2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sandisk Sansa Clip - közelebbről

  • (f)
  • (p)
Írta: |

„Kicsi a bors, de erős!” - Mondhatnánk a kis lejátszóra. Ugyan már nem ma dobták piacra, de...

[ ÚJ TESZT ]

Bemutató

SanDisk Sansa Clip 2GB (rev2.0)

   „Kicsi a bors, de erős!” - Mondhatnánk a kis lejátszóra. Ugyan már nem ma dobták piacra, de manapság is megállja a helyét. Akinek kicsi, könnyű, remek hangzású MP3 lejátszóra van szüksége, azok számára szinte nem is kérdés, hogy mit válasszanak.

[Sansa ül a fűben...]

Mit kapunk a pénzünkért?

[Még a dobozában lapul... Nem sokáig.]

Egy nagy dobozt, amiben szinte elveszik a lejátszó. Tehát a dobozban megtaláljuk a legszükségesebb tartozékokat, amivel akár rögtön kezdhetjük is a zenehallgatást.
Lejátszó, USB kábel, fülhallgató (nagyon összenyomorgatva), rövid leírás (magyarul is), reklámozó lapocska és egy mini CD.
    - Az USB kábellel akadtak gondjaim, nem igazán akart belemenni a kijelölt lyukba. Nem is erőltettem sokáig, inkább a régi - fényképezőgéphez való - kábelt használtam a zenék transzportálásához.
    - A fülhallgató minősége kielégítő, átlagos felhasználóknak tökéletesen megfelel. Hangképe kiegyensúlyozott, de felépítése miatt („Earbud” vagy más néven „Earphone”) nem illeszkedik tökéletesen a fülbe (ezért a mély tartomány egy része nem jut a fülünkbe [lack of bass]). A in-ear fülhallgatóval jobban járunk (már aki el tudja viselni a fülében).
   - A rövid leírást érdemes elolvasni.
    - A kicsi CD-n semmi más nincs, mint egy angol nyelvű Használati útmutató. Firmware-t vagy az ahhoz szükséges Updater-t az Internetről kell letöltenünk. Szerencsére a legújabb firmware volt a készüléken, tehát ezzel sem kellett foglalkoznom.

   A lejátszón 2.01.16F firmware van, amin elég sok mindent javítottak az előző verziókhoz képest. Ez gyakorlatilag egy 01.01.30-es verzió, csak a 2-es hardverhez. Hibák így is maradtak, talán még kapunk egy frissítést hozzá a későbbiekben. Fatális hibákat viszont nem tapasztaltam. Megnyugtató.

[Tartozékok]

Mit tud a készülék?

   Amit egy vérbeli MP3 lejátszónak tudnia kell, azt tudja. Nincs képnézegető, videólejátszó, de ezt a kijelző amúgy sem támogatná. Egyszerűen zenelejátszásra lett kitalálva. Miért is fizetnék többet a fölösleges szolgáltatásokért, ha úgysem használnám őket. Az új firmware-nek köszönhetően már nemcsak MP3-at, de a lossless FLAC formátumot is le tudjuk játszani. Ezen kívül OGG-ot, WMA-t és WAV-ot "dobálhatunk" a készülékre, mindegyikkel megbirkózik.
   Amivel gondjai akadtak, az a FLAC. A 900kbps átlagos bitrátájú számok lejátszásánál tapasztaltam egy hibajelenséget. Valószínűleg a kisméretű RAM miatt a lejátszó ilyenkor nem tudja akadásmentesen dekódolni a fájlokat, ezért akadozik a hang. (Moloko - Absent Minded Friends vagy Moloko - The Time Is Now)

   Találtam itthon egy Schubert CD-t is, gondoltam próbaképpen berippelem róla a számokat. Foobar2000 segítségével, 5-ös szinten megejtettem a rippelést, feltöltöttem a lejátszóra és örültem. Gond nélkül ment a lejátszás. A keletkezett fájlok átlagos bitrátája 600kbps körül mozgott. Az egyik legnagyobbat tettem fel a készülékre, ami 644kbps-os volt (Symphonie № 5 in B flat major D 485 – Allegro).

   A menüről, kijelzőről és a kezelőszervekről ezúttal nem írnék semmit, a Prohardveres tesztben már említést tettek róla.

[Íme a kicsike]

FM Rádió

   87,5MHz-től egészen 108MHz-ig foghatjuk vele a csatornákat, amelyekből húszat el is tárolhatunk. Ismeri az európai és az USA szabványt is (előbbi (0,05MHz-enként állítható, utóbbi 0,2MHz-enként).
   A vétel minősége eddigi tapasztalataim alapján teljesen rendben van. Akár otthon, akár biciklizés, kirándulás közben megfelelően veszi az adást. Körülbelül annyi várható el töle, mint egy normál autórádiótól (út közben ahol gyengébb a vétel picit sistereg). Nem egy DAB tuner, de FM vevőhöz képest nagyon jó hangja van.
2-3 kattintással fel is vehetjük az éppen hallgatott rádió hangját. Jól jön, ha nem ismerjük az előadót vagy a szám címét és a későbbiekben meg szeretnénk kérdezni valakitől.
   A készülék WAV-ba rögzít (sztereó), a felvétel minősége pont olyan, mint a rádióé. Itt meghallgatható.

   Felvenni nemcsak rádióból tudunk a készülékkel, diktafonként is funkcionál. Szintén WAV-ba rögzít (mono), de nem olyan minőségben, mint az FM felvétel esetén. Ezt is meghallgathatjátok. Az egyetlen hibája, hogy a felvétel végén a nyomógombok kattanása belehallatszik a felvételbe.

Hangminőség

   Eddig egy Thomson MP3 lejátszót használtam, ehhez viszonyítva tökéletes hangja van.
Nincs alapzaj, semmi sistergés. Alacsony hangerőn is ugyanolyan dinamikusan és tisztán szól, mint nagyobb hangerőn. A beállítások között található egy olyan opció, amivel még plusz kakaót adhatunk (ha bírja a fülünk). Bármilyen 16Ω-os fülhallgatót megfelelő hangerővel hajt meg. A 32Ω-osak már halkabban szólnak; ezek használatához már elkel egy fejhallgató erősítő. Fülhallgatók közül CX300-zal próbáltam, teljesen rendben volt a hangerő (a hangzást csak a CX300 rontotta el). Fejhallgató téren egy HD202-vel rendelkezem, tehát ezzel is tettem egy próbát. Ahogy írtam, itt már nem volt elég a kis Clip kimeneti teljesítménye (normal módban), de otthoni zenehallgatáshoz még mindig megfelelő páros. A hangminőség úgymond javult, ami a HD202 érdeme. A páros pontosan úgy szólt, mintha csak a számítógépen hallgattam volna a zenét.
Legrövidebben így jellemezhetném:

Audigy 2 ZS + iTunes (vagy bármilyen normális lejátszó software) + Sennheiser HD202 = Sansa Clip + Sennheiser HD202

Ez az egyenlet mindent elmond, úgy gondolom. Egyszerűen szinte hihetetlen, hogy ez a kis lejátszó mire képes.

Természetesen mindenféle műfajú zenével teszteltem. Nem számít hogy mit hallgatunk rajta, minden tökéletesen szól. Legyen rock, pop, hip-hop, rap, world, hardcore, trance, disco, teljesen mindegy. Equalizer is beállíthatjuk a megfelelő hangképet, de minden a fül-, fejhallgató minőségén múlik. Ha a 20 ezres kategóriából választunk hangkeltőt hozzá, biztosak lehetünk benne, hogy nem a lejátszó lesz a korlátozó tényező.

[Clip, amiről a nevét kapta. Szinte bárhová felcsíptethető.]

A külsőről mégiscsak írnék pár szót.
Egy szó: ujjlenyomat. Már az első tapicskolás után meglátszódik rajta a zsíros azonosítónk.

[A kijelzőn látszik az ujjlenyomat.]

Mostanság elég jó áron árulják, bár könnyen beszerezhetőnek nem nevezném. Először az 1GB-os példányt vettem célba, ami a fekete színével rögtön megfogott. Megrendeltem egy webshop-ból, még március elején. Megrendelés után jött is a válasz amiben azt írták, hogy akár 2-4 hetet is kell rá várni, mert egyik raktárban sincs. Bólintottam, vártam, semmi nem történt. Április elején írtam nekik egy e-mail-t ismét, amire nemhogy válasz nem jött, de még csak el sem olvasták. Köszönöm, így utólag is.
ElectroWorld nevű áruházban 9 és fél ezer Jó Magyar Forintért mérték a 2GB-osat. Még csak utazni sem kellett érte (ingyenes volt a kiszállítás). Manapság ez jó árnak számít (bár volt már olcsóbb is).

Folytatás a következő oldalon -->

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.