2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium 3-ason napjaink játékai?!

Most jól bemutatom nektek, hogy egy Pentium 3-as gép milyen jól viszi napjaink játékait... Vagy mégsem?

[ ÚJ TESZT ]

Moddoljuk a procikat

Kezdésként a processzorokat vesszük kezelésbe.
Mivel a lap nem a tuningra lett felkészítve, így örülhetek, ha az FSB-t engedi állítani, feszültség emelésre már nem ad módot.
Sajnos így feszültség emelés nélkül hamar kifulladtak a processzorok, stabilan az 1400MHz-es CPU-k 1560MHz-ig jutottak. Ez a bő 10% pedig csak alig érezhető.
Ekkor jött Helkis barátom, s fórumtársunk a képbe, aki mondta, hogy egy kis processzor moddolással meg lehet csinálni, hogy a processzor alapból több feszültséget kapjon az alaplaptól, csak ki kell törni egy lábat, illetve másik kettőt összekötni. Elsőnek elég extrémnek tűnt, de belevágtam, s megcsináltattam.

Moddolás után a gyári 1, 45v-os feszültség helyett a processzorok alapból 1, 8V-ot kaptak.

Sajnos a beavatkozás nem volt egyből sikeres, mert hiába a több feszültség, a processzorok nem akartak az elvártak szerint menni, sőt rosszabbul teljesítettek. Illetve csak az egyik, s ez a gyengébbik típus vissza fogta a másikat is.
Ekkor jöttem rá, hogy a régebbi steppinges processzor nem bírja annyira a feszültséget, illetve a magas órajelet, így kénytelen voltam még egy lábat eltávolítani a processzorról, aminek hatására az 1, 8v-os feszültség helyett csak 1, 75v-ot kapott a processzor. Így megtáltosodott a processzor 2 láb mínusszal, s közel annyit teljesített, mint a jobbik, újabb steppinges modell, ekkor jöttem rá, hogy cserélnem kell, a régebbi típusú processzort, hogy a maximumot kihozhassam a rendszerből. Pont ekkor volt Yutani társamnak olyan processzora, amit én kerestem, azaz a legújabb steppinges, így egyből lecsaptam egyre, amin újra elvégeztem a „beavatkozást”. Adott volt tehát 2 teljesen azonos, jól tuningolható moddolt processzorom, amiknek hihetetlen módon addig emelhettem az FSB-t, amíg csak az alaplap engedte, azaz 166MHz-es FSB-ig, a végeredmény 1741MHz, ráadásul duplán, ami azért nem kispiskóta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.