2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Mi 9 - Modern csúcskészülék, jó áron

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Erős hardver, jó kamera, szép kijelző, remek funkciók, mindez jó áron. A Xiaomi meghódítja a világot?

[ ÚJ TESZT ]

ÖSSZEGZÉS

A Xiaomi évek óta ontja a kiváló ár/érték arányú készülékeket, de önmagában ez nem elég. Nem csak hardveresen kell a legjobbat nyújtani, hiszen tavaly is tucatjával adta ki az aktuális csúcshardverrel szerelt készülékét minden gyártó. Kell valami extra, egyediség, és marketing, hogy kitűnjön a tömegből. Az Apple és Samsung mellett ma már a Huawei is e filozófiát követi, és cserébe meg is kéri az árát csúcskészülékeinek. A Xiaomi is lehet kénytelen lesz drágábban adni készülékeit, mivel a globális terjeszkedés és marketing költséges, ezt pedig vissza kell hozni. Most viszont még a Mi 9 úgy lett egy igazi csúcstelefon, hogy árban nem szaladtak el. Kamerában jót gurítottak, bár itt lehettek volna még jobbak, ha bekerül az optikai képstabilizátor is. Az eredmény viszont így is teljesen vállalható, a DXOMark tesztje szerint az élmezőnyben van így is.

Nincs tökéletes telefon, a Mi 9 se lett az, de hiányosságai nekem az elfogadható, nem zavaró kategóriába esnek. És itt van a lényeg, egy telefont úgy kell megválasztani, hogy az a TE igényeidnek megfeleljen. Éppen ezért egyik-másik gyártó készüléke valakinek megfelel teljesen, másnak pedig egy adott funkció hiánya miatt szóba se kerülhet.
A Xiaomi Mi 9 esetén nem csak papíron, hanem tényleges használat közben is egy minőségi, modern, felső kategóriás mobilról van szó. Amennyiben az árat is számításba vesszük, akkor ár/érték arányban lepipálja az eddig bemutatott 2019-es palettát. Házon belül viszont a Redmi K20 Pro, és tavalyi modellek tudják megingatni helyzetét. A 2019-es készülékek között viszont a Samsung S10 és a Huawei P30 család mellett is kiváló alternatíva lehet sokaknál.
Egyetlen probléma, ami nem is kicsi, az a kereslet-kínálat harmóniájának hiánya. Egyszerűen nem tudtak/tudnak annyi készüléket legyártani, amennyire igény lenne, így 3 hónappal a bemutató után még mindig nehezen beszerezhető a készülék, itthon is csak szürke importból érhető el. De ez idővel javulni fog, és akkor az ár is tovább mérséklődik majd.

Pozitívumok:
- vezetékmentes gyors töltés (20 W, vezetékesen 27 W),
- szép kijelző (1080x2340 pixel AMOLED),
- erős, korszerű hardver (Snapdragon 855),
- remek kamerás képességek,
- kiváló ár/érték arány

Negatívumok:
- átlag alatti akkumulátor méret (3300 mAh),
- optikai képstabilizátor hiánya,
- IP védettség hiánya,
- jack dugó hiánya,
- notch (szerencsére csak csepp).

ui.: Érdemes még megemlíteni a Xiaomi Mi 9 SE készüléket is, mely lényegében egy kisebb Mi 9, csak a hardver (legfőképpen SOC, Snapdragon 855 helyett 712) gyengébb. Akiknek nem fontos a jelenlegi legerősebb SOC, és vezeték nélküli töltés, azoknak egy kiváló választás lehet akár ez is.

Vezeték nélküli fejhallgató az ALZA.hu-n

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.