2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

RealD 3D – mi folyik a vászon mögött?

A RealD 3D technológia működési elve, hátterének értelmezése

[ ÚJ TESZT ]

Hatékonyság, érdekességek, végszó

Hatékonyság

Említettem, hogy a mai egyprojektoros megoldások fényerő tekintetében nem túl hatékonyak. A fény a projektorból kilépve is már veszít erejéből, ám erre még a Z-screen is rátesz egy lapáttal. A silver screen erősítése 2.4 általánosságban, ám a szemüveg is elvesz valamennyit a fényerőből. Összességében így kb. a 2D-s mozihoz viszonyítva 35%-nyi fény jut el a szemig.

Épp emiatt kell a silver screen erősítése, hogy a film ne legyen túl sötét. Minél nagyobb a vászon, annál nagyobb fényerő kell a megfelelő vetítéshez. Egy 15 méteres vászonnál például 2.2 erősítés kell, ami ~15.000 lument jelent a vászon felületén. Ez viszont a nagy erősítésnek köszönhetően valamivel takarékosabb a 2D vászonos megoldásoknál áramfelvétel szempontjából.

Érdekességek

Magyarországon RealD 3D terem egyelőre csupán a Westend mozijában található, 2 teremben az ott fellelhető 14-ből. A többi 4 moziban lévő 3D-s rendszer Masterimage rendszer.

A rendszer népszerűségét bizonyítja, hogy egyre több film készül 3D-ben. Íme egy lista: LINK

Végszó



Jeffrey Katzenberg, James Cameron és Steven Spielberg

A RealD 3D megoldása az IMAX mellé állítva semmivel sem rosszabb, bár nem annyira grandiózus, mint a vetélytárs, ám épp ezért nem is kell nagy számú, külön kiképzett személyzet a működtetéséhez és a fenntartás, kiépítés költsége is sokkal kisebb.

A filmstúdiók a 3D-ben látják a jövőt. Ennek egyik oka a látvány, ám másik, nyomosabb oka, hogy így valamelyest háttérbe szorítható lesz majd a kalózkodás, hiszen a 3D élményhez el kell mennünk moziba. Amerikában ugyan már lehet DLP-s televíziókat és 3D-re alkalmas eszközöket vásárolni, de egyelőre horribilis áron és csak belföldön.

Hogy mit hoz a jövő, nem tudni, de egy biztos, a 3D világa még csak most nyílt meg igazán és biztosan nem is zárul be egyhamar.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.