2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ROCCAT Kone

Az egér, melyben processzor van...

[ ÚJ TESZT ]

Belsőségek

Akkor nézzük meg mit is tud valójában az egér.

Kezdjük egy kis specifikációval:

* 3200dpi laser szenzor
* TCU – Tracking Control Unit
* 1ms válaszidő; 1000Hz mintavételezési frekvencia
* 16-bit-es adatátvitel; 7080fps; 6.4 megapixel, 20g gyorsulás
* 72MHz TurboCore processzor
* 128kB memória, újraírható
* 1.65m/s
* 10 gomb - 8 programozható

Maximális hossz: ~ 13,5cm.
Maximális szélesség: ~ 6,5cm.

Igen, ez a hivatalos specifikáció. De menjünk végig rajta szépen sorban.

3200dpi laser szenzor

Ez manapság már az átlag kategóriába tartozik a 'gamer' egerek körében. Azért mondom, hogy manapság, mert a Kone 2008 augusztusi kiadású. Azóta már egy javított V2-es változatot is piacra dobtak, sőt már csak azt a verziót lehet kapni.
Valójában nem is értem miért van szükség a dpi folyamatos növelésére. Alapjáraton is rendkívül érzékeny, 3200 dpi-n pedig szinte követhetetlen.
Csak, hogy legyen viszonyítási alap, az mx510-est Vista alatt full sensivel használtam, és így is éppen, hogy használható volt az 1920x1200-as képernyőn. Ennek oka, hogy a setpoint driver már nem települ fel Vistára. Legalábbis ehhez az egérhez valót nekem nem sikerült telepíteni.
A lényeg a lényeg, a Kone driver telepítése után a windowsos alap sensit 10-ről 3-ra kellett visszavennem. A Kone gyári sensijét pedig 6,0-ra. És mindez 2000 dpi-n. Így is rettentő gyors, érzékeny, de még kényelmesen kezelhető.
Én kifejezetten érzékeny vagyok az egér érzékenységre. Sajnos nálam 1-2 tized is számít, nagyon megérzem. Megvannak a berögződött mozdulatok, hogy pl. fps játékban kb 2,5cm-es egérmozdulattal képes legyek 180°-ot fordulni. Ezt szoktam meg. Szóval én az egérrel kb 2,5-2,5cm-t mozdulok maximum, minden irányban.

(!)ProAim(!) lézer szenzor...

De a 3200 dpi-t eddig nem tudtam kihasználni. Ha beállítom ezt az értéket, akkor a Kone sensijét annyira le kell csökkentenem, hogy szinte ugyan ott vagyok, mint 2000 dpi-n és nem érzem a különbséget.
A 'hardcore gamerek' biztosan kihasználják, hiszen ma már 5000 dpi körüli egerek is kaphatók. Én nem találom annyira fontosnak, hogy 3200 vagy 5000+ dpi-n henteljek.
Igazából hardcore gamer se vagyok már. Akkoriban voltam, amikor 4,5 éven át napi masszív 12-16 órát töltöttem a Quake 3 előtt. De az a korszak (sajnos vagy sem) de véget ért. Azóta kipróbálok minden jobbnak mondott játékot, elvagyok velük, végigviszem 2x-3x, párat a neten is kipróbálok és kész. Egyik se tudott megfogni annyira, mint anno a Quake 3.
Viszont a minőség így is fontos szempont, ezért esett a választásom a Kone-ra. De menjünk is tovább.

TCU - Tracking Control Unit

Ez talán az egyik legérdekesebb fejlesztés az egéren. Ez voltaképp egy felület bemérő szenzor.
Szükségességét (?) az adja, hogy manapság az egérpadok széles választéka áll egy 'gamer' rendelkezésére. Ez viszont azt is jelenti egyben, hogy ezen egérpadok bizony sokféle felülettel is rendelkeznek. Van amelyiken mikrométeres recék vannak, esetleg hullámok, egyéb mintázatok, szövet vagy műanyag felületek.
Ezen különbségek kiküszöbölésére jó a TCU. A szenzor beméri az adott felületet majd ennek megfelelően hozzákalibrálja a lézert. A mai napig ez az egyetlen egér, ami ilyen technológiát alkalmaz. Bizonyos esetekben nagyon hasznos lehet, én is találkoztam már olyan felülettel, amin szegény egér igen döcögősen mozgott. Természetesen első dolgom volt kipróbálni.

TCU

Az én egérpadom nem más, mint a már széjjel koptatott asztallapom. A képeken is látszik, hogy a felület mintázata nem egyszínű. Kék és fekete textúrája van. Valamiért anno ezt találtam megfelelőnek, annyira viszont sose voltam 'gamer' hogy több ezer forintért vegyek egérpadot.
A kalibrálás után nem tapasztaltam semmi különbséget. Az egér ugyan úgy ment, mint előtte TCU nélkül.
Aztán gondoltam kipróbálom egy sima fehér lapon. Felragasztottam az asztalra, mint egy egérpadot.
Itt már nemigazán akart megmoccanni az egér. Erősen szaggatott lett a mozgása. Gyakran ki is maradt. Na, mondom kalibráljuk csak újra azt a lézert. TCU újrakalibrálása után kifogástalanul működött az egér, akárcsak előtte a sima asztallapon. Viszont semmi speciális mozgást, vagy érzékenységet nem vettem észre. A ráadás, hogy ezután a kalibráció után, a sima asztallapon már nem akart menni az egér. Akadt, szaggatott. Szóval eldobtam a papírlapot, majd újrakalibráltam az asztalhoz és jelenleg így használom. Ha másra nem is volt jó ez a teszt, legalább azt megtudtam, hogy igenis a TCU működik, és ér valamit, használható. Az már más kérdés, hogy én magam ebből nem éreztem semmit. Kalibrálás előtt és után sem volt változás. Valószínűleg ez tényleg arra való, ha egy extrémebb egérpadot nem szeretne a lézer szenzor, így van lehetőség hozzákalibrálni.

Az egyebek

A többi tulajdonságáról nem tudnék ilyen hosszasan beszélni, de azért meg-meg említem ezeket is.
Az 1000Hz-es frekvencia nagyjából azt jelenti, hogy az egér másodpercenként ezerszer kommunikál a számítógéppel. Ezerszer küldi el az aktuális pozíciót a gépnek. És ez biztos tök jó, mert elég nagy szám : ) . Szükségtelen részletezni.

Ami még meglepő számomra az az integrált processzor. 72Mhz-es. Funkciója végülis annyi, hogy leveszi a terhelést a központi processzorról. Na nem mintha manapság a 2-4+ magos cpu-k korában erre szükség lenne. De a lényeg, hogy ez is van. Ilyenkor jutnak eszembe az általános iskolás évek, amikor a Pentium 100-as volt a csúcsgép. Most meg az egeremben van egy 72Mhz-es processzor... (aminek utasításkészlete persze biztos nem egyezik meg egy cpu-val)

Az 'on-board' 128Kb-os memória a felhasználói profilok tárolására szolgál. Segítségével 5 teljes értékű, végletekig agyonprogramozott profilt menthetünk el az egérben. Így ha netán másik gépen szeretnénk használni, akkor a saját beállításaink mindig kéznél lesznek. Szintén praktikus megoldás.

Az egéren 10 gomb található. Ebből 8 szabadon programozható. Van ugye a bal-jobb gomb, az oldalsó gombok, 2 darab, van az egérgörgő, mint gomb, az görgő jobb-bal gombjai, a görgő alatt lévő 'menü' gomb, valamint még két gomb az egér fölött. Azért ez a legtöbb esetben bőven elég (kellene hogy legyen).
A görgő nagyon finom mozgású, pont kellemes, viszont ahogy észrevettem hosszas folyamatos görgetés után már fárasztó lehet az ujjnak. Például hosszabb fórumok, vagy dokumentumok görgetésénél. Ezt a hosszat legalább 5-10 oldalra értem. Cserébe viszont finom, precíz görgetésre van lehetőségünk, 'nem szalad ki a kezünkből'.
Amit még észrevettem, hogy a görgő benyomása meglehetősen nehézkes. Kifejezetten erővel kell benyomni, hogy kattanjon. Lehet, hogy idővel megszokható, vagy idővel 'enged' egy kicsit, nem tudom, de elsőre elég furcsa. A görgő oldalsó gombjai megfelelőek.
Itt említeném meg, hogy az első verziós Kone-oknál típus hiba volt ez a gomb. Pár havi használat után bemondta az unalmast, és eltörött. Ezt a hibát a V2-es típusnál már javították, a fórumokon azóta nem panaszkodnak ilyen meghibásodásra.

Mint már említettem lehetőség van az egér súlyozására. Vagyis az egér összsúlyának változtatására. Az alján egy gombnyomással kipattintható súly található, belső felén 4 érintkezővel. Ez azt a célt szolgálja, hogy az egér, illetve a szoftver felismerje a behelyezett ballaszt súlyát. Gyakorlatilag 5 különbözőt választhatunk. Nulla, ha nem teszünk bele semmit, illetve van 5-10-15-20 grammos változat. Nekem jelenleg egy 15 grammos van bent. Sokat nem foglalkoztam vele. Szerepe annyi lenne, hogy ha az egeret túl könnyűnek érezzük, akkor a kezünkkel is sokkal könnyebben el tudjuk mozdítani. Minimális mozgásra is nagyobbat 'ugrik' az egér. És olyan beállításoknál - mint amit én is írtam, hogy 2,5-2,5cm-t mozdítok max - amikor az embernek csak picit kell húzkodni az egeret bizony számít, hogy azt a pár centit milyen finoman és pontosan tudja megtenni. Ha az egérnek kicsit nagyobb a súlya, akkor nehezebb hirtelen nagyon mozgatni vele, így az apróbb mozgások precízebbek lehetnek.

Talán még ami említésre méltó az a designt erősítő ledrendszer ami beépítésre került az egérbe. 5 led kapott benne helyet. 38 különböző színből válogathatunk, de ha épp úgy tetszik, akkor effekteket is rendelhetünk a világításhoz. Bár túl sok jelentősége nincs, mivel használat közben semmi se látszik belőle. Ami pozitívum, hogy a világítás kikapcsolható. Sok terméket hasonló, vagy kevésbé ízléses módon agyonraknak szép kék ledekkel. A gond ott kezdődik, amikor ezeket nem lehet szoftveresen vagy manuálisan kikapcsolni. Aztán az ember ledől megnézni egy filmet, és ilyenkor az erős kék fények nem kicsit zavaróak tudnak lenni. Sötét környezetben szinte vakítanak az ember szemében.
Na ebből a szempontból jó, hogy jelen esetben, az egéren minden ledet, akár egyenként is ki lehet kapcsolni.

Úgy érzem kiveséztük a tulajdonságait. Ez alapján már mindenkinek kialakulhatott egy kép az egérről. De azt is vegyük figyelembe, hogy ez egy erősen szubjektív bemutató, illetve vélemény. Nincsen program, amivel egy egér tökéletességét le lehetne mérni vagy tesztelni. Az, hogy nekem tetszik, én így és így tapasztaltam egy dolog. Lehet más nem így fogja. Szóval ezt mindenképpen észben kell tartani.
Ezek után viszont lépjünk is tovább egy szinttel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.