2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

"Hordozható" Bluetooth-os hangfal házilag

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Készítettem egy sima center hangfalból egy Bluetooth-os, hordozható hangfalat igencsak impresszív hangerővel és kinézettel.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az egész úgy kezdődött, hogy haverokkal voltam buliban, és megláttam az undorítóan igénytelen kis műanyag PC speakereket, mint a buli zeneforrása. :) Ekkor ötlött a fejembe a gondolat, hogy építek egy hangfalat és belerakok egy erősítőt, valami olyat, aminek jó hangja van és nem olyan mintha egy PVC-csőben ciripelne egy tücsök, plusz még egy tápot is, hogy csak a konnektorba kelljen bedugni. Tudni kell rólam, hogy nagyon szeretek mindenfélét építeni, barkácsolni, kreatívkodni, és jópár erősítőt meg áramkört raktam már össze, szóval ez nem csak ilyen „dejóislenne” ötlet volt.

Először arra gondoltam, hogy veszek egy régi szétrohadt hangdobozt hangszórók nélkül, és szerzek bele olcsón hangszórókat, ugyanis a jóféle hangfalak túl drágák voltak, meg nem is lett volna szívem szétbarmolni őket. Már majdnem meg is vettem egyet, amikor megpillantottam a tökéletes alanyt. Egy Kenwood CRS-15 centersugárzó volt az, használtan, Vaterán.

Meg is vettem kemény 1500 Ft-ért. Ez valami házimozi rendszernek, vagy hifirendszernek a passzív centerhangfala. A méretei: 45x13x15cm. A doboz hátára az van írva, hogy 100W-ot tud, de ezt elég erős túlzásnak érzem, szerintem 40-50W-nál többet nem nagyon venne jó néven.

Persze arra még nem gondoltam, hogy milyen erősítőt fogok belerakni, vagy hogyan fogom megoldani a tápot. Volt is belőle gondolkozás, főleg erősítő terén. Ugyanis egy sima A, B, vagy AB osztályú erősítő borzasztóan melegszik, jobb esetben is 65-70% a hatásfoka, ez a hangfal pedig egy teljesen zárt, 1 cm vastag farostlemez doboz. A kettő együtt pedig igencsak nem előnyös párosítás. Így hát 1-2 hét keresgélés után találtam rá a D osztályú erősítőkre. Addig még csak nem is hallottam róluk, de egyből tudtam, hogy ez lesz a nyerő: pici méret, akár 98%-os hatásfok és nagyon olcsók. Teljesen én sem értem a működésüket, de majd az erősítőről szóló részben kitérek rá.

Egyből keresgéltem is a kapcsolásokat interneten, de rá kellett jönnöm, hogy ezt már házilag nem tudnám megcsinálni (SMD forrasztás, kétoldalas nyák, stb.), így elkezdtem eBay-en keresni kész erősítőket, és nem is telt sok időbe, mire megtaláltam a nekem valót. A Texas Instruments által gyártott TPA3116-os chip a lelke, és 2x50 W teljesítményt tud leadni 4 Ω-on, ez bőven több is, mint ami kell nekem.

Amíg keresgéltem, rátaláltam egy nagyon szimpatikus Bluetooth modulra is, el is határoztam tehát, hogy lesz benne Bluetooth, ilyet úgyse csináltam még. A modul a „BLK-MD-BC05B” nevet viseli, valami kínai fejlesztés, de tökéletesen teszi a dolgát. Még valamikor áprilisban meg is rendeltem mindkettőt Kínából, remélve, hogy nyár elején megérkeznek. Persze, hogy nem… Az erősítő június vége felé meg is jött, de a Bluetooth csak július második felében, így addig kénytelen voltam elhalasztani a teljes összeszerelést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.