2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SmartQ Ten3 - Kétmagos tablet Kínából

"Drága játékszer" vagy "Leáldozott a notebookoknak"? Egy biztos, igény van az ilyen eszközökre.

[ ÚJ TESZT ]

Problémák, értékelés

Mint írtam, a Google Play-ben nem található meg minden alkalmazás. Erre több megoldás is létezik, vagy a build.prop-ot kell módosítani, vagy egyszerűbb egy custom romot feltenni.
A build.prop módosításhoz root jog kell, de jó hír, hogy a legújabb gyári firmware-ek már alapból rootoltak.

Apropó gyári firmware, a megjelenés óta a SmartQ, ha jól számolom, 6 db firmware-t adott ki, az utolsó már Jelly Bean alapú, bár még nem tartalmazza az összes újítást. Szóval nem tétlenkednek a fiúk.

A felhasználók a slatedroid-on elég népes és aktív közösséget alkotnak, én is az innen származó rom-ot tettem fel. Ez is a legújabb gyári firmware-en alapszik, tartalmazza a Play javítását és ki lettek gyomlálva belőle a kínai appok.

Fagyással csak a 4.0.3-as gyári rom-nál találkoztam párszor, de a frissítés óta ezek is megszűntek.

Update: augusztus közepén megjelent a hivatalos és teljes Jelly Bean a SmartQ oldalán, így a rendszer aktuális verziószáma 4.1.1. Szerintem azért ez elég szép teljesítmény, nem nagyon tudnék más tabletet mondani, amin már ez fut, a Nexus 7-en kívül.

Beszerzés

A táblagépet a www.hotmid.com-ról rendeltem. Az ajándékba kapott képernyővédő fólia nagyon szépen felment rá, és azóta is tökéletesen tart. Kapható hozzá bőr tok is, de az kimaradt, mert igyekeztem minél kisebb csomagméretnél maradni a légiposta miatt. A rendeléstől számított másfél hét alatt ide is ért, és sikeresen átcsúszott a vámhatóság figyelő tekintetén, így 60.000 Ft-ből megúsztam a történetet (persze ez nem garantált).

Most már itthon is elérhető hasonló specifikációjú gép jellemzően 70-80 ezer forintos áron, szóval ha valaki vásárlás előtt áll, akkor érdemes rajtuk is elgondolkodni. Viszont ha valakinek nem gond a külföldről rendelés, akkor még mindig izgalmasabb dolgokhoz lehet kintről jutni, mint például ez.

Értékelés

Miután már aktív tablet használó vagyok egy éve, így pontosan tudom az igényeimet. A Ten3 gyakorlatilag minden szempontból beváltotta az elvárásaimat. Pont nyaralás előtt érkezett meg, így egyből intenzív használat alá vettük. Használtuk a teraszon 40 fokban, a strandon napsütésben olvastam ki rajta több könyvet, testvérem gyerekei is nyúzták rajta az Angry Birds-öt. Otthon is egyre ritkában nyitom ki a notebookomat, ha csak a netet akarom bújni vagy fórumot olvasni.

Egyedüli negatívum talán a méretéből fakad, utazáshoz, mindennapi hordozásra kevésbé alkalmas, mint egy 7"-os masina. Ezért lehetséges, hogy később beszerzek egy Nexus 7-et is (szerencsére van ismerős, aki rendszeresen jár ki az USA-ba), de ez még megfontolás tárgyát képezi.

Linkek:
SmartQ weboldal
Hotmid
SmartQ Ten3 fórum

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.