2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Sztereó erősítő házilag - másként is lehet

Mono aktív hangfalnak indult, sztereó aktívként folytatódott, de mire minden megérkezett már asztali erősítő állt a tervekben.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

A történet úgy kezdődött, hogy unatkoztam, bár az igazat megvallva minden történet így kezdődik. Szóval, nézegettem mindenfelé a neten olvasgatnivaló téma után, még augusztus végén és mint mindig, a LOGOUT-on ismét találtam érdekességeket. Ezúttal gold007 kolléga hordozható, bluetooth-képes házi hangfala volt a téma az olvasásra.

Eszméletlenül megtetszett az ötlet, írtam is neki privátot bővebb infóért. Én még NFC-vel ki akartam bővíteni a dolgot, így arra is rákérdeztem. Ezúton is köszönöm a segítséget! Gyorsan regisztráltam eBay-re, PayPalra, a visszaigazoló SMS-ek után már neki is estem az alkatrészek kutatásának az eBay-en.

Na de ne szaladjunk ennyire előre. Megrendeltem a későbbiekben kibeszélésre kerülő alkatrészeket és vártam az érkezésüket. Szeptember 20-a körül itt volt minden, igaz, a végső összeszerelésre november 5-én került sor. Az idővel változtak a dolgok.

Arra gondoltam, hogy monó hangfalat nem lehet vele csinálni, mert monó erősítő nincs ilyen árban és amúgy is sztereót vettem. Utánakérdeztem hozzáértőnél, aki megerősített a gyanúmban, hogy ebből legjobb esetben is csak félmonó-félsztereó lesz, tehát egy hangszórók tekintetében szimmetrikus hangfalat kell szerezni/építeni, mégpedig páros számú hangszóróból.

Októberben kimentünk a szomszédba, Oberwartba, a hónap eleji (első szombati) zsibvásárra hangfalat nézni. Sajnos az általános Hi-Fi dealernél nem volt semmi említésre méltó hangfalak terén. Persze, erősítővel dugig volt a pultja. Pont, mikor hangfal kéne. Találtunk arrébb egy Tannoy párt, 80 euróért. Kb. 1 méter magasságú, belépőszintű kramanc lehetett. Ott is hagytuk.

Végül már minden reménnyel felhagyva, a ténylegesen gagyi részlegen baktatva találtunk (lealkudva) 42 euróért egy jó nagy párt, retro hangfalakkal foglalkozó üzletember ismerős szerint jófélék (utolsó előtti oldalon bővebben). Édesapám azt mondta, hogy ez jó lesz nekünk a nappaliba, én meg megkapom a Magnat párt. Ekkor eldöntöttem, hogy a félmonó hangfalnak is vége, lesz helyette egy, amiben az erősítő lapul majd, és - az amúgy hangfalkábel bejárataként használt - csatlakozó majd kimenetként fog funkcionálni a pár másik tagjának számára.

Végül is, így még valamennyire hordozható is lenne, de már sztereó. Kihoztuk a hatalmas hangfalakat a zsibiről, miközben - a majdnem 100 méteres gyaloglás után - majd leszakadt a kezünk, olyan nehezek voltak darabonként.

Az utolsó konstrukció-módosítást nem tudom, mi okozta, de úgy döntöttem végül, hogy asztali masinaként lesz használatba véve az erősítő a számítógépemnél. Családi összejövetel volt, nagyszüleim jöttek, és megmutattam a nagypapámnak, hogy mégis mit vettem. Összedugtam az akkor még darabokban lévő masinát és bekapcsoltam. Majd a kezembe nyomott tízezret, hogy "Nekem is! Az aprót megtarthatod."

Ez az öt perc (közvetve) nagyban megváltoztatta az elképzlésemet arról, hogy hogy fog kinézni az erősítő. Amikor legközelebb mentem hozzá, már két dobozzal az asztalon várt, mellettük kábelekkel. A masina belsejét kitöltő dolgok voltak és a doboza. Megvette őket, egyet nekem és egyet magának - mindenből.

Tegnap elmentem hozzá, és összeraktuk a dolgot, legalábbis az enyémet, mert az övé még nem érkezett meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.