2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Öregecske MAC vs. kamasz PC, 2. rész

Ismét izzanak a vasak az asztalon, összecsap a két rivális a második fordulóban.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Elérkezett az idő, hogy megismerjük a második felvonás eredményeit.
Igazán sajnálom, hogy az előző cikk végére írt gondolatom egyeseknek azt jelentette, hogy csak és kizárólag ezen egy példa alapján született. Ígértem, és most be is mutatok további összehasonlításokat.
Továbbá annak ellenére, hogy jeleztem, nem egy előkészített teszt volt, sokan mégis azt kifogásolták, "nem igazi teszt", mert nem teszteltem körbe minden lehetséges verziót. Ezt most próbálom nem kihagyni.
Kiderült továbbá, hogy a hozzászólók által javasolt programok többé kevéssé lehetővé tették a feladat elvégzését Windows-on is.

Ezek alapján - tekintettel a folytatásra - bevezettem egy pontozásos rendszert, mely jelenleg a következők szerint áll:
- az osx a filet a mac minin meg tudta nyitni alapból, míg a win xp nem tudta ezt kezelni rendesen segédprogram nélkül: 1:0 a mac javára
- segédprogramokkal a win xp-vel felvértezett thinkpad is képes volt a feladatra, még gyorsabb is volt, így az állás 1:1 -re módosult.

Ezzel a korábbi tesztet le is zárhatjuk, az további szófecsérlést nem érdemel.

A második felvonásban három feladat lesz elvégezve mindkét rendszeren több program segítségével, kipróbálva a beépített programokat, és külső alkalmazásokat is, ahol lehetett.
A feladatok számomra általánosak.
Ezt azért írom így, mert ami számomra természetes, az kiderült, hogy sokak számára extrém, átlagon felüli, és nem értik, miért képzelem azt, hogy ezt a feladatot el kell tudja végezni a számítógép. Remélem, a választott feladatok nem merítik ki az extrém használat fogalmát. Továbbra is várom a javaslatokat, hogy milyen tesztet végezzünk el a gépen.

A feladatok közt szerepel tömörítés, kicsomagolás, mint alapművelet, ami azért megterhelő tud lenni, valamint szerepel a felhalmozódott fileok törlése is.
Utoljára pedig egy kis szöveges file kezelés fog következni.

A gépek ismertetése a korábbi cikkel megegyezik:

Egyik tesztalanyunk egy 2005 áprilisban 248.000Ft-ért vásárolt Mac mini gép, melyben 1,42GHz G4 processzor ketyeg, egy magos.
Ehhez támogatásul 1Gb DDR 333MHz ram társul, és egy 80Gb 4200rpm merevlemez, ATA csatolón.

Másik alanyunk egy 2008 nyarán nagyjából szintén 240.000Ft-ért vásárolt Thinkpad r61i laptop, melyben 2GHz Core2Duo processzor ketyeg, mellé 2Gb DDRII rammal, és 160Gb 5400rpm SATA merevlemezzel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.