2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Mi Band – okosan, mozgás nélkül

A Xiaomi rendkívül kedvező árú okos karkötőjét szeretném bemutatni – kicsit más szemszögből.

[ ÚJ TESZT ]

3. Szoftver, összegzés

A program letisztult, elegáns kezelőfelülettel rendelkezik, a magyar verzió fordításai is jól sikerültek, bár itt-ott maradtak angol és/vagy kínai karakterek, szövegrészletek. Bejelentkezés után bekéri a testtömegünket és a magasságunkat, ennek függvényében javaslatot tesz a napi lépésszám alapértékére, amelyhez a későbbiekben a teljesítményünket viszonyítja. Balra-jobbra görgetve válthatunk a nappali (lépésszámláló) és az éjszakai (alvásfigyelő) nézet között, külön kapcsolgatni nem szükséges.

A jobb felső sarokból elérhető menüben érhetjük el a Beállításokat, ahol beállítható a jelzőfény színe, a viselés helye (bal- vagy jobb kéz, illetve „nyaklánc” – bár ehhez nem láttam sehol kiegészítőt), a bejövő hívások és a külön-külön a programok értesítései (minimum 3 másodperc késleltetés van, ez kicsit zavaró), illetve a napi összesítő értesítés megjelenítése. Az értesítésekhez jelzéséhez bizonyos telefonokon szükség lehet az Android Wear program telepítésére és az értesítésekhez való hozzáférés engedélyezésre.

A mozgást szerintem korrekten számolja, illetve jelzi, hogy ezzel mennyi kalóriát égettünk el és ennek mekkora ételmennyiség felel meg. Az ételek neve többnyire angolul jelenik és elég fura dolgokat hoz fel. (csirkeleves, törött krumpli, joghurt, retek). Ha csak ennyit ennék egy nap, tuti éhen halnék. :) A tényleges pontosságát illetően nincsenek tapasztalataim, nemrég olvastam egy tesztet, ahol laboratóriumi körülmények között végzett méréssel kb. 10-15%-os eltérést igazoltak a valós mozgás és a kütyük által mért adatok között. A nap végén kérhető értesítés (sajnos csak egy fix időpontban), hogy mi a napi eredményünk, ha elértük a kitűzött célt, rövid fényjátékkal szórakoztat.

Az Ébresztésnél kiváltható a telefon ébresztőórája, kérhetünk pontos és „kíméletes” ébresztést, utóbbinál az alvásunk ritmusát figyelve ébreszt a telefon, mindkét esetben finom rezgéssel és tíz perces „Szundi” időközökkel, mindaddig, míg rá nem koppintunk a központi egységre.

A Futás útvonal követő menüpontban nyomon követhetjük napi futóedzésünk adatait, ehhez GPS bekapcsolása is szükséges. A bevezetőben idézett jelmondatom tükrében gondolom nem meglepő, hogy ez a funkció nem hozott lázba. :)

A Tevékenységeknél támogatást ad különböző tornagyakorlatokhoz (ugrókötelezés(!), felülés), számolja mennyit csináltunk meg, jópofa üzenetekkel buzdít a minél jobb eredmények elérésére.

A Szolgáltatások menüpontban, különféle online egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe – sajnos csak kínai felhasználók számára.

A Megosztás menüpontban megoszthatjuk napi eredményeinket ismerőseinkkel, ez egyébként az egyes funkcióknál is elérhető. Nem tudom, az alvásának részleteit ki szeretné megosztani a nagyvilággal, de a lehetőség adott. :)

Amennyiben megfelelő készülékkel rendelkezünk (Xiaomi Mi3, Mi4, Note 4G), beállítható a telefon automatikus feloldása/lezárása is, ezt sajnos nem tudtam kipróbálni. Más készülékeken csak Android 5.x és Android Wear használatával oldható meg ez a funkció.

Ha nem piszkáljuk a telefont a Bluetooth nem fogyaszt vészesen, éjszaka például nekem szinte nem is merült, más funkciókkal (Wifi, 3G) aktívan használva azért kicsit beleharap az akksiba. Nekem a másfél napos készenléti idő LG L9 II-nél egy napra olvadt. Időnként el-eldobja a kapcsolatot, ez nem tudom, hogy a telefon, a készülék, vagy a program hibája, de újrakapcsolódás után minden megy tovább rendesen. Ha nem vagyunk a telefon közelében (a Bluetooth 4.0 hatósugara 10 méter körül van elvileg), akkor a legközelebb találkozásnál automatikusan szinkronizál, de nem tudom mennyi adatot képes tárolni.

Összességében egy hét használat után nekem nagyon tetszik a kütyü, az értesítésekhez bevált, a fitnesz-funkciókkal kapcsolatban pedig azt vettem észre, hogy bár nem motivált több mozgásra, arra azért próbáltam figyelni, hogy a napi cél meglegyen. Az ár nagyon kedvező, a működés szinte hibátlan. Az egyetlen fájó pont a kijelző hiánya, ezért viszont kárpótol a készenléti idő, ami kivételesen jónak mondható. (Egy hét használat alatt kb. 35%-ot merült.)

Részemről egy szubjektív „Ajánlott” plecsnit megérdemelne, de itt sajnos én nem osztogathatok ilyet. :)

UPDATE: A szíj nekem négy hónap - nem extém - használat után megadta magát, célszerű rögtön tartalék szíjjal rendelni, így sokáig nem lesz rá gond.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.