2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

R9 290 teszt - Az új generáció

Jelen pillanatban Tahiti is egy szuper „hely” a kikapcsolódásra, nem kell annyira Hawaii-ra vágyni.

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió

Ez nem tartalmazza az FC3-t a CPU limit miatt, de mivel abban tündökölt az új jövevény, így helyet adtam neki a következő grafikonon:

1-2%-kal módosult a felállás az Far Cry hatására, ha nem lenne CPU limites az OC eredmény, akkor még pár százalék lett volna a 290 javára.

BF3 Multi része még mindig nem került beszámításra ezekben a grafikonokban.

A véleményem az általam mért 1080p-s felbontás alatti teljesítményre érvényes.

Hogyan is foglalhatnám össze a látottakat?

Finoman szólva a jelenlegi játékok mellett nem adnám a fél karom egy 290/X-ért, ha egy tuningos 7970 lenne nálam.

Annyi gondolatom volt ide, mikor még nem volt a kezemben a 290, hogy majd szépeket és jókat írok róla, de sajnálatos módon ebben a felállásban most nem tehetem.

Eddig ugye egy játékot láttam 290 alatt, amit a 7970 (vagy 280X, ahogy tetszik) teljesítménye tényleg nem képes elérni, még 1400-as GPU órajelen sem: ez a Far Cry 3.

Az FC3-at én 4x-es élsimítás mellett fogom kijátszani ezzel a kártyával, hogy meglegyen mindenhol a 60 fps, de amúgy tényleg nagyon-nagyon impresszív, amit ott produkál. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, milyen durva ez a teljesítmény ugrás, amit Tahiti után mutatott, kár, hogy csak ennél a címnél tudom egyelőre ennyire dicsérni. Még az Assetto Corsa alatt is jobban bírja az élsimítás és a tükröződés minőségének növelését a 290, de ő is csak tuninggal hoz egy 40-45 fps átlag szintet, ami még mindig kevés egy szimulátorhoz.

A többi program esetén, mint látjátok, az 1200/1800-as 7970-nek egyáltalán nem kell szégyenkeznie így 2014 elején, nagyon jól helyt állt. Az általam mért programokban összességében 4-6% átlaggal maradt le és minimum fps terén elhanyagolható különbség jutott a két kártya közé.

Persze mondhatják páran, hogy az 1200/1800 nem valami átlagos tuning, de ha nézünk egy átlagos kártyát, ami körülbelül 1125/1600-t jelent és minden normálisabb hűtéses kártya halkabban kipörget: 5-6% hátránya lesz maximum az itteni 7970-hez képest, és még úgy is körülbelül 10%-kal lassabb, mint egy 290 alapon (+ a TR változtatna még az Ingame eredményeivel, de az is ilyen 1-2% lenne összességében).

Egész cikk közben nem különösebben emeltem ki a tuningolt 290 eredményeit, ennek nincs különösebb oka, csak mivel nem volt ezen a szinten ellenfele, így nem volt különösebben fontos, az értékekből mindenki eldöntheti, hogy elég izmos-e. Nem mondanám, hogy az 1175-n járó 290 olyan földöntúli erőt képvisel, úgy gondolok rá, mint egy erős falusi emberre, ha kell, odateszi magát, de mindenhez ő sem „ért”.

Amit pozitívumként éltem meg és nagyon tetszetős fícsör, az az 5. generációs Powertune nagy előnye, nevezetesen a real-time GPU órajel állítás, röviden: mindig akkora órajelen pörgeti a kártyát, amennyi erőre szükség van, így csökkentve a felesleges hőtermelést és fogyasztást. Elképesztő gyorsasággal képes állítani a a GPU órajelét, így nem kell félni, hogy egy hirtelen robbanás miatt beesik az fps, mert alacsony órajelen pörög a kártya.

YouTube videó közben ez az órajel valahol 300 és 400 körül tanyázik és némán, maximum 55 fokon tartja ilyenkor a hűtés a GPU-t. Videó megnyitásakor és/vagy töltésekor felugrik 1-2 másodperc erejéig 800 körülre, de utána vissza is áll. GPU gyorsításos böngészéskor akár 400-ra is felugrik az órajel, de ez hőfokban és hangban semmit nem jelent, így nem kell ezzel foglalkozni.

Az elején elhangzott kérdésre, hogy a tuningolt 7970 után hozta-e a 290 a következő szintet, most kéne válaszolnom.

A kapott eredmények alapján egy elgondolkodó „még nem tudom”-ot tudok mondani. Látok benne potenciált, nem is keveset, mert az FC3-as élmény megmutatta, hogy bizony ott rejlik benne az amit keres az ember egy kártyában, de a lemért felhozatal sajnos nem akarta előcsalogatni a kártyából a nyers erőt, pedig a beállításokkal nem bántam finoman.

Az kétségtelen, hogy aki nem tuningol és alapon járó 7970-ről váltana 290-re, annak nagyon is megéri, szép gyorsulásokat fog látni. A fogyasztásról nem ejtenék szót, mert nem tudom gyakorlatban mérni a dolgokat, a GPU-Z-re hagyatkozni egy cikkben meg enyhe szakmaiatlanság lenne.

Mikor írni szoktam ezeket a sorokat, akkor már tudom, hogy az alany marad-e, vagy repül. A 290 esete más. A gyorsított tempónak köszönhetően kimaradt pár játék, amire még kíváncsi vagyok, egész idáig csak a tesztre koncentráltam, így még meg kell néznem ezeket, hogy esélyt adjak a 290-nek a további bizonyításra. Jelen pillanatban Tahiti is egy szuper „hely” a kikapcsolódásra, nem kell annyira Hawaii-ra vágyni.

Egyelőre, a látottak alapján ezt kapja tőlem:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.