenetére

A TMB30 ugyanez, csak az aktív elektronika miatt 100 a száz. Most itthon beállítottam úgy a húrmagasságokat, hogy a híd kövesse a rádiuszt és egyik se csörögjön sehol és minden húr egyformán magas. Igazságod van. :R Valamit a zsebébe kell tegyek és simán lehet hogy jó is lesz.
    Csak rögtön én engedtem lejjebb a G húrt a többinél és félre is vezettem vele magam.
    Mindenképpen kipróbálom legalább pár réteg maszkolószalaggal vagy ilyesmi, pláne mielőtt bármi bundon faragnék, köszi, hogy elültetted a bogarat a fülembe.
    Amúgy hardvereket nem tudom miért köpködi mindenki ennyire. Nekem ez az Ibanez hátsó híd például kifejezetten tetszik.
    Van benne nút, elmászni nem tud, vastagok a babákban a csavarok, normálisan állítható felhangolva és nem kell egy hajszálvékony imbusszal szívni, szerintem teljesen jó. Az sem tűnt fel eddig, hogy a hangolást ne tartaná, szóval még az is lehet, hogy ezek a kulcsok se vackok. Tettek leszorítót a nyereghez, teljesen rendben van a nyereg is, bár az anyaga az... hát nem csont és nem réz, oké hát most istenem.
    Persze ezt még egyáltalán nem használták. Az acélhúrok vége az a tipikus egy színű nikkel gömb, szerintem ez az eredeti húrkészlet a gitáron és még csak nem is zsírosodott el... szóval a kulcsokat korai lenne dicsérni. Lehet én tekergettem meg ma először rendesen, amikor levettem a nyakat.
    Láttam már olyat idősebb gitáron, hogy a lepke szára olyan vékony volt, hogy puhatokban elhajlott a kulcs. Ahhoz képest mit akarsz, nem rossz ez. Oké mondjuk százezret nem adnék érte, az is igaz. De hát arra vannak az impulzusvásárlók, hogy utána odaadják nekem féláron. :DDD

• cucka

addikt

válasz setup #49410 üzenetére

Igen ez oké, de azt azért nem feltételezem, hogy egyáltalán semmi minőségellenőrzés nincs.
    Nekem egy TMB30-as Ibanezem van, ugyanaz, mint a te 100-asod, csak kisebb méretben. Én amúgy szeretem, nincs vele ilyen problémám, de hát azért lássuk be, ez az ár és minőségi kategória a hangszerkészítés legalja. Ezen az összes hardver alsó polcos szemét, én már eljátszottam a gondolattal, hogy a fát leszámítva kicseréljek mindent ezen a gitáron.
    Szóval azt a gondolatot felejtsd el, hogy te most vettél egy nagy nevű gyártótól egy minőségi hangszert, mert ezek nem minőségi hangszerek.

Azért egy vatta új Ibanez-t már csak nem kell ékelni, tehát így a nyakszög meg hasonlók csak jó már.
    A nyakszöget azért kell ellenőrizni, hogy megtudd, nem-e azzal van a probléma, még mielőtt elkezded nyerget faragni meg bundot csiszolni. Itt tized fok eltérések is számítanak, a különbség, hogy a drága gitároknál ezt a gyárban ellenőrzik és igazítanak rajta.

vagy van sok féle fejem a gravírozóhoz, ilyen színű csiszolókő is van hozzá, mint Goose képén.
    Ha túl magas a húr, akkor teljesen egyértelmű, hogy a bund lecsiszolásával ezt a problémát nem fogod tudni megoldani.
    A sorrend, amit írtam az előző hsz-ben az fontos.
    Az a kérdés, hogy mitől van túl magasan a G húrod? Lehet, hogy el van vetemedve a nyak. Lehet, hogy csak ferdén áll a nyak, rosszul vágták ki a nyakzsebet. Lehet, hogy a nyereg túl magas. Ezt a problémát akkor fogod tudni megoldani, ha előtte megtalálod a probléma okát.

ráteszem a húr helyére egyszerre 3db bundra az nem billeghet, annak fel kell feküdni, tehát ha billeg akkor tuti magas és azt meg nagyítóval majd fogom látni, hogy melyik magas...
    Ha ráteszed 3 húrra és billeg, akkor a középső bund a túl magas. Ezt végig kell játszani az összes bundon, lehetőleg a nyak mindkét oldalán. De ismétlem, ha 4-ből 3 húr jó és a 4. túl magas a többi húrhoz képest, akkor nyereg, híd, vagy nyak vetemedés a tippem.

• cucka

addikt

válasz setup #49402 üzenetére

1. Vedd le a húrokat.
    2. Húzd ki teljesen egyenesre a nyakat. Ellenőrizd, hogy valóban egyenes-e mindkét irányban?
    3. Ellenőrizd a nyak szögét, egy hosszú vonalzóval a nyereg és a híd között. Ez kb. jelzi, hogy hogy fognak állni a húrok. Ha azt látod, hogy a hídnál túl magasra/alacsonyra kell állítani a babákat, akkor szar a nyak szöge, nyakzsebben kell reszelni vagy kipótolni. A nyakzsebbe csak olyan dolgot rakj, ami nyomás hatására nem laposodik el. Fa furnér jó, papír nem jó.
    4. Ellenőrizd a bundok magasságát. Kell hozzá egy rövid egyenes tárgy (a céleszközt fret rocker-nek hívják), ráfekteted 3 bundra, ha a középső túl magas, akkor billegni fog.
    5. Ha egy bund túl magas, első körben próbáld visszakalapálni, mert lehet csak kijött egy kicsit a fából. Ha nem, akkor síkba kell csiszolni a fogólapot.
    6. Ha valamelyik bundból lecsiszoltál, akkor a teteje lapos lesz, ami nem jó, tehát egy reszelővel le kell kerekíteni a bund tetejét.
    7. Húrok fel, állítsd be a nyakgörbületet.
    8. Ellenőrizd a nyereg magasságát. Ha túl magas, le kell csiszolni az aljából, vagy egyesével kimélyíteni a húrok helyét. Ha túl alacsony, akkor kell alá tenni valamit, vagy veszel egy új nyerget.
    9. Állítsd be a húrmagasságot a hídnál. Ha a 3. pontot kihagytad, itt fog kiderülni, hogy szarul áll a nyak.
    10. Intonáció.

Na amikor elviszed a hangszerészhez beállításra a gitárt, ő ezt fogja csinálni. A különbség, hogy neki van kéznél rádiuszos csiszolópapírja, megfelelő menzúrára vonalzója, bundreszelője, neked meg lehet, hogy nincs kéznél. A rádiusz kurva fontos, a nyereg, a nyak és a híd is ugyanarra a rádiuszra kell legyen állítva.

A Fendernek van egy setup guide-ja, ahol minden állítható paraméter le van írva (pl. hogy méred a nyakgörbületet és mennyi a javasolt érték), én innen indulnék ki.

• doc

nagyúr

Sracok, ujabb noob kerdes: mi ez a kis 'csik'? A gitarhoz adtak a nyereggel egyutt meg annak idejen, es a gitaron levo nyereg alatt is van. Ez magasitja, tehat azert van hogy ne kelljen reszelgetni a nyerget ha alacsonyabbat akarok? Vagy van valami funkcioja (mittomen, rezgesek, koszfogo, fenetudja)?

Ctrl+Alt~Del :DDD

• cucka

addikt

válasz marcusa #47877 üzenetére

Méret alapján kell vásárolni, hogy a szélesség, vastagság és a húrtávolság megfelelő legyen.
    Tökéletesen illeszkedő előre gyártott nyerget nem fogsz kapni.
    A nyeregnek kivágott csatorna mérete más-más minden gitáron, a bundok magassága is változó, plusz ha elrontod akkor dobhatod ki a nyerget. Van gitár, amin tényleg egy csatorna van kivágva, szóval abba passzolnia kell. Ha túl vékony a nyereg, az baj, ha túl vastag, reszelni kell belőle.

Én biztos fizetnék érte egy hangszerésznek, hogy megcsinálja.

• Goose-T

veterán

válasz benedekco #47892 üzenetére

Ha csontnyereg volt rajta eleve, akkor az már eleve jó. A satus kulcs is javít, mert kevesebb húrt kell feltekerni, nem tud annyira nyúlni. Egy jó nyereg nélkül viszont nem sokat ér a satus kulcs sem.

• benedekco

addikt

válasz Alexios #46946 üzenetére

Ami nekem volt az egy Squier Classic Vibe Stratocaster '60s 2014 Burgundy Mist.
    A potik nagyon gyengén muzsikáltak, nem volt valami jó érzés tekergetni őket. A kapcsoló sercent kapcsoláskor.
    A nyereg az szintetikus csont. Azaz műanyag.
    Hangszedőt én sem MiM-et tettem volna bele hanem vagy egy USA modelt vagy valami hasonló kategóriás SD-t.
    Nekem £270+retur vonat jegy volt a CV (tok nélkül), az USA strat meg £800 (plusz kemény tok). Szóval árbeli különbség van ez tény. De szerintem egy mókolt CV sosem lesz egy usa gityó. Itt nem csak a hangról hanem a játék élményről is szó van. Pl a CV alig rezonált, pengettél egy akkordot és szólt, feltekerted a hangerőt szólt megint, de mikor az USA-val csinálod ezt és nincs bedugva akkor úgy rezonál, hogy a hasam berezonál. Persze lehet ha a sok vasat kicseréled a CV-n akkor ott is megjön a puszta rezgés, nem tudom tényleg.
    A Squier-eknek a húr távolsága is kisebb mint a MiM vagy USA modelleké, ezért a a két E húron kicsit gyengébb szokott lenni a hang vagy kifejezetten olyan hangszedőt kell venni ami keskeny húrközre van tervezve. Nem gond, csak mint dolog van ilyen is amire figyelni kell.

Sokszor nem az ár érték arány dönt. Érzések is kellenek, az, hogy mennyire áll kézre és hogy miként néz ki az is számít. Itt nem csak arról van szó ha kifizetsz 1000 pénzt akkor nem mondod azt hogy szar. Én is próbálgattam pár USA strat-ot és azok nem tetszettek. De amit végül megvettem annak bejött a hangja, jól néz ki. Pl az erezet egy sunburst CV-n eléggé fostaliga egy USA gityóhoz mérve, azon pedig em tudsz változtatni. Igaz, nekem telibe festett gityóm volt, de mint szempont az is lehet az. (mondjuk terepkígyónak pont nem az mert neki nem tetszik a SB, ami vicces, mert Squier-eknél nekem sem, de USA Fenderen nagyon állat)

Amúgy az egy köztudott tény, hogy ahogy egyre drágább egy gitár nem lesz annyival jobb is. Most hasra összedobtam egy ábrát, valahogy így kell értelmezni.

Ez így van rendjén, így van jól. És igen, egyet értek veled, ár/érték arányban a CV verhetetlen. De minőségben van jobb nála. Az, hogy ez kinek mennyit ér, az más kérdés. Én is szeretnék egy CustomShop gityót, de nincs az az isten, hogy ennyit kiadjak hangszerre, ha nyernék egy 5ös lottót akkor totál nem gondolkodnék egy percet sem rajta.

• Alexios

veterán

válasz benedekco #46943 üzenetére

hangoló kulcsokat, nyerget, hidat, pickupokat és az öszes fos potit meg a trágya kapcsolót

Én nem tudom milyen CV-t próbáltál, de amúgy szerintem egyáltalán nem gáz az elektronikája. Amúgy wilkinson 6 pontos tremoló, csak ki kell cserélni, semmi farigcsálás: kb 7 ezer ft aliexpressről. Szintén, csak ki kell cserélni, semmi farigcsálás wilkinson hangoló, ugyanúgy kb 7 ezer. Pár cts poti, meg egy kapcsoló, mondjuk egy switchcraft jackel, aliról megint max 10 ezer ft? Valószínűleg annyi se, ez így 24 ezer ft összesen. A bundvégek elsimítása meg egy max 5 perces művelet, persze a fogólap nem lesz lekerekített, te tudod neked ez mennyit ér meg. Nyerget nem tudom minek kéne cserélni, egy rendes csont nyereg van rajta, de egy tusq-ot kapsz 3-4 ezer ft között.
    A pickuppal persze elmehet az összeg, de ha vennék jó eséllyel nem egy MIM pickupot vennék, akkor meg ott vagyok hogy megint jobb lesz. Mindezt úgy hogy kb 120ezer forintért vettem a CV-t(oké ez különösen olcsó volt), a player strat meg ehhez képest vagy 100ezerrel több, annyiból még egy bareknuckle mothers milk szett is kijön akár, és akkor nincs miről beszélni.

De persze kinek mi, viszont ha az ember nem dobja magát hanyatt attól hogy USA gitár, akkor azért nem biztos hogy tényleg az lesz a kedvence, de ha már kiad rá 1000+ dollárt, akkor nem is fogja azt mondani hogy jobb lenne az a Player series vagy CV :) Ettől függetlenül állítom, hogy kipróbálni nem kerül semmibe, főleg egy bullet után, egy Playerhez egyáltalán nem lesz egy sima USA strat ugyanolyan ég és föld mint egy bullet squierhez képest volt.

Én tartom hogy a CV strat most valószínűleg a legjobb ár-érték arányú strat, főleg ha hajlandó vagy foglalkozni is vele

• FockeWulf

tag

Valójában szó sincs a gitár esetében dióról, vagy anyacsavarról... A "nut" kifejezést az angol a német, szinten "nut" szóból vette át ebben a vonatkozásban, ami németül hornyot, vájatot, bevágást jelent. Használja ezt sok nyelv, a magyar is csak hosszú Ú-val, tehát "nút". Szintén bemarást, vájatot, hornyot jelent. Mivel ez a "felső szemöldök" egy kis nyereg, amin vájatok vannak a húroknak, így érthető rá az angol "nut" kifejezés.

• benedekco

addikt

válasz Ctrl+Alt~Del #46690 üzenetére

Nyugodj meg, a nut-ra nem sok embernek jut eszébe a dió. Inkább az anyacsavar.
    Amire te gondoltál az a walnut, de mindegy :D az hogy a google translate mire fordít azt meg felejtsük el gyorsan.
    Nyereg, vagy szemöldök amit szoktak használni rá. De leginkább nyereg. Azon nyergelnek keresztül a húrok.

• gaborbol

őstag

válasz V.Stryker #45275 üzenetére

Csak egyszeruen :” Daisy Rock Debutante Rock Candy Princess” -nek hivjak :DDD

3/4-es extra keskeny nyakkal, szerintem a feles meret nagyon kicsi. Eletromosba nem
    Is nagyon lattam belole felest.
    Az asszony mar lecsapott ra, na nem maganak, hanem hogy karacsonyi ajandek lesz akkor. Ha mar lattal gyereket elkampicsorodott keppel amikor meghallotta a lany…

felső nyereg tenyleg csale, majd megoldjuk, ugyis muanyag.

• cappa72

nagyúr

válasz bigrob #45271 üzenetére

:C
    Amúgy a képen olyan, mintha a felső nyereg elcsúszott volna. Vagy csak optikai csalódás?

• cappa72

nagyúr

válasz Goose-T #44989 üzenetére

Na, ma megyek a spárba, veszek valami jóféle csontot akkor. ;]

Szóval a hétvégén cseréltem húrt a Warlock-on, és a 9-es húr mélyebbre megy a nyeregben, mint azt előzőleg gondoltam - én marha nem mértem meg az átmérőjét... - , szóval biztos 10-es húrkészlet volt rajta.
    Így viszont alapállapotban zörög a húr pengetésnél.
    Szóval lehet, hogy megérett egy felső nyereg cseréje, vagy 10-es húrral próbálkozok.
    Ezért néztem meg a vidijót.
    A nyerget mivel lehet/kell lekapni?

De ha már majd belenyúlok - mert potit, meg kapcsolór is rendeltem; kh-s az egész elektronika -, esetleg valami dögös hangzású pick-up ajánlatot kérhetek?

#44990andor80
    Köszi a megerősítést!

• Goose-T

veterán

válasz cappa72 #44988 üzenetére

Pont ugyanezt csináltam én is nemrég, és pont egy SX banyón. :D Rommá kopott gagyi műanyag nyereg volt rajta. Sajnos a bereszelésével még nem vagyok kész 100%-osan, mert én a magával a húrral reszeltem, de annyira kemény a csont, hogy nagyon lassan viszi. Bezzeg a műanyagot! :DDD

Egyébként nem én készítettem marhacsontból, hanem kész nyerget rendeltem, csak persze azon sem tökéletesek a vájatok, kellett még reszelni rajta.

• cucka

addikt

válasz eron009 #44684 üzenetére

Rövid menzúrás basszusgitárok teljes értékű hangszerek, csak kevésbé népszerűek. Van egy jellegzetes short scale hangzásuk, és más a játékérzet - sokkal alacsonyabb a húrnyomás és jelentősen kissebb a távolság a bundok között.
    Ha megszoktad a 34"-t, utána a 30"-on könnyű játszani, kb. mint ha gyerekgitár lenne. Fordítva nem igaz.

Ibanez TMB30 - nekem van egy ilyenem. Nem mondom, hogy rossz, de ez a legolcsóbb kategória legalja, és hát érződik rajta. Tök kényelmes, jól kiegyensúlyozott a hangszer, a P pickup egész jó. A hardverek, potméterek, nyereg mind elég szarok.
    Ha ilyet veszel, számolj rá egy beállítást (bundok síkba csiszolása, polírozása) és egy csomag húrt (a gyári húrok felejtősek). "Mi baj lehet" felkiáltással dáridó flatwound szettet raktam rá, kb. ennyi elég volt hozzá, hogy 1 kategóriával jobbnak érződjön a hangszer.
    Szóval ennyi pénzért nem rossz vétel, de csodák nincsenek.

• Moleman

addikt

válasz Eastman #43876 üzenetére

Igen, kb csak a Jeff Beck signature jut eszembe, amin ez volt. Az ujjadat is kevésbé bántja egy csont nyereg, ha túl közel barrézol.

• qltsar

veterán

válasz nap #40892 üzenetére

Köszi a gyors válaszokat!

@benedekco: mindenképpen megosztom, ha sikerül rájönnöm!

1. Azt próbáltad már, hogy a híd, a húr és a baba közé valami puhát betömködsz, mondjuk használt zoknit? - Ezt nem teljesen értem, hogy mit értesz a baba alatt.
    2. A hangolókulcson meg van rendesen húzva az anya? Lentebb (3) kifejeztem a választ.
    3. Próbáltad grafitozni a nyerget? Nem, viszont ennek a hibának a kiszűrésére van egy egyszerű módszer. Lefogsz egy hangot a fogólapon valahol a 15-2X közötti tartományban, és "visszafele" [hangolókulcs és a lefogott hang között] pengeted meg a húrt. Ha nem zörög, akkor nem ezen a tartományon van a hiba (nyereg, hangolókulcs, és még részlegesen a bundzörgés-hiba is kiszűrhető ezzel).
    4. Húrcsere volt? - Igen, ahogy említettem, a gyárit (10-es?) lecseréltem egy másik húrkészletre (60-12), de visszahelyeztem rá egy harmadik húrt is, hogy hátha...de nem, azzal is sajnos zörög.

Köszi :)!

• suits

tag

Hali!
    Ami a gitárfejnél van nyereg arra létezik vmi házi praktika hogy megemelje kicsit a húrt(alá rakni vmit pl?)?A kicsit már el van kopva.Vagy csak a csere játszik?

• consono

nagyúr

válasz bear_ #39051 üzenetére

Azért ez nem néz ki jól, ha jól látom a nyereg is kimozdult, bár az a legkisebb gond... :(

• benedekco

addikt

válasz bigrob #38753 üzenetére

A deko szarok nem verik a közép katot, azért ekkorát ne mondjunk. Vannak olyan darabok amik lehet hogy felérnek egy közép kat cuccal, pl a 2004-as bass, de ami deko és teljes áron is csak olyan 150ojró körül van attól nem szabad túl sokat várni.
    Most jött meg ugye a motyó, majd holnap tolok fel képeket, (ma más dógom vót), átment minden ellenőrzésen) rajta a sok címke meg pecsét), de beverték a fejét valahova így bekerült dekoba. Persze a húrozás elég szar volt, így elpattant rögtön egy húr egy nyújtásnál, aztán az E húron is a külső feltekert rész elkezdett szét menni és csúszott el a hangolás, nyúlt le nagyon gyors tempóban a húr.
    Ott a zümmögés, forrasztásokat megnéztem minden a helyén (multiméterem nincs, szal csak úgynézki minden maddzag be van forrasztva, de valójában nem tudom mi van). Szal hummog ha nem érek a húrokhoz, namost ezen ugye humbik vannak. Nabasszameg jutiszesembe középállásban nem néztem, hogy zúg-e. Ott csak játszottam, kéz végig a húrokon.
    Na a lényeg, hogy újra húroztam, behangoltam, meghúztam a húr leszorítókat a nyakon és a középső csavar kiszakadt a helyéről, pedig még a húzás fázisban nem is voltam. Kitépte a menetet... épp csak kezdett feszülgetni. Na mondom ez fasza. Tényleg nem mentem neki mint állat.

A telekaszter ellenben egy rom, a nyakpálcával valami komolyabb gond lesz, mert se előre se hátra... nem mozdul úgy be van rohadva, lehet az is valami másik modellé lett volna mint a nyereg. Ezek ilyen 150 ojró körüli darabok voltak.
    Attól tartok mivel az szupersztrat flojdrózsi átment a teszten csak a dobozban sérült, ezért ha teljes árason veszem is meg, akkor is beszakad a csavar egy újra húrozásnál, és elszakad rögtön a húr.
    A hangszedői azok viszont mindkettőnek nagyon rendben vannak, főleg az árukhoz képest. De egy gitár nem csak abból áll szerintem. Az építési minőség egy maxi Squier-en vagy Epi-n érezhetően jobb, pl a hangoló kulcsok szarabbak mint a 2009-es bulletstrat-omon, a jack dugó kiszedéséhez meg feszítővas kell, ez utóbbi mondjuk lehet hogy könnyen orvosolható.
    Amúgy meg az is kérdés, mennyi ideig tartja magát, mikor fognak elkezdeni kopni a boundok, a húrlábak elnyalódni, stbstbstb...

5let valakitől arra hogy mit lehet kiszakadt leszorító csavarral kezdeni?

• benedekco

addikt

válasz Berreh #38671 üzenetére

Nem vettem észre, de este játszottam, már nem volt világos :)
    Majd a héten megnézem.

re: (#38673) fattyu
    Már picsogni se lehet? Amúgy jól szól, szerintem ha teljes áron vesz meg az ember egy ilyet, ami hibátlan, akkor százszor (talán nem százszor, de kétszer háromszor biztos) jobban jár mint egy beugró Squier-rel.
    Amúgy a picsogás csak a nut miatt van, attól megijedtem picit. Mert azt nem lesz nekem (gyakorlat nélkül) egyszerű cserélni, ha elektronika vagy valami más lett volna akkor egy szót nem szóltam volna. Karcra vagy ütődésekre alapból számítottam. Amúgy azért vettem, hogy elkezdjek gyakorolni beállítást és hibajavításokat, szóval arra jó lesz. Aztán valószínűleg tovább is adom.
    Amúgy tetszik, még a végén veszek teléból is egy amcsi Fendert :D

re: (#38674) Plazmacucci
    Szerintem ez úgy volt, hogy Hung-Pin belenyúlt a zsákba és random kivett egyet a sok közül. Lehet ez egy ss-re készült darab, de Hung-Pin-nek aznap qrva szar napja volt és szart a világra, berakta oda azt jónapot.

re: (#38677) arnyekxxx
    Valószínűleg több lesz egy óránál, de meglátjuk mire jutok :)
    Utána kell járnom a dolgoknak, hogy s mint kell hozzányúlni. Majd nézek vidiket is, aztán nekilátok :)
    Amúgy karc javítás és polír, boundozás polir, hangszedő beállítás, megnézni mitől van föld problem, intonáció és nyereg beállítás.

----------------------------------------

Nem bántam meg. Szerintem jó anyag. A problémák mind javíthatónak tűnnek. Gyakorlásra vettem, azt is kaptam. De amúgy az ember bedugja és szól, nem is rosszul. A hídnál lévő elég forró hangú, a nyaknál lévő nem különleges hangzású, picit nekem olyan strat-os hangja van, de a hídnál letagadhatatlanul tele. Köztes állásnál, nincs zajszűrés mint a stratomon. Szép fa, nehéz, ja igen és a nyak hátulról csillogó lakkozású, a fogólap viszont kezeletlen.

• benedekco

addikt

Na meggyütt a tele. Vegyes érzések, karc, pickup fura, rossz nyereg. Szól, jól, de be kell állítani az intonációt. Illetve serceg ha a húrhoz érek, szal föld baj is van. Beszljenek a képek:

• wolfman

veterán

válasz arnyekxxx #36911 üzenetére

Na jó érted, mondták már, csak nekem annyira diszkomfort érezetem van, hogy vettem egy ilyen gitárt és nem jó rajta a cucc. Meg mondom, erősítőre kötve is halk, nagyon halk.
    Korábban úgy akartam mondani, hogy az alsó nyereg a ferde, nem a húrláb.

• cucka

addikt

válasz Goose-T #36725 üzenetére

Úgy értem, a közelik képek alapján olyan, mint ha a csíkokat egy szögletes festékhengerrel csinálták volna.
    A gitár jól néz ki, az számít úgyis. Ennyi pénzért ajándék volt.

Amit látok rajta:
    - Az a nyereg nem kóser, én cserélném. Főleg hogy ez a legolcsóbb plasztik szar, szerintem megéri a minőségi csere.
    - A bundokra ráférne egy polír. Főleg a nyak felé, gondolom épp lejárt a műszak a gyárban, mert még látszanak a képeken a reszelő nyomok :D

• benedekco

addikt

válasz fattyu #36609 üzenetére

Ja a tesztre nem válaszoltam. Az cambriodgei PMT boltban a Fendereken általában nincs ár. Múltkor úgy mentem végig a nyakakon hogy nem tudtam melyik melyik (ár gyártás helyszín), csak tippeltem. Össze vissza vannak fent MIM és MIA (MIU) gitárok, ahogy mentem végig végigfogdostam a nyakakat. Mindet eltaláltam, hogy melyik melyik. Itt nem a boundozás eldolgozását hanem a nyak fafelületének ívét próbáltam érezni, volt egy kettő ahol tény, nehezebb volt a döntés. A csak a boundozás kerekségét nézve már nehéz lett volna megállapítani.
    A Squier MIM összevetés már csak a bundozás miatt is egyértelmű, ott nincs kérdés ezt asszem le írhatjuk bátran mint tény.
    Szerintem amúgy a Mex-ek nem szarok, csak mivel találtam egy amerikai gépet és megtehettem hogy használtan megvegyem annyiért amennyiért. Így amellett döntöttem.

re: (#36614) arnyekxxx
    Tényként közölted:
    "a kényelem egyáltalán nem ár kérdése." - egy kínai gitáron nem láttam még olyan lekerekített nyak szélet mint a drágább variánsokon, japán, mexikói, amerikai társaikon. Ha pl ajándékba készít neked egy hangszer készítő egy hangszert ami számodra nulla forintba kerül akkor tényleg nem számít az ár-
    "mindengyik orvosolható minimális kézügyességgel és költséggel." - pont mint ahogy egy autót is meg lehet javítani a kertben, vagy egy kerékpárt. De azért nem minimális kézügyesség kell hozzá hanem elég sok manapság. Mert ami apáink idejében alap volt, az ma már nem az.
    "a 100€ pont a reális ára" - kinek mennyi. De szerintem ezt tényként közölted.
    "alapvetően a valóságban is." ezt arra közölted tényként, hogy a HB és egyéb kínai gyártású gitárok "qrva jóak" . Igen tényleg azok, attól függ mihez hasonlítod őket, azokhoz amiket 30 éve lehetett kapni alsó kategóriában vagy egy 300ezres gitárhoz viszonyítva. Minden viszonyítás kérdése, de tényként szögezted le, nem mint egy viszonyítást. Persze lehet magyarázni mindent.
    "A 10k-s interfésztől jobb lesz a hangzás mondjuk 5%-al értő fül számára." - ez ugye teljesen légből kapott, persze részben igaz, de légből kapott. A konklúziót tekintve ebben a kérdéskörben azonban teljesen egyet értettem, de ezt tényként írtad.
    "a filléres nem egy kiröhögnivaló használhatatlan szemét hanem egy korrekt cucc, a 10x annyiba kerülő meg jobb egy kicsit. Nem 10x jobb de még azt se lehetne rámondani, hogy kétszer olyan jó" - mihez képest? Az számomra pl az amerikai fender pont annyival jobb, hogy inspirál, míg a classic vibe-al csak mókolás ment.

Amúgy sok a ráutaló magatartás a hozzáállásodban és sugallásokkal van tele. De végül tényleg nem lehet azt állítani hogy olyan sok tényt mondasz. Mások vagyunk, de úgy érzem míg te nem érted meg amit mások mondanak és hit kérdésként tekintesz az olcsó jó gitárokra addig mások, közöttük én is, elhisszük hogy bizonyos emberek számára lehet ez jó, de másoknak nem az. Pl én nem azt mondom minél drágább jobb egy gitár annál jobb. Ez marhaság. Sose gondolnám hogy egy 3000fontos customshop jobb lenne mint egy 1000font körüli amerkiai alapmodell, csak mert 3x-os ára van.
    Amit el tudok képzelni, hogy rengeteg alkatrész beszerezhető Kínából, bazi olcsón amik jók. Pl a humbi hangszedőid amikről szoktál írni. Geekeknek, kísérletezőknek, vagy azoknak akik tudják mit csinálnak, lehet egy baromi jó megoldás. Én elhiszem és egyet is értek veled abban, hogy egy alsókategóriás gitár hangját meg lehet emelni egy több ezer dollár/euró/font-ba kerülőébe. Totál egyetértek veled ebben. Sőt abban is, hogy ha mindent átállítasz/reszelsz mittomén mit csinálsz vele akkor egy ezer $/£/€ -os gitzó érzését is tudja kelteni, de ez már nem egy alapbeállítás, nem egy órás művelet, hanem kibelezése az eszköznek. Amit nagyon sokan még elfelejtenek, az a minőség. Egy kapcsoló ott a hangszerben, érzed hogy a legolcsóbb Squier-ben mekkora szar a kapcsoló, nem is vársz tőle sokat, nem is kapsz, 3 év és recsegett, úgy mint a jack aljzat és a potik is. Ezt egy drága hangszer kisebb eséllyel fogja produkálni, nem akarom mondani hogy nem fogja, mert akkor tényként állítanám és bele lenne kötve. :DDD Persze az alsó kategóriás hangszerben ezeket ugyanúgy kicseréli az ember (akinek van "minimális" kézügyessége).
    Ott van pl ez a JB csávó, link volt elébb a rig rundown-ra. Ő azt mondta ott, hogy neki az nem pálya, hogy tekerni kell a hangszeren, ami nem jó elsőre az nála nem opció. Persze ő meg is teheti mert van rá pénze. De akkor ez megint arra enged következtetni, hogy akkor mégis számít a pénz?

Tény, hogy nem állítottad, hogy mindenkinek jónak kell lennie az a rendszer amit te vélsz jónak! Tény! Elnézést! Ellenben a ráutaló magatartásod teljesen arra enged következtetni, hogy ez így van.

"Ismét egy érdekes adat. Köszönöm." - ez perpill nekem vérhaskonzerv, de akkor sem értem mit szeretnél vele mondani. Én örülnék ha nejlon zoknit tudnék hordani és nem izzadna bele a lábam. Sokan megvannak vele, mert nincs igényük többre. Nekem van, nem azért mert igényes vagyok, hanem mert zavar. Szintúgy mint konyhai eszközök, szar késsel utálok dolgozni, ezért költök rá többet, veszek jót és élezem magam. De van pár háztartással tapasztalatom ahol olyan ótvar szar a kés éle, hogy akár a kanalat is lehetne használni szeletelésre, igények, feltehetően őket ez nem zavarja. A gitárral is így vagyok. És attól hogy valakinek nem tűnik fel valami attól még az van.

Ide kapcsolódik, de mellékes. Nekem pl kezdésnek nagyon jó volt a Bulletstrat. Baromi lökést adott. Majd elkezdtem tanárhoz járni és sokat fejlődtem. Egy pár év után már nem vettem észre hogy huhh, a hangszer ami megfog. Ha akkor valaki aszondja hogy nyomass bele kínaji pickupot akkor ha megteszem az egy jó lépés lett volna valószínűleg. Jobb hang meg minden, de nem így lett. Azt vettem észre hogy nem élvezem csak nyűg a hangszer. Nem lehet beállítani, erre jött a classic vibe, éreztem hogy jobb előre léptem de hiányzott valami, fél év alatt eljutottam oda, hogy ez sem annyira nagy kaland. Valami hiányzott. Akkor elmentem boltokba kipróbáltam különböző hangszereket, de az mindig más. A boltban valamiért (a qrva nagy ládák miatt) minden gitár qrva jól szól, de a fogás... sehogy sem volt jó. Aztán jött ez a jó ajánlat ebay-en megvettem ezt és most aszondom, hogy ha 5 éve nem vagyok sóher és belemegyek ebbe már akkor. Akkor nem vesztegettem volna el azt az időt. Ami addig nyögvenyelős gyakorlás volt az most játék és élvezet. Nem tudom letenni a cuccot. Biztos lett volna más olyan mexikói, japán, kóreai hangszer is ami pont így lett volna jó mint ez, de nekem ez jött. A lényeg, hogy kezdésnek is kell egy alap hangszer alap beállítással, ez fix, mert ha szar helyen van a nyereg (ezt már írtam) akkor hamis a gitár vagy rezeg a húr. De egy két év és szerintem ha az ember rajta van akkor kell valami tápolás. Ha nem is úgy mint én, de valami kell. És amit te hozol az szinte mindig a hangzásról szól. A hangszernek nem csak a hangja fontos, mert a kezeid hozzák meg a dallamot, a kezeid meg érintik és ha szar a fogás akkor kuka az egész.
    Na de ennyit erről.

Tökre más:
    Nagyon vicces, házikészítésű gitár, dob és mikrofon trio.
    Igen, hallom hogy qrva olcsó a megoldás ;]

• benedekco

addikt

válasz nap #36583 üzenetére

Nyereg! Köszönöm. Ez az amire felülnek húrok, logikus. :R

Már csak meg kell jegyeznem.

• nap

addikt

válasz benedekco #36571 üzenetére

A nut becsületes magyar neve a nyereg. Ez a szemöldöközés elég nagy bénaság.

• benedekco

addikt

válasz cucka #36559 üzenetére

Nem az övék, csak nem rég kezdték el forgalmazni, de pl Amazonon Gear4Music-on már régóta lehet kapni és gyárilag alapértelmezetten egy dzsunka szar. Beállítás után oké.

A felépítés mint olyan perpill nem annyira de mint használhatóság annál inkább számít. Amíg az eastcoast a dobozából kivéve használhatatlan a "nut" (ez amúgy nyereg? vagy mi magyarul?) magassága miatt, azaz üresen be van hangolva, lefogsz egy alap akkordot és kampec, hamis. A híd sincs rendesen beállítva általában, a nyak meg van hogy görbe. Láttam boltban. Sose vennék ilyen beállítás nélkül. Egyedül Andertons állítja be neked szó nélkül, ingyen és bérmentve.

re: (#36558) arnyekxxx

Én lehet nem mondom meg, de biztos van aki igen. A hangzás nem minden. Ha megízesíteném a ciánkálit, akkor megennéd mert finom? Persze atom beteg hasonlat. De a gitár nem csak a hangzásról hanem a fogásról kényelemről is szól. Ilyenkor jön a duma általában, hogy egy profi minden eljátszik, igen ez részben igaz is de azért nézzük meg hogy a profik min játszanak, nem eastcoast-on és nem a burzsoáság miatt.

re: (#36564) arnyekxxx
    Az autót meg egy darab vasból építik négy kerékkel rajta. Ja nem! :U

re: (#36566) cucka
    Sokat is jelent a beállítás. A gyárban nem feltétlenül állítják be a legvégén. Ezért is van annyi bound hiba.
    A másik, hogy ha beállítanak valamit a világ más részén, más időjárási viszonyok és légnyomás mellett attól még elállítódhat mire az ide ér.

• cucka

addikt

válasz V.Stryker #36446 üzenetére

Ha magadnak akarod beállítani, akkor a sorrend

1. ha régi retek szar húrok vannak a gitáron, akkor felraksz egy új szettet
    2. nyakgörbület beállítása. ezt úgy méred, hogy lefogod az első meg az utolsó bundnál a húrt (kápó hasznos). A nyak felénél a húr és a bund közötti rés a görbület. (ugye a lefogott húrdarab garantáltan egyenes, szóval ahhoz méred lényegében)
    3. én itt beállítanám a tremoló rugókat, hogy egyenesen álljon a híd. de nincs gitárom, szóval lehet, később kell
    4. húrmagasság beállítása. a húrmagasság a távolság a 17. bund teteje és a húr között
    5. pickupok magasságának beállítása
    6. intonáció. itt lényegében azt állítod be, hogy ha lefogod a 12. bundnál a húrt, a rezgő rész ugyanolyan hosszú legyen, mint a teljes húr fele. (ugye amikor lefogod a húrt, akkor picit nyújtod is, ezért kell finomhangolni).

Mindezekhez szükséged lesz a gitárhoz adott imbuszkulcsokra, 1 csavarhúzóra és egy fém vonalzóra, aminek a szélénél kezdődik a skála [link]
    Az, hogy pontosan mennyi legyen a húrmagasság, helyzet és ízlésfüggő. Én a fender oldalát használom irányadó számokhoz [link]
    További tanács - minden mérést előtt hangold be a gitárt. Ha a hídon állítod a babákat, érdemes előtte lelazítani picit a húrt.
    Amúgy ez amit írtam, ez egy gitárbeállítás. Ha a bundok és a nyereg jó, akkor lényegében a hangszerész is ennyit csinál vele.

• Alexios

veterán

Tegnap említettem, befejeztem a DIY strat építését, avagy mit ne rendelj aliexpressről :)
    Most megnéztem, idén januárban rendeltem meg magát a kitet, szóval nem kapkodtam ezl azt hiszem :D Az a helyzet, hogy akkor valahogy teljesen elkerülte a figyelmemet a thomannos kit, ami 25ezerért lehet kapni akár audiolltól(spoiler: ezt vegye ha valaki diy kitet szeretne).
    Így ezt rendeltem 138$-ért(+áfa), cserébe elvileg azt kérhettem amit akartam az eladótól - a hirdetésben levő adatokhoz képest ez annyi változtatást jelentett, hogy éger(alder) fát akartam, ez már önmagában ~2 hétbe telt míg legyártották, illetve az elgondolás az volt, hogy ha közvetlen a kínaiaktól rendelem akkor jobb minőségben fogom ennyi pénzért már megkapni, hiszen nincs kisker haszon, márkanév, semmi.

És akkor a valóság: (itt az elkészült gitárról kép: [kép] )
    Mikor megjött a nyak nem illeszkedett a helyére, szóval ez azért melós volt amíg sikerült oda berakni, főleg mire egyenes is lett, illetve az egész egyáltalán nem sugárzott minőséget, a test pl. 5 darabból áll, és voltak rajta ütés nyomok is, a jack csatlakozó ürege nem volt elég szélesre kimarva(!), a pickupokat viaszolni kellett, és úgy egyáltalán, semmi extra nem volt benne. Itt megjegyzem, hogy alapból nem sok mindent terveztem felhasználni a fán kívül, szereztem hozzá wilkinson tremolót (ez be is került végül), fender deluxe drive pickupokat(ezt végül úgy döntöttem egy új projektbe kerül majd), cts potik(ez se került bele), graphtech nyereg, ésatöbbi.

A végeredmény amúgy nem lett szerintem rossz(bár a nyakat erősen szoknom kell, itt egy kép, nem tudom mennyire látszik rajta de igen vaskos: [kép] ), a pickupok kimenete elég gyenge, emiatt megfelel a felirat szerint noiselessnek, de ehelyett kell valami más. Nitró inca silver festékkel lett lefújva, képen a fények miatt kicsit arany színűnek tűnik, de amúgy teljesen metál ezüst.

Tldr: thomannról olcsóbban valószínűleg jobbat kapni.

Ha már elővettem fényképezni, akkor összeszedtem a többit is hozzá, szóval itt egy "családi" kép is(a chapmanről nem győzöm az ujjlenyomatot törölni :DDD )

Balról jobbra: Cort M600 az alis zebra pickupokkal, Chapman Ghost Fret standard Fishman Fluence modern pickupokkal, Ibanez JEM77P BFP, diy strat, és az Epiphone Les Paul Standard

• Eastman

addikt

válasz V.Stryker #34120 üzenetére

Azért, hogy a jobbkezeseknek árult signature gitáron is a mély E húr futhasson hosszan a nyereg (szemöldök) fölött. Állítólag ez lehet a Hendrix-DickDale hangzás, illetve a brutál-mötál egyik titka. (-nem.) Vastagabban szól a Strat fordított nyakkal (fejjel).

Plazma: Az egyik kedvenc videóm.

• Humbucker

senior tag

Van egy kis gond a gitárommal, de mielőtt elviszem hangszerboltba, gondoltam megkérdezlek titeket.Az a gond, hogy nagyon rezegnek a húrok ha tisztán pengetem akkor nagyon erősen hallani ahogy összevissza rezeg. Nem tudom mire fogni ezt, lehet a nyereg miatt rezegne?

• V.Stryker

nagyúr

Akusztikus gitárhoz nyereg és egyéb bizbaszok kompatibilisek egymással, mindhez ugyanaz kell nagyeséllyel?

Konkrétan ha ezt megrendelem, akkor jó lesz a Cort AD810-hez?

• Eastman

addikt

válasz eszement24 #30714 üzenetére

Kérünk fotókat a húrbefűzésről, hídról, nyeregről (szemöldök), kulcsokról, nyereg nutjairól, vájatokról. 2 db fotó ez.

Sima egyébként, mert szemre és tapintásra is a legvékonyabb húr kerül a szélső "slotba". Viszont feszítéskor a nyereg nutján vagy bármilyen sorján felakadhat.

• Humbucker

senior tag

válasz consono #30299 üzenetére

Te is? :DD :DD :DD
    Ugyanilyen Jolana Irisem van nekem is a sarokban már.
    Igaz olyan ramaty állapotban hogy hagyjuk, nyereg széttörve, a pick upok majd kiesnek, stb....

• Ragnar_

addikt

válasz FockeWulf #30078 üzenetére

Jah én úgy gondoltam, hogy nut=nút. A nyaknál (nyereg) is vannak nútok amik a húrokat megvezetik a hangoló kulcsok felé, meg a húrlábnál a babákon is vannak nútok, amik szintén a húrokat vezetik meg. Nem ? (Angolul a nut viszont diót, csavaranyát jelent.. angolul valószínűleg groove vagy valami ilyesmi lehet a horony/nút.. :) )

• FockeWulf

tag

válasz Ragnar_ #30073 üzenetére

Nút. Hosszú ú :D Egyébként a felső nyereg (szemöldökcsont) vájataira értettem a nÚtot, amiben a húrok futnak. A nut, mint a szemöldök csontot helyettesítő szó szerintem is tök hülyén hangzik...még így olvasva is :D

• Szten Márs

nagyúr

Nem túl gyakran írok mostanában erre, de ez a nutozás, nútozás valami félelmetesen ronda és úgy legyengített idegileg, hogy muszáj megszólalnom.

Emberek: felső nyereg, szemöldök, húrvezető. Magyar szavak. A nút nem kúl, jó lenne avojdolni, mert vannak saját vőrdjeink, amiket használhattok inszted. Komolyan.

• FockeWulf

tag

válasz Humbucker #30057 üzenetére

A felső nyereg (vagy "szemöldökcsont") nútjairól van szó. Azok a kis vájatok rajta, melyben a húrok helyezkednek el.

• sza.sa

tag

válasz Eastman #29920 üzenetére

Épp hétfőn voltam nála :) (egy kis régi ház udvarában hátul van a műhely, nekem bérlemények tünik, a ház mintha lakatlan lenne).
    Vettem egy TUSQ XL felsőnyerget, a helyi hangszerészhez/hangzserépítőhöz.
    A faján belőtt gitárom kényelmetlen lett, kb mint egy 30-40-es gagyi gitár :( Magas húrnyomás, zörgő E húr. Már neki állt volna a bundokat síkolni, de mondom ácsi hagyjuk... bő egy éve lőtte be Zoli, kizárt hogy szétjátszottam volna a bundokat :)

Inkább felvittem Zolihoz, megint pöpecül belőtte. (Nyereg magas volt, nem csiszolta be, az E húr meg gyári hiás volt, ezért zörgött... ezt nem észrevenni. Bezzeg a tremolomat meg leste hogy hogy áll az úgy lebegősre állítva, már ment volna neki csavargatni, de szerencsére feladta..)

• Moleman

addikt

válasz Humbucker #27367 üzenetére

Jól gondolod, nekem legalábbis a játékérzet a legfontosabb egy használt gitárnál, az idő nagy részében csak fogdosom.
    Amikre figyelek, amikkel találkoztam, amiket benéztem:
    - egyenes nyak, önmagában is és a testhez képest is,
    - bundkopás, minden fekvésben próbáld ki, ne csörögjön nagyon,
    - bundvégek eldolgozása (ez új gitárnál is lehet rossz),
    - nyereg, húrláb, kapcsolók, hardverek állapota,
    - bedugott hang - hozza-e azt a jelleget, amit kell neki, nincs-e oda nem illő zúgás - vigyél saját kábelt, ne foghassa rá a kábelre a zajokat az eladó!
    - nem büdös-e (még fürdőszobai tiszítószerekkel sem lehet eltüntetni a szagokat, volt egy olcsó gitárom, amit a szaga miatt adtam tovább nagyon gyorsan).

Sok sikert hozzá, nagyon jó gitár az M600!

• oAcido

aktív tag

Sziasztok!

Még régebben általatok javasolt Cort AD810 gitárt vettem barátnőmnek.

Eddig D'Addario 11-52-es bronz húrok voltak fent. Gitárnyak jól van/volt beállítva (enyhén homorú), illetve az alsó nyergen (? az a fehér cucc ::D ) kellett kicsit csiszolni, mert magasak voltak a húrok. Szépen is szólt, nem volt vele semmi baj.
    Újra húroztam neki (természetesen mindig én csinálom... :) ), de most egyik ismerőstől kaptam Fender húrokat. Ugyanúgy 11-52-es, annyi hogy ez foszforbronz. Alsó nyerget cseréltem a gitár mellé adott tartalékra, a nyakhoz nem nyúltam.

A felső négy húr (E A D G) üresen eléggé zörög. Sajnos nincs kéznél hézagmérő, de ha leszorítom a húrt az 1-es és 12-es érintőnél akkor a 7-es környékén szemre kb. akkora a hézag, mint a D'Addario-nál volt (0,25-0,3 mm). Meg ugye a nyereg is magasabb, mint volt.

Előfordulhat, hogy mégiscsak a nyakon kellene állítani? Mitől zöröghet még a húr?

• atomeec

senior tag

válasz MATEO6600 #23052 üzenetére

A hangszedő rugója simán lehet garanciás, direktben nem is hiszem, hogy el lehetne törni csavarozással. Az elhangolódással kapcsolatban mindenképp nézd át a gitárt, hogy mi okozhatja (a kulcs, a hídnál valami, vagy esetleg csak a nyereg). Nem volt még gondom gitárral, ez csak a hirtelen véleményem, de talán értelmes :)

• BluEyes

őstag

válasz haxiboy #22815 üzenetére

Figy, a képek alapján én azt mondanám, hogy nincs ennek a nyergen kívül semmi baja se. De még pár képet kérünk.
    A nyereg felől készített fogólap ok, semmi csúnyát nem látok. De kellene még kép kábé ugyanonnan, de egy kicsit még lentebbre engedve a fényképezőt, szinte a fogólap síkjába, és kicsit jobbra balra húzódva, hogy lássuk a fogólap széleit, illetve a bundok tetejét. Ilyesmi, persze éles legyen a kép, hogy jó tetőfedő módjára belelássunk a "gerenda" élébe. Érted-e, hogyan gondolom? :F

Valamint légyszíves csinálj egy egészalakost totál oldalról, (mint a jobboldali), hogy lássuk, rendben van beragasztva a helyére a nyak, nem-e az a baj, hogy szögben áll a tetőhöz képest?

• BluEyes

őstag

válasz haxiboy #22812 üzenetére

Ja hogy ez klasssszikus. :) Így mindjárt több a találat. Na, hát a japcsikat 40 font körül próbálnák eladni ebayen, de ez ugye koreai, így nem érhet túl nagy pénzt. Persze egy szakértő - én nem vagyok az - felfedezheti benne a ritka értéket.
    Felső nyereg párszáz forint. Kulcsok ha működnek, forognak (nagyon pici olajjal meg lehet kínálni a rozsdától szoruló részeket) akkor nem kell bántani, jójaz. Bundozás rendben van, a test ép. Minimális pénzből, pár óra könnyű fizikai munkával ezeket a dolgokat rendbe tudod te magad is hozni.
    Szóval a nyak állapotán múlik, hogy lesz-e ebbül még hangszer, vagy a halászlé alatt végzi vidáman pattogva.

A fölső nyereg maradékát pöccintsd ki onnan, és fényképezd le abból az irányból a fogólap síkját, hogy látszódjon a görbület.

• brickm

őstag

válasz haxiboy #22795 üzenetére

Ha van benne nyakpálca talán érdemes, bár nem biztos, hogy érni fog annyit, amennyit ráköltesz.
    Gondolom a bundok se teljesen jók már rajta.

Egy átlag noname műanyag felső nyere 500ft,
    alsó nyereg 500ft,
    hangolókulcs készlet 2x3-as kétoldali: 3500-5000 körüli forintot képvisel.
    Ha nem magadnak cseréled rájön a munkadíj, bundprofilozással húrcserével új húrkészlettel, kb 10k-15,

• Moleman

addikt

Újabb kérdésekkel bombáználak titeket, ha nem bánjátok. :)

A Strat már nagyjából kikristályosodott, hogy mit akarok, szétszereléskor még majd kiderül, hogy milyenek az üregek, ha befér, talán humbuckert is kipróbálok (vagy egyszerűsítek, és valami singlecoil méretű humbuckert teszek bele, ez már részletkérdés).

Viszont több más projekt is összeállt közben a fejemben, a legegyszerűbb kérdés a superstratom. A satus nyereg fölötti húrleszorító nincs rajta, ezért az alsóbb húrok nagyon megtörnek a satu alatt, ezért elhangolódnak, mikor meghúzom a csavart, sokat kell utána finomhangolni. Egyszeri kellemetlenség, utána szépen tartja a hangolást, kérdés, hogy hosszú távon árt-e a húroknak, vagy maradjon így szépen, érintetlenül a fej? Ebayen kb 1000 ft, elviselhető kiadás, ha valóban hasznos.

Vele kapcsolatban a másik problémám az, hogy a húrok nyújtásakor a tremoló előrebukik. Egy időben ütközőt tettem a tőke elé és jobban megfeszítettem a rugókat, úgy jó volt (gyakorlatilag úgy működött, mint egy kifektetett Strat), de ha már floydos, használnám dive bombon kívül másra is, ezért a tőke blokkolása nem tökéletes megoldás. Azt hittem, ez természetes, de néhány videóban láttam, hogy van, akinek nem bukik előre a híd, annak ellenére, hogy semmi mod nincs benne és rendeltetésszerűen működik a karral mozgatva.

A másik projekthez szintén a youtube adta az ötletet, és elvileg megoldást is a zúgásra. A cél tehát a Les Paul üregeinek leszigetelése, a fedett kapcsolócsatorna miatt gondolom festékkel egyszerűbb, mint öntapadós rézfóliával, plusz nagyon tetszik a polírozás eredménye. A többi firlefranc már nem fontos, bár a tükrös potigombok és a fehér kapcsolóbogyó jöhetne, ha nem túl drága.
    Viszont tartok tőle, hogy a jelenlegi beállítást nem tudnám újra elérni a teljes lecsupaszítás után, így ezt inkább hangszerészre bíznám, egyúttal kicsit lecsiszolhatná a fogólapot is (remélem megoldható úgy is, hogy fent maradnak a bundok), mert eléggé sprőd maradt citromolajozás után is. Olyan, mintha egyes részein gyalulás után nem csiszolták volna le a gyárban. Egy ilyen mutatvány szerintetek milyen nagyságrend lenne a Vintage52-ben?

Köszi!

Új hozzászólás Aktív témák