2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zipit Z2 - A linuxos mindenes

QWERTY-s, WiFi-s, 2.8”-es TFT-vel és 312MHz-s processzorral szerelt apró hordozható eszköz, mi ez?

[ ÚJ TESZT ]

Kinek ajánlom?

Kinek ajánlom?


A last.fm ébresztőórám. Éjjel lejjebb veszi a fényerőt is és csipog ha fontos embertől jön emailem.

A Zipit Z2 eredeti céljára természetesen használható, csak éppen felesleges napjainkban erre egy külön eszközt fenntartani. Legjobban tehát hackerek profitálhatnak belőle, olcsóbb, mint egy Arduino, de jobban programozható, rendelkezik kijelzővel, billentyűzettel, Wifi-vel, tehát házi projecteknek sokkal alkalmasabb. Lehet például RSS-feedet felolvasó óra az éjjeliszekrényen, mely kedvenc podcastunkkal ébreszt, bemondhatja a várható időjárást, az olvasatlan emaileinket, és Nagypapa íróasztalán egyből megjelenhet a legújabb fénykép Pistikéről, kiválló on/offline Wikipedia Reader, vagy képezheti alapját a legújabb iskolai szakkőr keretében épített önjáró lánctalpas robotnak, mindez csak egy ügyes programozót igényel, a jelenleg 20-30$-ért beszerezhető eszközt elsősorban nekik ajánlom. Vegyél mindjárt hármat, Zipitből sosem lehet elég! :)


Hello, logout.hu! Vegyük észre a vízszintes subpixeleket!

Linkek, scriptek, configok

Ha valakinek netán már van Zipit Z2-je, vagy most szeretne beszerezni egyet, feltétlenül olvassa el az alábbi blogokat:

- Hunter Davis blogja, gyakorlatilag a kezdetektől fogva bütyköli a Z2-t, DosBox-ot, ScummVM-et és sok más programot portolt rá.
- Iron Geek leírása a SideTrack disztribúcióról, melyet a RootNexus-ból csinált.
- Mozzwald, az egyik legaktívabb Z2 blogger.
- Russel Davis, a másik Davis, szintén tucatnyi hasznos és érdekes írással.
- A linuxos közösség oldala, linkek, leírások, dokumentációk.

Néhány hasznos script és konfig, többek között a RootNexus energiagazdálkodás scriptje, és az én fényerő-vezérlő scriptjeim és konfigom. Nem egy nagy eresztés, de remélem elnézitek nekem, ha elárulom, hogy magán az eszközön pötyögtem be őket.

Bár a cikkben végig szidtam, mint a bokrot a Z2-t, remélem mindenki leszűrte, hogy ez nem egy felhasználóbarát mindennapi használati tárgy, hanem egy programozható mindenes, amit bárhol felhasználhatsz, ahol vagy felesleges lenne egy komplett számítógép, vagy túl sok forrasztgatást és programozást igényelne egy Arduino. és mindezt olyan olcsón, amiből pár IC épp csak kijönne. Létezik egy QI Ben NanoNote nevű gép is, ami a Z2 ikertestvére is lehetne, de WiFi nincs benne, helyette 2 Gbyte memóriát kapott. A NanoNote nagyjából háromszor drágább, mint a Z2, ezt még az sem ellensúlyozza, hogy az OpenMoko és a Neo FreeRunner mögött álló srácok találták ki.


A NanoNote. Ebben 336MHz-s proci, 32MB RAM
és 2 Gbyte memória található, wifi viszont nincs.

Ha valaki már használt Z2-t, vagy hasonló eszközt, ne szégyellje leírni a kommentekbe! A mindenféle telefonokkal lőtt képekért pedig elnézést!

Azóta történt

  • Pebble - itt az idő!

    Az okosórának nem önmagában kell okosnak lennie, hanem okosan kell beilleszkednie a mindennapjainkba.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.