Természetesen nem arról van szó, hogy már buktát is süt a lángossütő, hanem arról, milyen buktához vezet, ha valaki(k) a sokat kevésért helyett keveset sokért elvet követi a pénzszerzés terén.
Az tény, hogy évek óta nem eszek sajtos-tejfölös lángost bodegában, mert a tejfölt felvizezik, és azt is csak épp bemutatják a lángosnak (komolyan, volt, ahol ecsettel kente a tag!), de a sajtból is sok helyen vagy keveset adnak, vagy az 500Ft-os növényi olajból készült sz@rt teszik rá, amit inkább ne.
Mondjuk ott még fokhagymásat se kértem, ahol drágább a fokhagymás mint a síma, és a fokhagyma is szerintem nem fokhagymás víz, hanem azért a fokhagyma vízben oldott aránya legyen kisebb 1:100-nál
Én kimondottan azt a lángosnak nevezett frizbi-t se szeretem, aminek a közepe olyan, mint egy kartonlap, mert annyira szétnyújtja, a széle meg szűk ujjnyi, így beleharapva a közepe kettétörik, és a sajtos tejfölös cuccal együtt lezúg a földre/asztalra.
Ami külön bosszantó, az az ára, hogy visszatérjünk a mondandómhoz.
Egy lángos ma átlag 180-200Ft ha síma, 350-400-450Ft a tejfölös és sajtos tejfölös.
Ehhez képest ma ebédre itthon csináltam lángost. 4db-ot, kettőnkre, párom persze csak egyet bírt lenyomni.
Ez piaci áron 4db x 400Ft = 1600Ft lett volna. micsoda hétvégi lakoma.
Otthon:
25dkg rétesliszt + 5dkg finomliszt = 40Ft
2dl tej = 40Ft
kis adag instant élesztő, kb 1/4 tasak = 15Ft
só, cukor, fél e.k. olaj = 5Ft
összesen: 100Ft az alapanyag (25Ft / lángos!!!)
A sütés kb 20percig tartott, + a fritőz felfűtése, 30perccel számolva a 2kW fritőzt, és alkalmazva az elfogadott e=0,6 egyidejűségi tényezőt a hőszabályzó miatt: 0,6kW energia, 46Ft / kW = 28Ft energia
A sütéshez használt 2l olaj ugyan 900Ft, de sok minden volt már benne sütve, igazából most lesz cserélve, ezért utolsó sülés. mondjuk a sarki lángosos szerintem úgy 5.000 lángos után cserélhet olajat
Számolok 50Ft-ot a lángosra vetítve, mert én kb 6-8 sütés után cserélek (kivéve ha hal sül bele, akkor azonnal)
Össz költség a lángosokra: 178Ft / 4db = 44,5Ft / db
Ebből készül a 180Ft-os lángos.
De számoljunk tovább:
egy lángosra én pofátlanul rátoltam fél kispohár tejfölt, 109Ft / db volt, D..one és J.sztej márkájú, és ráreszeltem a 4-re 20dkg sajtot, 1000Ft / kg trappista, 200Ft
Összesen a 4 sajtos tejfölös lángos: 596 Ft volt (legyen 600 ), vagyis darabja 150Ft
Ha büfés lennék, akkor mondjuk nem fél, csak harmad doboz tejfölt tennék rá, és picivel kevesebb sajtot, de magamnak nem ge..zek. Így belátható, hogy a nyers önköltsége a lángosnak mennyi.
45Ft egy lángos, 180Ft-ért adja
a feltét ára (sajtos-tejfölös) 80-100Ft, adja 400-450Ft-ért (feltét+lángos maximum 145Ft !)
Elhiszem, hogy az a 10-15 éves kivénhedt szétrohadó lakókocsi drága volt, de ennyire nem kellene durvulni.
(bár írhattam volna a 120-140Ft-os lekváros palacsintáról is cikket, de talán máskor)
És hogy milyen lángosok jöttek ki ebből az összegből?
Méretre kb ugyanakkora, mint a bodegában, kb 1cm-el kisebb, mint a lapos tányérunk, mondjuk 18-19cm, közepe is legalább 5mm, nem törik, széle meg jó ujjnyi.
Mivel a tésztát nem 8órán át kelesztettem, csak hogy minél több legyen, és ezáltal nem légbuborékból állt az egész, így a tészta kellemesen ropogós volt kívül, belül kb 4-5mm méretű legnagyobb buborékokkal, amiben nem állt az olaj, mert nem spórolok a gázzal, hogy langyos olajban süssem ki.
A tészta alapjait beledobtam a kenyérsütőbe tészta programra, mikor kész lett, kicsit abban lett kelesztve, de ki kell venni, mert beleragad, utána még 1 órát jénaiban, lisztezve.
Így küzdeni sem kell vele.
Sütés: Tefal versalio fritőzben, ez elég nagy alapterületű a lángoshoz, 170fokon.
Remélem másnak is meghoztam a kedvét egy kis otthoni sütögetéshez