2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Smart phone vs Feature phone

Vajon melyik készülék mire alkalmasabb, miben jobb mint a másik? Ezt próbálom majd többek közt kideríteni

[ ÚJ TESZT ]

Multimédia, Üzemidő, Összegzés

Multimédia

Elérkeztünk a szerintem legnehezebb pontra, ahol szinte lehetetlen győztest avatni. Multimédia, vagyis a kamera-zenelejátszó-videó rész.

Kezdjük most a "butusokkal", ha szabad ilyet mondani rájuk. A kamera elég eltérő, találhatunk fix fókuszost, autofókuszost, de még ez sem minden, hisz van amiben egyáltalán nincs kamera, vagy vannak a jobb minőségűt készítő, és a használhatatlan minőséget készítő szenzorosak.
Jelen esetünkben a Cedar fixfókuszos, és nem is a legszebb fotókat készítő telefon, de ott van a Samsung S5610 Primo nevezetű készülék, az egész jó képeket lő árához nézve, megkockáztatom, hogy a Mini szintjét is megüti.
Na most jön a feketeleves megint, hiába van okostelefonja az embernek, abban is lehet fixfókuszos vagy autofókuszos, rossz vagy jó kamerás. Az Xperia Mini az elfogadható kategóriában van, de a Nokia 808 PureView a telefonok közt a legjobb kamerás cucc, még néhány kompaktot is lever, ami azért valljuk be nem kis teljesítmény. Itt sokat elmélkedtem ki kapjon, ne kapjon pontot, hiszen lehet találni egyformát és eszméletlen nagy különbséget rejtő kamerát is. De megszületett a döntésem, és itt max 2 pontra emeltem az elérhetőt, így itt 2-1 az eredmény a smartphone-ok javára, mert azért videót nézve nincs olyan feature phone ami HD-ben vesz, de vannak hagyományos jó fotókat készítők is, így megérdemelnek 1 pontot.

Zenei fronton már más a helyzet, egy W995-öt zenében megverni nem kis meló, korának legjobb zenés telefonjaként ismerhettük, jó minőségű fülest adtak hozzá, és komoly zenelejátszó szoftvert is kapott. A mostani okostelefonok, amik felveszik vele a versenyt, valahol a középkategóriában kezdődnek, de még ott sem biztos ez a tény. Xperia Mini egy jó fülessel, és másik zenelejátszóval baromi jól szól, de egy Xperia P jobban szól és korrektebb fülest is rejt a doboza. Ha az Xperia Mini-t nézem a Cedarral szemben, hajszállal szinte, de a Mini jobb hangzást generál. Itt így hiába erősködött a W995, mégis nyertek az okoskák, szóval 1-0 a javukra.

Üzemidő

Üzemidőt tekintve egyértelműen a Cedar és bajtársai nyernek, hiszen míg ők kibírnak minimum 2 napot erős használat mellett is, addig a legtöbb okostelefon, beleértve a Minit 1 nap alatt megadják magukat, szóval több szót nem érdemes erre pazarolni, 1 pontot bezsebeltek a feature phone-ok.

Összegezzük az eredményeket

Szóval elérkeztünk a végső szavakhoz, eredmények összeadásához. Számomra a Cedar is egy jó készülék, viszont bizonyos alkalmazások hiányoznak belőle, ahogy az Xperia Mini-ből meg a fizikai hívásgombok.
Mindenkinek más a fájó pont, ezért is nehéz egy ilyen cikket összehozni, jó pár telefon fordult már meg nálam, de mindegyikben volt hiányérzetem, ami azt erősíti, hogy hibátlan cucc nem létezik.

A cikk alapján kiderülhet, hogy a hagyományos telefonok azoknak való, akik nagyrészt telefonálnak és csak keveset fotóznak, hallgatnak zenét, és nem sűrűn írnak SMS-t. Az eredmények alant láthatók részletezve és összegezve is.

sdd2

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.