2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Unreal Engine 4 Fejlesztői napló III. rész

Moduláris pálya, animációk, alap funkciók bemutatása, + Blueprintek, hangok, modellezés, UV-k és a világítás.

[ ÚJ TESZT ]

Alap funkciók, utómunka Blueprintekben

 
A motor egyik legnagyobb vívmányát, a node-based Blueprint rendszert használom "programozásra".
 
Az összes alap funkció itt kerül implementálásra, mint például:
 
- A teljes karakter mozgása, FPS kamera mozgása
- Karakter gyorsasága
- Lépéshangok
- Kamerán utómunka (lencsefolt, zoom, autófókusz)
 

 
Jelenleg egy probléma áll fent, az autófókusz. A fókuszon kívül eső tárgyak nagyon csúnyák lesznek, és zajosak. Az új Circle Depth of Fieldet használtam fel, ami egyébként közeli tárgyakra tökéletesen fókuszál, és funkciójában tökéletes. Reménykedek, hogy ez csak egy motorhiba, és a stabil 4.11-ben javítva lesz. Addig ez a funkció nem kerülhet be.
 
A fejmozgás, vagyis kameramozgás is bekerült. Egyszerű, de nagyszerű. Kicsit oldalra, fel le mozog, hátrafelé haladva pedig inverteli, tehát ellenkezőleg mozog mintha előre haladnánk.
 
Jelenleg oldalazó mozgásnál ez nem működik, ezért valószínűleg A-val és D-vel való balra-jobbra mozgás jóval lassabb lesz, kb. harmada a rendes mozgásnak, és a hátrafelé menet is harmad olyan gyors lesz.
Sprintelni nem lehet, nem is tervezem, hogy lehessen.
Olcsó megoldás lenne letiltani a hátra-jobbra-balra mozgást, azonban ez elég illúzióromboló lehet, és valamivel nehézkessé tenné a mozgást.
 
Megoldandó kérdés még, egy új spawnrendszer létrehozása. Aminek az a lényege, hogy látja-e a player, mi történik a háta mögött vagy sem. Tehát csak akkor kerül be valami a háta mögé, ha az tényleg a háta mögött van.
Ezt line-trace megoldással próbálom kivitelezni, működni működik, az autófókusz is ezzel üzemel, de egyelőre nem sikerült összekapcsolnom a Matinee-vel, de ezen még később dolgozok.

 
Update:
Idő közben sikerült megoldani ezt a kérdést, egy nagyon kreatív módszerrel.
A karakter 1 másodpercenként küld automatikusan egy line trace-t. Ha ez a line trace x méteren belül ütközést észlel, elindít egy eventet, jelen esetben egy animációt (pl. fal animációt).
Tehát ha a player a vele szemközti falra néz, vagy fal felé, akkor egyből bármi spawnolhat bárhol, jelen esetben a háta mögött.
 
Még tesztelgetem, de tökéletesen működik! Nem tudom, hogy ennek van-e bármilyen teljesítménybeli ára, egyelőre nem vettem észre semmit. Fontos a sűrű line-trace update, egy másodperc szerintem pont elég, hogy ne forduljon meg a player és vegye észre az animációt.
 
Az egyszerűség kedvéért nem csak line trace (raycasting) megoldással fognak mozogni a falak, hanem lesznek triggeresek is. Például sarkokon, ahonnan úgysem lát rá a player, oda felesleges ilyen megoldás. Az ajtók többsége is triggeres lesz, meg a falak 60 százaléka.
 
Ami még tervezet, az a zoom, lencsefoltos (koszos) kép, egyéb effektek, motion blur ilyesmik. Ezek még nincsenek bent, ezért nem is tudok róluk érdemben írni.
Plusz mozgásban pedig lesz Q-val és E-vel balra-jobbra kinézés.
 
Továbbá a lépéshangok is Blueprint vezéreltek, jobb és bal lábra felosztva random választ hangot arra a bizonyos lépésre. Ezt annyival egészítettem ki, hogy W-A-S-D gombokra felosztottam, tehát más hang van minden mozgásirányba. Visszafele és oldalra eleve lassabb a mozgás, meg más az egész karakterisztikája. Egyelőre csak Blueprintje van meg, hangok nincsenek beillesztve még.
 
 
 
 
 

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.