2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Debreceni Ph! foci élet hétről hétre

    A debreceni topic egy labdába sűrítve

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Helyszíni riport 14 éve 32

  • Eszi a Vodafone az sms-eket?

    A múlt héten vettem második telefonnak egy Vodafone 225-ös készüléket, hogy lecsökkentsem a különböző szolgáltatókon keresztül intézett telefonálásaim percdíjait. A ZTE gyártmánya maga 3000ft-s árával jó vételnek tűnt, hiszen alaptelefon, telefonálni lehet vele, illetve sms-t írni, erre is kellett.
    Az utóbbi viszont nem biztos, h tényleg kellően megfelelő-e a készülék.

    Nemes egyszerűséggel annyi a történet, hogy a második ékezetes betű után a 160 karakterből 66 lesz.
    Érdekes, hogy az első után semmi, egy karakternek számolja, csak a második után csökken le, utána a 3., 13, és akárhányadik ékezetes karakter is 1-nek számít.
    A telefon 3 sms-t enged összefonni, és ha már 2 ékezetes karakter van( ami azért a magyar nyelvben elég gyakran előfordul), akkor a 3 sms összesen 198karaktert fog tartalmazni, ami még másfél, normális 160 karakteres sms-nek sem felel meg :Y

    Én a karakter kódolásra nem gyanakszom, mivel akkor minden ékezetes betű többnek számítana, gondolom. Az én fejemben inkább egy kis szoftveres játék fordult meg, ami alapján a vodafonos telóval egy kicsit több sms árát lehet behajtani, mint egy másik gyártó készülékében.

    z0d1AK 14 éve 9

  • Ki lopja el a jogdíjamat?

    Tavasszal felháborodva olvastam a neten több portálon is, köztük az itcafe-n is, hogy az Artisjust ráteszi a kezeit a pendrive-okra, hogy ezzel fizettesse meg a „hordozón valószínűleg tárolandó zenék, filmek elmaradt jogdíjait”. Hol marad itt az ártatlanság védelme? Ha én pendrive-ot veszek, akkor azt azért tehetem csak, mert valószínűleg lopok a szerzőktől, és ők okosak lesznek, mert vagy így, vagy úgy, de behajtják rajtam?
    Másik oldalról megközelítve pedig hol marad az én jogdíjam? Készítek tucatnyi fotót, képet, videót, és egyéb adatokat hozok létre itthon és az iskolában is. Ez mind az én szellemi termékem, amit a pendrive-ra másolok, tehát én vagyok a szerző, a tartalom az én tulajdonom. Az Artisjust mikor fizeti ki ezek után az én jogdíjaimat?
    Nem feltétlen a saját jogdíjam siratom, hiszen az nem a kategória. De vajon ki is fog kapni abból a 2400ft-ből, amit befizetek egy 32gigás adathordozó után? A művészek, vagy az ötletgazdák, akik kitalálták, hogy erre is tehetnének matricát…?
    Ezek után várom, hogy mikor csillog majd a szép, hologramos matrica a telefonokon, vinyókon.
    És mikor indul már egy precedens per ellenük, hogy azért rájöjjenek, hogy valahol van egy határ?

    z0d1AK 15 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.