2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium 4 1.3GHz

Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

[ ÚJ TESZT ]

CPU tesztek

A tesztekben Pentium 3 felirattal szereplő processzor egy Tualatin Celeron. Szerencsére ez a Celeron verzió minimálisan van csak megcsonkítva az igazi P3 szériához képest, a legnagyobb eltérést a gyárilag 100 MHz-es FSB jelenti. Az 1.1 GHz-es Celeron teljesítménye megfelel egy 1 GHz-es P3 Coppermine-nak. Az 1.47 GHz-es beállítás az emelt (133 MHz-es) FSB-nek hála pár százalékon belül van egy 1.4 GHz-es Tualatin P3-hoz képest. Természetesen egy 512kB cache-es S verzió gyorsabb lenne, de annak sem adnék 10%-nál nagyobb előnyt, ezért bátran merem a Celeront referenciaként használni.

Az Aida szintetikus eredményeit egy ideje inkább csak útmutatónak tartom. Természetesen megmutatják egy-egy területen a fejlődést, de nagyon ritka az életben, hogy ennyire sarkított legyen egy program. Itt ez az útmutatás nagyon jól megmutatja, hogy mennyivel gyorsabb lett a memória kezelés. A CPU és FPU tesztek felemásak. Van amiben brutálisan elhúzott a P4 (PhotoWorxx, Julia), másban viszont nagyon lemaradt (Queen, SinJulia). Érdekes meccsnek ígérkezik a valós teszt.

Excel alatt egy hasonló órajelű P3 és P4 között minimális az eltérés. Az igazság az, hogy már az 1.1 GHz-es Celeron is bőven elég az Office 97-hez. Hosszabb tesz esetén talán ki lehetett volna mutatni, hogy tényleg gyorsabb-e a P4, vagy csak a mérési hibahatár miatt néz ki jobbnak.

WinRAR-ral tesztelve érdekes eredményt kaptam. Arra számítottam, hogy a memória sávszélesség miatt a P4 fog győzni, de nem jött be a számításom. Jól látható, hogy az új architektúrának nem fekszik a program.

A Lame képes kihasználni az SSE2 utasításkészletet. Talán ennek is köszönhető, hogy a konvertálás több, mint egy percet gyorsult. A legerősebb Pentium 3 sem érhet fel a kis Willamette teljesítményéhez.

A DivX tesztben ismét fordul a kocka. Azonos órajelen a Pentium 3 gyorsabb. A grafikon alapján 5-10% lenne talán az előnye.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Celeron aranykor

    Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

  • Intel vs. AMD az AGP korszakban

    A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

  • AGP-s királyok

    Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

  • A Super Socket 7 csúcsán

    Ez volt az utolsó foglalat, aminek használatára engedélyt kapott az AMD is, a többi már történelem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.