2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ROCCAT Kone

Az egér, melyben processzor van...

[ ÚJ TESZT ]

A lélek útvesztőiben

A szoftver a lelke mindennek. Valahogy hasonlóan szól a mondás is...
A lényeg, hogy ép hardverben ép szoftver. Vagyis hiába van egy profi, átgondolt, jól kivitelezett hardverünk, ha nincs hozzá megfelelően jól kitalált, átgondolt szoftver.
De nem kell félni, van az is.
A szoftvernek muszáj külön fejezetet szentelni, egyrészt mert nagyon fontos rész, másrészt mert igen összetett, harmadrészben pedig azért, mert úgy hirdetik az egeret, hogy a 'maximum customization gaming mouse'. Vagyis maximálisan testre szabható gémer egér. Mennyivel jobban hangzik angolul? : ) Akkor nézzük mit is takar ez a maximum.

Kezdjük az elején.
Első dolgunk, hogy kihúzzuk a régi egeret a gépből, majd feltesszük a Hardverapróra jó 'óccsón', hogy mielőbb megszabaduljunk tőle.
Majd ezután bedugjuk a Kone usb 2.0-ás csatlakozóját. Aztán várunk, amíg a windows kitalálja, hogy nem ismeri fel az egeret. Ne essünk pánikba. Egy 'gamer' van annyira képzett, hogy képes a billentyűzete segítségével belépni a DvD meghajtóba, majd innen elérve a driver minidiscet, telepíteni a Kone szoftverét.
A megoldás pofon egyszerű. Húzzuk ki az usb csatlakozót, majd ugyanazzal a lendülettel dugjuk is vissza. Láss csodát, a Kone már működik is. Ezután az elmaradhatatlan újraindítás, és már készen is vagyunk mindennel. Legalábbis nálam Vista Sp2 alatt ez volt a megoldás. Fórumokon sok helyen panaszkodtak erre a kezdeti hibára, de voltaképp ez csak egyszeri eset, soha többé nem fog előfordulni ilyen (elvileg windows reinstall után se).

A fenéket vagyunk kész. Most jön csak a java. A beállítások.
Nézzük is meg gyorsan mit látunk a szoftver kezdőlapján. Azt egyből észrevehetjük, hogy nem egy hétköznapi felülettel rendelkezik. Ez már nem windows séma, beépítve egy-két extrával. Ez teljesen egyedi design, látszik, hogy ez még itt is fontos szempont volt.

Az első helyen az érzékenység beállítás szerepel. Mit beállítás, inkább finomhangolás. Ahogy látjuk, a sensit akár század pontossággal állíthatjuk. Ki tudja, lehet valaki ennyire érzékeny.
Ami hibát itt észrevettem az az, hogy 4,49-nél van egy ugrás. Ugyanis a 4,50-es sensi hirtelen sokkal érzékenyebbé teszi az egeret, mint a 4,49. Nem tudom mi az oka, valószínűleg a programban egy kis hiba. Végülis könnyedén kiküszöbölhető. Én is így tettem. A windowsos sensit megemeltem egy kicsit, így finomhangolásra bőven elég volt a 4,49 alatti terület is. Szóval ez abszolút nem okozhat problémát.

A következő rész a DPI választó. Látjuk, hogy 6-os bontásban juthatunk el a 800-tól egészen a 3200 dpi-ig.
Ami pozitívum, hogy a lépéseket ki is lehet hagyni. Tetszés szerint kiválaszthatjuk hányféle dpi legyen elérhető az egéren található léptetőgombokkal. Tehát, ha mondjuk 2400-ról 800-ra akarunk váltani, akkor nem kell végigzongoráznunk az egész sort, hanem a közötte lévőt egyszerűen kivesszük a sorból.
A scroll és double click résznél már nincs semmi extra. A szokásos lehetőségek vannak.

A képernyő alsó részén találjuk a profil menedzselési lehetőségeket. Végtelen számú egyedi profilt készíthetünk. Viszont van 5 'default', amit az egér a saját memóriájában tárol. Így ha másik gépen akarjuk használni az egeret, akkor a legfontosabb profiljaink mindig elérhetőek lesznek.
Lehetőség van profilt készíteni, betölteni, menteni és szerkeszteni. Ami szerintem nagyon hiányzik, az a profil másolás / klónozás funkció. Ugyanis így, minden új profilnál minden beállítást az alapoktól újra kell kezdeni. Tehát ha én akarok külön Winamp, Photoshop, BsPlayer, stb. beállításokat az egér gombjaira, akkor minden profilhoz újra be kell állítani a sensit, a dpi-t, a gyorsulást és így tovább.
Persze, ez mind nem nagy dolog, beletelik legalább 10 másodpercbe, de ha már processzor van az egerünkben, ennyit még hozzácsaphattak volna : ).

A panel jobb oldala viszont annál érdekesebb. Ugyanis itt lehet személyre szabni a gombokat. Mint látható rengeteg alapértelmezett funkciót állíthatunk be az összesen 8 gombhoz.
Ami még érdekesebb az a macro beállítása.
Lehetőségünk van ugyanis teljesen egyéni billentyűkonfigurációkat beállítani és szerkeszteni.
Erre már külön menüpont és szerkesztőablak van.
Létrehozunk egy új macrot, majd nyitunk benne egy új funkciót. Mondjuk én a Photoshopban szeretném a CTRL+Z (visszavonás) parancsot az egyik oldalsó gombra beállítani.

Nyitok egy új macrót, majd a 'Start Record' gomb lenyomása után minden billentyű művelet rögzítődik. Lehetőség van még arra is, hogy a szoftver lemérje, hány milliszekundum alatt nyomjuk le, illetve tartjuk lenyomva az adott gombot, majd mennyi idő múlva nyomjuk le a következőt és így tovább.
Majd végül kiírja nekünk az adatokat szépen sorrendben, feltüntetve az időtartamot.
Ami a még precízebb beállítást lehetővé teszi ezután, az a 'switch to advanced edit' mód.
Ekkor megjelenik egy kis idővonal, ahol az előbb kiírt mérési eredmények láthatóvá válnak. Ezután, mint egy zene, vagy videószerkesztőben tetszés szerint, kedvünkre változtathatjuk az adott billentyű indulási idejét, lenyomva tartási idejét, és szinte mindent amire csak szükségünk van. Még zoomolási funkció is van benne, így 5ms pontossággal állíthatjuk ezen értékeket.

Egyszóval nagyon összetett, specializált kombinációkat hozhatunk létre, mindezt a lehető legprecízebb módon. A negatívum, amit észrevettem, hogy a program felcserélni a Z és Y betűket. Gondolom nem a magyar kiosztásra készült, vagy hasonló.

A következő menüpont a 'Color control'.
Ezen nincs mit túlragozni. Korábban már több említést is tettem rá.
A lényeg, hogy 38 féle színt állíthatunk be az 5 különböző lednek. De akár egyenként ki is kapcsolhatjuk őket.
A bal alsó részen még azt is kiírja nekünk, hogy épp melyik - hány grammos - súly van behelyezve. Biztos, ami biztos, ez is szükséges lehet. Nekem már csak az hiányzik, hogy sajnos nem mér pulzust és vérnyomást a tenyeremen keresztül, valamit testhőmérsékletet sem. Vagy esetleg egy tenyérlenyomat azonosító? Na jó, hagyjuk.

A jobb oldalon lehetőség van a kiválasztott színek effekttelésére. Mindenféle mozgást, pluzálást, villogást, szívritmus és hasonlókat állíthatunk be. Nem tudom mért jó ez, hiszen használat közben abszolút nem látszik. Nemérdekes, a lényeg, hogy még ezt is lehet! : )

A következő menü az 'Advanced Setting'.
Ez már jól indul, hiszen mindent szeretünk ami advanced. Na nem mintha a led effektusok állítása nem lett volna eléggé 'advanced' kategória...
Szóval itt lehetőségünk van a sensit külön X és Y tengelyenként is állítani. Itt van lehetőség az egér gyorsulást beállítani. Valamint magát a windowsos sensit is innen tudjuk vezérelni. A szoftver telepítésével ez vált az elsődlegessé. Vagyis a vezérlőpult / egér beállításnál mindegy mit adunk meg, a Kone szoftveré lesz érvényes.

Lehetőség van továbbá a mintavételezési frekvencia állítására, és a driver resetre. Ezzel minden beállítás visszatér az alapértelmezettre kivétel az egérben közvetlenül mentett profilokra. Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy azt hogyan lehet törölni.
Amint látszik is, bizony itt van lehetőségünk a TCU szenzor bekalibrálására. Illetve, hogy segítségével az érzékelő lézert kalibráljuk be. Az egész pofon egyszerű, különösebb magyarázatra nem szorul. Rányomunk a kalibrálás gombra. Start, várunk 5 másodpercet, továbblépünk, majd elmentjük a kapott értékeket és kész.

Az általam utolsónak bemutatott menüpont az az 'Update' rész. Itt a program kiírja a szoftver aktuális verziószámát és az egér firmware verzióját. Egyből rákeres a neten, és kiírja az elérhető legújabb verziószámokat. Valamint a jobb oldalon még az új verzió által eszközöl javításokat is leírja címszavakban.
Itt az egyetlen negatívum, hogy ha rámegyek az 'open download website'-ra akkor egy explorer ablakbot nyit meg és így jutunk el a letöltési oldalra. Pedig nálam a Firefox van beállítva alapértelmezett böngészőnek...(remélem moonman nem olvassa : ) )

Nagyjából ennyi lenne, amit össze tudtam hozni erről a kis patkányról. Úgy érzem a legfontosabb dolgokat kiveséztem. Remélem érdekesnek találtátok, és azt is, hogy aki esetleg új patkányt szeretne otthonra, annak sikerült adnom némi támpontot.
Ilyenkor illene valami kis összegzést írni a végére. Ez nem olyan egyszerű mutatvány, mivel a legtöbb információ szubjektív. Van akinek számít a 3200 dpi, van akinek nem és talán olyan is akad akinek ez kevés. Valakinek tetszik a design, valakinek pedig nem.
Összességében azért elmondható, hogy mint 'gamer' egér megállja a helyét. Sok extrát, és pár újfajta technológiát is felvonultatva. Persze kérdés megint, hogy ez kinek szempont. De ki tudja... Van, aki a capslock-ot is használja : ) Egy biztos, hogy professzionális minőségről beszélhetünk.
Mindez egy relatíve elérhető áron. De legalábbis a konkurens 20-30 ezer forintos Logitech és Razer hasonló, felső kategóriás rágcsálóihoz képest tetszetősebb áron. A jelenlegi ára nagyjából 16 és 17 ezer forint között mozog. Egyszóval ha tartósság terén is ugyanolyan kiváló, mint az első benyomások, akkor bőven megéri az árát egy olyan embernek, akinek számít a minőség, és a teljesítmény. Ilyen értékek, tulajdonságok mellett a Roccat Kone messze nem csak a 'gamer' kategóriában képes jeleskedni, hanem a hétköznapi irodai vagy a komolyabb stúdiómunkák, grafikai munkák területén is megállja a helyét.

Mondom én, hogy minden (nemcsak a hardcore gamer) területen megállja a helyét

Az egérért külön köszönet a barátnőmnek(!) (ugyanis ajándék volt), valamint a ComputerMode-nak a korrekt üzletért, valamint a teljes körű kapcsolattartásért (itt a PH!-n is)! Pár hónapja ugyanis nagyon rossz tapasztalatot szereztem egy bizonyos webáruházban, így nagyon nem mindegy, hogy honnan vásárolunk.

PH! ROCCAT Topic

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.