2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Új, vagy használt?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régi laptopom felett eljárt az idő. Így adódott a kérdés, új olcsó laptop, vagy inkább egy használt?

[ ÚJ TESZT ]

Részletesebben

A külsejéről néhány gondolat:

Személy szerint nekem tetszik. A fedlapon fekete alapon arany körvonalas téglalapok találhatóak. Rajta a Gigabyte logó ezüsttel. Kinyitva elegáns szürke-fekete színkombináció fogad. Mindenhol lekerekített sarkok. Sok mai gép is hasonlóan néz ki, tehát nem egy elavult design. A csuklótámasz szürke, és matt, a többi fekete rész fényes, zongoralakk hatású. Sajnos gyűjti az ujjlenyomatokat, meg a karcokat is. Az egérpad is ugyanolyan színű, mint a csuklótámasz, szerintem ez jó megoldás. Hátránya, hogy az ilyen felületek könnyebben kopnak. Engem ez nem nagyon érint, mivel szinte csak egérrel használom.

Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, nincsenek hézagok, nem recseg-ropog, a billentyűzet sem hajlik, kényelmes rajta gépelni. A felette található rácsos rész csak dizájn. Itt találhatjuk a power gombot, más szerepe nincs. Ha az ember billentyűzetet akar takarítani, elég ezt a részt lepattintani plusz a tartócsavart alul eltávolítani. Ami még szokatlan, hogy az fn billentyű van a bal szélen, nem a CTRL. A funkcióbillentyűk a szokásosak: készenlét, wifi, kijelző váltás, fényerő, hangerő, és ami jó ötlet, média irányítás. Ezekhez funkciókhoz OSD is van, csak telepíteni kell egy alkalmazást. A billentyűzetet jó használni. Összehasonlítva egy Samsung rv509 szigetes billentyűzetével, a Samsungé valami förmedvény.

Ezen a képen látjuk a Samsung szigetes billentyűzetét. Nem kényelmes, fura rajta gépelni. De térjünk vissza a Gigabyte-ra.
Az egérpad kényelmesen használható, a jobb oldali részével lehet görgetni is, amennyiben telepítjük a touchpad driverét. Az Acer négy irányú joystickja viszont kicsit hiányzik, böngészésnél kifejezetten kényelmes volt azzal görgetni az oldalakat.


A gép bal alsó sarkán találhatóak a visszajelző ledek. Power on, töltés, merevlemez használat, caps lock, num lock, és wifi.

A kijelző zsanérjai még mindig erősek. Sajnos nincs retesz, de nem is nyílik szét magától. A kijelző gyakorlatilag 180 fokban kinyitható.

A gép oldalain találjuk a különböző csatlakozókat. Jobb oldalon audio ki és bemenetet, 2 USB portot, töltő csatlakozót, a DVD írót és a Kensington zár előkészítését. A bal oldalon találjuk a monitor csatlakozókat: d-sub és HDMI áll rendelkezésünkre. Itt találjuk a LAN portot, egy kombinált eSATA és USB portot, express card foglalatot, memóriakártya olvasót.

Pluszpont, hogy a gép könnyen szerelhető. Az alján három fedlap található. A legnagyobb alatt találjuk a ramokat, a CPU hűtést, a processzor, memória foglalatokat. 2 db DDR2-es memóriamodul szerelhető be. A bal szélső fedőlap alatt van a merevlemez, és a jobb oldali alatt a wifi kártya plusz egy szabad PCIe bővítő hely.

Természetesen itt van az akkumulátor is. A processzor hűtő bal oldalra fújja a meleg levegőt, szerintem ez pozitívum. Nagyon nem szeretem, amikor egerészés közben egyfolytában fújja valami a kezemet. A hűtés hangereje átlagos, alacsony terhelésnél egész halk, teljes terhelésnél azonban hallatja a hangját.
Gondoltam először... Erre még visszatérek.

Hűtése megfelelő, 60 fok alatt tartja a processzort teljes terhelésnél is. A billentyűzet felőli rész nem melegszik át, enyhén langyos.

Tehát a gép külseje megfelelt az elvárásoknak. Nézzük, mit találunk a motorháztető alatt.

A hardverről néhány szóban

Processzor: Eredetileg Intel Celeron Dual Core T3000. Nem rossz a teljesítménye, 1,8 GHz-en működik, 800-as FSB-vel. Mindennapi munkára ez is bőven elég, de könnyedén lecserélhetjük egy erősebbre is. Én beszereztem egy T4400-as Intel Pentium processzort.

Az eredeti processzorról egy kép. Amint látható, az eredeti hűtőpaszta már eléggé megszáradt, de még tette a dolgát. A T3000-et 65 fok alatt tartotta teljes terhelésnél is. Azért egy újrapasztázás nem ártott.

A laptop hűtéséről egy kép:

Az "új" processzorom Ravail kolléga jóvoltából. Köszönöm a segítségét KillHates kollégának is! Mindketten nagyon sok segítséget nyújtottak az azonnali notebookos kérdések topicban.

A megjelenítésért az integrált Intel 4500-as grafikus chip a felelős. Játékra nem igazán alkalmas. Vagy csak erős kompromisszumokkal, a régi GMA950-nél azért jobb fél fokkal. GTA San Andreas 800x600-as felbontáson játszható, The Godfather 1024x768-as felbontáson szintén játszható. COD 2, meg a United Offensive még teljes felbontáson is szépen fut. Igaz, elég régi játékok. Újabbakkal nem kínoztam a gépet, kivéve a Spin Tires című játékot. Unalom ellen nagyon jó!

Ez egy viszonylag egyszerű, de nagyszerű játék. Fő célunk mindenféle rakományt eljuttatni a raktárokba, melyeket a nehéz terepen szétszórva találhatunk meg. Az újdonság a sártaposás, dagonyázás. Aki szereti az orosz teherautókat, annak tetszeni fog. Az egész játék kevesebb, mint 100 MB. Az alap VGA driverrel sajnos eléggé akadozott, még 1024x768-as felbontásban is. Szerencsére van moddolt driver is, amivel ezen a felbontáson már játszható. A moddolt driver csak 64 bites Windowsra megy fel! Itt jegyezném meg, hogy a próba kedvéért feltettem a játékot a Samsung Rv509-re is. Az eredmény lesújtó,a modernebb architektúra és az erősebb processzor dacára egy szép diavetítést kaptam, elképesztő (förmedvény) fényekkel, főleg a Kamaz hátsó lámpái iszonyatosak... Nem tudom mit művel az Intel ezekkel az integrált vezérlőkkel, de a GMA 950-hez képest én nem sok javulást látok. Másik kedvenc teszt programom a Bus Driver. Szerintem sokan ismeritek, menni kell a járatos buszokkal, felvenni az utasokat a megállónál. Ha unatkozik az ember akkor jól jön. 1280x800-on csak kikapcsolt antialiasing mellett játszható, de esővel, vagy sok a.i. járművel diavetítésbe megy át. Ebből a szempontból biztos, hogy jobban jártam volna a Lenovo notesszel.

A Q1580L laptop 2010-ben közepes kategóriának számított, nagyjából 140e forintért lehetett megvenni.
Viszonyítási alapnak megint a Samsung rv509-et választottam, hát nem gyorsabb a Core i3 érzésre. Sőt... Persze a tesztekben veri a T3000-et, meg a T4400-at, de a gyakorlatban tovább vacakol egy Word vagy egy Excel elindításával, vagy akár egy parancsikon létrehozásával is. Pedig arra is minden gyári driver fel van telepítve.

Processzor teszt Aidával

A tesztből egyértelműen kiderült, hogy a Lenovonál erőseb teljesítményű gépet sikerült beszerezni. Az alap T3000-es processzorral is erősebb a Gigabyte, de a T4400-zal még jobb a teljesítménye. A két processzor között csak 400MHz-es órajel különbség van, ami 20%, ugyanakkor a teljesítménykülönbség ennél nagyobb, főleg 64 bites operációs rendszerrel. A tesztbe beletettem az asztali gépem eredményeit is kíváncsiságból.

Multimédia

Hang

A gép elején található 2 hangszóró nem nyújt kiemelkedő teljesítményt. De nincs dobozhangjuk sem. A hangerejük szerintem megfelelő, a régi Acer gépemnél hangosabbak kicsit. Búgás, alapzaj nincs külső hangszórókkal sem. A héten volt szerencsém meghallgatni egy HP Pavilion 9000-et is, a szuper SRS és egyéb parasztvakító extráival. Nos, igen, mint sejteni lehetett, nem jobb egy fokkal sem a Gigabyte laptopomnál, pedig ez se nem SRS, se nem Dolby.

Képernyő

15,4 colos, 1280x800 pixeles felbontású. TN+film technológiájú. Úgy tudom, készült matt és fényes kijelzővel is. Mivel az enyémnek be volt törve a kijelzője, egy új matt kijelzőt kapott, mert utálom a fényes kijelzőket. Nem magamat akarom nézni, hanem az aktuális feladatot...

Sajnos, vagy szerencsére, ez még nem LED-es megvilágítású. Azért mondom, hogy szerencsére, mert a LED-es Samsung rv509 Core i3-as laptopot bizony porig alázza. De a jóval drágább Core i5-ös változatot is, az is járt nálam egy telepítés erejéig. Elég is volt belőle annyi.
Színárnyalatai lehetnének jobbak, de átlagos felhasználásra így is megfelelő. Fényereje nyolc lépésben állítható, így mindenki megtalálja a neki megfelelő értéket. A háttérvilágítás egyenletes.

Webkamera

0,3MP. Én nem használom. MSN-nel kipróbáltam, működik, arra elég, amire kitalálták.

Háttértárak

Több felszereltségben is megvásárolható volt a gép. Ebben a példányban SATA II-es, 2,5 colos 250GB-os Toshiba merevlemez található, ami csendes, nem melegszik (általában 36-38 fok körül van a hőmérséklete), teszi a dolgát.
A DVD író kezeli az összes formátumot. Annak ellenére, hogy használt, nincs vele problémám, ír, olvas. Természetesen egy takarítás ráfért arra is. Igazából nem nagyon használom, gondolom, más is így van ezzel. Jó ha van, de nem létszükséglet.

Akkumulátor

6 cellás, 4800 mAh kapacitású. Az eredeti az sajnos kuka szelektív hulladék gyűjtő érett, már csak 3 percet bír. Szerencsére találtam újat, nagyon jó áron. Természetesen nem itthon, hanem külföldön. Wifivel, normál terheléssel nagyjából 3 órát bír. A normál terhelés nálam általában úgy néz ki, hogy netezek, szól a zene, megy az MSN, torrent, Office stb.. Teljes terheléssel ez az érték 120 perc körül van.

Értékelés

Összességében a Q1580L egy jó laptop. Teljesítménye megfelelő számomra a mindennapos munkához: irodai programokhoz, internetezéshez, filmnézéshez, retusáláshoz. Játékra természetesen ezek az integrált Inteles szutykok nem alkalmasak. Teljesítménye eléri a 90-100 ezer forintos kategóriát, sőt több esetben meg is haladja. Fontos még, hogy ügyelni kell a megfelelő driverek beszerzésére! Másik tanulság: ezeket a használt gépeket ma már elég olcsón lehet fejleszteni, 5-8ezer forintért már nagyon jó teljesítményű processzorok vannak itt az aprón is! Ha az ember használt laptopot vesz, nem árt olyat választani, amihez vannak gyári meghajtók!
Személy szerint nekem nagyon tetszik. Sajnos, kicsit karcos a teteje, de tettem rá fóliát.

Pár internetes oldalon azt írják, hogy kényelmetlen a touchpad gombjainak használata, ezzel nem értek egyet. Felmerül a kérdés, miért kell erőltetni a festett tapipadokat. 1-2 év és normál használat mellett is lekopik róluk a festés. Ez a Samsung laptop amit fent emlegettem, alig 1 éves, és bizony a régi Acer laptopom szebb állapotban volt 7 év után. Egy biztos Samsung RV209-et nem veszek soha, ennek a bemutatónak az egyértelmű vesztese.

Kiemelném a Q1580L extráit: b/g/n wifi, eSATA és HDMI csatlakozó, PCIe hely. Lassan a VGA csatlakozó is extra lesz, én örülök hogy van rajta az is, mert a legtöbb projektoron amivel én találkoztam, még nem volt HDMI.
Hátrányai: lehetne több az akkuidő, néha jól jönne legalább még egy usb, reteszelhető kijelző, kevésbé karcos fedlap, valamint az Acereknél bevált négyirányú joy, valamint egy normális VGA kártya.

Tehát a végkövetkeztetés: én elégedett vagyok vele. Szerintem megérte megvenni, és áldozni rá. Ennyiért nem nagyon lehet jobb gépet kapni használtan, ilyen felszereltséggel. Természetesen a garanciát nem pótolja semmi, de elég strapabíró gépnek tűnik.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.