2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium 4 1.3GHz

Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Miközben a Socket 370-es Celeronokról írtam befutott egy korai Pentium 4-es Dell Dimension 8100. Érdekesnek találtam, mint minden szerkezetet, ami ritka. Remélem nektek is tetszeni fog. A Willamette Pentium 4-ekre mindig úgy gondolok, mint amit kicsit éles kísérletnek szánt az Intel. Sok újdonságot próbált az Intel egyszerre bevezetni, talán pont ezért a platform nem volt teljesen kiforrott. A nyújtott plusz teljesítmény nem volt meggyőző az elődökhöz képest, az ár/érték aránya meg egyszerűen csapnivalóra sikeredett.

Willamette

A Pentium 4-et 2000 novemberében mutatta be az Intel. Az első szériát az 1.4 és 1.5 GHz-es példányok vezették be, de gyorsan bővítették a kínálatot. 2001 nyarán már 1.3-2.0 GHz között lehetett kapni a Pentium 4 processzorokat. Az új architektúrát Netburtsnek nevezték el utalva arra, hogy magas órajelre tervezték. A mérnökök 10 GHz-et céloztak meg, de ma már tudjuk, hogy a feléig sem jutottak el. A magas órajelhez hosszú pipeline társult, amihez 400 MHz-es Quad Pumped rendszer buszt, valamint gyors, de drága RDRAM-ot párosítottak.

A P4-nek két konkurenciája is akadt, hála annak, hogy azonos órajel mellett a Pentium 4 nem egy esetben lassabbnak bizonyult, mint elődei. A házon belüli versenytárs a Pentium 3 volt. A P4-ek megjelenésekor a leggyorsabb Coppermine Pentium 3-om 1.13GHz-en futott és mire a Netburst elérte a 2 GHz-et már kaphatóak voltak az 1.4GHz-es Tualatinok. A konkurencia ekkorra az AMD-re redukálódott. Az Athlonok 2000 végén 1.2 GHz-nél jártak és kis lemaradással a 2 GHz-es P4 után már 1800+-os Palominot lehetett vásárolni. Az Athlon XP teljesítményben fej-fej mellett haladt a P4-el, miközben az ár/érték aránya sokkal jobb volt.

A tesztelt gép

A Dimension 8100-at a következő oldalon kicsit részletesebben is bemutatom. Az alkatrészek listáját itt olvashatjátok. Az összehasonlíthatóság végett megkapta a Pentium 3-as tesztben használt Ti4200-at. A memória mennyisége is nőtt, de a programok egyike sem használta ki még a felét sem.

Memória: 4x 256MB MB 1066 MHz RDRAM
Alaplap: Dell Dimension 8100
CPU: Intel Pentium 4 Willamette 1.3 GHz
VGA: Nvidia, Dell MX420 és Inno3D Geforce4 Ti4200
Merevlemez: Samsung SP0411N
Operációs rendszer: Windows 2000 SP3

A CPU a leggyengébb Pentium 4-es. Az 1.3 GHz-es órajel még a Pentium 4-en alapuló Celeronoknál is alacsonyabb 200 MHz-cel. A felépítés fejlődése, illetve helyenként visszafejlődése mellett kérdés, hogy a hasonló órajelű Pentium 3-hoz képest hogy tud helyt állni.

A gyári Geforce MX420 helyett jobban örültem volna ha egy Geforce 2-őt rejt a doboz, de érthető, hogy munkára tökéletesen elegendő volt az MX is. Legjobban az sajnálom, hogy csak analóg kimenettel rendelkezik a kártya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Celeron aranykor

    Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

  • Intel vs. AMD az AGP korszakban

    A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

  • AGP-s királyok

    Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

  • A Super Socket 7 csúcsán

    Ez volt az utolsó foglalat, aminek használatára engedélyt kapott az AMD is, a többi már történelem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.