2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Új, vagy használt?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régi laptopom felett eljárt az idő. Így adódott a kérdés, új olcsó laptop, vagy inkább egy használt?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, korábbi gépem, elvárások

Jelen bemutatómban megpróbálom eldönteni ezt a kérdést. Továbbá megpróbálom kicsit körbejárni, milyen lehetőségeket is rejt egy használt laptop. A cikk főszereplője egy Gigabyte Q1580L. De előtte jöjjön egy rövid kis bevezető.

Régi laptopom (Acer TM2492) felett eljárt az idő. Rendesen megszolgálta az árát, hét évig kitartott mellettem, jóban-rosszban. Mondhatnám, hogy Acer Travelmate, az igazi útitárs. Sokat hordtam Szegedre tanulmányaim alatt, és munkában is sokszor volt velem. Egy film pont belefért a vonaton, vagy az elfelejtett házi is olykor... Sajnos az utóbbi idők szoftverei egyre hardveréhesebbek lettek, és kezdték térdre kényszeríteni szegény egymagos Celeront. Processzorcserével nem lehetett növelni a teljesítményét, mert a chipset nem támogatott semmilyen erősebb procit. Sajnos a Youtube már csak szaggatva ment rajta. Szóval elbúcsúztam tőle és eladtam, elfogadható áron. Az "új" gépet az Acerhez, és a Samsung rv509-hez fogom hasonlítani, mivel abból van egy tucat munkahelyen.

Nézzük, mit is kerestem? Egy viszonylag jól kinéző, jó teljesítményt nyújtó, olcsó utódot. Eredetileg újat akartam venni, de az ember ott spórol ahol tud.

Elvárásaim: Mivel játszani csak az asztali gépen szoktam, azt is egyre ritkábban, az erős VGA nem volt feltétel. Beérem az Intel integrált szükségmegoldásaival is. Méretre kb. 14-15 colos gépet szerettem volna, azok pont elég nagyok, hogy lehessen normálisan használni őket, ugyanakkor még könnyen hordozhatóak.
Teljesítménye legyen elég a gyakran használt programokhoz, Office csomaghoz, képszerkesztéshez, nem árt, ha egy teszt webszerverrel is elbír, esetleg egy virtuális géppel. A szórakozásról nem is beszélve, böngészés, filmnézés, és egy kis flash ne fogjon ki rajta. Legyen könnyen fejleszthető, tisztítható.
Szóval valamilyen dupla magos 2 GHz körüli processzor, minimum 2 GB RAM, legalább 100 GB merevlemez, DVD író, korrekt megjelenés, 2-3 óra üzemidő akkumulátorral.

Nézegettem a százezer forintos kategóriát, volt egy jó tesztsorozat az Iponon. Igazából egyik gép sem tetszett, leszámítva a Lenovo Idepad B575e-t. Sajnos, abban meg nem cserélhető a proci, és csak 1,8 GHz-es.
100.000-nél többet nem akartam költeni, mert annyira nem használom sokat a noteszt, főleg az asztali gépen dolgozom. A legtöbb ilyen kategóriájú gépben 1,5-2 GHz körüli processzor van, integrált Intel VGA-val, bár van néhány üdítő kivétel is, ahol erősebb VGA van, a gyengébb processzor kárára.

Szóval a laptop. A véletlen úgy hozta, hogy használtan sikerült egy megfelelő teljesítményű, külsőre lestrapált gépet találni nagyon olcsón. Igaz, messze nem volt hibátlan, (betört kijelző, hiányos billentyűzet, tropa akksi) de némi ráfordítással helyre tudtam hozni. Íme a Gigabyte q1580l.

Specifikációk

Processzor: Intel T3000, majd T4400 (2,2 Ghz, 1 MB cache, 800fsb)
Memória: 2 GB DDR2
Merevlemez: 250 GB Toshiba
Vga: Intel 4500
Wifi: b/g/n
Extrák: HDMI és eSATA
Kijelző: 15,4 WXGA, matt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.