2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FX 8320 VS i5 2500K – A soha el nem készült teszt

Megérte a durván + 22.000 forintba kerülő váltás vagy egyszerűbb lett volna egy komolyabb 990-es lapot venni?

[ ÚJ TESZT ]

Tuning, BIOS flash

Miután megvolt az összeszerelés, alapórajelen megnéztem, minden működik-e, bootol-e a gép.
Eléggé megijedtem, mikor lefagyott, egymás után sokszor is. Később rájöttem, az előző nap az AMD teszteléséhez telepített CoreTemp fagyasztott be mindent Intel proci mellett. Tudom, illett volna újrahúzni a Windowst, de SSD mellett nem szeretnék rendszert csinálni belőle, 25 TB nem olyan sok.

Ment a teszt alapon, default BIOS beállítással.
Majd egy jó nagy ugrás, 4 GHz. Ekkor már defaultból állítgattam el. Például a RAM-ot belőttem 1866 CL9-re, a CPU feszt 1,25-re és kikapcsoltam az Intel "technológiáit".
A teszt lefutása után következett a 4,5 GHz, egy szintén nagy ugrással. Ehhez 1,27 Voltot állítottam be. Majd jött volna az 5 GHz. Egy volt a gond, ehhez már elég erőteljes feszemelés kellett. 1,4 Volt alatt nem volt stabil. A bencheket, méréseket lefuttattam, azazhogy, az IBT-t nem hagytam végigmenni, mert nagyon meleg lett a mag, így ahhoz nem született eredmény. 5 GHz-en amúgy már esett vissza a teljesítmény néhol.
A Macho valóban kevés oda, az 5 GHz mellé.

Ezután már csak a véglegest kell kiválasztani. Azt úgy kerestem, hogy 1,3-1,31 Voltig ami a stabil és a legnagyobb. 4,9 GHz-en kékhalálozott, 4,8 stabilnak tűnt, de sajnos nem lett az, sok programmal, köztük egy játékkal nem bírt el. Így az a helyzet alakult ki egyelőre véglegesnek, hogy két mag 4,8, két mag pedig 4,7 GHz-en fog menni.

A BIOS flash és halott BIOS-os alaplapok életre keltése:
Szóval én voltam a buta, tudom.
Letöltöttem az AsRock oldaláról a legfrissebb 2.90-es BIOS verzió Windows alól flashelő programját. Elindítottam, kiírta, hogy az optimális működés érdekében zárjak be mindent. Leokéztam, gondolván, majd ha végez az Office telepítő és lejár a zene a YouTube-on, akkor elindítom a flash-t. Csakhogy ő ezt nem így gondolta, abban a pillanatban elkezdte a flash-t, aminek eredménye egy lefagyás volt, loopolt tizedmásodperces hanggal.

Gép reset, semmi. BIOS reset, semmi. Na, most jött az ijedés. Dr. Debug írta, hogy F9. Nézem, nem találja a recovery BIOS-t. Jó, ez nagyon ciki. Ráguglizok: FAT32-es pendrive-ra tegyem rá a BIOS alól flashelős BIOS fájlt. Megtettem. Bedugom a pendrive-ot, indítom a gépet. 60-as hibakóddal megáll a gép. Nézem, mi az, nem értem, így ismét a Google-t használom, elvileg nem kompatibilis a RAM.
Ekkor már enyhén szólva is ideges voltam.

A megoldás:
Létre kell hozni egy DOS-os pendrive-ot, például Rufus-szal, arra rátenni a BIOS fájlt és egy autoexec.bat fájlt, amit sysedit-tel hozunk létre úgy, hogy a BIOS fájl teljes nevét egy új sorba beírjuk a már ott lévő sor alá. Ezt a Windows a C: meghajtó gyökerébe menti el.
Pendrive bedug, gép bekapcs, és a képernyőn már mennie is kell a flashelési folyamatnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • i7-2600 vs 6700k

    CPU-erőben a 6700k nagyjából 50-60 százalékkal gyorsabb, mint az i7-2600: megéri a cserét, ha az ember ki tudja használni.

  • Intel I5-2500k vs. AMD Athlon X4 860K

    Vajon mennyivel jobb 2011 egyik legjobb processzora mint 2014-es év egyik legolcsóbb "játszós" négymagosa?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.