2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Tuning vagy Optimalizálás?

Akkor most kevés, vagy csak nincs beállítva?!

[ ÚJ TESZT ]

BIOS

Itt egy gyönyörű fénykép az AMI féle Asrock biosról. A dátumból kivehető, hogy egy hónapon át álmodoztam a cikkről:) Mielőtt nekiállunk tuningolni én ajánlanék egy bios frissítést, de ezt persze csak biztos kezekkel vagy hozzáértő személlyel. Nekem volt olyan élményem épp egy AM2-es lapnál, hogy ég és föld volt a különbség, de nem csak tuning szempontból, hanem ha egy frissebben sikerül még egy kicsit csiszolni, akár még többet is hozhatunk ki az adott konfigból.
Minden fontosabb paraméter olvasható, a prociról és a memóriáról. Megjegyzem sunyi a bios, néha hazudik nem is olyan sokat, de erről majd kicsit később.
Menjen csak autóban minden, nem mindegy?!

Itt olvasható szinte az összes előzőleg említett funkció

Tekintve hogy nem egy 890FX (bocsássatok meg hogy AMD-ben gondolkozom) chipsettel van dolgunk, nincsen meg jó néhány komolyabb funkció, dehát nem baj ezekkel is rengeteg javulást érhetünk el. Nézzük fentről lefelé:

Memory Clock: a memória órajele.

Flexibility Option: nagyobb kompatibilitást ígér, pl: nem összeillő modulok esetében, megjegyzem teszi ezt elég drágán.

Bank Interleaving: beígért nagyobb teljesítmény érdekében engedi a bankok különböző frissülési és elérési ciklusait. Pl: az egyik bank frissül miközben egy másik épp használban van. Érdemes próbálkozni vele!

Burst Lenght: Az egyszerre küldött blokkok(pakkok) mennyisége, a teljesítményt programtól függően növeli vagy csökkenti. Ezzel is érdemes játszani!

A korábban említett CL, tRCD, TRAS, TRP.

MA Timing/Command Rate: Órajelciklusokban kifejezett késleltetés a RAM kiválasztása és a parancsok végrehajtása között. Értelemszerűen minél kisebb(1T) annál gyorsabb a folyamat, de drasztikus növekedésre ne számítsunk! Tudomásom szerint ez csak egy Pár rammal tehetjük meg, ennél több esetében nem működik!

Memory Hole: A nem címezhető ramon felüli rész, egyéb rendszerfeladatokra elkülönítése. Pontos definíciót nem tudok mondani, esetleg később lesz vki aki mond egyet javítom:)

Tehát ilyen lehetőségeink vannak. Ezek a beállítási lehetőségek mint írtam lapoknént sokrétűbbek, lehetnek máshogy elnevezve és beállítások lehetősége is sokrétű.

Jelen esetben nem csak az időzítések beállítása is cél, hanem kellene foglalkozunk egy kicsit a ramok feszültségével!
Nagy általánosságban mondható, hogy valami minél kisebb feszültségen üzemel, annál hosszabb élettartama lesz. Hát én szeretem ha egy proci, chipset, vga, ram stb így van használva. A tesztemben is igyekeztem ezt a szemponton priorként vizsgálni, mert ha hűvős, az mindenkinek jó, nemde?!:)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • HyperXuper

    A cikkben három Kingston HyperX kit kerül górcső alá: hogy alakul a teljesítmény, tuning és melegedés?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.