2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thinkpapa T400 2. felvonás

A korábban már bemutatott T400 ThinkPadet sikerült továbbfejlesztgetnem több téren is.

[ ÚJ TESZT ]

4. Konklúzió

A T400-as egy nagyon jó kis hobbi / retró projekt lett, ami már kissé több is lett azóta. Most itt nem fogom elkezdeni a „régi ThinkPadek voltak csak a jók” narratívát. Igen ez egy régi laptop, nem tölti már be a weboldalakat azonnal, hanem várni kell fél vagy akár egy másodpercet, és így tovább. Az előző cikkben azt hiszem már alaposan végigmentem a notebook előnyein és hátrányain, most nem ismételném meg ezeket, inkább egy másik nézőpontból lamentálgatnék egy kicsit konklúzió gyanánt.

Balra a T400, jobbra pedig egy T430. Ez utóbbi volt az utolsó vastag ThinkPad, ugyanis a T440-nel kezdődött a vékony dizájnú, lecsupaszított, ma is használatos forma.

Idén már 14 éves lesz ez a laptop, igazi tinédzser. Szerintem 2008-ban nem sokan gondolták volna, hogy a T400-asok még ennyi idő múlva is használhatóak lesznek. Persze mindez annak is az eredménye, hogy a laptop jól karban volt tartva, költeni kellett rá, és így tovább. De ezen a masinán ez legalább még megoldható. Amióta megvan, legalább tucatszor szétszedtem-összeraktam és nem hullik belőle műanyagforgács mint a 2018-as Acer Aspire 5-ösből, amely szintén van a háztartásban. Persze az egy konzumer laptop, a T400 meg az üzleti kategória, ezért mondok egy másik példát. A munkahelyemen három évig használtam egy Dell Latitude 12 E7270-est, amit újonnan kaptam. Ezt a laptopot láthattátok az előző cikkben összehasonlítás gyanánt, csak hogy szemléltessem a T400 és a Latitude közti különbségeket méretben. Nos a Latitude már kukázásra került, ugyanis az én masinám, mint ahogy cégnél található ezen Latitude-ok jelentős része szétnyílt, mint egy pattogatott kukorica.

A kollégám E7270-es Latitude-ja egyik reggel kinyílt, mint egy popcorn.

A munkahelyemen lévő 100+ ilyen laptop olyan gyakran produkálta ezt, hogy a helyi IT kérdés nélkül cserélte az összeset, amint megemlítettük, hogy ezt a típust használjuk. Egyébként én bírtam a laptopot. 12,5 colos mérete miatt kiválóan hordozható volt, szinte észre sem vettem a hátizsákomban. Kellően masszív volt, és még a billentyűzete is egész kellemes. Sajnos viszont az akku vagy pedig a töltő elektronika selejtes, ami hatalmas hiba bármilyen kategóriás laptopnál, nemhogy a business vonalon.

Ezért mindenkit óva intek egy ilyen laptop vásárlásától!

Ettől még persze nem lesz minden mai laptop rossz a T400-hoz képest. Régen is voltak selejtes szériák, és vannak sajnos ma is (pl.: a korai T400-asokban a Bluetooth volt rossz, és sok gépnél kinyírta az alaplapot!!!). De szerintem a mai üzleti kategóriás laptopok, még az új ThinkPadek is már nem igazán érik meg azt a felárat, amit elkérnek értük egy év garancia mellett. Nem hiába sokan vesznek inkább gamer notebookot. Persze budget vonalon szerintem továbbra is megállják helyüket a használt üzleti gépek a legtöbb konzumer modellel szemben.

Még a kijelzőt is fémváz védi, amitől egyszerre vastag, nehéz, de strapabíró is a laptop.

Számomra egyébként az aranymetszet egy olyan notebook lenne, amely 2-300 grammal nehezebb mint a mai masinák, cserébe cserélhető az akkumulátor, könnyen szerelhető, komolyabb hűtése van, amivel tud több ideig passzívan működni, és egy régi típusú vastagabb billentyűzettel rendelkezik.
Vannak szerencsére ebbe az irányba mutató trendek.

A T400-on még számos módosítást eszközölhettem volna. A korábbi cikknél jeleztétek, hogy moddolt BIOS-szal lehetne Wifi6-os kártyát rakni bele, vagy akár amoba írása alapján egy négymagos quad processzort is elfogadna a laptop. Sajnos ezekhez mind idő, mind tudás hiányában nem volt már kapacitásom. Talán egy harmadik felvonásra majd meglépem ezeket.

Azon is gondolkodtam hogy beruházok egy T420-ra hosszabb távon, amely a régi Thinkpad vonal utolsó generációját képezi, abba tudtommal sokkal jobb eséllyel lehet egy korrektebb tulajdonságokkal rendelkező kijelzőt beépíteni. Így meg tudnám tartani a klasszikus Thinkpad dizájnt, szebb kijelzővel párosítva.

Számotokra milyen az ideális notebook? Van valamilyen hasonló retró masinátok? Mit gondoltak a T400-asról? Minden konstruktív hozzászólást szívesen fogadok.

Előzmények

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

  • Last of the Quads

    A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben.

  • LENOVO T400 - szégyenlős bestia

    Ebbe a Thinkpadba nem lehetséges belepasszírozni egy Core 2 Quad processzort. Mármint gyárilag...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.