2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ötödik generációs CPU-k csatája - II

A második fordulóban hat 200MHz-es Socket 7 processzor méri össze az erejét.

[ ÚJ TESZT ]

Mplayer, 3DMark és értékelés

Szó se róla, érdekes párosítás az MPlayer és a 3DMark99. Mégis van egy közös nevezőjük, a 3DNow! támogatása. Ráadásként az MPlayer-t lefordítottam sima Pentium és MMX támogatással is. Kicsit ismételném magam, hogy miért is a felhajtás. Az MMX adattömbökön tömegesen végrehajtandó (integer) műveletek végrehajtására hozta létre az Intel, hogy felgyorsítsa az azonos műveleteket igénylő adatok feldolgozását. A 3DNow ugyanerre képes, de már (egyszeres pontosságú) lebegőgpontos műveleteket hajt végre, amihez az AMD két végrehajtót rakott a K6-2-be. Lássuk, hogy mire jók a SIMD kiegészítések.

Mplayer MMX és 3DNow! optimalizációval

Az mp3 állományokat a leggyengébb ötödik generációs x86-os CPU is képes lejátszani. Az FPU függőséget jól mutatja a Cyrix lemaradása. Az MMX bevetése viszont csodákat művel, az addigi 33.5% kb. a felére 16.9%-ra zuhan, ami megfelel az Intel pusztán FPU dekódolásának. Érdekes módon a Pentium MMX-nél messze nem figyelhető meg ekkora javulás, bár az is igaz, hogy a 6x86-nak volt honnan szépíteni. Ezzel szemben a második szériás K6 meg tudja villantani a 3DNow! előnyét. Erősen visszafogva, 200MHz-en is 7.7% a CPU használat, míg az MMX legjobb eredménye (280MHz-en MMX-el) 9.3%.

MPlayer mp3 lejátszás [CPU használat %, a kisebb, jobb]

A videólejátszásnál az integer teljesítmény sokkal dominánsabb, mint az FPU. Ráadásul viszonylag nagy mennyiségű adatot kell megmozgatni az mp3-hoz képest. Szépen látszik, hogy az MMX mekkora javulást jelent. Benchmark módban az MPlayer a lehető leggyorsabban próbálja lejátszani a filmet, így lehetséges, hogy elvileg az egy perces mintát a 6x86MX MMX segítségével le tudja játszani szaggatás mentesen. Ez persze csak elmélet, mert mindezt hang nélkül null kimenetre tette. Ha realista akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy a DVD felbontású DIVX5-öt hanggal minimális akadással már le tudja játszani, ha sikerül felhúzni 200MHz-re. Ugyanez igaz az AMD és az Intel processzorára is, de ne mozgassuk az egeret és szigorúan csak merevlemezről. Realistább azt mondani, hogy 250MHz, MMX és kis szerencse kell a folyamatos lejátszáshoz, ha eseménydúsabb a film és pár filterről hajlandók vagyunk lemondani. A K6-2 3DNow! segítségével még Windows alatt is elboldogul a feladattal.

MPlayer avi lejátszás [mins:sec]

3DMark99 MAX

A 3DMark eléggé idealizált képet fest a processzorokról. Csak a nyers erőt méri, azon belül is az FPU érdekli, ami mint pár tesztből már kiderült nem realizálódik valós előnyben, pontosabban valamilyen mértékben megmutatkozik, de nem arányosan az elméleti értékkel, mert kevert integer-lebegőpontos-memória limites stb. lehet kód, tehát az eredményeket fenntartással kezelem. Pontosabban jól kimutatja az architektúrális erőt, de alkalmazás függő, hogy ebből mennyit használunk ki.

Az alsó régiót kibérelték a Cyrix processzorok. A 6x86L hozta a nem teljes kompatibilitását és sikerült érni egy teljesen fals értéket. Ennyire azért nem lassú. A kódot egyértelműen Intelre optimalizálták, mint általában a kortársaknál. A P54C és P55C viszonyát viszont teljesen reálisnak tartom. Az MMX tuningolva ragyogóan megközelíti az erősebbik AMD-t. A K6-2 új utasításkészletének erejét, és a hardveres támogatást, szépen kimutatja a teszt. Elvileg tényleg elérhető kétszeres gyorsulás, mert 2 3DNow unit van a processzorban, ami az egyszerűségének hála gyorsabb lehet az FPU-nál.

3DMark99 MAX [CPU score]

6x86L ismét mérési hibás. Érdekes, hogy az 200-as, MMX-et támogató processzorok, azonos eredményt hoztak. Az AMD SIMD készlete további 6%-ot jelent. Sajnos a driver nem támogatta a 3DNow! utasításkészletet, szereznem kellett volna egy TNT2-őt hozzá, így csak azt mérte a 3DMark, hogy mennyit jelent, ha a program támogatja. Nem sokat, de kicsit igen. Megfelelő kártyával és driverrel talán 10-20% közötti javulást is el lehetett volna érni.

3DMark99 MAX [3DMarks]

Értékelés

A legnagyobb versenyzővel kezdeném. Az Intel nagyon jó processzort alkotott az MMX-el. Ugyan architecturálisan nem volt a legjobb, de az FPU-ja nagyon jól sikerült, nem is tudták utolérni a többiek. A finomításoknak és nem utolsó sorban az MMX kiegészítésnek hála egy sokáig használható gépet lehetett összeütni vele. Ha tuningról volt szó, akkor sem kellett szégyenkezni, egy jó alaplapban szerinem hozza egy lassabb P2 teljesítményét. Persze azokat is lehetett tuningolni...

Lehet, hogy a következőkért kitagadnak a KIII topicból. Az AMD-vel kapcsolatban kicsit felemásak az érzéseim. A K6 jól sikerült, csak az FPU-ja nem volt elég erős, hogy lenyomja a Pentium MMX-et. Ha az árát nézzük, akkor máris nem várta el senki se, hogy ezt megtegye, hanem vett az árkülönbözeten egyel jobb videokártyát. A K6-2 nagyjából a helyén van. Az elérhető frekvencia és a jó platform ár versenyképessé tette az AMD-t alsó szegmensben, mint jelenleg az Athlon és Phenom II. Apropó platform. A legnagyobb gond a platformmal van. A Windows, chipset és VGA driver Bermuda háromszögben könnyű elveszni még XP alatt is. Finoman fogalmazva nem zártam a szívembe. Linux alatt viszont hasít a gépezet. A 3DNow! nagyon nagy durranás lehetett volna, ha támogatják akkoriban. Mivel ezt nem, vagy csak késve tették meg, így kevés hasznát láthatták a felhasználók. Végig azon gondolkoztam, hogy miért nem az FPU-t duplázták meg az AMD mérnökei. Gondoljatok bele, ha csak felével gyorsult volna, akkor is simán lenyomta volna az Intelt minden FPU kritikus esetben.

Utolsóként jöjjön a Cyrix. Az utolsó - szerintem - versenyképes CPU-juk volt a 6x86MX. Nem volt vele semmi gondom, a híréhez képest egész jól tudtam tuningolni és ha lett volna opengl támogatás még a quake is szépen futott volna, legalábbis anno szerette a Riva128-at. Kár, hogy kivonultak a csatatér szélére és sose jókor próbálják a VIA mezében meglovagolni a trendet. Figyeljétek meg, hogy az Intel és az AMD fogja learatni az ITX platformot.

Azt hiszem, hogy a következő tesztben áttérek a bacsis-féle lekvárpasztára. Hogy miért? Addig rendben volt, hogy a procik szépen kifehéredtek a pasztától. Csak ezt a fényképezéshez, csomagoláshoz le kellett vakarni. Mennyivel egyszerűbb lenne szépen letörölni egy kenyérrel. Na meg stílusos is lenne, mert a résztvevők felét bacsis adta kölcsön. Ismét szeretném megköszönni neki a segítséget.

Érdekes teszt volt és nem kicsit szerencsém volt a win98-al, hogy végig kitartott. A következő menethez azt hiszem már XP-t használok és valami stabilabb platformot keresek. Mit szólnátok mondjuk egy Pentium II vs. Athlon K7 harchoz?

Azóta történt

  • Pentium II és társai

    90-es évek végén megjelent processzorok csatája. Már akkor is feltettük az örök kérdést: AMD vagy Intel?

  • Windows 7 100MHz alatt

    Cyrix 6x86MX, TVGA9000B, 64+16MB SDRAM és fél marék kristály

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.