2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

VGA-diagnosztika játék és Mantle tesztekkel

A felső középkategóriás HD 7870-ről érdemes lehet feljebb váltani Full HD esetén, ha sehol sem szeretnénk kompromisszumot kötni.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető és kerettörténet

Első írásomban valami hasznos dologról szerettem volna írni, azonban másként alakult. Ilyen kezdéssel valószínűleg az olvasóim felét el is vesztettem, de remélem lesz, aki tovább olvassa! Igyekszem tenni is róla, hogy ez ne legyen hiábavaló időtöltés!

Eredetileg egy érdekes videókártya hibajelenséget mutattam volna be, némi segítséggel, hogy az okokat miképpen lehet feltérképezni. Az élet azonban átírta a számításaimat, mivel a kártyám utódjául egy másikat kaptam vissza, de erről kicsit később.

Ha már így alakult, gondoltam nem rossz ötlet összevetni őket egy kis teszt keretében. Továbbá nem titkolt célom emellett, hogy hasznos tippeket adjak házi diagnosztikához, valamint hogy vásárláskor mire figyeljünk oda. Véleményem szerint erről kevés írás született, és hasonlóan a focihoz, mindenki ért hozzá, de azért nem árt összegezni.

Mindezek előtt azonban nem árt egy kis történet arról, ami írásom apropóját adja. Az egész még előző év novemberében kezdődött, amikor vettem egy ASUS 7970 TOP DCUII-es hűtéssel szerelt VGA-t. Volt már korábban ilyenem, így tudtam mire számítsak. Átvételkor nem volt módom kipróbálni, ami sajnos komoly hibának bizonyult, de ezt ekkor még nem tudtam.

Következő nap jött a fekete leves, amikor egyik teszt alkalmával fekete képernyővel elszállt a kép. Gondolom, sokaknak egyből felsejlik a black screen (BS) hibajelenség. Ez ebben az esetben is igaz, de nem olyan egyértelmű, mint azt sokan elsőre gondolhatják. Ennek egy egész fejezetet szentelnék, így itt most nem boncolgatnám tovább.

Az eladóval egyből felvettem a kapcsolatot, de hárított, hogy nála nem volt ilyen probléma (elég ritkán fordulhat ilyen elő) és nem volt hajlandó visszavenni a kártyát... Hosszas levelezés kezdődött - eredménytelenül! Nem fedném fel a kilétét, mert egyrészt vannak személyiségi jogok (khm.) és nem is ez írásom célja. A megfelelő topicban úgyis el lehet olvasni. Garancia szerencsére volt rá, de egy számomra teljesen ismeretlen helyre. Sokat vacilláltam, de mivel a hibát nem tudtam elhárítani, így más lehetőség nem lévén, belevágtam és elpostáztam a kártyát.

Itt több mint egy hónapos ugrás következik, amíg a garanciális folyamat lezajlott. Közben volt karácsony, szilveszter, haverok, buli, Fanta és persze év végi leltár a nagykernél, így nem is hibáztatom őket a hosszú időért. Megérte várni! Mivel már nem kapható a 7970 TOP, így egy MSI 290X OC érkezett helyette.

Gondolhatjátok, hogy nagy örömet okozott, ilyen drága videókártyám még sosem volt!
Egyből adta magát, hogy ha már az előző kártyámnál végeztem méréseket, összevessem az utódjával. Mivel a köztes időben szükségem volt a gépre, így ideiglenesen beszereztem egy Sapphire 7870 OC-ot, így ő tesztem harmadik szereplője. Nos, ilyen előzmények után vágjunk is bele!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.