2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ilyen lesz az AMD Bulldozere?

A következő oldalakon az AMD legújabb mikroarchitektúrájának jópár eddig ismert részletére világítunk rá.

[ ÚJ TESZT ]

...és platform

...és platform

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy AMD vonalon viszonylag ritkán volt foglalatváltás, és ha történt is ilyen a gyártó a lehetőségekhez mérten megpróbált valamilyen visszafele-kompatibilitást biztosítani az új processzorok esetében. Ez néhány esetben (sokszor az alaplap gyártó cégek hibájából) nem mindig volt kifogástalan. Az új foglalatokat az alaplap gyártók szeretik a legjobban mert így folyamatosan újabb és újabb termékeket értékesíthetnek. Természetesen a chipsetek gyártóinak (Intel, AMD, korábban nVidia, VIA, stb.) is pénzt hoz a konyhára, bár ez az üzletág nem nevezhető éppen aranybányának. A felhasználok egy részét már kevésbé érinti kellemesen a plusz kiadás és az ezzel járó macera.

foglalat evolúció

Egyelőre hivatalosan nem került megerősítésre, de úgy tűnik, hogy az első, asztali szegmensbe szánt Bulldozer esetében le kell mondanunk erről. A Socket AM3-at bő két év után leváltásra kerülhet, mert az AM3r2/AM3b tokozású Zambezi lapkás CPU-kkal minden bizonnyal már nem lesz kompatibilis. Ennek egyik oka lehet a teljesen új felépítéssel bevezetésre kerüli energiagazdálkodási funkciók sora, illetve a jelentősen megújuló Turbo Core funkció. Az új foglalat a Socket AM3+ nevet kapja, mely 942 érintkezővel fog rendelkezni. Ez kereken eggyel több mint az AM3-nál már megszokott 941. Szinte biztos, hogy a jelenlegi 938-ról (AM3) az AM3+ tokozású CPU lábainak száma is nőni fog eggyel vagy kettővel. Az I/O architektúra viszont biztosan nem változik, marad a még Athlon 64-gyel beköszönt HyperTransport. Öröm az ürömben, hogy így a sima AM3 tokozású processzorok (beleértve a 7000 forintos Sempron-t is) az AM2 és AM2+ foglalatú alaplapokkal való visszafele-kompatibilitás után működni fognak az AM3+ foglalatban is. Ez elsősorban azoknak lehet jó hír, akik nem szeretik egyszerre nagyobb költségbe verni magukat, de hosszútávon gondolkoznak. A hűtők felfogatása 99% hogy nem változik most sem, ahogy ezt AM2 óta megszokhattuk.

régi-új foglalat immáron feketében

A Zambezi kódnevű nyolcmagos lapkára épülő komplett asztali platform a Scorpius nevet kapja majd. A chipkészletek jelölése is változni fog. A csúcs északi-híd 990FX, az azt követő 990X, míg a legkisebb 970 névre fog majd hallgatni. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek pontosan miben fognak eltérni a 800as sorozatban található hasonló elnevezésű elődjeiktől, de feltehetőleg nem sokban. A PCI Express 3.0 szabványosításának durván egy éves csúszása okán, már hónapokkal ezelőtti kiesett az egyetlen potenciális újítási lehetőség. A HyperTransport 3.1 implementálására lehet még számítani, de az ebből fakadó bő 20%-os plusz CPU és északi-híd közötti sávszélesség növekedés a számítási teljesítmény szempontjából az esetek többségében szinte elhanyagolható. A Fusion vonal mellett (gyaníthatóan a Sandy Bridge GPU tartalma miatt) az eddigi IGP-s megoldást is továbbviszik a 980G személyében, amely jó eséllyel csak a 880G egy átnevezése lesz. Ez az egyetlen északi-híd a négy közül, amely számottevően profitálhatna a HyperTransport 3.1 által nyújtott magasabb sávszélességből, mivel gyorsabban elérhetné azon keresztül a VRAM-ként használt DDR3-as rendszermemória egy részét. Erre egy lapáttal még rátehet az új, az AMD szerint durván 30%-kal gyorsabb memóriavezérlő is, de azért csodákra így se számítsunk ettől az IGP-től.

A déli vonalon érkezik az SB950 és az SB920. Az előbbi az SB850-hez képest plusz két PCI Express 2.0 sávval gazdagodik, míg utóbbi az "SB850 mínusz RAID5" eredménye. A decemberben kikerült hivatalosnak látszó anyagon az AMD továbbfejlesztett RAID algoritmusokat ígér. Ez a valamilyen RAID konfigurációt preferáló, illetve tervező vásárlóknak lehet egy jó hír. Arról egyelőre semmi hír, hogy a Llano lapkás Fusion-ok mellé érkező UEFI (BIOS utód), illetve a Hudson-M3/D3 FCH(~déli-híd) páros négy portnyi USB 3.0 támogatását megkapja-e a platform. Jelen állás szerint ez utóbbi ki fog maradni. Az mindenképpen jó hír, hogy az új platform nem követi az LGA-1366 példáját, azaz nem csak egyetlen csúcs chipkészlet (990FX) közül válogathatnak majd a gyártók. Ennek illetve a buszrendszer, valamint a memória csatornák változatlan számának hála, olcsóbb AM3+ alaplapokra is számíthatunk majd. Feltehetőleg az új foglalatra épülő alaplapok elrendezése nagyon hasonló lesz a jelenlegi AM3-as elődjeikhez. A körítés megszokott módon pedig csak az alaplapok gyártóin fog múlni.

A hivatalosan támogatott memória szabványok sebessége is nő, egészen DDR3-1866-ig, mely 40%-kal gyorsabb DDR3 modulok támogatását jelenti a Phenom II-vel szemben. Ez két csatornás, dual-channel vezérléssel párosul, mellyel elméletben 29.86 GB/secundum-os csúcsérték érhető el. Az LGA-1366-os i7 hivatalosan DDR3-1066-ot támogató, háromcsatornás megoldásának csúcsértéke 25.59 GB/s. A dual-channel előnye, hogy nem követel meg egy bonyolultabb, több rétegű alaplapi nyákot és CPU tokozást.

Végül a Scorpius platform "i" betűjére a Radeon 6900-as sorozat teszi fel a pontot, mely nem túl meglepő módon elsősorban a minél zökkenőmentesebb megjelenítésért lesz felelős.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.