2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zipit Z2 - A linuxos mindenes

QWERTY-s, WiFi-s, 2.8”-es TFT-vel és 312MHz-s processzorral szerelt apró hordozható eszköz, mi ez?

[ ÚJ TESZT ]

Zipit Z2 – olcsó linuxos mindenes

Zipit Z2 – olcsó linuxos mindenes

QWERTY-s, Wifi-vel ellátott 2.8”-es TFT-vel és 312MHz-s processzorral szerelt apró hordozható eszköz, mi ez? Nem telefon, nem PDA és nem is tablet. Eredeti funkcióját tekintve egy messenger-terminál, azaz egy MSN-ezésre kitalált célszerszám. Azonban hozzáértő kezekben ennél sokkal több. Lássuk hát, mi is az a Zipit Z2!


Zipit Z2

Tán kevesen hallottatok erről az eszközről, de se nem új, se nem az első a családjában, a Zipit Messenger 2005-ben került az amerikai piacra, mindössze 50$-ért egy apró fekete-fehér kijelzővel ellátott linuxos eszközt kaptunk, amivel bárhonnan csatlakozhattunk AOL, Yahoo! vagy MSN fiókunkhoz (Wifi kapcsolat esetén), és egy apró qwerty billentyűzet segítségével üzenhettünk ismerőseinknek.

Az eredeti 2005-ös Zipit Messenger
Az eredeti 2005-ös Zipit Messenger

A gép mindössze 2Mbyte memóriát és 8Mbyte RAM-ot tartalmazott, bővítésekre nem volt lehetőség, és az alkalmazások bele voltak írva a linux-kernelbe, de az olcsó eszköz így is népszerű lett a hackerek körében, alaplapjára USB portot, SD foglalatot, soros portot forrasztottak, web-szerverként, emulátorként hasznosították, emaileztek vele, és felhasználták mindarra, amire amúgy egy drágább és butább Arduinót szerezne be az ember. Bár az eredeti piacon nem fogyott a modell, a hacker társadalomban nagy népszerűségnek örvendett, így 2007-ben kiadták az utódot, mely jelen cikk tárgya, a Zipit Z2-t.


Csukva egész pofás darab

A fekete-fehér kijelzőt színes QVGA váltotta, a billentyűzet háttérvilágítást kapott, a memóriát megnégyszerezték, és miniSD bővítést adtak hozzá, fejhallgató kimenetet kapott, mivel képessé vált MP3-lejétszásra és webrádiózásra. A legfontosabb változás azonban, hogy a Zipit teljes mellszélességgel támogatta az eszköz hackelését, azaz dokumentációkat adott ki, wikit hozott létre, hogy az eszközt mindenki kedve szerint módosítsa.


Indul a Linux

Ennek köszönhető, hogy mostanra több linux disztribúció is fut a Z2-n (Debian, Ubuntu, Gentoo, Angstrom, valamint a gyári linuxot is ki lehet egésziteni, igy flashelésre sincs szükség és az eredeti programok is megmaradnak) és számos hardveres hack is napvilágot látott, például USB host mód, mely pendriveot, egeret, DVD meghajtót, vagy egy HUB segítségével mindet elérhetővé teszi és a bővítő port forrasztások nélkül is lehetőséget biztosít USB és soros kapcsolatra. Bár a Z2 már 35$ ellenében hazavihető volt, mégis bukásnak számított, az okostelefonok növekvő piaca feleslegessé tette a messenger célszerszámokat, és a hackerek figyelme a meglehetősen gyenge hardverről az újabb, Androidos eszközök felé fordult. Egy apró közösség viszont még a mai napig foglalkozik a Z2-vel és napjainkban is jelennek meg új programok, modok, felhasználások.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Pebble - itt az idő!

    Az okosórának nem önmagában kell okosnak lennie, hanem okosan kell beilleszkednie a mindennapjainkba.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.