2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ROCCAT Kone

Az egér, melyben processzor van...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Üdvözletem!

A következőkben egy olyan periféria bemutatását kísérlem meg, ami nélkülözhetetlen alkatrésze a számítógépnek már ~ 40 éve. Az egér mint olyan, funkcióját tekintve alig változott az évtizedek alatt. Az elmúlt 10-15 évben ugyan tapasztalható volt egy nagyobb technológiai ugrás - köszönhetően a sz.gép széleskörű elterjedésének - de az alapja nem változott. Voltaképp egy mutatóeszköz most is, mint 30 évvel ezelőtt is. Viszont szintén a széleskörű elterjedésnek köszönhetően különféle felhasználási területek alakultak ki. Az alap modellek voltaképp még mindig mindenre kiválóan használhatóak. Viszont a felhasználás sokaságából, sokrétűségéből adódóan bizonyos funkciók kiemelkedtek, mások elenyésztek.
Az egér már nem csak egy egyszerű mutatóeszköz, hanem egy igen komoly munkaeszköz, munkakellék is lett. Későbbiekben ahogy a számítógépes játékok teret hódítottak maguknak (köztük is az FPS kategória) az egérnek egyre fontosabb szerepe lett. A felhasználásból adódóan az igények is megváltoztak, megnőttek.
Az emberek egyre többet használták a számítógépet, mind a munkahelyi és idővel az otthoni életben is. Tehát szükség volt egyfajta fejlődésre. A főbb szempont a funkcionalitás az ergonómia és a minőség.
Az idő elteltével a számítógépes játékok igen nagy teret hódítottak maguknak. És ezzel együtt a játékos, mint külön funkció is szerepet kapott magának. Igen, akkorára nőtte ki magát ez a terület, hogy a gyártóknak és cégeknek muszáj volt számolniuk vele, hiszen jókora potenciális vásárlórétgeget jelentett és ma is jelent ez a terület. Azóta a számítógép szinte minden területén kialakult az úgynevezett 'gamer' vagyis kifejezetten játékosoknak, játék célokra kifejlesztett kategória.
D1Rect fórumtárs igen poénosan és bizonyos tekintetben reálisan leírta a 'gamer' kategória jelentését.
És, hát valljuk be őszintén, van benne igazság rendesen. Az ilyen kategória nem egyszer túlzásba vitt igénytelen desgin és nagynak tűnő szavak tömkelege. Végül is ez rámondható arra az egérre is, amit be szeretnék mutatni, de valahogy mégsem ez a lényeg. Inkább a minőség és a funkcionalitás számít. Persze egy kis D1Rect-es 'gamerség' is került bele. De ettől függetlenül van más, amire érdemes koncentrálni.
Mindettől függetlenül érdemes körülnézni a világban. Mert bizony sok területen nagyon is komolyan veszik a 'gamer' kategóriát. Itthon sajnos még az él a köztudatban, hogy aki játszik számítógépes játékkal, az gyerekes, nevetséges és teljesen értelmetlen, lényegtelen dolog. Ezzel szemben külföldön gazdaságilag is és kulturálisan is a meghatározó szerep felé igyekszik. Talán ebbe enged egy kis bepillantást a index egyik cikke "A videojáték a nemzeti sport Koreában" címmel. Az itthoniak számára talán megdöbbentő lehet, hogy a például Koreában a számítógépes játék, és játékosok akkora tiszteletnek örvendenek, mint itthon a legjobb labdarúgók, úszók, vagy kézilabdások.
Szóval ilyen téren van még hova fejlődnünk.

Kezdjük is meg a tényleges bemutatót, ami talán a fenti bevezetőből ki is derült, hogy a következőkben egy 'gamer' egérről lesz szó.
Méghozzá a Roccat Kone gaming mouse-ról. Amit a gyártó csak úgy hirdet, hogy "Maximum Cutsomiztaion Gaming Mouse"

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.