2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thinkpapa T400 2. felvonás

A korábban már bemutatott T400 ThinkPadet sikerült továbbfejlesztgetnem több téren is.

[ ÚJ TESZT ]

3. Rendszerek

De mit is tud az „új” laptop? Az operációs rendszerek terén nem történt változás. Dual boot felállásban Windows 7 fut a retró dolgoknak, Linux Mint pedig a mindennapi használatra.

Windowsban is eszközöltem egy-két változtatást. RoboGuru kolléga évekkel ezelőtti cikkét csak nem régiben találtam meg, így az általa felsorolt ThinkPad utility szoftvereket is csak mostanság raktam fel. Ezekből a leghasznosabb a ThinkVantage, amely az energia-kezelést és akkumulátor-menedzsmentet befolyásolja.

Utólag is köszönet RoboGurunak még 2016-ban írt cikkéért, amiben részletezi a telepítést.

Egyébként RoboGuru cikke elsősorban a különböző ThinkPad szoftverek Windows 10-re telepítését írja le, de itt szereztem be a linkeket a Win 7-es telepítésekhez is. Ő egy W520-as gépen tesztelte a szoftvereket, de ha nem tévedek T430-as generációig használhatóak az általa nyújtott programok és segédletek.

A különféle ThinkPad utility szoftvereket már korábban is ismertem, de nem nagyon foglalkoztam a telepítésükkel egészen addig, amíg RoboGuru leírására nem bukkantam. Elsősorban azért, mert a laptop napi használatban Linux Minttel megy, amelyben a legtöbb dolog magában a kernelben megtalálható, és nem igényel telepítést, vagy pedig van valamilyen szintű alternatíva a különféle utility szoftverekhez. Például a ThinkVantage egyik jó alternatívája a TLP és a TLP UI programok.

A TLP és a TLP UI Linux Mintben. Nem annyira menő kinézetre mint az eredeti ThinkVantage program, de hasonló szintű funkcionalitást kínál.

És akkor rá is térhetünk a laptoppal használt rendszerre. A Linux Mint 20.3-mal nagyon jól érzi magát a laptop, amióta megvan, ezzel használom mindenféle gond nélkül. A Windows 7 néhány játék számára van még fent a laptopon. Erre elsősorban azért van szükség, mert a laptopban található régi ATI HD3470-es GPU csak OpenGL 3.3-at támogat, míg DirectX-ből már tudta a 10-et, manapság pedig a Linuxon való játszáshoz már az OpenGL 4.3 sem elég, hanem majdnem minden játék számára szükséges a Vulkan támogatás.

Dusk az egyik olyan retró stílusban készült mai shooter, ami jól fut a laptopon Linuxon is.

Ez azért van így, mert a Steam Deck által is használt Proton és Wine Windows / Linux API fordító réteg még a régi játékok utasításait is a Vulkan grafikus illesztő függvényeire fordítja le Linuxon, ezzel téve azokat „érthetővé” az operációs rendszer számára.
Tehát röviden: ha az ember játszani akar ma Linuxon, az közel sem olyan nehéz mint régen volt, de szükséges hozzá egy újabb GPU.

95%-ban viszont nem játszásra használom a laptopot, hanem netezésre. Ez nálam a legtöbb ember számára használatos weboldalakat jelenti, mint például, Gmail, Facebook, YouTube. Az előző cikkben sok tanácsot kaptam a YouTube videók optimalizálására. A h264ify bővítménnyel már a Full HD videók is egészen korrektül futnak a gépen:

A Full HD sem okoz gondot már. Igaz nem tökéletes, de én ezzel már megelégszem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

  • Last of the Quads

    A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben.

  • LENOVO T400 - szégyenlős bestia

    Ebbe a Thinkpadba nem lehetséges belepasszírozni egy Core 2 Quad processzort. Mármint gyárilag...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.