2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Tiszta vizet a nyílt lapokba

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Grúzia vs. Szakadárok és Oroszok Miről is szól ez az egész? Ki, mit, miért? Mint azt már olvashattátok az...

[ ÚJ TESZT ]

Grúzia vs. Szakadárok és Oroszok

Miről is szól ez az egész? Ki, mit, miért?
Mint azt már olvashattátok az Oroszok a kibertérben is megtámadták a Grúzokat, de mi van a valóságban?

Linkek, térképek, képek, majd talán a hétvégén, most ennyire futotta a szabadidőmben.
Ez a cikk tényeket, logikus következtetéseket és egyéni vélemények keverékét tartalmazza. A valóság és igazság mindig szubjektív továbbá igaznak és rendkívül „károsnak” tartja az író a következő mondást:
„A történelmet mindig a győztesek írják” by.: Napoleon
Az Oroszok győztek tehát most majd előállnak a sok sok gonosz bizonyítékkal, ami őket fogja igazolni.
Most, hogy ezt tisztáztuk jöjjön a cikk.

Kezdeném egy rövidke történelmi áttekintéssel, hogy tudjuk miről is beszélünk.

A ball sarokban Grúzia, fehér-piros alsóban. Amit érdemes tudni róla, időrendi sorrendben:
• Colchis és Ibéria volt kezdetekben a két Grúz állam a területen

• Ibéri volt az egyik első ország ahol a hivatalos államvallás a keresztény volt, már a IV. sz-tól (!)

• A Magyarok államalapítását követő évszázadban egyesült a két terület és létrejött az egységes Grúz királyság

• A XII.sz-ban a térség meghatározó királyságává nőtte ki magát

• Egy évszázaddal később lassú hanyatlás vette kezdetét

• Majd a királyság szétesett kiskirályságokra, nem bírt el az Ottománokkal és Perzsákkal

• Oroszország bekebelezte a XIX.sz-ban, ezt követte egy röpke önnálóság az első VH-út követően. Ez 3 évig tartott, mert az Oroszok lerohanták a Grúz köztársaságot

• ’89 Tbilisibe is eljutott a béklyók lerázásának kétes szele, és a Grúzok az utcákra vonultak, hogy békés tüntetésekbe kezdjenek. Fontos megemlíteni, hogy Ők nem voltak olyan szerencsések függetlenségük elnyerésében mint a Magyarok, Lengyelek, stb. A szovjet csapatok erőszakkal válaszoltak a tüntetésre, ami mészárlásba csapott át!

• Egészen 1992-ig a Szovjetunió része volt

• Egészen a ’03-as Rózsás forradalomig nyögte a szovjet örökséget, ami bizonyára nem ismeretlen a Magyaroknak sem (korrupt politikusok, korrupt rendőrség ami ráadásúl a kormányok kezében csak egy pöröly, infláció, kizsákmányolt\nehéz helyzetben lévő gazdaság). A rózsás forradalommal végre olyan vezetőt talált magának Grúzia aki ezen elemektől megszabadította az országot, és elkezdte a közeledést Európa felé. Igazi mintapéldát állítva a régió országai elé. A gazdaságot helyrehozták. Aki ezt lehetővé tette az a jelenlegi miniszterelnök: Mikheil Saakashvilli

• Saakasvilli a hadsereget is „gatyába” rázta, Izraeli, Amerikai, és Európai segítséggel

• Saakasvilli és a jelenlegi Grúz közhangulat enyhén nacionalista

A jobb sarokban az Oszétok fehér-piros-sárga alsóban, edző a kispadon és a kesztyűket adja: Oroszország
• Az Alánok birodalmának utódai (nem minden történész ért ezzel egyet, kevés az írásos emlék), egészen 350 környékéig a Volga és a Don között találhatjuk Őket. Ekkor jöttek a Hun-ok és elsöpörték az Alán birodalmat. A csekély számú megmaradt lakosság
elmenekült és letelepedett 800 és 900 között. Nem lehet tudni pontosan mikor. Abban a sávban ahol most Abházia Északi része és Észak-Oszétia van (ez később fontosabb lesz)

• Irániak közeli rokonai

• A gyakori konfliktusok elöl sokan elmenekültek, utódaikat ma a Jászokban kereshetjük Magyarországon (!)

• A Mongolok területeikről délebbre szorították az Alánokat egészen a Kaukázusig, sőt annak túloldalára is. 3 területet hoztak létre a letelepedést követően:
Iron+Digor (lényegében Észak-Oszétia), Kudar (mai Dél-Oszétia)
Letelepedésük ezen a területeken a XIII.sz-ra tehető. Az emigrált népességek fölött különböző birodalmak uralkodtak évszázadokig, többek között a Grúzok is, hiszen már lakott területeken telepedtek le a mai Oszétok. A területek „tulajdonosai” befogadták Őket.
Jegyezzük meg ezen területekre való betelepülésüknek dátumát és körülményét!

• A Kaukázus elképesztően változatos olvasztótégely! A jelenlegi Oszét (észak és dél) területeken lakosság számát tekintve lényegében két „nemzet” osztozkodott. Az oszétok és az Ingush-ok (a Csecsenek közeli rokonai). Az Ingushokat tévesen megvádolták, hogy a Harmadik Birodalommal szövetkeznek, ezért „deportálták” a populációt, amivel egyben erősen megritkították is (!) Sztálin halálát követően visszaengedték az Ingush-okat otthonukba, amit azonban azóta már a népszaporulatnak köszönhetően az Oszétok lényegében „belaktak”.

• Erős nemzeti öntudatuk, erős nacionalista mozgalmakhoz vezetett abban a pillanatban, hogy a Szovjetunió szétesett

• 90-től számos háborúban vettek részt, hogy a lehető legkedvezőbben tudjanak helyezkedni. A Grúz-Oszét konfliktus (89-92) során kb 100.000 Oszét települt át Észak-Oszétiába Ingush lakta területekre, ám nem fértek az Oszétok a bőrükbe. Több tízezer Ingusht üldöztek el Észak-Oszétiában, hogy a területet ténylegesen is otthonuknak és sajátjuknak mondhassák (ezt se felejtsük el!)

• Ezt követően a Grúz-Oszét konfliktusban próbálták meg erőszakkal kiharcolni a függetlenséget, amit lényegében meg is kaptak->Önálló fennhatóság, vezetés, parlament, miniszterelnök, stb. Egy valamit nem kaptak meg, a teljes elszakadást, ezt leszámítva a maguk urai. Ez a mai napig nem elég nekik. A ’92-es harcoknak akkor a beavatkozással fenyegetőző Oroszok vetettek véget. A Grúzok kénytelenek voltak meghátrálni

• ’92 és ’07 között a Dél-Oszétok (aki csak akart alapon) megkapták az Orosz állampolgárságukat, tették ezt az Oroszok azért, hogy a későbbiek során ezt kihasználva jogot formálhassanak „saját” állampolgáraik „megvédésére”. Az Oszétoknak annyi alapjuk van Orosz állampolgárságot kérni, mint az Irániaknak Németet! Ne feledjük, hogy az Oszétoknak az ég világon semmi köze nincs az Oroszokhoz.

• A Grúz-Oszét konfliktus óta a Grúzoktól folyamatosan kapják az újabb és újabb engedményeket a Dél-Oszétok, egyre többet és többet. Tették ezt a Grúzok azért, mert nem volt megfelelő az ország gazdasága, közhangulata, vezetősége a helyzet rendezéséhez

ÉS most a rövid és száraz (bocsi nagyon száraz, de ez van) áttekintést követően kivesézem a jelenlegi helyzetet. Két gondolkodás mentén lehet megközelíteni a konfliktust. Az egyik (a médiákban túlsúlyban megtalálható) etnikai alapú. A másik a gáz\olaj alapú, ez alig kap figyelmet a médiában.

Etnikai alapon
Amint azt a történelmi áttekintésből is leszűrhették a kedves olvasók elég kérdéses a Dél-Oszétok azon elképzelése, hogy nekik márpedig joguk van elszakadni Grúziától. A helyzet a következő: függetlenséget akarnak, miközben számos alkalommal bebizonyították, hogy amikor csak lehetőségük van, eltiporják, kiirtják, elüldözik a nem Oszét nemzetiségű civileket! A kollektív-szelektív emlékezet bizony elég keményen ott van az Oszétokban! Amiket műveltek, hipp-hopp elfelejtik, majd agresszorból és a térséget destabilizáló hazátlan kisebbségből átmennek elnyomástól szenvedő, gyámoltalan, szabadságot szomjazó, és szabadságot mindennél fontosabbnak kikiáltó nemzetté! Elég felháborító és nevetséges ez szerintem. ’92-től ’03-ig terjedő időszakban az elszakadást leszámítva mindent megkaptak a Grúzoktól. Sőt ’93-ban a Grúzok aláírták, hogy Orosz békefenntartók biztosítsák a rendet (ez csak generálta a bajt, de késő bánat). A Grúzok ennyire nagyon gonosz elnyomó nemzet, bizony. Ha történelmi hátteret nézzük, az Oszétokat a Grúzok fogadták be, mikor bajban voltak az Oszétok. Szép hasonlattal élve, akkor értek a térségbe batyuval a hátukon, mongolokkal a hátukban mikor a Grúzok már megéltek ott jó néhány évszázadot. Nem csak, hogy megéltek néhány évszázadot, de elég komoly erőt képviseltek a régióban. Az Oszétok aprópénz voltak hozzájuk képest. Mégis befogadták az Oszétokat. A puszta létüket, amit a térség tárt karokkal váró népeinek köszönhetnek, népirtással és embertelen cselekedetek sokaságával hálálták meg a XX. Században. A mostani konfliktus eszkalálódása két dolognak köszönhető:
1, a grúzok már elég erősnek hitték magukat és barátságukat a NYugati világgal, hogy legyen merszük visszaállítani a rendet országukban
2, Az Oszét szakadárok hajthatatlanok voltak, és többszöri felszólításra sem szüntették be a tüzelést Grúz településekre és a Grúz katonákra

A Grúzok állítása szerint a hadműveleteiket az Oszétok provokálták ki. Hogy hazudnak vagy sem azt mindenki döntse el magában a két nép történelmi dolgainak átolvasása után. A döntés meghozatalakor ne felejtse senki, hogy nem kicsit kockáztatott Saakasvilli amikor engedélyt adott a rendet visszaállító akcióra. Aki ennyi mindent elér egy problémás ország gazdaságával az nem hülye! Ebből arra lehet következtetni, hogy csak a legutolsó esetben jutna eszébe Orosz rulettezni. Nem valószínű a tétet figyelembe véve, hogy csak úgy nagyot gondolva ekkorát kockáztat egy Miniszterelnök, pláne ha eredményei alapján nyilvánvaló, hogy nem szenved hiányt észben! Etnikai vonalon tovább követve a szálakat tiszta sor ami következett. Az Oroszok saját állampolgáraik (nevetséges kijelentés, de csak az egész világot nézik hülyének az Oroszok) védelmében, békét kiharcoló ellenlépésre szánják el magukat. Békefenntartásra és megteremtésre kiképzett egységeket küldve a területre, akik vigyáznak a civilekre és nem hajlamosak tisztességtelen cselekedetek elkövetésére. Küldtek is ilyeneket: elit Specznaz egységeket, meg deszantos egységeket, mert ezek a leghumánusabbak, egy ilyen feladathoz. Hát persze.

Néhány egységük amit felvonultattak, csupa civilizált rendcsináló:
* Spetsnaz of 45th Detached Reconnaissance Regiment
ezek meg deszant emberek, nem éppen sima bokorugrók:
* Vozdushno-Desantnye Vojska, meg nem nevezett egységei
(a meg nem nevezett jelentése: vszleg arc nélküli "hadigépezetek")
* 76th Airborne Division
* 98th Airborne Division

Ha a kevésbé reklámozott oldalát nézzük a történteknek bizony sokkal logikusabbnak tűnik hírtelen minden esemény!

Olaj\földgáz megközelítés.
[link]
Oroszországnak mostanában a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a volt Szovjet ismerősök szépen sorban szerződnének át az Európai csapatba. Ukrajna, a Balti államok és most Grúzia is nyitni próbál\puhatolózni amennyire csak tudnak. Ez elég rendesen veszélyezteti az Orosz érdekeket. Például nő az ütközőzóna mélysége Európa és Oroszország között, nő a NATO haderő, esetlegesen közelebb kerülnek a határaikhoz az ICBM\CBM-ek használhatóságát veszélyeztető haditechnikai elemek, gazdasági jelentősége is van. Az Oroszok egyetlen esélye ennek elkerülésére, ha ügyesen libikókáznak és kezüket az Európát életben tartó Olaj\földgáz vezetékek csapjain rajta tartják. Európa azért függ ennyire, mert Irántól nem tanácsos most vásárolni (pedig, de jó lenne a világgazdaságnak); az Azeri földgáz\kőolaj meg csak kis mennyiségben csordogált eddig Grúzián át. Ezt az Oroszok számára ideális helyzetet a ’03-as rózsás forradalom után hatalomra kerülő Saakasvilli veszélyeztette. A nyugatbarát Grúzia vadul, hatalmas nyugati beruházásokkal akart az Azeri kincseknek a szállítójává válni. Ezek miatt rögtön világos, hogy kellett az Oroszoknak egy jó kifogás, ami sosem árt ha van. Tartottak már régen ezen scenario-tol és meg is adták majd minden Oszétnak az állampolgárságot. Bevonultak békét fenntartani a ’92-es Grúz-Oszét konfliktus után. A kvázi független kb 70.000-es Dél-Oszétia (amiből 15.000 Grúz) 3.000 egyes források szerint 5.000-es hadsereget tartott a konfliktust megelőzően! A konfliktus kirobbanása óta pedig vannak források amik 15.000-re teszik a Oszét haderő jelenlegi létszámát! Egy olyan területen ahol a bevételek lakosságra vetítve alacsonyabbak, mint Grúziában. Jah hogy a békét fenntartó (?) Oroszok az Abház és Dél-Oszét költségvetés ötödét zsebből fizetik? Mert, hogy a segítség minden Orosz állampolgárnak jár. Ez tényleg a békét szolgálja.
Ha pénzt adunk valakinek, hogy aránytalanul nagy hadsereget tartson, és azt képes is legyen felfegyverezni az általában békéhez szokott vezetni. Ha meg megtámogatom saját katonáim jelenlétével az meg végkép elveszi a kedvét, mert nem fogja érezni, hogy bárki is támogatná. Pláne ha még csak 15 éve vannak ott az egységeim. Ma már senki sem emlegeti: a Grúzok több alkalommal is kérték, hogy az Orosz békefenntartókat cseréljék le Európaiakkal, az Oroszok valami oknál fogva ebbe nem mentek egyszer sem bele. Pedig ha a békét szolgálták az egységeik, akkor nem lett volna mindegy, hogy milyen nemzetiségűek a békefenntartók? Nem. Vajh miért…

Nem vitás, itt mindenki azon munkálkodott, hogy béke legyen csak a Grúzok nem.

A konfliktus felvezetésénél az Oroszok mindent megtettek, hogy ne legyen béke.
A konfliktus alatt is minden a béke érdekeit szolgálta. Elsüllyesztették 3 rakétás naszádot, ami hatalmas veszélyt jelentett az Oszétokra, a szárazföldön (a hajókon csak régi\kis hat.távolsággal rendelkező WtoG eszközök voltak, nem rendelkeztek Tomahawkhoz hasonló eszközökkel).
Második nap lebombázta több helyen a vezetéket és létesítményeket a vezetékek végpontjain.
Blokád alá vonta a kikötőket, holott erre semmi béketeremtéssel\fenntartással összefüggő oka nem volt. Az Azeriek azonnal be is szüntették a szállítást Grúziának, ezzel megmutatták az Azerieknek: nem biztos, hogy érdemes invesztálni a vezetékekbe, mert egy parancsszóra képesek az Oroszok ellehetetleníteni a szállítást.

Véleményem szerint, az Oroszok az agresszorok. Megfelelő, kellően biztonságos megoldás nincs, mert veszélyes beavatkozni, de ugyan ennyire veszélyes, hagyni az Oroszoknak eltaposni az Azeri-Grúz-Török vezetéképítési kezdeményezést.

Továbbá a nemzetközi jog szerint egy még az Oroszok álltal is elismert ország határait hadseregével Oroszország megsértette, nem kicsit beleavatkozva belügyeikbe.
Hadüzenet persze nincs és nem is lesz, mert békét építenek.

Update: Most nézem híreket a nagyon szenvedő Oszétokat engedik a béke megteremtői fosztogatni, rabolni és ilyenkor szokásos dolgokat csinálni. Ennyit a rosszarcok nyilatkozatairól:
Medvedev: "maintaining peace in the region. Civilians, women, children and old people are dying today in South Ossetia" ezt hazudva szabad cselekedni, de most, hogy a hazugsága valóság a másik oldalon, most minden rendben van.
De azért az Oroszok nemzeti gyásznapot rendeltek el a Grúzok vérengzései (?) miatt.
Ekkora képmutatást rég nem láttam.

A cím idézetének tulaja P. Howard, köszönet neki, nagyon passzol.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.