2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Smart phone vs Feature phone

Vajon melyik készülék mire alkalmasabb, miben jobb mint a másik? Ezt próbálom majd többek közt kideríteni

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, alapfunkciók, internet

A mai világban a tapis, Androidos, Windows Phone-os mobilok vannak mindenütt elterjedve, kiszorítva az egyszerű „nem okostelefonokat" a piacról. Ez vajon pozitív, vagy negatív dolog?
Valakinek jó, valakinek nem. Nekem, mint okostelefon felhasználónak jó, de azért öreg motorosként emlékszem még a candybar telefonjaimra, néha jó nosztalgiázni, és ha belegondolunk az a korszak is jó volt, akkor is voltak újdonságok, amiknek örültünk, és nem izgultunk akkoriban még azon, hogy vajon kapunk-e frissítést.

Csak röviden cincálnám szét a dolgot, hogy mi az előnye, kiknek jobb az egyik, és kiknek a másik fajtájú telefon.

A kétféle vizsgált telefon ugyanazon márkától származik, mind a kettőt használtam huzamosabb ideig, tehát összehasonlítási alapom bőven van.

Nem húzom tovább a kedélyeket, egy Sony Ericsson Xperia Mini és egy Sony Ericsson Cedar készülékről lesz szó. Akkor fogjunk hozzá, kezdjük meg a feltárást.

Alapfunkciók, Telefonálás

Nos, ami a telefont telefonná teszi, az nem más mint a hanghívás lehetősége.
Ezt természetesen mind a két versenyző tudja, de nem mindegy hogyan! Számomra a fizikai gombok megléte a hívásoknál nagyon kellemes opció, de ugyebár nagyon kevés okostelefonon található meg. A Cedar ebben a pontban – ahogy az összes többi feature telefon – viszi a prímet, vagyis 1 pont a Cedar és társainak.

A többi alapfunkciónál, mint a számológép, stopper, stb. talán az Xperia Mini-t és "tesóit" emelném ki győztesként, mégpedig azért, mert elég komoly programokat telepíthetünk rájuk, 1 pont a mini-nek.

SMS, szövegbevitel, internet

Elérkeztünk az SMS-hez, ami kvázi a szövegbevitel, lássuk, itt ki diadalmaskodik. A Cedar 12 billentyűs, ellenben az Xperia Mini 3"-os érintőképernyőjén megjelenő QWERTY gombsorral. Itt szerintem egyértelmű, hogy az Xperia nyert, hiába csak virtuális, de kényelmesebb, gyorsabb.

Ha viszont eltekintünk a Cedar-tól, és mondjuk veszünk egy Sony Ericsson txt pro-t, akkor az ott kicsúsztatható fizikai QWERTY gombsor a nyerő, szóval nagyon telefonfüggő ez a dolog, ezért is olyan nehéz egy ilyen cikket összeállítani.
Ha egyetértenek a tisztelt olvasók velem, itt legyen döntetlen, azaz 1-1 pont a két félnek.

Eljutottunk az internethez, amit szerintem sokáig nem is kell boncolgatni, az okostelefonok nyernek a gyorsaság, különböző böngészők lehetősége, és a "nagy" kijelző miatt. A nagy kijelző alatt nem feltétlenül az Xperia Mini-re gondolok, inkább egy Xperia P vagy annál nagyobb méretűre értsük.
Szóval 1-0 az okosaknak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.