2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

VGA-diagnosztika játék és Mantle tesztekkel

A felső középkategóriás HD 7870-ről érdemes lehet feljebb váltani Full HD esetén, ha sehol sem szeretnénk kompromisszumot kötni.

[ ÚJ TESZT ]

VGA diagnosztika

Mielőtt a tesztekbe belevágnék, vagy a 7970 problémájáról beszélnék, nem ártana átbeszélni, mégis hogy lehet a hibákat felderíteni és vásárlás után mit érdemes megnézni. Egy olyan dologról, az otthoni videókártya diagnosztikáról lesz itt szó, ami mindenkinek hasznos lehet. Elöljáróban le kell szögeznem, hogy kétféle lehet a hiba: hardveres vagy szoftveres. Persze olyan is előfordulhat, hogy a hardver szoftvere (firmware) okozza.

Alapvető hardveres hibákat már megvételkor ki lehet szúrni, így ne legyünk restek és alaposan vizsgáljuk át mit is veszünk! Nézzük meg, hogy a kártyán látunk bármilyen oda nem illő külsérelmi nyomot, letört, púpos kondit, karcolást, törést! Sajnos a komplett hűtőrendszerek miatt ez nehézkes, vagy nem megoldható, de a csavarokon azt észrevehetjük, hogy meg volt e bontva.

A hűtés vizsgálatához, óvatosan érdemes megpörgetni a rajta lévő ventilátorokat és hallgatni, simán forognak-e. Sajnos, így csak alapvető hardveres gondokat vehetünk észre, de legalább nem veszünk nyilvánvalóan hibás terméket!

itt már nagy a baj

Azért mielőtt még beszerelnénk, győződjünk meg róla, hogy gépünk alkalmas az adott kártya használatba vételére. VGA esetén manapság a PCI-Express foglalat mindenképpen adott, de sok gondot a nem megfelelő tápegység okoz! Itt nem (csak) a teljesítményre gondolok, amit a kártya leírásokban általában eleve erősen eltúloznak a gyártók, hanem a minőségére is. Ha nem vagyunk vele tökéletesen tisztában, érdemes segítséget kérni pl. a PH tápos topicjában.

Ha az előző részben leírt követelményeknek eleget tettünk és beszerelve nem indulna el a gépünk, vagy csak képünk nincsen, akkor erősen gyanakodhatunk hardveres hibára (vagy nem megfelelően csatlakoztatott monitorkábelre :D ).

Az első szívroham után, mielőtt még az eladó fejét leharapnánk, ha van rá lehetőség, érdemes másik gépben is kipróbálni. Ez sokszor nehezen megoldható, de majdnem minden hibajelenségnél ajánlható (rövidzár esetén azért nem xS). Előfordulhat, hogy csíkos vagy színes pöttyös a kép, ezt sokszor hardveres hiba okozza - GPU, vagy vRAM (főleg ha driver telepítése után lesz ilyen), de lehet persze egyedi szoftveres hiba is.

Általában azért a hibák nem ilyen nyilvánvalóak, gyakran nem is állandó jellegűek! Az általános szoftveres gondokat gyorsan kizárhatjuk, ha úgy telepítjük az operációs rendszerünkhöz és videókártyánkhoz a megfelelő hardveres illesztőprogramot, hogy előtte az össze már telepítetteket leszedjük (csak a képmegjelenítő - nVidia, ATI, esetleg Intel driverekre gondolok)

Amennyiben processzorunkban vagy az alaplapon van egy másik VGA, teszt idejére érdemes letiltani BIOS-ban. Ha nem tudnánk uninstallálni, amibe már én is sokszor belefutottam, akkor a Display Driver Uninstaller segíthet nekünk (előtte egy rendszer visszaállítási pont azért nem árt).

Még gyorsabban kizárhatjuk egy (akár csak teszt jellegű) új OS telepítésével - érdemes nem csak egyfélével próbálkozni. Sajnos gyakori, hogy csak bizonyos programoknál jelentkezik hiba és ezt a drive vagy a hibás program okozza. Ellene sok mindent nem lehet tenni, érdemes nézni patchet a programhoz és más driver verziókat.

szentháromság?

Ha biztosak vagyunk benne, hogy gépünk és szoftveres környezetünk is hibátlan, de mégse szűnik meg a hiba, nézelődnünk kell tovább. Először is érdemes kizárni a gyakori túlmelegedést! A meglévő ventilátort hallanunk/látnunk kell forogni.

Győződjünk meg róla, és arról is hogy tiszta, nincs tele porral. Hogy biztosak legyünk benne, nincs ilyen hibánk, nézzük meg tesztprogramokkal, ami tudja monitorozni a hőmérsékletet! MSI Afterburner vagy GPU-Z például tökéletes erre, a hőmérsékletet sok egyéb adat (órajelek, feszültségek stb.) mellett szépen kiírják és előbbinek van beépített Kombustor hardveres tesztje is.

Ehhez hasonló a Furmark is, de csínján bánjunk velük, elég 3-5 perc is és látnunk kell, kritikus e a hőmérséklet (ez változó, de a 100 fokot megközelítő már biztosan az, főleg ha gyorsan emelkedik - egyedül az elején, 3D-re váltáskor lehet nagy ugrás). Hiba esetén érdemes a programban manuálisan megadva 100%-os ventilátor fordulat mellett is megnézni, hátha a vezérlés nem elégséges (itt lehet saját profilt is készíteni, ha ez lenne a gond). Hozzáértők megpróbálhatják kicserélni a GPU-n lévő pasztát, videómemórián lévő hővezető anyagot, de ez a művelet garanciavesztést okot (már ha utána észrevehető).

GPU hőmérsékletéből azonnal látszik a túlmelegedés (nagyítható)

Nagyon hasznos, ha ezek után tesztprogramokkal is megnézzük, hogy alatta történik e bármilyen hiba: hibás kép, fagyás, újraindulás. A közismert Unigine Heaven és a 3DMark tökéletesek erre! Egy hibás kártya majdnem mindig kibukik alattuk és nem utolsósorban a kapott pontszám arra is jó, hogy más hasonló kártyákkal össze tudjuk vetni a pontszámot, hogy az mennyire tér el.

Még egy nagyon hasznos programot tudok ajánlani, az ATI Toolt (NVidiához is jó :D), annak is Scan for Artifacts részét. Ha a kártyánk itt sárga hibákat produkál, akkor biztosan nem stimmel vele valami. Instabil órajelek kiderítésére nagyon jól használható (így akár tuning esetén is). Hamarabb hibázik itt a VGA, mint az előbb említett tesztprogramok alatt!

kifogástalan és instabil működés

Végül érdemes a hibázó, de nem túlmelegedő kártya esetén a nem megfelelő órajelekre gondolni, főleg gyári OC-s példányok esetén. Érdemes lejjebb venni és úgy is ellenőrizni a VGA-t, de ez mindenképpen haladó ismeretet igényel! Érdemes akár picivel feljebb is tenni, hogy korábban hibázik e a kártya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.