2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Extrém teljesítmény Core 2 Extreme CPU-val

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatom, mire képes a legerősebb LGA775-ös CPU, ami még mai szemmel nézve is igen tekintélyes teljesítménnyel bír.

[ ÚJ TESZT ]

Ismerkedés a tesztkonfiggal

Fórumtársunknak, tiborandras-nak köszönhetően korábban már bemutathattam a Core i7 965 Extreme Edition, illetve a Core i7 2600k CPU tuningját.

Ezúttal is ő keresett fel, és mondta, hogy egy Core 2 Extreme QX9770 CPU-s félkonfigot tudna felkínálni nekem, illetve nektek olvasóknak, egy teszt erejéig. Én természetesen ezúttal is nagyon boldogan fogadtam a felajánlást, már csak azért is, mert olyan cuccokat küldött, amikhez tényleg csak a kiváltságosak juthatnak.

Vegyük is mindet szépen sorra!

Alaplap: Asus Striker II Extreme

Egy minden tekintetben kompromisszummentes alaplap, amin az nVidia utolsó felső kategóriába szánt vezérlőhídja, az nForce 790i Ultra SLI kapott helyett! Ez biztosítja a DDR3-as memóriák támogatását, hivatalosan az 1333 MHz-es modulok támogatottak, de az Asus akár 2000 MHz-es modulok használatát is garantálja. Összesen 8 GB-nyi kapacitásig. Továbbá kapunk 3 db teljes értékű, 16X-os PCIe foglalatot a VGA kártyák számára, amik segítségével nVidia VGA kártyákat használhatunk akár 3 utas SLI módban.

Ráadásul ezekből a PCIe foglalatokból 2 db már a 2.0-s szabványt támogatják, így még nagyobb sávszélességet biztosítva a kártyáknak. Processzorokból az LGA775-ös CPU-k támogatottak, amik legalább 800 MHz-es FSB-vel rendelkeznek (értelemszerűen a legelső LGA775-ös Celeronok már nem támogatottak, és néhány Pentium 4-es modell sem) Egészen a Core 2 Quadig lehet a lapba pakolni bármit, és hivatalosan is támogatott az egy szem gyárilag 1600 MHz-es FSB-vel érkező Core 2 Extreme QX9770-es CPU is.

A déli híd vezérli a dupla gigabites LAN-t, a 6 db SATA portot, amik már alap, hogy a 2.0-t támogatják, és a 10 db USB2.0-s port is ide tartozik. Hangkártyából nem tartalmaz az alaplap integráltat. Az Asus egy külön PCI Express-es foglalatba dugható SupremeFX II kártyát mellékel az alaplaphoz.

Miután ennél a platformnál, ahogy írtam még az nForce 790i Ultra SLI chipset tartalmazza a memória vezérlőt, és a PCI Express vezérlőt is, ezért itt még igen komoly hőmennyiséget termelt az északi híd. A gyártó ezt úgy kompenzálta, hogy egy hibrid hűtést alkalmazott az északi hídon, amit használhatunk egy igen combos hűtőborda formájában, de igény szerint vizet is köthetünk rá, mert úgy alakították ki, hogy egyben egy vízhűtő blokk feladatát is ellássa.

Továbbá ami még nagyon egyedi, és csak az nForce chipsetes alaplapok tudnak, hogy le tudjuk fixálni a memória órajelét, ami FSB emelés hatására sem változik meg, így nem kell attól tartanunk, hogy egy esetlegesen olyan memória szorzót használunk, amivel olyan memória órajel jön ki, amit nem viselnek el moduljaink. Így tehát a memória órajelét lefixálva garantált, hogy a memória órajele nem fog beleszólni egy CPU tuning sikerességébe. Látható, hogy mai szemmel nézve is igen kompromisszummentes megoldást rakott le a gyártó 2008-ban, ez az alaplap lesz tehát az alapja a:

Core 2 Extreme QX9770 CPU-nak:

Ez a CPU is 2008-ban került piacra, és lényegében az LGA775-ös processzorok között a létező legerősebb példány. A 45 nanométeres csíkszélességgel készült, és 3,2 GHz-es az órajele, amit úgy ért el, hogy a 8X-os beépített szorzójához 400 MHz-es FSB-t társítottak. Hozzáteszem ez a CPU volt az egyetlen 775-ös processzor, ami ilyen magas FSB-vel került piacra.

Ehhez hozzá pattintott a gyártó 12 MB L2 Cache-t, SIMD utasításkészletből pedig az MMX-től kezdve az SSE4.1-ig lett megoldva a támogatás. értelemszerűen a 64 bites utasítások, és a virtualizáció hardveres támogatása is biztosítva van. Továbbá fontos megjegyezni, mivel Extreme processzorról van szó, ezért a beépített szorzót a gyártó nem zárta le, így nem csak lefelé, de felfelé is szabadon állítható, a könnyebb, és sikeresebb tuning érdekében.

Az óriási kakaó óriási fogyasztással jár, s a CPU laza 136 W-os TDP-vel bír, de hát, aki ilyen processzort vesz, az nem a gyári 2 ezer forintos hűtők közül fog választani, és a magasabb villanyszámla sem szokott ebben a kategóriában már szempont lenni.

VGA kártyákat is kaptam a teszthez, 2 db Geforce GTX 285-ös formájában, szintén az Asus színeiben.

A kártyák Asus Matrix névre hallgatnak. Ezek a kártyák a Geforce GT 200b kódnevű GPU-ra alapoznak. Ez a GPU 2009-ben jelent meg, s ez már 55 nanométeres gyártástechnológiával készült. Ez volt az a GPU, ahol elérhető volt az összes, 240 shader processzor, 80 textúrázó, 8 ROP blokk, és a memóriavezérlő is 512 bitesre sikeredett. A kártyára 1 GB GDDR3-as memóriát aggattak. Igaz ekkoriban már piacon volt a Directx 10.1 is, amit még az AMD vezetett be a Radeon HD3000-es szériás kártyáival, de az nVidia megmaradt a „sima” Directx10-nél.

A referencia Geforce GTX 285-ös kártyák GPU-ja 648 MHz-en, a shader egységek ebből adódóan 1242 MHz-en, míg a memóriák effektív 2484 MHz-en járnak, amit az Asus Matrixok némileg túlteljesítenek, mert a gyártó 662 MHz-es GPU órajelet határozott meg nekik. De az Asus Matrix VGA kártyák igazi különlegessége az, hogy a kártyák tetején meghúzódó "Matrix" felirat, terheléstől függően különböző színű fényt tud kibocsájtani.

Míg nyugalmi, vagy enyhe 3D-s terhelés alatt kéken, addig komolyabban terhelve rózsaszín vagy piros fényben világítva jelzi az aktuális terheltség szintjét. Már a puszta paraméterekből látszik, hogy egy ilyen kártya még ma is elegendő teljesítménnyel szolgál. Abba, hogy két kártya mire képes, még a legperverzebb álmomban sem mertem korábban belegondolni. Tehát ennek a konfignak fogom megvizsgálni a teljesítményét, illetve megnézni, hogy mennyire túlhajtható. Lássuk akkor a gép pontos paramétereit:

Asus Striker II Etreme alaplap Nforce 790i Ultra SLI chipsettel
Intel Core 2 Extreme QX9770 CPU
4X2 GB Corsair 1600 MHZ DDR3 memória
2 X Asus Matrix Geforce GTX285 VGA kártya
160 GB SATA HDD
850 W M2 Silent Power Cooler Master tápegység
Windows 7 SP1 64 bit Oprendszer

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.