2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • A hatásfok nyomában 3.

    Sorozatom záró részében összefoglalom, milyen tényezők befolyásolják a napelem hatásfokát, bemutatom a lehetséges alkalmazási módokat és a hatásfoknál fontosabb tényezőket.

    A hatásfok nyomában

    A 2. részben elmeséltem, hogy a kvantumelmélet segítségével belátható, hogy egy adott anyagból készült napelem a fény spektrumának csak egy részét képes villamossággá alakítani. Az energiamennyiség szempontjából ezen a téren a szilícium teljesít a legjobban. A kb. 30%-ra adódó elméleti hatásfokot azonban több dolog miatt sem lehet elérni. Egyszerre több tényező határozza meg a kiadódó gyakorlati hatásfokot, melyeket olykor csak egymás kárára erősíthetünk.

    Fontos szempont például a napelem abszorpciója, az a mérőszám, amely megmutatja, mekkora részét nyeli el a napelem a rásugárzott fénynek. A beérkező fénnyel három dolog történhet: visszaverődik, elnyelődik vagy áthatol a napelemen. A felület strukturálásával és tükröződésgátló bevonatokkal a visszavert fény mennyisége közel nullára csökkenthető. Ahhoz ugyanakkor, hogy minden fény elnyelődjön a cellában, vastag szilíciumrétegre van szükség, ez pedig azt jelenti, hogy a fotáramnak vagy nagy kristályrészen kell áthaladnia, vagy sok kontaktust kell kialakítani, amelyek árnyékolják a kristályt. A szilícium ellenállásán a fotoáram teljesítményt disszipál, ez tehát veszteségként jelentkezik, ráadásul melegíti is a napelemet.

    Folytatás...

    Bada Bing 13 éve 2

  • A hatásfok nyomában 2.

    A folyamatok energetikai szemlélete segítségével mindig azt vizsgáljuk, mennyi energia lép be egy rendszerbe és mennyi, illetve milyen formában hagyja el azt. A napelemek esetében fényenergiát vesz fel és villamos energiát ad le a rendszer. A működés jóságát egy egyszerű mérőszámmal, a hatásfokkal jellemezhetjük. Ez a számunkra hasznosnak ítélt energia mennyisége osztva a bemenő energia mennyiségével.

    Hogy megismerjük a napelemek hatásfokának korlátait, nézzük meg, hogyan alakul a fényenergia villamossággá! A legegyszerűbb napelem egy megvilágított P-N átmenet. Egy egyenirányításra használt dióda egy ilyen átmenetből áll, egy tranzisztor pedig kettőből épül fel. A P-N átmenet a gyakorlatban egy szilícium egykristály, mely eltérő adalékolású (szennyezettségű) tartományokból áll. Példaként tekintsünk egy szilíciumkristályt, melynek bal oldalát foszfor (P) atomokkal erősen adalékolták. A foszfor beépül a kristályrácsba, így ha a szilíciumdarabka kristályrácsát közelről megvizsgáljuk, azt találjuk, hogy itt-ott szilícium- helyett foszforatom ül benne.

    Folytatás...

    Bada Bing 13 éve 2

  • A hatásfok nyomában 1.

    A legolcsóbb, amorf szilícium napelemek hatásfoka 5-7%, melyről gyakran lekicsinylő megállapításokat hallani. De csakugyan ilyen kevés volna 7%? Nézzük, milyen alternatívák kínálkoznak a jövő villamosenergia-termelése számára!

    A nap évente kb. 1 milliárd TWh energiát sugároz a Földre. Ez több, mint teljes fosszilis- és nukleáris hasadóanyag készletünk együttvéve. Ha energiaigényünk a megszokott ütemben növekszik, nem morális-filozófiai kérdés lesz a napenergia alkalmazása, hanem megkerülhetetlen szükség. Azt kell tehát sorra vennünk, miként lehet a leghatékonyabban munkára fogni ezt az energiát.

    A kukorica a rásugárzott fény 1,5%-át alakítja kémiai energiává. Mivel a kukoricasorok között is kell némi helyet hagyni és a szomszédos növények itt is egymásra árnyékolnak, így sem tudjuk egy terület nagyobb hányadát hasznosan beültetni, mint ahogy napelemekkel lefedhetnénk. A növénytől a villamos energiáig ráadásul még nagyon hosszú út vezet. A kukoricát be kell takarítani, melynek során üzemanyagot használunk fel. Még több energiát kell befektetnünk a szállítás, és előkészítés során. A növényeket kazánban elégetve annak hőjét használhatjuk fel, melyből mindig elszökik valamennyi, mielőtt elérné a közvetítő közeget. A hőt hőerőgép segítségével alakíthatjuk mozgássá. Ennek a lépésnek hatásfoka tipikusan 30-40% lehet.

    Folytatás...

    Bada Bing 13 éve 6

  • Állami döntés a hologramos népbutítás ügyében

    A Magyarországon is kapható, növekvő népszerűségnek örvendő hologramos csodakarkötők a helyi tudományos társaságok közbenjárásának köszönhetően megütötték az ausztrál versenyhivatal ingerküszöbét.

    Az ACCC, a magyar GVH ausztrál megfelelője súlyos következményekkel járó döntést hozott: miután az áltudományos hókuszpókuszokat terjesztő, gumikarkötőket áruló cég a hatóság felszólítását követően sem tudta semmilyen tudományos bizonyítékkal alátámasztani termékeinek hatásosságát, arra kötelezték őket, hogy hagyjanak fel a megtévesztő marketinggel, és minden becsapott vásárlónak fizessék vissza a pénzét, amennyiben ezt kérik.

    Az ACCC nyilatkozatában kijelentette, hogy a hologramos karkötők semmiféle előnnyel nem rendelkeznek egy közönséges gumikarkötőhöz képest. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vásárlók óvakodjanak hasonló termékektől, melyek hatásosságát a forgalmazó üres, és gyakran ránézésre is hamis állításain kívül semmilyen tudományos bizonyíték sem támasztja alá.

    A Power Balance elismerte, hogy valótlan állításokat fogalmazott meg hologramos, egyensúlyjavító termékeiről, és így félrevezette a vásárlókat, megsértve ezzel a hatályos kereskedelmi törvényt.

    Folytatás...

    Bada Bing 13 éve 16

  • Távoktatás

    Itt az idő, hogy szétválasszuk az információtovábbítást és az anyagmozgatást. Menedzserek százezrei röpködnek szerte a világban konferenciáról konferenciára, saját testüket és poggyászukat alumíniumba csomagolják, és tízezer méter magasságban széndioxidot okádva szelik az eget. Majd e célra fenntartott konferenciahelyiségekben foglalnak helyet és beszélgetnek pár órát. Végső soron semmi olyat nem tesznek, amit egy emailben, telefonon vagy telekonferencián ne intézhettek volna el a költség századrészéből és a környezeti terhelés ezredrészével.

    Hasonlóképpen diákok tízezrei özönlenek napról napra egyetemi előadóikba, ahol a tanár egyszerre több száz diák előtt megtartja óráját, miközben gyakran csak egy elektronikus prezentációt követ, amelyet a diákoknak is elküldhetett volna, és nem kellene újra begépelniük, miután 400 példányban egyszerre lemásolták a kivetítőről kézzel, mint a középkori szerzetesek.

    A hagyományokhoz való ragaszkodással és saját nélkülözhetetlenségükbe való vak kapaszkodással nagyon sok fölösleges munkát rovunk mindannyiunkra. Azért tartom ezt súlyos problémának, mert világosan látszik, hogyan lehetne ezt ügyesebben csinálni, és a technikai feltételek már régen adottak. A hatékonyság a jövő felé vezető út és nem azért nem élünk a lehetőséggel, mert nincsenek hozzá erőforrásaink, vagy túl buták vagyunk. Inkább csak lusták vagyunk és féltjük a biztonságos középszert.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 7

  • Elektronikus könyvek - meddig kell még várni?

    Itt az ideje (5 évvel ezelőtt), hogy elváljék egymástól az információ és az anyag. Unom már, hogy 5-10 ezer forintot kell kiadnom negyed kilogramm gyűrődő, koszolódó papírért, mikor csak arra a pár száz kilobájt információra van szükségem, amit - gyakran minősíthetetlen minőségben - rányomtattak.

    Kivágták a fát, elszállították a gyárba, megőrölték, vegyszerezték, pancsoltak benne, kilapították, simítgatták, szárították, szeletelték, darabolták, kötegelték, megint szállították, összefestékezték, darabolták, hajtogatták, bekötötték, boltba vitték, raktározták.

    Csak fel kellett volna rakni a netre az egészet. Itt az erőforrások milliószoros pazarlása zajlik. Erre azonban nincs hajlandóság, féltik az információt, mert ha nem zárják az anyag börtönébe, akkor a legapróbb fuvallat is szerteszét szórja a világban, és többé már nem lehet elpusztítani. Más sem teheti meg, mert azzal szerzői jogot sért.

    A fennálló helyzet sokkal többeknek okoz bosszúságot, mint ahányaknak használ. Ha megfizetnék az emberek a szellemi munka értékét, és sikerülne megszabadulni a materiális kötöttségektől, mindenki jobban járna, globálisan szemlélve pedig ez volna az egyetlen ésszerű, erőforrásokkal takarékosan bánó megoldás.

    Ki lesz a magányos hős, aki felvállalja az új rendszer létrehozását? Most kell belevágni, már így is késő, a türelmem is fogytán.

    Bada Bing 14 éve 13

  • A haszonszerzés tudománya

    A tudomány és technika korában a többség még mindig védtelen a szélhámosokkal szemben.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 14 éve 74

  • A futás hatása a térdizületre

    Porckopáshoz vezet-e a hosszútávfutás? A térd- és sípcsontfájás okán eredetileg megfogalmazódott kérdésem az aszfaltfutásra vonatkozott, de a fellelt tanulmányok alapján ennél csak kevesebbre adható válasz.

    A Current Orthopaedic Practice-ben [3] publikált tanulmány egyetemi sportolók kérdőíves felmérésével kereste arra a választ, hogy a hosszútávfutás összefüggésbe hozható a csípő- és térdizületek porckopásos betegségeivel. A cél- és kontrollcsoport együttes mérete kb. 700 fő volt. Előbbibe hosszútávfutók, utóbbiba úszók tartoztak. A futók közül kevesebb embernek volt szüksége porckopás okozta fájdalom műtéti enyhítésére (0,8%). A tanulmány nem talált összefüggést a mérsékelt hosszútávfutás és a porckopás kialakulása között.

    A The American Journal of Medicine kutatása [4] 498 hosszútávfutót vizsgált. A vizsgált személyek életkora 50 és 75 év közötti volt. Viszonyításként egy 365 fős kontrollcsoportot használtak. A cél a futás során fellépő ismétlődő becsapódások és az időskori csontvázrendszeri sérülések kialakulása közötti viszony felmérése volt. A kor, nem, foglalkozás eredményekre való hatását kiszűrték.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 1

  • Lábjegyzékek

    [1] A kognitív torzítás az a viselkedési tendencia, amikor gondolati folyamatokból eredő rendszeres hibát vétünk az információk értékelésekor. Egy fajtája például a pozitív torzítás, mikor egy bennünket foglalkoztató esemény bekövetkeztét megjegyezzük, be nem következésével azonban nem foglalkozunk. Ha egy zeneszámra gondolunk és a rádió bekapcsolásakor éppen azt adják, biztosan feltűnik, el is gondolkodunk, hogy a véletlen műve volt-e. Amikor más játszanak, azzal viszont nem foglalkozunk. Így kialakulhat bennünk az a téves kép, hogy ki tudjuk találni, mit játszanak éppen a rádióban. Szintén jellemző példája a publikációs torzítás [2].

    [2] A publikációs torzításnak köszönhető, hogy a népszerű magazinokba mindig jut szenzációs hír a (jellemzően orvos-) tudomány világából. Például a telepátia kutatása során azt figyeljük meg, milyen eséllyel találják ki a másik szobában kihúzott kártya színét az alanyok. A nagy számok törvénye alapján ennek 25% az esélye (zöld, tök, piros, makk).

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve

  • Duke Nukem Forever - Nomen est omen

    A játékostársadalom gyakran csak DNF-nek rövidíti a sokáig, ámde hiába várt messiást. A rövidítés jelentését a thefreedictionary.com-on is megtalálhatjuk. Lássuk csak, mit jelent a DNF!

    Igen. Már értem!

    Bada Bing 14 éve 2

  • Automatikus HD-re váltás Youtube-on

    Most egy olyan Firefox kiegészítőt ajánlok, amellyel többek között elérhetjük, hogy a Youtube videói mindig az elérhető legmagasabb minőségi beállításban induljanak el.

    A Greasemonkey egy apró, scriptmenedzser program, amellyel tetszőleges tartalmú JavaScriptek lefutását rendelhetjük tetszőleges oldalakhoz. A userscripts.org oldalon óriási számban találhattok scripteket a legkülönfélébb feladatokra. Ezeket egyetlen kattintással (és egy biztonsági figyelmeztetés leokézásával) telepíthetitek a Greasemonkeyba.

    Az említett youtube-os script itt érhető el.

    Bada Bing 14 éve 0

  • A drót (The Wire) - sorozatajánló

    Koszos, szegény, főleg feketék lakta város Baltimore. Hétköznapi szinten a drogkereskedelem és a vele járó erőszak, magasabb szinten pedig az ezzel összefonódó korrupció keseríti meg az emberek életét.

    A maffiavezérek helyett drogfutár gyerekekre és túlórára vadászó rendőrök még a 21. század elején is hangosan kattogó írógépeken készítik jelentéseiket. Vezetőik legfőbb gondja, hogy a statisztikák megzsugázásával szerezzenek politikai pontokat a városvezetésnél.

    A képmutatás, a dogmává szilárdult közösségi jelszavak és a valós problémák megnevezésétől való félelem hálójába gabalyodva próbálja néhány elhivatott rendőr végezni munkáját.

    Az utcakölyköknek sincs választása. A nyomor, a bűnözői normák és a társadalmi vezetők üres ígéretei és látszatintézkedései között nőnek fel. Nincs kétség afelől, hogy rossz úton járnak, de számukra ez az egy út adatott meg. A Drót kényszerpályán mozgó sorsok története és egy züllött, de élő, lélegző, sokszínű városé. Az öt évados sorozat a Baltimore-t behálózó kapcsolatok törvényen innen és azon túl eső szövevényeit is bemutatja. Nem ítélkezik, csak elmeséli történetét.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 0

  • A Dunning-Kruger effektus

    … avagy miért nehéz ostoba embereket meggyőzni tévedéseikről.

    A kérdés sok közismert alkotót foglalkoztatott, melyet az alábbi idézetek tanúsítanak.
    „A modern világban a hülyék holtbiztos ismeretekkel, az intelligens emberek pedig kételyekkel vannak tele.” – írja Bertrand Russel filozófus, irodalmi Nobel-díjas alkotó .

    Charles Darwin, az evolúcióelmélet kidolgozója így fogalmazott: „A tudás magabiztossá tesz,
    a tudatlanság még inkább.”

    Friedrich Nietzsche az Emberi, nagyon is emberi művében a következőt írta: „A féltudás diadalmasabb az egésztudásnál: egyszerűbbnek ismeri meg a dolgokat, mint amilyenek, ezért érthetőbb és meggyőzőbb véleményt alkot róluk.”

    Az utolsó idézet arra is rávilágít, hogyan terjednek az ismeretek egy laikus közösségen belül és hogyan alakul ki a tömegek véleménye. Egy keveset értő, de aktív forrás egy könnyen emészthető, de téves állításnak sokkal könnyebben szerez közösségi elismertséget, mint egy szakértő a komplikált igazságnak.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 2

  • Spontán emberi öngyulladás

    Egy közelmúltbeli tudományos felfedezésnek köszönhetően talán elfogadhatóbb magyarázat adható az öngyulladás legendaszerű jelenségére. 2009-ig tartotta magát az a nézet, mely szerint barna zsírszövet csupán a reszketni még képtelen csecsemőkben található meg, a felnőttekben azonban nem.

    Először a New England Journal of Medicine 2009-es számában állapította meg tanulmányában Aaron Cypess, hogy a barna zsírszövet felnőtt emberekben is jelen van és szerepet játszik az anyagcseréjükben. A barna zsírszövetet főként a téli álmot alvó, reszketni képtelen emlősökben találjuk meg. Ezeknek az állatoknak különleges kémiai mechanizmusra van szükségük, amely a szervezetben raktározott energiából mozgás nélkül közvetlenül hőt képes előállítani. A csecsemőkben is megtalálható barna zsírszövetnek éppen ez a feladata.

    A spontán emberi öngyulladás egy nagyon ritka jelenség – már ha valóságos egyáltalán –, az elmúlt négyszáz évben mindössze kétszáz esetről számoltak be, ezek egyike Charles Dickenstől való, melyet az Örökösök előszavában találhatunk meg. A különlegesség ezen beszámolókban, hogy míg egy tragikus esemény során – pl. háztűzben – először a test azon részei égnek el, melyek felülete a térfogathoz viszonyítva nagy (ujjak, végtagok), itt az égés a nagyméretű, központi testrészeket érinti és éppen a végtagok szoktak megmaradni.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 7

  • Irán – verseny az idővel

    Parázs vita zajlik New Yorkban, ahol Irán továbbra is kiáll békés atomprogramjának folytatása mellett.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 14 éve 146

  • Hihetetlen, de igaz

    Ha minden embert kibeleznénk, és bélrendszerüket egymás után csomóznánk, egy kb. 60 millió km hosszú kötelet kapnánk. Ez sajnos nagyon nem praktikus hossz, ugyanis a Földet 1300-szor tekerhetnénk körbe vele az egyenlítő mentén, a Holdig és vissza 75-ször göngyölhetnénk le, ahhoz azonban, hogy elérjük a Napot, már háromszor ennyire lenne szükségünk.

    Amíg a Föld népessége el nem éri a 20 milliárdot (ez pedig csak a rendkívül távoli jövőben következhet be), érdemesebb tehát a szénszálas, nanotechnológiás anyagokban gondolkozni.

    Bada Bing 14 éve 20

  • Breaking Bad - sorozatajánló

    Mit tennél, ha egy zseniális, de szegény vegyészként egy éved lenne arra, hogy biztosítsd feleségednek és két gyermekednek a halálod utáni anyagi jólétet? Szorult helyzetben sokan a környezetükből merítenek ötletet. Főszereplőnk, Walter White sógora drogügyekkel foglalkozó nyomozó. A választás kézenfekvő, a vele járó megpróbáltatások azonban élete legnagyobb kihívása elé állítják a középkorú kémikust.

    A testi nehézségek és lelki gyötrelmek sorozata felforgatja Walter életét, aki az akaratát érvényesíteni képtelen, pipogya alakból az alvilágban ismert, titokzatos Heisenberggé válik. Ezzel viszont gondjai csak megsokszorozódnak.

    A Breaking Bad története néhány misztikus fordulattól eltekintve nagyon is kézzel fogható, ábrázolásában egyenesen naturalisztikus. A főszerepet alakító Bryan Cranston kiváló játékával és karizmatikus figurájával akár egyedül is elvinné hátán a sorozatot, de erre szerencsére nincs szükség. Jól felépített, fokozatosan kibontakozó cselekmény teszi igazán lebilincselővé a sorozatot, melyet jó ritmusban fanyar humor fűszerez.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 0

  • Energiatárolási lehetőségek - frissítve

    Energiasűrűség

    A jövő technológiai környezetét három szóval jellemezhetjük: energia, hatékonyság, mobilitás. Az első két témáról már volt szó, foglalkozzunk egy kicsit a harmadikkal! Vágjunk a sűrűjébe és tekintsük át a rendelkezésre álló technológiákat az alábbi grafikon segítségével!

    A hagyományos aksikat már jól ismerjük. Az autók indításáért ólomakkuk, a nagy energiaigényű, hordozható elektronikai eszközöket lítiumion-, a ceruzaelemes eszközöket pedig nikkel-metál-hidrid elemek látják el energiával. A jövőben a kéntartalmú akkumulátoroktól várnak nagyobb kapacitást és a memóriaeffektus enyhülését. Az energiasűrűség csúcsán ott találjuk az üzemanyagcellákat, melyek között a közeljövőben kétségtelenül a hidrogéncellák lesznek a meghatározóak. Egy kg hidrogén elégetésével 3-szor több energiát nyerünk, mint ugyanennyi benzint felhasználva. Nem véletlen, hogy számos autógyártó elkötelezte magát a technológia továbbfejlesztése mellett.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 11

  • Fúziót, most!

    Most még nem lehet. Nem a fejlesztésre szánt pénz a kevés, nem a kőolajcégek ássák alá a kutatásokat, hanem egyszerűen sok még a megoldatlan probléma. Dr. Michael Dittmar a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa, és a CERN-ben dolgozó fizikus szerint az eurómilliárdok elköltésével is várni kellene, amíg gyakorlatias válaszokkal nem rendelkezünk legalább a fenntartható láncreakció kivitelezéséhez.

    Kísérleti reaktorok és rövid idejű kontrollált fúziós folyamatok persze már a világ több pontján is léteznek. A két legnagyobb jelentőségű kezdeményezés az America's National Ignition Facility és az Egyesült Királyságban található Joint European Tokamak. Az ITER építésének előrehaladtával ez utóbbi intézmény az 1999-es leállás után ismét előtérbe került. Az eddig legalább 10 milliárd eurót kóstáló franciaországi erőmű beindítása előtt ugyanis jó volna minél több kísérletet elvégezni, a technológia ugyanis még közel sem áll készen.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 5

  • Nukleáris reneszánsz közeleg?

    Ahogy az előző cikkben szó volt róla, egyszerre van szükségünk tisztább, ugyanakkor olcsóbb, a kőolajtól független energiaforrásra is. Obama a héten jelentette be, hogy a kormányzat 8,3 milliárd dollárt költ két új nukleáris reaktor építésére Georgia államban. Az Egyesült Államokban évek óta ez az első fejlesztés a területen.

    Magyarországon is nemrégiben, 2009 márciusában döntött a parlament jelentős többséggel új paksi blokkok építése mellett, melyeket 2020-2025-re terveznek átadni. Figyelembe véve, hogy áramtermelésünk 40%-át jelenleg is a nukleáris energia fedezi, Magyarország ebben a tekintetben az EU élezőnyébe kerülhet, közvetlenül Franciaország mögé felsorakozva.

    Nemzetközi szinten a politikai pártok és az egyes államok lakossága között is megoszlik a nézet azt illetően, hogy az atomenergia milyen kockázatokkal jár, és versenyképes-e más energiaforrásokkal. Egy dolog biztos: a nukleáris energia ára sokkal kevésbé van kiszolgáltatva a piaci változásoknak, független például a kőolaj árának folyamatos ingadozásától, de a jelentős befektetési költségek miatt arányaiban még az urán árfolyama is csak kevéssé befolyásolja.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 18

  • Mentse meg Ön a Földet a politikusok helyett!

    Ismeretes, hogy a globális felmelegedés témájával jól el lehet ütni az időt politikusi körökben. Lehet róla beszélni sokat, trendi kifejezéseket elsütni, és mivel nagy a tudományos bizonytalanság a jelenség jövőjét illetően, nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mikor, mit tegyünk milyen eredmény érdekében.

    A koppenhágai csúcs sokaknak okozott csalódást az által, hogy nem tudott egy jogilag kötelező erejű dokumentumot letenni az asztalra. Nagy nehezen megszültek egy háromoldalas ömlengést, melyben újra meg újra elismerik, hogy a globális felmelegedés egy égető probléma. Létrehoznak egy pár új testületet, ahova nyomhatnak be még több bürokratát, mely figyelembe véve a felsőoktatási képzési arányokat végülis bölcs döntésnek mondható.

    Sir David King, angol kutató és egyetemi tanár ezért úgy gondolja, itt az ideje, hogy a kis csoportok, alulról szerveződő kezdeményezések tegyenek komoly lépéseket a klímaváltozás elleni harcban. Az ő feladatuk, hogy a széndioxid-kibocsátást csökkentő technológiákat válasszanak vagy éppen újakat fejlesszenek ki. A cél a koppenhágai egyezménynek megfelelően a kibocsátás harmadával való csökkentése 2020-ig, 80%-kal 2050-ig.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 0

  • Nagy hatékonyságú napelem a Caltechtől

    A napenergiával kapcsolatos egyszerű ismeretek könnyen megrészegítik az embert. Kis utánajárással megtalálhatjuk, hogy jó időben egy a napsugarakra merőleges négyzetmétert kb. 1 kW teljesítményű sugárzás ér. 100%-os hatásfokú napelemeket feltételezve még a mi néha borongós éghajlatunkon is begyűjthető volna 4-5 kWh naponta, ami egy ésszerűen üzemeltetett háztartás energiaigényét fedezi. Egyetlen négyzetméteres felülettel!

    A probléma kettős. A 100%-os hatásfokot meg sem közelítik a jelenleg kapható napelemek, hanem tipikusan 10-20% közötti eredményt produkálnak. Másfelől – és ez a kisebb probléma – nincsenek olyan akkumulátorok, melyek hosszú távon is jó hatásfokkal tudják tárolni az energiát, így szerény mérlegünk tovább romlik. Most, csak az első nehézségeivel foglalkozom.

    A napenergia hasznosíthatóságának nehézségét részben az okozza, hogy a Földet érő sugárzás egy széles frekvenciatartományban szétterülve érkezik. Monokromatikus fény tekintetében a különböző elemek sokkal jobb hatékonysággal dolgoznak (jellemzően 50% fölött). A másik, hogy a fény egy része óhatatlanul elszökik, átalakítás nélkül visszaverődik. Aki látott már fényesen csillogó napelemet, az azt a fényt látta, amiből sohasem lett elektromosság. A fényt spektrális komponensekre bontva, azokat különböző érzékenységű panelekre juttatva pedig a teljes beérkező energiának is lehetséges 40% körüli részét hasznosítani.

    Folytatás...

    Bada Bing 14 éve 1

  • Biztonsági kérdés? Nem.

    Szabó Kristóf után én is találtam egy nevezetes kifejezést, melyre lehet válaszolni, és gyakorlatilag -...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 32

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.