2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Mi 9 - Modern csúcskészülék, jó áron

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Erős hardver, jó kamera, szép kijelző, remek funkciók, mindez jó áron. A Xiaomi meghódítja a világot?

[ ÚJ TESZT ]

KAMERA

Ez az a része a csúcstelefonoknak, amikben leginkább fölé kerülnek az alsóbb kategóriás készülékeknek, valamint amivel egymás ellen is összemérik tudásukat. A Xiaomi tisztában van ezzel, így megpróbált itt is nagyot gurítani. A 48 MP nem itt tűnt fel először, hanem a középkategóriás Redmi Note 7-nél, de míg ott Samsung érzékelő került bele, itt már egy valamivel jobb minőségű Sony lapka található. Ez a felbontás csak a fő kamerával érhető el, de ott is külön kell kiválasztani, mivel normál módban a képek 12 MP-el készülnek el. Véleményem szerint ezzel nincs is probléma, ha belenagyítunk a fotókba, nem feltétlen jön ki az a különbség, ami miatt megérné akkora méretű képekkel megtölteni a tárhelyet (legalábbis telefonon). A 2x optikai zoom már több éve jelen van, így nem ez, hanem inkább a széles látószögű kamera az érdekesebb, ami az idei évben sláger lesz szemlátomást. Ez valóban hasznos lehet sok esetben, többször előfordult már velem is, hogy hátrálnom kellett egy csoportképhez, vagy egy nagyobb tárgy/épület fotózásához, ezzel viszont több minden fér a képbe, az oldalakon pedig minimális a torzítás.

A képminőség teljesen vállalható, még sötétben is (hála az éjszakai módnak) bátran elővehetjük. Ezen kívül van portré mód, és egy úgy nevezet Pro mód, amiben kézzel végezhetünk el rengeteg beállítást. Próbáltam összevetni az A1, valamint egy Panasonic TZ70 fényképezőgéppel, és a papírforma jött ki: az A1-énél sokkal jobbak a Mi 9-el készült képek, míg ugyanennyivel nincs elmaradva a TZ70-től. Tehát ki nem vált egy komolyabb digitális kamerát, de ha csak úgy kiruccanunk valahova, és ott fotózni támad kedvünk, akkor ezzel is meg leszünk elégedve.

Amiben viszont egy fokkal nagyobbat dob, az a videózás. Bár az optikai stabilizálás kimaradt, de szoftveresen megpróbálnak segíteni ezen. Ennek eredménye olyan amilyen, láttunk már rosszabbat. A képminőség ellenben remek, és rendkívül gyorsan tudja a fókuszt is váltani. Felbontást tekintve maximum 4K 60 fps érhető el. VIDEO 4K@60fps
Lassított felvételeket viszont csinálhatunk 120 vagy 240 fps-el is, és nagyon rövid ideig akár a 960 fps is elérhető, mindegyik adott 720p és FullHD felbontáson egyaránt. VIDEO FullHD@960fps Test 1 Test 2
Az előlapi kameráról sokat nem tudok mondani, nekem nem igényem, az se zavarna ha kimaradna (ezzel megszabadulva a notch-tól örökre). Viszont ez az első telefon, aminél az előlapi kamera által készült fotókat ki merném rakni profil képnek is. A 20 MP elegendő a szelfikhez, videóban pedig FullHD 30 fps érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.