2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium 4 1.3GHz

Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

[ ÚJ TESZT ]

Dell Dimension 8100

A tesztben, ahogy már írtam, egy Dell gyártmányú gép szerepel. Az ível műanyag előlap egyszerű, csak az ezüst-fekete kivitel dobja fel kicsit, de az üzleti gépeknél nem a kinézet számított akkoriban. Nem kiscsoportos darab, az ára 1800 dollár körül alakul új korában, míg a súlya kb. 15 kg. Az oldallapot a bal alsó sarokban lévő gomb megnyomása után lehet kinyitni, ami még 15 év után is rendben működik.

A hátlapon sincs sok meglepetés. Talán csak az furcsa, hogy nem integrálták az alaplapra még a hálózati kártyát sem, az külön kártyára került a VGA és hang kártyával együtt. A levegőt két ventilátor mozgatja, egyik a tápegységért, míg a másik a CPU hűtéséért felel. Ez utóbbi sajnos elég zajos volt, de 15-20 másodperc után abbahagyta a zörgést, ezért inkább nem bolygattam.

A házat kinyitva látható, hogy igényesebben építették fel, mint az otthoni modelleket. Erre jó példa a CPU hűtés és a VRM kialakítása. A képen nem látható, de egy közös műanyag légterelő fedi őket, így a hátlapon lévő ventilátor mind a kettőt hűti. A VRM ráadásul kapott egy hűtőbordát, ami folyamatos üzemnél terhelés alatt jól jöhet.

A hűtőborda alatt lapul a gép szíve. A hűtőbordát nem volt egyszerű leszedni róla, mert kőkeményre kötött rajta a kétoldalú ragasztószalagra hasonlító hővezető. Nem sikerült tökéletesen lepucolnom még alkohollal sem. A fénykép ezért sem tökéletes, de a feliratok nagy része olvasható.

A gép árának jelentős részét a memória tette ki. Az Rambus DRAM modulok nagyon drágák voltak nem csak a megjelenésekor, de még évekkel később is. A gépben lévő darabok nem eredetiek, hivatalosan csak 800-as modulokat kezel az alaplap.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Celeron aranykor

    Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

  • Intel vs. AMD az AGP korszakban

    A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

  • AGP-s királyok

    Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

  • A Super Socket 7 csúcsán

    Ez volt az utolsó foglalat, aminek használatára engedélyt kapott az AMD is, a többi már történelem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.